Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer własny zamiast ze sklepu

modeusz

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na pomysł że lepiej chyba by było zrobić własny sub niż za 1350 zł kupować nowy.A więc cena nie może wyniść nic poza 1350 zł.Części z allegro .Wybrałem narazie takie:

wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

głośnik

Ukryta Zawartość

powinien wydawaćmiękkie basy :)

obudowa to jakąś się zrobi ale najpierw części

czy coś powinienem dokupić jeszcze żebym miał wszystkie części już niezbędne do działania suba ?bo się nie znam na budowie subów zabardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.diyaudio.pl

www.audiomania.info

poszukaj tam. znajdziesz konkretne artykuly dot. subwooferow a na forum w dziale subwoofery szerego kosnstukcji.

Glosnika nie znam (chyba to jakas samochodowka) a wzmacniacz jest podobno taki sobie.

Zobacz na www.cartonaudio.pl (tam sa ciekawe moduly)

A z glosnikow moze Visaton Tiw. Czytalem dobre opinie o nim

proponuje

zamoast tych zabawek na tda cos na mosfet

zamiast tego glosnika jvc peerlesa xls i membrana i przestaniesz szukac innych subow

reszta to tylko polsrodki

oczywiscie tylko kino:)

W tej cenie można zrobić super-suba.

Ja widzę trzy propozycje (w głowie trochę więcej, ale tutaj wymienie trzy ;))

1) Visaton TIW 300 - ekstra parametry, będzie nisko schodził, a zarazem powinno obyć się bez mulenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2) PeerlessXLS12 + m.bierna - głośnik znany, poszukaj.

Ukryta Zawartość

3) Scan Speak 23W4557T00 + MB 23W0-00-00 - imo najlepsz propozycja, klasa sama dla siebie, zejście poraża, no i to SS :-)

Ukryta Zawartość

I decyzja należy do Ciebie. Jeśli chodzi o wzmak, to na pewno nie ten z allegro - poszukałbym Matronixa, lub na forum diyaudio.pl znalazł kolegę irka i zleciił mu wykonanie panelu i wzmaka, to na pewno będzie najwyższa jakość. Sub DIY w tej cenie zwyczajnie zmiażdży sklepowe produkty w tej cenie. Ja bym się nawet nie zastanawiał, a już zaczynał klepać budę z grubego MDF-u :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja to normalnie nie potrafie pojac jak mozna w taki perfidny sposob oszukiwac ludzi - chodzi mi o ten wzmak na tadeuszu 7294, eeeh ten kraj, szkoda gadac.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

poza tym warto sie zastanowic czy to ma byc 12" czy wystarczy 10 "

zalezy jak duze pomieszczenie ,ja mam xls 12" w kolo 50 l i jakies 25 m2 i robi masakre-troche muli ale to chyba tak ma grac mysle ze szybszy byl by xls 10 ewentulanie jego wyraznie tanszy brat sls 10

No wlasnie moze SLS.

dedykowany on jest raczej do o zamknietej. Prosta robota ktorej nie mozna schrzanic (na stronach sa podane litraze).

Moze az tak nisko nei zejdzie ale kongtrola bedzie OK

Najwazniejsze jak duze jest pomieszczenie

Miałem SLSa 10 w 50 litrach. W mieszkaniu w standardowym dużym pokoju grał aż za dobrze. Teraz XLS12 zabija zwierzęta i rozwala kieliszki - to o wiele za dużo na pokój około 17m kwadratowych. Jak już kiedyś podawałem na forum - mam gotową obudowę do SLSa do oddania. Kiedyś chciałem oddać za darmo w cenie kuriera - nie było chętnych prawie...To może ktoś weźmie za flaszkę i kuriera? :D

Dokładnie, wszystko zależy w jakim pomieszczeniu ma grać nowy sub.

Ja mam też bas na SLS10 i musze powiedzieć ,że w21m sprawdza sie całkie nieźle.

Jest to jedna z mocniejszych propozycji jeśli chodzi o budrzetowy głośnik na subwoofer.......

