Skocz do zawartości
IGNORED

High-end odtwarzacze CD

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth : w sumie masz rację ale...

..no niestety kombinuję jak duży koń pod małą górkę, (wiadomo, chodzi o pieniądze:) i :

1) cały czas mam nadzieję ,że ten sony jako transport nie byłby taki zły. Wtedy pozostaje tylko koszt przetwornika AN (7kzł) + kabla cyfrowego. Do sprawdzenia.

2) Z SACD nie zrezygnuję bo mam już za dużo płyt (SACD only).

Rozwiązanie 1 byłoby do momentu pojawienia się naprawdę udanego odtwarzacza SACD za rozsądne pieniądze - a w to ,że tak się w końcu stanie - to chyba nikt nie wątpi:)) ( być może takim urządzeniem jest już najnowszy Maranz - dlatego czekam z utęsknieniem na dobrą recenzję od Jazza)

Krótko mówiąc : nie chcę wydawać za dużo pieniędzy (powyżej 10 kzł) na rozwiązanie "tymczasowe" a takim bez wątpienia byłby zakup Capitole, nawet z drugiej ręki.

Ale ogólnie to masz rację - jak ktoś nie chce wchodzić w gęste formaty to opcja z Capitole second hand jest chyba najtańszym hi-endem na dzień dzisiejszy ( nie do pogardzenia są te oszczędności na preampie).

ps.

Jeżeli przykład z 102 to było rozwiązanie dla mnie to odrzucam - mój Power Amp jest o klasę lepszy :))

Jazz -> wszystko kwestia gustu. Ty nie lubisz Capitole, ale chwalisz Esoterica. Dla mnie dla odmiany Esoteric to typowy przykład na zimny, bezduszny, cyfrowy dźwiek.

Wojtek: To sorry gregory - jak chcez mieć jeszcze luksus SACD, to musisz niestety za to dodatkowo zapłacić. Zamiast Capitole proponuję rozejrzeć się za Audio Aero SACD Prestige. Za 25k zł może wytargujesz ex-demo z Audio Systemu ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wojtej,

102 nie jest moim podstawowym zrodlem i przyznam, ze jako uzytkownik tradycyjnych rowiazan i moze podswiadomej i troche nieslusznej niecheci do wynalazkow b&o, mialem nie tylko dystans do takiego urzadzenia, ale tez kupilem poniewaz potrzebowalem szybko czegos malego na chwile w oczekiwaniu na MD309. Musze jednak przyznac, ze polubilem na tyle tak tresc jak i forme malego rowlanda, ze dokupilem w zeszlym miesiacu zestaw z pre jako drugi/trzeci system. Jeden marantz zniknla i poszedl w dobre rece, drugim nie mam czasu sie zajac, poza tym czekam nadal na jakies kable od kimbera zeby pozamieniac kilka rzeczy jednym rzutem. Dam znac.

Elberoth

Masz racje. Tak naprawde mam jakas tez moze niesluszna niechec do aero, moze troche po odsluchach kilku niezby dobrze skonfigurowanych systemow i nie wiem ile jest w tym prawdy dochodzacych mnie krytyk od osob wiarygodnych co do bledow w funkcjonowaniu urzadzen tej firmy, ale zdarzylo sie to niejednokrotnie. Przyznam sie tez bez bicia, ze nie lubie francuzow po tej stronie, a za realne alibi dodam, ze jest szereg innych alternatyw, ktore wole. Plinius natomiast jest wg mnie po prostu niedobry, pomimo, ze ma bardzo atrakcyjne wzornictwo i tez wielokrotnie sie do niego staralem zachecic, mial bardzo dostepna cene, ale rozsadek wzial gore.

