Skocz do zawartości
IGNORED

Jungson Ja-88d

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda to prawda. Ale właśnie dlatego staram się dociec jak bardzo duży wpływ na granie może mieć inna klasa. Mniejsza o różnicę w cenie. Ostatecznie ten Jungson w klasie A nie jest taki prądożerny. Konkurencja zasysa od 800W do 1200W. Chińska konkurencja ma się rozumieć :)

I przyłączam sie do pytania czy ktoś kupował od cattylink.

Jungson w klasie AB to już inny wzmacniacz.

Polecam zdecydowanie Class A. Gra wyśmienicie. Wzmak na lata.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Asturas, 16 Wrz 2008, 00:18

>Co prawda to prawda. Ale właśnie dlatego staram się dociec jak bardzo duży wpływ na granie może

>mieć inna klasa. Mniejsza o różnicę w cenie. Ostatecznie ten Jungson w klasie A nie jest taki

>prądożerny. Konkurencja zasysa od 800W do 1200W. Chińska konkurencja ma się rozumieć :)

>

>I przyłączam sie do pytania czy ktoś kupował od cattylink.

Za 800 euro kupisz go na audiomarkt.de Nizszy model tez tzn JS 100 600 euro, lub belves.de 600 euro.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Asturas, 15 Wrz 2008, 23:59

>Wg sprzedawcy z Chin są różnice, minimalne, natomiast w cenie róznica bwa juz duża. W zależności od

>sprzedawcy i kraju jest to od 200 dolarówd do 200 euro.

>O ile się nie mylę jeden jest w klasie A a drugi w klasie AB.

>

>Kurde 600W. Już lepiej... Ten wzmak Shanling A300 ma pobór 800W wg producenta. Powariowali :D

>Ale 600W mnie już bardziej przekonuje. Zastanawiałem się jeszcze nad Shengya A10CS, ale odstrasza

>mnie w nim to, ze jest hybrydą na lampach. Grzanie się, konieczność wymiany lamp, chyba zbyt

>anlogowe brzemienie. Więc Jungson to chyba to czego szukam. Ale ciągle mnie zastanawia czy jest

>szansa, że ta wersja Standart czyli klasa AB ciągnęła mniej niż 600W.

Shengya ma 10 W w klasie A i to zupełnie wystarcza w domowych warunkach. A dzięki lampom wzmacniacz gra przepięknie, oprócz genialnej w tej cenie przestrzeni charakteryzuje się nieco tzw. ocieplonym brzmieniem. Z pewnością Shengya emituje mniej ciepła niż Jungson w klasie A.

Z ciekawości porównałem Jungsona JA-88D z następujacymi wzmacniaczami:

1. Roksan Caspian

2. Vincent SV-233

3. Xindak XA-6950V

4. Monobloki Audiomatus + pre Phast

Jungson rozjechał je jak walec ;-) a kosztuje połowę albo lekko ponad co w/w wzmacniacze (poza xindakiem, który kosztuje 3400).

Jungson ma tylko 2 wady: pobór prądu oraz bas nie jest tak prężny jak z mocnego tranzystora. Za to w każdym innym aspekcie jest wybitny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale nie napędzi wymagających kolumn ... A poza tym to jest wątek o Jungson a nie t-amp.

z tymi rachunkami za prad to bym nie robil paranoi. Sam sie tym martwilem jak mialem Jungsona, teraz z perspektywy czasu uwazam to za przesade. Spora czesc spoleczenstwa ma np. komputery stacjonarne i plazmy chodzace czesto gesto 24 na dobe. Ani jedno ani drugie nie nalezy do oszczednych. Mysle ze przy normalnym uzytkowaniu sprzetu, na dluzsza mete nie odczujemy az tak znacznych roznic, trzeba tylko pamietac o tym zeby go wylaczac jak wychodzimy z domu.

Odnosnie Jungsona w wersji standardowej to ma on w srodku mniej "flakow", konkretnie mniejsza ilosc kondensatorow, wazy mniej i pewnie gra inaczej. Skoncentrowal bym sie na klasie A.

> Asturas

Kupiłem go na www.belves.de, ale póki co się skończyły.

Są do kupienia na www.audiomarkt.de - od 690E za używany do 798E za nowy. Koszt przesyłki do Polski ok 60E.

