Skocz do zawartości
IGNORED

Nakamichi PA7 - sklonować

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

>>Foksik

foty (TIFy) można sporo powiększyć a jeśli czytasz w PDFie to powiększ ekran 800x i opisy dość dobrze widać - może bez wodotrysków ale da się odczytać

Chłopaki to jest wątek o PA7 .... lub ewentualnie PA5. Temat sie rozmydla i nikt nic nie zrobi.

Skąd się bierze ta negatywna wrzawa. Ludzie tu nie sejm - jeżeli kogoś to interesuje, to

zapraszamy . Jezeli nie, to dziękujemy.

Sprawa prosta. Przeraża mnie, że zawsze od razu musi sie zjawić kilku lepiejwiedzących malkontentów,

którzy z buta dołuja dyskusję. Co za plaga.....widoczna zresztą powszechnie również poza forum.

Czy ktoś tu jest za karę?

Zrobcie go poprostu na probnym druku i juz. Po jaka cholere wydawac tyle kasy na pcb? a co do ukladu klasyczna klasyka i tyle. mozna pomyslec o nowszych tranach w ukladzie. Troche mnie sie nie podoba ten stopien wyjsciowy. taka konfiguracja ma tend. do plyniecia spoczynku i nieprzyjemny dzwiek. Jako estradowka to i owszem ujdzie.

Nakamichi to statis, czyli Threshold. Mam marne schematy, Threshold chyba seria S,

Praktycznie to samo, co w Nakamichi. Jeżeli ktoś ma dokumentacje wzmacniaczy

Threshola mogło by to pomóc. Kilka fotek PA7http://cgi.ebay.de/Nakamichi-PA-7E-DieEndstufe_W0QQitemZ290027391553QQihZ019QQcategoryZ75785QQrdZ1QQcmdZViewItem

senicz>>

trolu jeden, któremu słoma z butów wyłazi, pardon z kolumn, co sie wtrącasz do dyskusji poważnych konstruktorów, oni wiedzą swoje i nikogo na siłę nie można uszcześliwiać!

Bez jakichkolwiek złośliwości, adamhiend, jeżeli masz takie możliwości i osiągnięcia w budowie wzmacniaczy zechciej się podzielić z kolegami z forum swoim projektem. Jestem pewny ze kilku bywalców forum zrobi bardzo dobrej klasy wzmacniacz. Przykład: wzmacniacza w klasie AB, 2 do 4 par tranzystorów mocy na wyjściu, prosty i skuteczny układ zabezpieczenia, konstrukcje stabilna i łatwa w uruchomieniu. Co do brzmienia, może tak, bliżej Ucher r1,5 ewentualnie NadS300, kav300i chyba raczej nie –potrafi być dość ostry, ale to moje spostrzeżenia.

Możesz przedstawić swój projekt, schemat z napięciami, rys PCB, jeszcze lepiej gotowe PCB. Jak na razie PA7 i E210 to najciekawsze propozycje, PA7 jest w zainteresowaniu autora tematu.

Bardzo powoli i mozolnie idzie kopiowanie PCB- jest możliwe lecz niewiem czy uda sie podpisać elementy bo te PDFy są pod tym względem mało czytelne. Szkoda ze nie są skanowane w kolorze. Jak uda się skopiować pcb to będzie bez opisu elemętów . Będę mógł rozesłać wPDFie paru osobom by uzupełnili opisy elemątów i wtedy naniosę na PCB. inaczej to będzie trwało wieki:o(

Pozdrawiam Bodo_z

A66>>

dzieki za zaprpszenie ale aż takich ambicji niemam (bez obrazy ale obawiam się że moje projekty mogly by być zbyt trudne i drogie) ja poprostu wykorzystując moje doswiadczenie (podobnie jak senicz) chciałem ostrzec, zeby nie wpuszczać się w projekt, który może nie przynieść tych efektow, na ktore liczycie, zauważcie że nigdzie nie było testów tego wzmacniacza, ja w okresie kiedy był ostro reklamowany i prawie co miesiąc mozna było spotkać w czasopismach fachowych reklame: Stasis technology.... ja w tym okresie bylem bardzo napalony (ta sugestywna reklama i dezajn) na ten wzmacniacz i chciałem zdobyć schemat a przynajmniej test, gdzie byloby więcej informacji, niestety na całym świecie głuche milczenie (dopiero dziś w internecie zatrzesienie informacji ale jako vintage), miałem w tym czsie przyjaciela w Chicago (mial tam 2 sklepy se sprzetem audio), probowałem przez niego, bez rezultatu, czy to wam coś nie mówi?

Jak juz go zbuduję, to chętnie podzielę sie wrażeniami. Ale to jeszcze daleka droga.

Przyznam, że bardzo mnie korci końcówka o jakieś druzgocącej sile, zdolna wysterować wszystko ,co jest na rynku i w głowie.