Co do roznych marek, to co widze jako irytujacy szczegol, o czym juz kiedys pisalem, to wyswietlacze, szczegolnie te w odtwarzaczach. Nie wiem na czym to polega, oczywiscie jest to pewnie kwestia ekonomii, ale tez i kompletnego braku zrozumienia wizualnej ergonomii przez projektantow i nie majac juz od kilku lat swojego ML390S od tamtej pory czuje sie zawsze jak na tescie u okulisty. Moon ma znakomite podejscie do problemu, ale cala reszta jest jakims absurdalnym lekcewazeniem uzytkownikow.

Wyswietlacze to rzeczywiscie problem, a juz ten ktory mam w swoim cdp to zwykla kpina, czytelny z odleglosci 1metra, z 3 metrow widac piekna akrylowa bryle odtwarzacza i niebieska poswiate, to moga byc jakies male cyferki :-), jakby go wogole nie bylo, poprostu nie dosc ze nie widze co gra to jeszcze musze podchodzic zeby zrobic glosniej, dla wiekszosci napewno nie do przyjecia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Elberoth: AA Prestige to taki malowany koń. Niby SACD, a w środku wewnętrzna konwersja DSD na PCM. Zastosowali znaną sobie starą technologię do nowego formatu, ale to niej jest żadne pure SACD. I tak jest niestety w przypadku większości oferowanych obecnie tzw. "odtwarzaczy SACD": całość opracowana pod kątem RBCD + SACD "na dokładkę". I po tem ludzie mówią, że nie słychać różnicy...

Nie kupię go nawet za połowę ceny...

W takim razie może Theta Compli albo jakiś Esoteric ? Po przejściu przez lampy, może nie będzie tak bezdusznie grało.

Jazz -> miałem Capitole 2 lata. Przez ten czas 0 (słownie: zero) problemów.

Natomiast jeszcze odnośnie Pliniusa -> również nie przekonują mnie ich tańsze konstrukcje - i tu się z tobą zgodzę. Ich integry i mniejsze wzmacniacze mocy są IMO zbyt ciepłe i zbyt syropowate - choć niektórzy to lubią. SA102 to jednak co innego. To już zupełnie inna liga i moim zdaniem bardzo udana konstrukcja.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

El. Nastapilo chyba nieporozumienie. Kiedy pierwotnie wspomniales o 102, sadzilem, ze chodzi ci o mojego malego rowlanda? Z cd, niestety musze miec pod reka sacd ze wzgledu na juz niemala kolekcje plyt. Niestety nie ma obecnie na rynku konfiguracji, ktora bylaby dla mnie w pewnym sensie w miare udana, z ktora moglbym pozostac na dluzej. Firmy produkujace zrodla sa zbyt nazwijmy to zautomatyzowane, zeby tak jak np MD wdrazac zmiany majace swoje korzenie w kometarzach odbiorcow, lub dystrybutorow i tak jak pisalem nie chcac juz nudzic, wyswietlacz powinien byc czytelny z odleglosci min 4-6 m, wiec miec kilka cm wysokosci, byc programowany, z wylacznikiem i sciemniaczem, piloty powinny byc nareszcie podswietlane, etc, etc. Poza tym jezeli chce miec zielone pudelko, powinienem otrzymac zielone. Mam wiec odwieczny dylemat ze zrodlem, poza oczywiscie tunerem, ktory jest dla mnie znacznie istotniejszy w torze od jakiegokolwiek odtwarzacza, wiec nie jest tak zle. Obecnie jestem bardziej zainteresowany oczekujaca mnie przygoda z MD309, ktory z tego co widze bedzie wspaniala alternatywa jako integra do duzych, wymagajacych systemow.

Z tymi wyświetlaczami jest taki problem, że są po prostu bardzo drogie. Dlatego można je zobaczyć w Levinsonie, Sim Audio, Boulder, Krell itp, a nie ma ich w bardziej budżetowych konstrukcjach.

