Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podłogowe za 1000-1200 zł(17m2)

Arni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam sie do kupna kolumn podłogowych za kwote wymienioną w temacie. Miałyby byc podłączone do wzmaka Marantz PM 52 SE, 2*100W przy 4 ohmach, 2*80 przy 8 ohmach. Pokój około 17 m2.

Słucham ogólnie muzyki gitarowej, rocka w różnych odmianach, trochę metalu w alternatywnych lub bardziej komercyjnych wcieleniach, nie gardzę muzyką elektroniczną. żelazny repertuar to dla mnie System of a Down, Korn, Rammstein, Katatonia, Metallica czasem Slipknot i starsze kapele typu Scorpions czy Led Zeppelin.

Obecnie mam nieprzyjemno uzuwac Altusów 110 i przeszkadza mi w nich chaos, okropne wysokie tony, czasami wokal jest nienaturalny...

Interesują mnie zarówno kolumny nowe jak i uzywane, chętnie z Allegro. Pytam Was poniewaz nie mam za bardzo możliwości posłuchania... Podobno z nowych dobre są gale 3030 i 3040...

Z góry dzięki za rady i sugestie. W razie czego oczywiście pytajcie :-)

Witam.

Wg mojej wiedzy Gale 3040 spisałyby się... Warto moim zdaniem posłuchac jeszcze Wharfedali np. 8.3 lub 9.4 jeśli trafisz w takiej cenie.

Luxmany i winyle 

Do PM52 na pewno nie Mercury, bedą ciepłe kluchy. Polecam Tonsil Czat, te będą mieć przynajmniej szybki bas, choć nie będzie "zalewał" pokoju. Można też liczyć na niezłą średnicę. Dali 505 też się będą nadawać. A najlepiej zrób sobie klona ESA Ostinato 2000, powinieneś się zmieścić w budżecie, a będzie to grać lepiej niż cokolwiek gotowego co zdołasz dorwać w tej cenie.

McGyver ma rację - Tannoye do tej muzyki za bardzo się nie nadają. U mnie 7 lat grały M3 - to bardzo dobre paczki, ale powtarzam raz jeszcze - nie do tej muzyki. Za mało drapieżności i ostrego pazura (przecież to to samo:) M4 podobne w charakterze, tylko jeszcze bardziej mułowate. M5 nie słuchałem, ale chyba mają zbliżoną stylistykę dźwięku. Dali 505 albo Phonary Volume 2 (o ile trafisz).

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Szczerze polecam Dali 5005 lub 6006. Nowe 5005 to na allegro ok. 1400, nowe 6006 to ok. 1650 zł. Starsze modele nazywaly się odpowiednio 104 i 106 oraz 505 i 606. Ostatnio polecałem Dali 104 znajomemu - kupił je za 500 zł i jest naprawdę bardzo zadowolony. Od Altusów to postęp kosmiczny.

M4 "nie nadaja sie" do muzy jakiej slucha zalozyciel watku (z ta teza sie zgadzam) a Dali 505 czy 5005 sie nadaja? A co z rozdzielczoscia "gory"? Przy ostrej i szybkiej muzie beda podobnie dlawic sie jak m4. Wiem bo probowalem. Szukalbym dalej

JarlBjorn, 12 Paź 2006, 10:37

>M4 "nie nadaja sie" do muzy jakiej slucha zalozyciel watku (z ta teza sie zgadzam) a Dali 505 czy

>5005 sie nadaja? A co z rozdzielczoscia "gory"? Przy ostrej i szybkiej muzie beda podobnie dlawic

>sie jak m4. Wiem bo probowalem. Szukalbym dalej

Obawiam się że w tym zakresie cenowym nic wyraźnie lepszego nie uda się znaleźć.

>Obawiam się że w tym zakresie cenowym nic wyraźnie lepszego nie uda się znaleźć.

Tak, zeby kupic kolumny z dobra, rozdzielcza i jednoczesnie niejazgotliwa gora trzeba wylozyc kilka tys. zl.

Przy pulapie cenowym zakreslonym przez autora watku i przy tej muzie szukalbym B&W 602,5 czy starsze wersje 603 rzecz jasna z drugiej reki.

W podobnej cenie można nabyć JAMO D570. O ile w regularnej cenie ok. 4000 można im wiele zarzucić, to w cenie pomiędzy 1000 a 2000 są bardzo dobrą ofertą. Ja się zasugerowałem opisem producenta, że 570 są przeznaczone powyżej 25 m2. No i uważam, że to właśnie jest błąd. Rzekłbym, że do 25 m2 są super. Oczywiscie potrafią zagrać głośno ale zdecydowanie lepiej brzmią tak do ok. 10 - 11 na gałce ( w zależności od wzmaka ). W 16 m2 to będzie raczej głośno. Ktoś tu pisał na forum, że nie ma basu przy cichym słuchaniu. U mnie jest i to całkiem fajny. Zdecydowałem sie na 570 a nie 590 bo bas w 570 jest szybszy, nie czuć oddzielenia od reszty pasma a wydawało mi się, ze w 590 to wyczuwałem, cena była zdecydowanie niższa no i obawiałem się, jak sobie poradzi mój amplik. Ale rozpakowałem, wyjałem, rozstawiłem no i kolumn prawie nie widać :) a że są bardzo ładnym meblem to pakuje je z powrotem i kupuje D590.

