Skocz do zawartości
IGNORED

QUAD-jak oceniacie ?

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Re: PILOT, 11 Paź 2006, 17:02

>bo ktoś może

>chcieć coś mocniejszego od 99 i może wziąć tylko 909

raczej dwa "99 mono", są mocniejsze niż 909

>Chyba się zgodzisz, że robią sobie jaja z

>ludzi.

skądże, po prostu nie rozumiesz wyspiarskiego konserwatyzmu :-)

>Nie rozumiem tego, jak można taki niewypał projektowy powielać w tysiącach egzemplarzy.

hehe, "niewypał projektowy"??!

ZAGALOPOWAŁEŚ SIĘ

i to wszystko z powodu nietypowych wymiarów?!

rzecz w tym, że to miłośnicy HiFi to KUPOWALI w tysiącach egzemplarzy, bo elektronicznie to jest ZNAKOMITY PROJEKT, w zasadzie ten sam od przełomowego modelu 405 z 1975 roku, za który Quad dostał nagrodę od Królowej w 1978 roku "for technological achievement" (jedyną przyznaną kiedykolwiek firmie z branży audio)

a modelu 405 (i 405.2) sprzedano do roku 164 000 - 164 tysięcy egzemplarzy!

w sumie od modelu 405 do 707 prawie 200 tysięcy wzmacniaczy kupionych przez ludzi, którzy nie martwili się nietypowymi rozmiarami tylko cieszyli znakomitym dźwiękiem

czego i Tobie życzę :-)

pozdrowienia!

ps.

nota bene ciekawe, czy jest jakakolwiek inna firma z porównywalną do Quada historią produktów, której produkty cieszyłyby się przez lata admiracją miośników muzyki na całym świecie?

zildjian -> "China is the centre of operations for IAG Limited. From the Press Building in Shenzhen with management, sales & marketing, and service operations, to our nearby factories, IAG has created a strong base from which to operate."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niebezpieczenistwo kupowania przez chinski kapital znanych marek polega na tym, iz pozostaje nazwa z ktora sa dobre skojarzenia, lecz towar pochodzacy od nowego wlasciciela nie zawsze zapewnia jakosc kojarzona z dana marka. Przykladem tego moga byc obecne produkty firmy Audiolab / IAG ktore nie dosc, ze nie wnosza nic nowego, to brzmia gorzej od starych wyrobow Audiolab.

Zawsze bylem przeciwnikiem kibicowania firmom. Warto posluchac produktow innch firm, by sprawdzic czy czegos nie tracimy twierdzac ze X to firma X i wszytko co robi jest najlepsze.

Tym , ktorzy biora pod uwage kupno odtwarzacza CD Quad, radze posluchac chocby Rega Apollo w podobnej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>graaf

Nie mam nic przeciwko konserwatyzmowi, byle tylko szedł w parze ze zdrowym rozsądkiem :-)

Czy sprawdzałeś co lepiej wypada, czy 2 x 99, czy 909 ?

Ps.

CD Quada zjada Cd Audiolaba w 15 sekund.

Ja uzywalem przez pol roku monitorkow Quad 11L. W pomiarach i uzytkowaniu sprawuja sie znakomicie. Zobaczcie zreszta sami na jakosc przetwornikow w pomiarach Stereophile (Wharfedale Diamond 9.6). Najlepszy stosunek mozliwosci/cena na rynku nie wspominajac o wykonaniu skrzyn. Gratka dla kupujacych z drugiej reki.

>aTom

Można w Galerii Mokotów w Wa-wie. Warto by sprawdzić czy dwa razy mono 99 nie jest lepsze od 909 stereo.

Doszedłem do wniosku, że jeśli ktoś pokazuje fabrykę, wpuszcza tam dziennikarzy to chyba nie ma nic do ukrycia i wierzy w to, że organizacja produkcji i to co sie produkuje wypada bardzo dobrze na tle konkurencji.

Nie wiem, czy każda firma odważyłaby sie pokazać swoją fabrykę i jak robi to co potem kupujemy :-)

>aTom

Oglądałem ten numer Audio-Video ale tam nie ma żadnego testu, tylko raczej profil firmy z krótko opisanymi produktami. Za to w brytyjskiej prasie wszystko co Quad-owe ma 5 gwiazdek :-)

Może na weekend będę miał Quada w domu na testach.