Jungson zdecydowanie wymaga wygrzania. Na początku narzekałem na bas - po miesiącu grania narzekania się skończyły. Bas jest na miejscu !

Mało jest wzmacniaczy w cenie do 5 tys, które zdeklasują Jungsona ... żaden nowy na pewno nie ma szans. Taki jest Jungson ;-), taka jest klasa A.

pozdrawiam

nookie736, 23 Wrz 2008, 10:22

>z tymi rachunkami za prad to bym nie robil paranoi. Sam sie tym martwilem jak mialem Jungsona,

>teraz z perspektywy czasu uwazam to za przesade. Spora czesc spoleczenstwa ma np. komputery

>stacjonarne i plazmy chodzace czesto gesto 24 na dobe. Ani jedno ani drugie nie nalezy do

>oszczednych. Mysle ze przy normalnym uzytkowaniu sprzetu, na dluzsza mete nie odczujemy az tak

>znacznych roznic, trzeba tylko pamietac o tym zeby go wylaczac jak wychodzimy z domu.

>

>Odnosnie Jungsona w wersji standardowej to ma on w srodku mniej "flakow", konkretnie mniejsza ilosc

>kondensatorow, wazy mniej i pewnie gra inaczej. Skoncentrowal bym sie na klasie A.

To rozwiewa moje wątpliwości, na którego Jungsona zbierać :) Dzięki!

Natomiast co do prądożerności komputerów to przesadzasz. Owszem np. mój wzmacniacz ma ponad 500W. Ale tyle to on nie ciągnie prądu. W stanie spoczynku, gdy np. coś się ściąga nie potrzebuje więcej niż 100W. Prawdę powiedziawsze dużo to on potrzebuje gdy się gra, czyli gdy karta graficzna zaczyna swoje robić. Nigdy nie osiąga swoich 500W, na to potrzeba by dwóch kart w SLI lub CrossFire obciążonych w 100%.

>Piopio

Dzięki za odpowiedz. Rzeczywiście zachęcająco to wygląda. Tym bardziej, że ja znam tylko brzemienie klasyków japońskich więc Jungson, nawet nie wygrzany, powinien mnie zachwycić :)

moj znajomy ma kompiter z 8 dyskami twardymi i z tego co pamietam poborem mocy 800 watt. Standardowa plasma pobiera 600 watt, nie wspomne o pralkach, piecach elektrycznych i innych badziewiach ktore uzywamy dluuuuuugiiiimiiiii godzinami kazdego dnia. Jestesmy zakochani w muzyce a przeliczamy ja na rachunki za prad_?? To tak jakby kupowac Ferrari i bac sie rachunkow za benzyne. Koniec tematu ;) Z innej paczki. Belves rzeczywiscie nie ma JA-88D ale cattylink.com to sprawdzony serwis. Na ebayu jest tez pare ale tu bym uwazal na wersje. Jest pare egzemplarzy sygnowanych jako JA-88d ale to sa okrojone wersje w kalsie AB, np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rece z daleka!!ten sprzedawca na tez "nasza" wersje za 543 eurony plus transport. Jezeli ktos z was szuka dobrego sprzetu za jakies 4000 PLN to moj wybor pada na JA-88d i do kompletu DAC Lite 68.

Mnie osobiscie przed ponownym kupnem JA-88d powstrzymuje tylko i wylacznie fakt, ze moje kolumny maja efektywnosc 99dB. W wypadku jungsona musialbym go pewnie sluchac na minimum. Aczkolwiek rozwazam caly czas taka alternatywe, podoba mi sie ze jest zbalansowany, tak samo jak sporo doskonalych chinskich dac-ow (tez ten wyzej wspomniany LITE). Na hifi-forum.de byl kiedys gostek ktory sluchal jungsona z wysokooefektywnymi Jordanami i podobno wspolgralo to calkiem dobrze. Z tym ze szkoda tych 599 watt (albo i wiecej) zamienianych w czyste cieplo......

Wracajac do cattylink.com to patrzac na ceny innych produktow Jungsona, to dziwi mnie ze ten sprzet jest tak malo rozpowszechniony w europie, bo gdzie indzej dostaniemy monobloki pracujace w kalsie a za 1500 euro z transportem?? Zbalansowane i dobrze grajace, nie sluchalem, ale zapewne graja tak samo dobrze albo i lepiej.Ludzie kupuja za takie pieniadze sporo uzywanego sprzetu nawet w polowie nie tak dobrego...what the fuck is the world coming to....