=>Elberoth, 22 Lut 2007, 13:46

Wyświetlacze nie są drogie przeczytaj o wizualizacji procesów produkcyjnych a w szczególności o LABView ,jestem teraz bardzo zajęty i nie mogę znaleść linku ale jest informacja o wszystkich systemach będących w Polsce.Jestem z wykształcenia mechanikiem ale jestem przekonany że ten system ma superzastosowanie w każdej dziedzinie życia i jest tam dużo kasy do zarobienia

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

mówisz o wyświetlaczach dot-matrix na LEDach?

no nie przesadzajmy z hasłem, że są "bardzo" drogie - owszem są znacznie droższe od LCD, droższe od VFD ale jak płacisz za klocka kilka tysięcy dolców to jest to mała część tej kwoty - znacznie więcej płacisz za sam emblemat z marką

Wyswietlacze jak w produktach Levinsona kosztuja ok $100 w detalu (8 znakow).

TL0 ma znacznie mniejszy wyswietlacz, ale ze wzgledu na bardzo dobry kontrast, odczyt z 4 metrow nie stanowi problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalezione na jednym z forums (autor Niemiec):

Up to last weekend I didn´t have any experience with the brand, but after three days of intense listening into a new (and barely broken in) DP 500 provided by my local retailer for a sonic weekend trip, I have to say it was simply magic.

There was a wealth of detail and stunning transparency. Image size, depth and focus, palpability, colors, and: much more musical sense than I knew from any front end before (except perhaps ML 390s which plays on a similar level or at least near to the DP 500, as far as I recall). The Audio Aero Capitole II which I had for a year or so lately didn`t came anywhere close to it - at least in my system.

znalezione na jednym z forums (autor Niemiec):

Up to last weekend I didn´t have any experience with the brand, but after three days of intense listening into a new (and barely broken in) DP 500 provided by my local retailer for a sonic weekend trip, I have to say it was simply magic.

There was a wealth of detail and stunning transparency. Image size, depth and focus, palpability, colors, and: much more musical sense than I knew from any front end before (except perhaps ML 390s which plays on a similar level or at least near to the DP 500, as far as I recall). The Audio Aero Capitole II which I had for a year or so lately didn`t came anywhere close to it - at least in my system.

Jaka jest trwałość/żywotność takich CD z wyj na lampach np. Audio Aero albo Lektor? Lektor ma lampy osadzane w gniazdach, ale juz Capitole wlutowane na płytce - jak to wymienić w razie czego?

-> hisroyal

Jesli chodzi o lampy to raczej nie ma obaw. Zazwyczaj w stopniach wyjsciowych uzywane sa lampy ECC82 i ECC83. Ich zywotnosc to kilkadziesiat tysiecy godzin, statystycznie wiec, jesli kupujesz nowe CD, to predzej sie go pozbedziesz niz wypalisz lampy :-)

Pozdr.

... a skoro o high-end'owych odtwarzaczach mowa... czy znany jest komuś z Was Sphinx Project 32 ? Kilka dni temu nabyłem owo 'cudeńko' i... zanim dotrze... rad byłbym niezmiernie poznać opinie / wrażenia etc z 'bliższych' bądź 'dalszych spotkań' szacownych 'forumowiczów'... czegóż mogę się spodziewać / oczekiwać ?

Serdeczności

Tomasz

Ukryta Zawartość

post-5349-100007453 1172479905_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qb_1->

//Jesli chodzi o lampy to raczej nie ma obaw. Zazwyczaj w stopniach wyjsciowych uzywane sa lampy ECC82 i ECC83. Ich zywotnosc to kilkadziesiat tysiecy godzin, statystycznie wiec, jesli kupujesz nowe CD, to predzej sie go pozbedziesz niz wypalisz lampy :-) //

Sorry, ale mowisz to z doswiadczenia, czy powtarzasz zasluchane wiadomosci?