Jestem po odsłuchu. To była wyjątkowa przygoda.Obsługa w sklepie przeszła do historii parodii w obsłudze klienta. A było tak:

- jeden ze sprzedawców ( tak ich nazwijmy) zapomniał przekazać kolegom, aby na piątek godz. 17.00 sprzęt był zapakowany do wypożyczenia

- przychodze w piątek, panowie wzruszają ramionami, że nic nie wiedzą o żadnym wypożyczeniu Quada, każą przyjść za 20 minut

-przychodzę później i widzę, że sprzęt nadal nie spakowany.Dostaje małej irytacji

- panowie tłumaczą, że przyjechała dostawa towaru i muszą rozładować duży wózek z kartonami

- przemieściłem sie do sali odsłuchowej i usiadłem na kanapie aby przeczekać i pooglądać kino domowe

- wychodzę po 15 minutach, klocki nadal nie spakowane

- Pan wyznaczony do obsługi mnie, przeprasza ale musiał coś zrobić i rozpoczyna poszukiwania kabli

- po 5 minutach wychodzi z zaplecza i pyta ile tych kabli ? ( łączówki Quada + zasilające).W tym momencie kierownik krzyczy do niego " daj Panu wszystkie !"

- po 10 minutach udaje się skompletować jakiś zestaw kabli

- zaczyna się pakowanie, pytam czy jest instrukcja obsługi w kartonach

- nie ma ! Panowie przechodza do poszukiwania instrukcji.Trwa to kolejne 10 minut, ale udaje się i jest ! A nawet są dwie.Co za fart :-)

- Rozpoczyna się upragnione pakowanie.Jest ok. 18.00 :-)

- Bingo ! Klocki zamknięte w kartonach.Pozaklejane taśmą. Zabezpieczone do transportu.Rozpoczynamy spisywanie umowy.

- Wróć ! Trzeba rozpakować kartony ! Pan zapomniał spisać numerów seryjnych z obydwu klocków !

- K..rwa myślałem, że wykopię palantów ze sklepu i sam sie obsłużę :-)

- Ok.Spoko.Każdemu mogło się zdażyć.Wyciągamy klocki z kartonów i z folii.Nawet zacząłem pomagać :-)Spisujemy numery.

- Pakujemy z powrotem.Zaklejamy. Po stronie Pana sprzedawcy stoicki spokój.

- Piszemy umowę. Stop. Kolejny problem. Jakie są ceny klocków ? Pan wyjmuje gruby segregator i zaczyna wertować.

- Nie znajduje cen. Dzwoni gdzieś aby sie dowiedzieć. Jest 18.20

- Dostaje jakieś wytyczne przez telefon, podchodzi do półki na której stały klocki, wzrokiem szuka cen, znajduje tylko cene końcówki.Nie ma ceny przedwzmacniacza. Rozłącza się. Konsternacja, zaczyna myśleć w skupieniu co robić.

- Pada pytanie, czy nie wiem ile kosztuje ten przedwzmacniacz. Staram się nie wybuchnąć śmiechem. Udaje się.Podaję mu cenę.Wpisuje do umowy.Drukuje 2 egz i daje mi do podpisu.

- Błąd. Pisze, że wypożyczam końcówkę i odtwarzać CD. Prosze aby poprawił i wydrukował ponownie. Pech. Już zamknął dokument w komputrze i nie zapisał. Pisze od początku. Mija pątkowy wieczór :-)

- Uff. Dobrnęliśmy do finału. Podpisujemy umowę i przekazuję gotówkę. Klocki lądują na wózku i jedziemy na parking do samochodu. Koniec gehenny.Godz. 18.40.

- Wracam jeszcze do pracy. Po godzinie coś mnie zaniepokoiło. Otwieram bagażnik, rozpruwam kartony. No tak. Zostawili małą niespodziankę na deser. Zapomnieli dać pilota !!! Jestem pełen uznania. Nawet Jaś Fasola wstawiony do sklepu audio nie byłby w stanie im dorównać. Panowie, pokłony dla Waszego profesjonalizmu :-) Przyznaję 6 gwiazdek na 5 możliwych. Z 20 minut zrobli 1 godz. 40 min.