Ukryta Zawartość

Dzięki za kolejne info.

Jeśli ten cattylink jest sprawdzony to bardzo fajnie. Tam za Jungsona wychodzi najtaniej. Tak jak liczyłem to jakieś 2400zł z wysyłką. Oczywiście za wersje w klasie A. Tyle, że oficjalnie nie ma info o wysyłce do Polski. I to mnie martwi.

A właśnie, zapomniałem zapytać.

Czy kulumny Audio Academy Phoebe IIs lub Mimas II poradza sobie z Jungsonem? Czy raczej Jungson z nimi.

Phoebe IIs --> efektywność 87dB, 8 Ohm, Moc nominalna 60W, zalecana moc wzmaka 20-150W

Niestety danych Mimas II nie znam.

To chyba żart ;-)

Jungson zagra z każdą budżetową kolumną. I z wiekszością ze średniej półki.

I to jak zagra ;-)

Nie wiem jak V6, ale V6i jest przede wszystkim droższy od Jungsona i zasysa nawet do 1500W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te 1500W to w szczycie. Generalnie zżera mniej od Jungsona. Dussun to jakaś Ultra Pure Class A - niby klasa A a mniej prądu potrzebuje.

Z zasłyszanych opinii wiem, że V8i gra świetnie. Czy lepiej od Jungsona - trudno powiedzieć.

• 1 rok później...

nie wiem jak brzmi ten jungson z wyglądu bardzo mi się podoba i nie ukrywam,że chętnie bym go kupił.od siebie dodam jedynie,iż mój kolega 8 lat temu kupił Jolida (wtedy jeszcze amerykańską)na lampach kt88 za 7000 zł.dla mnie były to w owym czasie straszne pieniądze,ja natomiast rok temu kupiłem YAQINA 100B(chiński wzm.lampowy)za 2400zł.i porównaliśmy te wzmacniacze-Yaqin b 100 rozłożył na łopatki jolidę i dlatego jestem skłonny uwierzyć ,że ten jungson gra tak jak accuphase lub luxman-pozdrawiam

Piotr

Muszę Cię rozczarować 23031970 ...

Jungson nie gra jak wymienione przez Ciebie Accuphase czy Luxman.

W cenie nabycia 2000 zł gra rewelacyjnie. Nie ma konkurencji. Ale już za 4k zł można znaleźć dużo lepszy wzmacniacz.

Za 4k zł to kupisz:

Sugden

Musical Fidelity A308

Audionet SAM V2

Roksan Caspian

NAD S300

NAIM Nait XS 2

Wszystkie lepsze od Jungsona.

pzdr

Piopio, 22 Wrz 2008, 03:11

>Z ciekawości porównałem Jungsona JA-88D z następujacymi wzmacniaczami:

>

>1. Roksan Caspian

>2. Vincent SV-233

>3. Xindak XA-6950V

>4. Monobloki Audiomatus + pre Phast

>

>Jungson rozjechał je jak walec ;-) a kosztuje połowę albo lekko ponad co w/w wzmacniacze (poza

>xindakiem, który kosztuje 3400).

Piopio, 5 Mar 2010, 21:51

>Za 4k zł to kupisz:

>

>Sugden

>Musical Fidelity A308

>Audionet SAM V2

>Roksan Caspian

>NAD S300

>NAIM Nait XS 2

>

>Wszystkie lepsze od Jungsona.

i tu master masz trochę racji, jak czytam niektóre swoje stare opinie - to aż strach :)

wydaje mi się, że warto jakoś to jednak zaznaczyć, np. stwierdzeniem "swego czasu" czy coś takiego.

pozdr.

Ł.

ps. zwróciłem uwagę na wpisy Piopio bo go cenię, a te dwa na jednej stronie, jakoś tak niefortunnie :(

Opinia o Jungsonie była chyba wtedy na fali entuzjazmu wywołanego jego posiadaniem ;-)

Z biegiem czasu przeprosiłem się z Caspianem (mój kumpel go ma więc słucham go często).

Reszta wzmaków, które wtedy testowałem gra gorzej.

Jungson jak na budżetowy wzmak gra świetnie. Niestety obecna cena jest przesadzona !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.