Ja bylbym ostrozniejszy z wyglaszaniem takich opinii. 5000h zywotnosci to li tyko teoria. Lampa jest elementem kaprysnym i rownie dobrze moze sie trafic egzemplarz, ktory 'padnie' po 2h grania. Z mojej skromnej praktyki wynika obserwacja, ze jesli masz urzadzenie lampowe, to trzeba za wczasu kupic zapasowe lampy, zeby w razie czego nie miec systemu unieruchomionego na tydzien /do czasu zamowienia nowych/. Dotyczy to rowniez lamp malej mocy!

Mam juz za soba wymiane 6922, 5AR4 i rzekomo dlugowiecznych /10 000h/ militarnych (LOL) 6H30. Z tych ostatnich jedna lampa zaczela narzekac po 1000-2000h. Zadna z oryginalnych lamp nie byla ze smieci, tylko dostarczana i parowana przez uznana firme.

Nie mowie juz o przypadku lamp mocy, gdzie przy solidnym graniu... jeden komplet na rok.

pozdr.

To z jednej strony kwestia producenta, z drugiej strony - konfiguracji. Lampa w jednym konfigu, pracując na skraju swych parametrów, bedzie działac dobrze przez 1000h, a w komfortowych warunkach, z małym (relatywnie) napięciem i dobrym chłodzeniem - 5000h.

Każdy producent podaje ilość godzin życia produktu (średnią) i jesli jest w porządku względem kupującego to to sie sprawdza. Zalezy tez czy lampa jest testowana w zakładzie czy nie - jak byście zobaczylu krzywą awari w czasie, to byście zrozumieli o co chodzi; na poczatku jest duża, potem spada niemalże do zera - jest taka przez całe życie przewidywane, a potem koło tych np. 5kh znowu skacze w góre. Zatem - jeśli producent nie chce wydawać kasy na wygrzewanie w zakładzie (gdzie np. padnie 25% lamp, ale bedzie pewność że reszta przeżyje długo), to nie ma sie co dziwić że potem lampki wam padają po 2h grania :).

Pozdrawiam

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Cóż całkowicie zgadzam się z Kotem.Żywotność lamp podawana przez producentów to wartść uśredniona lub bardzo często myślenie życzeniowe producentów.Regularne odsłuchy z użyciem wzmacniacza lampowego wymuszają na właścicielu wymianę lamp co rok a w skrajnych przypadkach dwa razy w roku(mowa oczywiście o lampach mocy)Z plejerkami rzecz ma się trochę inaczej ale tylko trochę odtwarzacz z lampowym stopniem wyjściowym potrzebuje sporo czasu na osiągnięcie 100% sprawności co skutkuje tym,że albo nie wyłączamy go wcale albo włączamy dużo wcześniej niż czas w którym chcemy dokonać odsłuchu nie trzeba być wybitnie inteligentnym aby wiedzieć,że obie te czynności wydatnie skracają żywotnośc owej lampki.W tym kontekście wlutowywanie lampy w płytkę(Audio Areo) uważam za idiotyczne.

Jesli ktos szuka dobrego transportu, to ML37 jest wlasnie do nabycia w dosc atrakcyjnej cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy to coś warte używany wyrób jest firmy EMT Studiotechnik GmbH z Mahlbergu i nosi oznaczenie 981 aktualnie produkują EMT 986 które umożliwia nagrywanie na twardym dysku tylko do 199 utworów trochę dziwne?chodziaż może w radiu to spokojnie do wcześniejszego przygotowania audycji do emisji wystarczy ,ja myślę o zastosowaniu prywatnym w domowych pieleszach.

Chodzi mi jaki toto ma dżwiek (EMT 981) może ktoś się z tym CD zetknął i pa jakieś porównanie do innego dobrego CD

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

-> KotFilemon

Uzywalem Jolide JD 100S przez dlugi czas, Audio Aero Capitole mkII, oraz znam uzytkownikow kilku CD z wyjsciem lampowym.

Moj komentarz dotyczyl w zasadzie tylko lamp ECC82 ECC83 czy 6021W. Te lampy zazwyczaj sa dlugowieczne. Nie jestem pewien jak jest z innymi.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.