Skocz do zawartości
IGNORED

APEL- zakładka opinie!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie- pisanie opinii w zakładce OPINIE to nie żaden przywilej a OBOWIĄZEK każdego członka forum o ile jest członkiem braci forumowej a nie terminem części męskiego ciała. Dość już przemandrzania się co, kto, za ile ma, a czas na opisy jak to i owo zagrało z czym itd.

LUKAR- apel byś blokował żółta kartką tych forumowiczów, którzy olewają zakładkę opinie.

Tyle na wstepie.

https://www.audiostereo.pl/topic/28737-apel-zak%C5%82adka-opinie/

Zgadzam się!!!

Zamiast przewertowywać tysiące postów w poszukiwaniu choć jednej opinii nt. jakiegoś sprzętu, wystarczyłoby wejść w "opinie". Ja zawsze się tam udzielam, o ile tylko mam czas, wenę, no i jest co opisywać. I tak powinno być. Jakby każdy napisał choć 2 opinie, to baaardzo pokażny zbiór byłby na forum, ale jakże pomocny!

Zaproponowałem temat do przemyślenia dltatego, że draznią mnie wpisy w wątkach a to dobre- bez uzasadnienia a to złe. Na pytanie dlaczego dostaje się często odpowiedź, bo to gówno. Ale dlaczego?

Wchodząc choć by w VDH- prawie nic tam się nie mozna dowiedzieć. Z wpisów wiem np. że Zegarmistrz posiada Winda- dlaczego więc nie ma w zakładce opinie jego opisu!!! To samo tyczy się innych. Mirek P. wypisuje, że miał tak duzo sprzętu w swoim systemie. Jakiego? Gdzie opisy z odsłuchów. Następny Broga co kupi posłucha i sprzeda. Gdzie jego opinie itp. itd. Albo się się członkiem albo h*jem sie rusza i czas tym osobom opuścić forum, bo niczego pozytywnego nie wnoszą prócz drwin.

Oczywiście przytoczoczone nicki forumowe to wyłacznie przykłady na szybko wzięte- NIE CHCĘ NIKOGO URAZIĆ, ale muuszeemm zwrócić Waszą uwagę na tego typu sprawy.

:):):)

Czyżby temat był mało aktualny, mało interesujący???

Nie zauwazyłem równiez opinii kolegi Franka. Dziwi mnie, że nie jest aktywny w zakładce opinie :):)

Czyżby mało odsłuchał?

Zydelek, podeślij mi swoje kable, to napisze opinię;)

Najlepiej RCA.

Zupełnie serio, będę niedługo mila kabelki od p. Andrzeja Matusiaka i też jestem zobowiązany do napisania opinii na ich temat.

Pozdrawiam

Ja zdecydowanie wole szukac recenzji w watkach. Co prawda zajmuje to troche czasu, ale zwykle z dyskusji wynika co autor mial wczesniej i jak do, czesto entuzjastycznej, recenzji odnosza sie inni forumowicze, ktorzy mieli stycznosc z opisywanym sprzetem. Tymczasem w opiniach dominuja te same frazesy o opadajacych kurtynach, odkrywaniu na nowo plyt, muzykach stojacych przed autorem wypowiedzi, itd.

Opinie które przytaczasz są pisane pod wpływem pewnych emocji. Moim zdaniem opinie powinne być rzeczowe czyli odnosić się do konkretów. Jaki bas, średnica góra, przestrzeń, rysowanie planów, z czym (rodzaj zestawu) i ocena końcowa- polecam, nie polecam, zalecam sprawdzenie. To tyle jesli chodzi o okablowanie. Z klockami mozna się trochę rozpisywać a nawet jest to wskazane.

W wątkach jednak mało co można znaleźć. Dowodem tego są na moim przykładzie otrzymywane maile z zapytaniem. Jak więc zycie wskazuje nalezy KONIECZNIE uzupełnić zakładkę opinie o brakujące wpisy.

A ja mam wrazenie, ze to nie emocje. Chyba chodzi raczej o inne podejscie. Wpis na forum to czesc zwyklej dyskusji, wiec wszyscy pisza zwiezle i rzeczowo. Natomiast opinie to ograniczona liczba wpisow, ktora z zalozenia ma przetrwac dla "potomnych" ;) I czytajac ten dzial, mam czasami wrazenie, ze czesc autorow zbytnio skupia sie na kwiecistej formie, a kompletnie zapomina o klarownym przekazie.

Zydelek

Dział opinie jest bardzo niewiarygodny,kwieciste i bzdurne opisy wielokrotnie pojawiają się tuż przed sprzedażą "towaru" ,zamazuje to rzeczywistą wartość testowanego sprzętu.

Drugim ewenementem są wpisy ( w moim mniemaniu ) osobników podstawianych przez wytwórców .

Ostatni przykład to Audionova ( bardzo zresztą sympatyczna manufaktura ), sami właściciele ,koledzy itp.

Oceny super ,bajkopisarstwo na całego,piszący opinie ma wydajność godną W.Pstrowskiego ( 4 recenzje ,jedna po drugiej ),ma zacięcie facet do pisania !