Zrób porządną obudowe ,zapodaj dobry wzmak i SLS10.

Obudowe mam zamkniętą 50l +/- 0.5l waga całości 47kg ,zastosowałem szereg wzmocnień i odizolowałem elektronike od głośnika.

Dźwiek nie zapuszcza sie może w podziemia ale jego zejście jest wystarczające.Charakteryzuje sie lekko konturowym i miekkim basem w kinie kapitalnie oddaje realizm wybuchów i innych basowych doznan.....w muzyce nie jest juz tak słodko ......sub zwalnia nieco muzyke ale nie stanowi to aż tak ogromnego problemu by zrezygnować z niego w roli dopalacza w najniższych rejestrach...

Osobiście polecam głośniczek.......naprawde dobra budrzetowa oferta...

Ukryta Zawartość

post-13499-100005447 1170301595_thumb.jpg

post-13499-100005448 1170301593_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to co sie stało po pierwszych próbach nowego suba na SLS 10........w moich 21m poszła szyba..............!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Servantess, 2 Paź 2006, 16:20

>A to co sie stało po pierwszych próbach nowego suba na SLS 10......w moich 21m poszła

Cieszę się że "audiofile" mieszkający w moim domu, nie mają takiego sprzętu, tylko grają z zestawów mini...

hahha - to ladna maszynak hehe. Ja mialem w planach zrobic na 2x SLS 8". ale po twoich doswiadczeniach chyba odpuszcze sobie budowanie na tych destrukcyjnych mieszkanie glosnikach. Czym napedzasz tego sls-a 10".??

ja też mam SLS 10 w 52 litrach netto ale w mniejszym trochę pomieszczeniu, mój kumpel ma 2 razy SLS 10 w dwóch 80 litrowych skrzyniach w ok. 25 metrach kwadratowych i nie ma szans na takie wypadki z szybą. owszem ciśnienie jest ale nie aż takie. może to przeciąg zbił ci tą szybę:-)? ale poważnie to powierzchnia pomieszczenia ma ogromne znaczenie. sprawdzałem swojego suba u tegoż koleżki i tam grał zupełnie inaczej. u mnie jest poprostu w tej obudownie nie wykorzystany. gdyby nie ta próba pomyślałbym że ten głośnik jest mocno przereklamowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sam w to nie mogłem uwierzyć ale niestety SLS 10 załatwił szybe!

Napedza go wzmak 120W wcale nie taki mocny jak na ten driver.........ale nie ma problemu z kontrolą .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak widzę macie tu max subwoofery skonstruowane przez was.Może byśmy się dogadali że ja wam daję części a wy robicie obudowę?Ile by wyniósł koszt np obudowy?poniżej 300 zł?

Zgadza sie wzmak jest na układzieTDA........

Zgadzam sie również z tym że jest słabawy do tego głośnika ale........napędza go (w miare) poprawnie!

W przyszłości zbuduję coś ekstra z porządnym wzmakie i driverem ale na razie, co mnie ogranicza to kaska ! Pomysłów pełna głowa-na razie biore sie za oklejenie mojego zestawu fornirem.......zdzieram winyl kłade drzewo!

>modeusz<

Za 300 zł to ciężko bedzie znaleść pożądnego stolarza i żeby jeszcze solidnie zrobił skrzynke ?

Jak chcesz mieć dobrą obudowę to i za robocizne też Ci odpowiednio skasują!

Przemyśl to może jednak sam spróbujesz?

ja bym sporo zaoszczedzil na obudowie a doinwestowal reszte

zrobil bym oprostu bude samemu,jedynie wczesniej umowil sie z jakims stolarzem zeby fornir polozyl ale ta czynnosc mozna zrobic puzniej

a niektórzy wogóle nie radząmi zakupu suba bo moje kolumny dająbas bo mam 8 głośników niskotonowych i sub nic nie da.To prawda?np jakbym kupił jbl e250 to by mało dało w basie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.