Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Studio 60 z CA 540R v.2, jakoś to się wyrabiało w stereo. Ale jak się kino pojawiło, to ten ampli "klękał". Rozważałem 640R, i to dość poważnie, ale stanęło w końcu na AVR280 Arcama. Jeśli możesz - potestuj. Studio 60 prąd lubią, a przynajmniej wg specyfikacji 640R może go nieco dostarczyć. Ale to już najlepiej ocenisz uszami. Czego serdecznie życzę :)

stare Studio 60v4 potrzebują dużo energii dla rozruchu .Inaczej się ma sprawa z nowymi oznaczonymi jako studio 60 v5 .Z gruntu inne średnice głośników. Zdecydowanie łatwiejsze w wysterowaniu.

Muszę przyznać że nowe studio 60 przypadło mi do gustu zarówno brzmieniem jak i wyglądem .

Tylko ta cena zaporowa. wypada czekać na koniec recesji i słabszego dolara .Cena studio 10 jeszcze nie znana.

Ale wybrali elektronikę do testów... Xindak 'mały' fajny jest, ale nie widzę go ze Studio 60. Napędzał u mnie przez chwilę Studio 20 i grało - to tyle. Ale prawdziwe granie rozpoczęło się po zmianie amplifikacji.

Chyba to taki test na szybko, żeby cokolwiek napisać.

kerikawon, 4 Mar 2009, 14:42

>Muszę przyznać że nowe studio 60 przypadło mi do gustu zarówno brzmieniem jak i wyglądem .

Jest szansa że pojawią się w Legnicy aby je przeegzaminować?

• 2 tygodnie później...

Witam,kiedyś na innym forum zadałem pytanie(Marantz SR5003 +dv 4003-jakie do tego kolumny?)i ktoś mi doradził Paradigm Reference Studio 60 V5,więc zacząłem szukać coś na ich temat i tak trafiłem na to forum,mam zamiar zbudować kino i te kolumny były by jako przednie a na tył Studio 10 V 5,więcej słucham muzyki w stereo niż kina więc bardziej mi zależy na stereo,przeglądałem to forum i piszecie tu że te kolumny potrzebują dużo prądu więc czy ten ampli poradzi sobie z tymi kolumnami czy może lepiej doskładać więcej kasy i kupić SR6003 i czy ktoś słuchał już takiego zestawienia,jak to grało,jakie kable dobrze by z tym grały(nazwa firmy i średnica,przód 2 x 3m i tył jeden kabelek 8m a drugi 12m)gdzie w Podkarpackim można tych kolumn posłuchać i kupić?

Jestem posiadaczem Studio 40v4 oraz Studio 60v4. Musze powiedzieć, że patrząc na nową serie v5 mam mieszane odczucia. Przede wszystkim rozmiary 60v4 budzą moje większe zaufanie. Większe skrzynki, basowiec 16,5cm. 13cm przetworniki nowej serii - jakoś do mnie nie przemawiają. Być może lepiej sprawdzą się w roli tonów średnich, natomiast bas w tym rozmiarze jakoś mi nie pasuje, chociażby wizualnie.

Cieszę się, ze udało mi się kupić 40v4. Jest to bardzo dobra skrzynka i szkoda, ze zaprzestano jej produkcji.

Nie powiem, zaokrąglone obudowy v5 - wyglądają ładniej, bardziej "profi". Ciekaw jestem jak faktycznie wyglądała by konfrontacja v4 vs v5. Wiadomo, ze z marketingowego punktu widzenia, artykuły sponsorowane będą obstawać za wyższością v5. Jak to jest jednak na prawdę?

Prawda jest taka, choć brutalna, ze najlepsza to seria v.2 - najsolidniejsze obudowy, największa waga....v.5 w ogóle do mnie nie przemawia - za małe głośniczki i tyle....cudów nie ma...łatwiej napędzić, taniej się pewnie produkuje, ale jakość moze być gorsza, praw fizyki nie oszukają.....

Drodzy Paradigmowcy.

Chciałbym zapytać Was o doświadczenia względem napędzania kolumn lampami. Ostatnio miałem okazję posłuchać małego Xindaka bodajże MT1 (ok.1900 PLN nowy) ze Studio 20. Byłem w ciężkim szoku... Gdyby nie to, że byłem już umówiony z kolegą z forum na sprzedaż moich Studio to chyba po tym odsłuchu zamieniłbym tranzystora na lampę... Czekam na Wasze opinie w tym temacie.

Weź mnie nie dobijaj. Mam moralniaka strasznego:))) Tyle dobrego, że kolejny zarażony Paradigmami jest. On zbierał szczenę z zachwytu nad kolumnami, ja z podziwu dla możliwości małego Xindaka. I tak sobie chwilę posłuchaliśmy. Tak ładnie brzmiącego kontrabasu jeszcze na moim Primare nie uświadczyłem. Stąd moje rozterki:)

Mam przeczucie że Studio 20 (pewnie inne też) mogą bardzo dobrze zagrać ze wzmakiem o niskim lub bardzo niskim damping factor, czyli np. z lampą właśnie. To są dość skuteczne głośniki, które potrafią same zaśpiewać, bez chwytania za mordę, co z natury czynią tranzystory.

Jedyny minus to bardzo duże skoki impedancji, co przy lampach i niskim DF oznacza mocne wykrzywienie charakterystyki, np. uwypuklenie częstotliwości rezonansowych. Dla fanów Paradigma to chyba nie problem, ja nie lubię płaskiego dźwięku ;)

Witam.

Posiadam Kolumny z serii studio. Jako centralny wykorzystuję CC590.

Chciałbym się dowiedzieć, jakie są Wasze odczucia z użytkowania tej kolumny.

Jak dla mnie brzmiała ona trochę sucho, pudełkowo.

Czy podzielacie moje odczucia?

Napisałem - brzmiała - ponieważ wczoraj nastąpił przełom. Wymieniłem okablowanie wewnętrzne i proszę mi uwierzyć - jest duużo lepiej. Dziwne? Vooodoo? Może, ale zadziałało.

Sprawdzałem kilka rodzajów kabli. Ten zestaw, który zaprezentowałem na schemacie działa idealnie.

post-18999-100009167 1238332853_thumb.jpg

A i jeszcze jedno - nie chciałem wydawać kroci na kable.

W moim odczuciu różnice występują pomiędzy kablami miedzianymi a miedzianymi posrebrzanymi.

Zastosowane oryginalnie w kolumnie to kiepskiej jakości przewody 1.5mm2.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.