JAMO maja ta zaletę, szczególnie ważną w pokojach kilkunastometrowych, że są bardzo ustawne, mało wrażliwe na bliskość scian i w tej cenie wykonane bezkonkurencyjnie.

McGyver, 12 Paź 2006, 15:11

>Obawiam się tylko że PM52 nie da rady prawidłowo napędzić D570.

>A że są to kolumny nie lubiące grać cicho, to nie ulega wątpliwości.

McGyver

Wiem, że masz ogromne doświadczenie itp. itd. ale teraz to mnie po prostu zwaliło z nóg.

Napiszę chyba na temat JAMO D570 opinię. Moją subiektywną oczywiście bo mam wrażenie, że cały czas powielane są pewne stereotypy na temat tego modelu. Jeśli pamiętasz poprzednie wersje z dwoma głośnikami niskotonowymi to ja się zgadzam. Trzeba było grać głośno i obciążenie było nie łatwe. Moim zdaniem D570 są zupełnie inne. Największą ich zaletą dla mnie jest to, że przy głośnościach "średnio niskich" i "średnich" , czyli tak jak się bardzo często słucha, pokazują klasę. Na moje ucho "budzą" się nieco wcześniej niż inne kolumny.

A marantz moim zdaniem napędzi te kolumny bez obawy.

A tak a propos tego modelu - możesz zaproponować jakiś tuning aby zmienić charakter średnicy przy wysokich poziomach głośności ?

Był już temat o tuningu takich Jamo, udzielałem się tam. Przede wszystkim zwrotnice - oryginalne to tragedia.

A Marantz PM52 może mieć problem z wykrzesaniem z tych kolumn szybkiego basu.

a moze ktoś sie wypowie na temat tych kolumn. quadral to nie byle jaka firma, a argentum to 2 półki wyżej od podstawowych kolumn jakimi są quintas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

McGyver, 12 Paź 2006, 22:50

>Był już temat o tuningu takich Jamo, udzielałem się tam. Przede wszystkim zwrotnice - oryginalne

>to tragedia.

Odświerzyłem ten watek. Chociaż tam było jak zmienić wszystko a ja raczej mam zastrzezenia do srednicy.

Przy okazji przeczytania wątku o modyfikacji koledzy odczuwali rozlazłosć basu. U mnie to nie wystepuje ale ja mam pokój ok. 35 m2 więc może jednak JAMO ma rację z rekomendowanym metrażem. W każdym razie jak zwykle - warti posłuchać.

>A Marantz PM52 może mieć problem z wykrzesaniem z tych kolumn szybkiego basu.

Hm, może i tak. Chociaż ja steruję z amplitunera i jakoś tak wydaje mi się, że jest nieźle. Musze pożyczyć jakiś wzmak i porównać na miejscu to można będzie odpowiedzieć.

A może słaba wydajność wzmacniacza będzie miała wpływ na średnicę?

Bardzo polecam gale 3030 wzłaszcza jesli chodzi o instrumenty typu gitara czy saksofon,rewelacja.jesli chodzi o pomieszczene około 17 m2 ,kolumny idealnie sie sprawdza .Nie polecam nic z firmy Tannoy te kolumny zbyt ciepło graja dzwiek jest nie wyrazny sa dobre do muzyki elektronicznej.

Dzięki za wasze sugestie. Postaram sie w najbliższym czasie posłuchac paru kolumienek choćby tych gale, czy nieco droższych aby wiedzieć czego szukac na rynku używanych. Rozważam także zlecenie komuś DIY, może ktoś byłby zainteresowany? Z tym że samo kupno musiałoby sie odbyć przez allegro, a odbiór kurierem, chyba że bylby ktoś np. z Wa-wy(jestem z Siedlec ok 100km od stolicy). Ale z DIY jeszcze nie jestem pewien, jestem licealistą i wiadomo, jestem zależny od staruszków, a nie wiem jak przyjmą to że jakiś "x" robi dla mnie kolumny, a ja nawet nie moge pokazac im jak one będą chociażby wyglądać. Ale to jest do przeskoczenia :-). Nie wiem czy juz pisałem, ale mój budżet jest raczej sztwny. Kolumny powinny miec Bassreflex z przodu, bo nie mam zbyt wielkich możliwości ustawienia ich swobodnie. Planuje żeby sprzęt był u mnie pod koniec roku (Boże Narodzenie, na pewno przed Sylwestrem)

Jeszcze raz dzięki! Pozdrawiam

witam

Arni a moze zainteresowalo by cie rozwiazanie 2+1 ?? czyli dwie podlogowki JAMO + mocny aktywny sub YAMAHA ? :) akurat mam taki zestaw w "sklepowym" stanie do oddania ale tylko w dobre rece:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak bys byl zainteresowany:

gg 2876619 lub PW

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.