Tyle , że na forum nie znalazłem ani jednego wpisu ( a ktoś by pomyślał, że od klawiatury nie odchodzi :-)) ).

Zresztą może zle szukałem i jestem w błędzie ( za ew, moje gapiostwo z góry przepraszam ).

Autor tych opinii ma nicka ------- Bogdik

Ja uważam, że opinie są bardzo dobre. I właśnie jak każda ocena - są subiektywne. Nie mówcie mi tylko, że wierzycie w obiektywnosc testów w prasie fachowej. My również swój sprzęt odbieramy subiektywnie. Jeśli będzie dużo napisanych opinii to łatwiej bedzie odszukać zalety i wady danego sprzętu. Np. jeśli jest jedna opinia na temat danego sprzętu w samych superlatywach a o drugim napisano, ze jest feeee to może i niewiele z tego wynika. Ale jeśli np. jest dużo opinii o kolumnach Dali i w kilku jest napisane o dudniacym basie i o tym, że pogrubia średnie tony to znaczy, że warto na ten aspekt zwrócić uwagę. Nie oznacza to natomiast, że kolumny te są złe. To już trzeba samemu sprawdzić osobiście i potem można wydać własną subiektywna opinię. I o to w tym wszystkim chodzi.

chcecie miarodajne opinie? tu są:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo ludzie nie cisną tam gównianych opinii jak tutaj, dają porównania do innych odsłuchiwanych sprzętów i to nie jakichś badziewi lecz konkretnych klocków

jak widzę na forum kolejny "Hi-End" za 1000zł to wymiękam

>bo ludzie nie cisną tam gównianych opinii jak tutaj, dają porównania do innych odsłuchiwanych

>sprzętów i to nie jakichś badziewi lecz konkretnych klocków

eee czyli właściwie piszą co chcą :)

Porównanie do sprzetu referencyjnego to jedna z metod dokonywania odsłuchu i oceny sprzętu.

Tylko od czego zalezy wybór zestawu referencyjnego? - od widzi mi się redaktorów. Czyli to jest pierwsza, niezmiernie subiektywna ocena. Przecież wiadomo, że kazdy system brzmi inaczej i w każdej redakcji referencje są zupełnie inne. Mało tego, w trakcie dokonywania odsłuchów na przestrzeni miesięcy czy lat systemy referencyjne sie zmieniają. Poczytaj jakie mieli systemy referencyjne w jakiejs znanej Tobie redakcji. No i jak można teraz porównać sobie oceny dwóch elementów skoro jeden był porównany do systemy X a drugi do systemu Y? Porównywanie do innych, nie referencyjnych elementów równiez ma sens ale z tego to subiektywizm przebija największy jaki tylko może być - jeśli nie mam racji to proszę powiedz mi , gdzie tu jest element obiektywizmu?

Także należy założyć, że każda, nie tylko pisana na naszym forum, opinia jest subiektywna.

na audioreview nie ma opini redaktorów ale zwykłych userów - i jak mam do dyspozycji np. 20 opinii i odniesienia do sprzętu który znam na 90% będę wiedział jak dany klocek gra

josef, 17 Paź 2006, 10:13

>na audioreview nie ma opini redaktorów ale zwykłych userów - i jak mam do dyspozycji np. 20 opinii

>i odniesienia do sprzętu który znam na 90% będę wiedział jak dany klocek gra

No to juz jesteśmy blisko :)

Powiedz mi jeszcze drogi kolego czym się różni "user" audioreview od "usera" audiostereo ???

Ja akurat przegladałem JAMO 7.6. Oto prosta kwintesencja obiektywnych opinii z audioreview ( skopiowałem). Takich przy tym produkcie było 50%. Pozostałe też raczej w stylu "superb sound" tylko bardziej rozbudowane.

1.

Strengths:

very good bass,powerful mids and highs

Weaknesses:

none

2.

Strengths:

superb sound,beautiful design,high efficiency,clear detail at the top end

Weaknesses:

none

3.

Strengths:

The best sound I've heard. The design.

Weaknesses:

None

Tak więc jak widać są bardzo podobni do nas. Ani lepsi ani gorsi. Statystycznie rzecz biorąc taka sama część ludzi swoje chwali lub ze swojego zawsze jest niezadowolona. Niezależnie od narodowości.

Także ja swoje zdanie jednak podtrzymam - należy zawsze przyjmować, że czyjaś ocena lub opinia jest subiektywna. Piszmy więc opinie :)

josef, 18 Paź 2006, 10:47

>podobny styl wypowiedzi (tu i tam) występuje zazwyczaj w przypadku sprzętów budżetowych - jak

>popatrzysz na rzeczy z wyższej półki to ludzie są już bardziej wyważeni

Pewnie troche w tym racji. Tylko gdzie kończy się budżet dla "userów" audioreview a gdzie dla nas, audiostereowiczów? Kolumny z przedziału 1000-2000 $ to u nas budżetówka? Sadzę, że chyba jeszcze nie :)

wiadomo, że są różnice...

ale jak widzę na audiostereo ochy i achy bo ktoś ma niski model cedeka, wzmacniacza czy innego ustrojstwa yamahy, philipsa czy innego tehnicsa i pisze, że to super hi-fi no to co mam myśleć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.