Żeby nie rozmydlać obecnego wątku, myślę o wykorzystaniu układu Krella w końcówce w klasie AB,

ale to już inny temat.

przyjżałem się lepiej temu schematowi, to nie jest łatwy wzmacniacz, ne ma petli sprzężenia tylko lokalną, takie wzmacniacze charakteryzuja się przejaskrawieniem środka i gory, oraz dużymi znieksztalceniami na basach, basy obcieto, dając mały kondensator w dzielnilku wzmocnienia do masy(wzmocnienie ca.22 razy), tylko 10u/200V, dla przykładu Yamacha M85 w tym miejscu wsadza 220u/6.3V Black-Gate, troche za niskie napiecie i lubią padać , banalny fet wejsciowy 2SK240 powinien być do kupienia w TME ( wspołczynnik trasnkoduktacji gm tylko 15mS, dla przykladu ja w tym miejscu wsadzam dwie komplementarne pary fetow 2SK147 plus 2SJ72, które oczywiście trzeba parować z wiekszego zbioru fetów, fety te od lat nie są produkowane ale miały najwyzszy gm wśród wszystkich fetów bo aż 40mS ale wszystko co dobre niestety kończy się) tranzystory takie jak w oryginale są dziś niedozdobycia, ale mozna wsadzic Sankeny 2SA1386/2SC3519Y do kupienia w TME ale oni nie gwarantują grupy, jeżeli byście się zdecydowali na conajmniej 100par to moge załatwić bezpośrednio z Japonii (trochę taniej niż w TME i z grupą Y) wówczas, któryś z was musi się podjąć przemierzenia i wyodrebnienia paru grup o tym samym wzmocnieniu (bedzie odpad około 10% tranzystorów o bardzo dużym wzm. lub b. małym) części do zabezpieczenia nie do zdobycia, trzeba je przeprojektować, kompensacja termiczna z dziwnym termistorem obawiam się, że nie do zdobycia, ten punkt też trzeba przeprojektować, to takie pierwsze wrażenia...

adamhiend, 7 Paź 2006, 11:04

>przyjżałem się lepiej temu schematowi, to nie jest łatwy wzmacniacz

adamhiend, przyjrzyj się teraz też temu schematowi ;(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i też skomentuj-"Kompaktowy wzmacniacz mocy" - EE 6/97r

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest PCB-Beardini do TA-3A, dokładny schemat. Może na początek to zrobić i przetestować lub jest taki wzmacniacz wykonany. Mam te PCB nie chcę się tego pozbywać, ale oddam te PCB osobie, która wykona w realnym terminie ten wzmacniacz i opisze na forum. Co do sprzężenia i brzmienia to, co pisze na stronie LcAudio jest prawdą (przynajmniej odnośnie tego Wzmacniacz).

Bogdan, już zdecydowałeś, czy jeszcze rozważasz alternatywy ? Bo jeśli rozważasz to znajdzie się schemat i rysunki płytek do Restka Fable. Sam jestem chętny, ale nie zrobię w pojedynkę...

widzę , że zapadły jakieś decyzję poza forum, ja 20 lat temu gdybym dorwał ten schemat napweno bym wykonał replikę, dziś nie mam tego zapału i czasu, wynika z tego ze pomysł upadł, szkoda służyłbym pomocą i niewielkimi modyfikacjami, dzis na niemieckim ebay'u nie było ofert kupna na PA7, stan jak to u niemców idealny, cena 1495EU jak na ich warunki niewielka ale nikt sie nie skusił, dziwne?

josef>>>

to dla mnie szok prawie za te same pieniądze w takim razie poszedł Technics SEA5mk2 ($1225,) na ebay usa, a nawet wagowo te klocki sa nieporównywalne, czyzby PA7, tak słabo grał?

czy słabo gra - osobiście nie słuchałem (ale kiedyś prawie go kupiłem) - za to inni mają o nim dobre opinie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z powodu zalewu idiotycznych wpisów "o niczym" nikt nie zauważył, że bodo_z zaczął rozpracowywać płytkę. Teraz w koleiności należy poszperać jak jest z dostępnością części.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie wiem, czy konstrukcja ta jest dobra, czy zła, czy można ją klonować, czy nie, wiem za to, że ja jej słuchałem. Sterowana z DX71 CEC-a zupełnie mnie nie zachwyciła. Było poprawnie, ale na tym koniec. Przepraszam, jeśli gaszę czyjś zapał, po prostu mam odczucie, że może nie warta skórka za wyprawkę.

BRAWO! WIĘC JEDNAK PARU PRZYPAŁÓW POZOSTAŁO! ja wam mogę załatwić wszystkie tranzystory japońskie, z tym że od razu proponuje pare modyfakacji:

dać 2 toroidy po 600VA (robić jako mono bloki to ułatwi konstrukcję) takie toroidy mogę tanio załatwić i zrobić odczepy na dodatkowe wyższe napięcie dla stabilizacji stopnia sterującego (driver)

zamiast mostków prostowniczych dać super szybkie diody 15A, lub jeszcze lepiej zrobić układ prostowniczy na mosfetach (spadek napięcia tylko 0.2V)

magę załatwić wspaniałe elktrolity Hitachi 27.000u/160V (40A) za 1/2 ceny jaka była w Polsce

w końcu jak coś robić to lepiej niż było

oczywiście jeszcze lepiej dać toroidy po 1000VA ale tu już wchodzimy w wysokie ceny

bodopriva, 7 Paź 2006, 18:02

>Bogdan, już zdecydowałeś, czy jeszcze rozważasz alternatywy ? Bo jeśli rozważasz to znajdzie się

>schemat i rysunki płytek do Restka Fable. Sam jestem chętny, ale nie zrobię w pojedynkę...

Słuchałem orginału, napewno warto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.