Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA-11 - kolekcjonerskie cacko

sylwiusz

Rekomendowane odpowiedzi

zostałem szczęśliwym posiadaczem (zresztą za psie pieniądze) duetu Sony wzmacniacz TA-11 i tuner ST-11L. wykonanie tego zestawu jest wręcz bajeczne. aluminiowe fronty, przełączniki i pokrętła, gniazda RCA zdublowane przez DIN, wszystkie potencjometry chodzą skokowo, moc 65W przy 8 omach. a gdy już rozbłysną wszystkie wskaźniki czujesz się jak w raju.

dźwięk wzmacniacz jest pełen dynamiki i tranzystorowego chłodu, bas jest obszerny, średnica zrównoważona a wysokie pozwalają na łagodny odsłuch bez zgrzytów i pisków, nie jest to hi-end ale porządne stereo z dobrą sceną na której można łatwo zlokalizować poszczególne instrumenty, wzmacniacz jest precyzyjny i szczegółowy. jedyne co w tym wzmacniaczu przeszkadza to gniazda głośnikowe (zaciski) ale nawet mi do głowy nie przyszło żeby je wymieniać i profanować to co tak pieczołowicie zaprojektowali i stworzyli ludkowe z sony.

a teraz tuner - gra przepięknie - mój Denon TU255 pomimo swej renomy i świetnego wyglądu leży w pudełeczku i czeka na lepsze czasy lub na nowego właściciela (ale to muszę jeszcze rozstrzygnąć) - sony ST-11L jest niesamowicie czuły i posiada bardzo przyjemny dźwięk który potrafi odczarować przesterowane polskie stacje radiowe.

a wszystko to w połączeniu z moim stuningowanym cdp-x222es gra powalająco, wygląda czarująco i perfekcyjnie niczym komputer w "Odysei Kosmicznej 2001"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28929-sony-ta-11-kolekcjonerskie-cacko/

Witam

Mam dokładnie taki sam tuner i też uważam, że jest boski. Sygnał dochodzi do 7, a gra na zwykłym kablu głośnikowym. Dźwięk jest rzeczywiście cieplutki i przestrzenny. Dzisiejsze tunery tak nie grają . No i ten wygląd...

Wzmak też fajnie wygląda. Wiesz może coś więcej na temat tej serii , np. z którego roku itd. ?

Pozdrawiam

Ogólny opis wzmaka

Producent:Sony

Model: TA - 11

Lata budowy: około 1977

Typ: Wzmacniacz

Pilot : nie

Pobór mocy: 140 W

Odmierzenia: 405 x 140 x 225 mm ( BxHxT)

Waga: 7 kg

Kolor: silber

Cena nowa ca.: 1500 DM

Połączenia

Liczba wejść: 5 ( Cinch)

Phono

Tuner

Aux

Tape

Mikrofon ( 6,3 mm klamki)

Liczba wyjść: 2

Tape Rec ( Cinch)

Słuchawki ( 6,3 mm klamki)

Techniczne dane

Moc trwała ( przy współczynniku zniekształceń nieliniowych)

8 Ohm: 2x 65 W

4 Ohm: 2x 55 W

Osiągnięcie dynamiki

8 Ohm: 2x 85 W

4 Ohm: 2x 75 W

Współczynnik zniekształceń nieliniowych cały: 0,06

Regulowanie dźwięku:

Bas: ± 10dB

Sopran: ± 10dB

Balans: tak

Loudness: tak

Subsonic: nie

Wyciszenie: tak, - 20dB

Direct / LineStraight: nie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Model: SONY FM STEREO / FM - AM TUNER ST - 11L - dedykowany wzmacniaczowi Sony TA-11

Producent: Sony

Lata budowy: około 1977

Częstotliwości:

FM 87,5 - 108 MHz

MW 530-1605 KHz

LW 150 - 350 KHz

IF: FM 10,7 MHz AN DEM 450 KHz

AC 110/120 / 220/240 V 50/60 Hz

Pobór mocy: 9 W

Antena FM 75 ohm, FM 300 ohm

Wymiary: 405 x 150 x 225 mm ( BxHxT)

Kolor: silber

Cena nowego: około 600 DM

oba te elementy zostały przedstawione jako TOP-owe w katalogu Sony wydanym na rok 1978 i miały być ofertą firmy dla wymagających - obecnie cena samego katalogu wynosi 20-50 euro w zależności od stanu.

oba elementy występowały także ze złotymi dodatkami (gałeczki, przełączniki)

to wszystko co udało mi się wyszperać

wiem że do całego zestawu był DECK ale nie wiem jaki ma symbol i jak wygląda.

• 2 miesiące później...

Witam, Od niedawna mogę zaliczyć siebie do szczęśliwych posiadaczy tego - jak mówicie - "kolekcjonerskiego cacka". Oczywiscie podpisuję się pod opiniami o nienagannym wykonaniu i wspaniałym klasycznym wygladzie tego wzmacniacza. Faktycznie jak na urzadzenie z przed epoki układów scalonych i cyfrowego przetwarzania dźwięku brzmi nad podziw dobrze (biorąc pod uwagę jego wiek - ok 30 lat) faktycznie należy oddać pełen szacunek ówczesnym inżynierom i konstruktorom z Sony.

Ja wykorzystuję ten wzmacniacz jako przedwzmacniacz gramofonowy. Mam Jednak pytanie? otóż mój egzemplaż dziwnie "buczy" szczególnie gdy dam mu trochę do pieca. Czy tak ma być, czy może to jakaś awaria? Pytam bo nie mam dużego doswiadczenia ze sprzetem tranzystorowym.

Uważąm że są już do wymiany kondensatory elektrolityczne w zasilaczu /obiegowo mówi się że "wyschły"/. Nie warto oszczędzać i trzeba wymienić na jakieś dobrej firmy. Straciły pojemność. Nie jest to jakiś duży koszt i stosunkowo łatwa wymiana. Trzeba pamiętąć aby po wymianie tak je umocować żeby nie miały możliwości drgać. Dobry jest klej w sztyfcie do klejenia na gorąco. Być może są umocowane jakąś obejmą i kupićtrzeba nowe podobnej wielkości.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.