Miejsce akcji : Galeria Mokotów.

To i tak nic. Słyszałe, że w czasach największej potęgi Horna, gdy mieli jeszcze B&W i 3 sklepy w Warszawie, nadzór nad pracownikami był tak perfekcyjny, że wartość sprzętu, który zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach, dochodziła do kilkudzieiśięciu tysięcy...

Wróciłem po tego pilota i powiedziałem, że są nieprzytomni. Nie chciałem za bardzo im wygarnąć aby nie psuć atmosfery przed ewentualnym zakupem. Jak brałem klocki to kolesie mówili, że sprzęt wygrzany, a jak oddawałem to inni kolesie stwierdzili, że był podpięty może raz, może dwa :-) Cyrk !

Jak na moje ucho to klocki nie były wygrzane więc, trudno oceniać brzmienie. W stosunku do mojego Creeka średnica była szara i mało nasycona w barwach, ale rysunek dźwięków był lepszy.Były bliższe prawdzie nie podbarwione. Quad grał większą sceną w głąb i wszerz, z większą ilością powietrza. Instrumenty też większe i masywniejsze. Dźwięk zrównoważony tonalnie, spójny i muzykalny. Dynamika bez zarzutu, natomiast bas rewelacyjny. Nareszcie Ushery pokazały na co je stać. Quad chciał wyrwać membrany i trząsł chałupą, tak że szyby dzwoniły w oknach :-) Świetna definicja, kontrola i wypełnienie. Góra jak w Creeku- otwarta, przejrzysta i dość precyzyjna. Generalnie fajne klocki, solidnie zrobione i dźwięk bez zarzutu. Oprócz barwy nie ma się do czego doczepić. ALe po wygrzaniu te klocki moga być warte swojej ceny.

• 1 rok później...

Witam

Mam pytanie, otóż pojawiła się nowa seria kolumienek. Sygnują ja jako L2 . Czy ktoś miał okazję posłuchania takowych? Zastanawia mnie jak to to gra, czy jest lepsze od L1 czy też jest gorsze?

Pozdrawiam

ja właśnie też zobaczyłem tą ofertę;)

Pytałem sprzedawcy, ale niestety pojęcia zielonego nie ma czym się różnią. Sam już wylukałem, że wykończenia są inne. Ale nie wiem czy to faktycznie jest jakaś różnica;)

Czekam też na wieści od jednego człowieka prowadzącego sprzedaż Quad'ów. Może on coś powiem w tym temacie...

W ogóle ceny są niższe niż serii L. I to całkiem sporo niższe, wiec bardzo mnie zastanawia o co kaman;)

pozdrawiam

jakby kogoś to interesowało, to jest też mała zmiana w klockach 99, inny kolor obudowy (taki szampan) inny jest też kolor przycisków i "literek". Całość wygląda o niebo lepiej od wersji srebrnej i nosi nazwe "classic".

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

I posłuchałem....

byłem dzisiaj odsłuchać quad'y 12 L2. I chyba zdecyduje się na ich zakup. Zdecydowanie są tego warte. Co prawda nie wiem jak brzmią 12 w wydaniu " L ". Mam nadzieje, że nie wiele lepiej;) Poza tym i tak już po ptakach bo nie można ich zakupić. Tak czy inaczej, L2 grają równie wspaniałą przestrzenią. Sama scena też jest wyraźnie poukładana, dźwięk "odkleja" się od głośniczków i doskonale wypełnia pokój. Średnica i górka są bardzo ładne, nie ma mowy o jakimś bałaganie. Grają bardzo kulturalnie i wciągająco. Po prostu gra muzyka ( czyli tak jak 11L ). Ale jest jeden ból...bas. Wygląda na to, że to chyba przypadłość każdych quadów. Po prostu bardzo mi brakowało dolnego pasma. Specyfikacja podaje, że schodzą do 40 kilku Hz. Słychać ten niedostatek:/ Troche szkoda. Niemniej jednak "pozostały" bas jest pierwszej klasy. Zwarty, zdecydowany.

Jeszcze odsłuch w domu, na własnych klockach:)

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.