Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Nie patrzyłbym ile co kosztuje gdzieś za granicą, bo konkurencja też tam inaczej kosztuje.

Ważne jak ceny się prezentują na tle konkurencji z tego samego segmentu w kraju.

Takie studio 20v5 grają w lidze B&W CM5, MA GS10, Elac 244 itp.

Z ceną 5000zł były średnio konkurencyjne, za 4,5 już bardziej. Teraz, przy cenie 4000zł bez złotówki uważam że stanowią najbardziej wartościową ofertę z wymienionych. Sama "wartość materiałowa" wydaje się być najwyższa - super solidne kosze, potężne magnesy, obudowa ładnie zaokrąglona - kerikawon - powiedz, jak pierwszego dnia po obniżkach - kolejki były ? :)

Nie patrzyłbym ile co kosztuje gdzieś za granicą, bo konkurencja też tam inaczej kosztuje.

Ważne jak ceny się prezentują na tle konkurencji z tego samego segmentu w kraju.

Takie studio 20v5 grają w lidze B&W CM5, MA GS10, Elac 244 itp.

Z ceną 5000zł były średnio konkurencyjne, za 4,5 już bardziej. Teraz, przy cenie 4000zł bez złotówki uważam że stanowią najbardziej wartościową ofertę z wymienionych. Sama "wartość materiałowa" wydaje się być najwyższa - super solidne kosze, potężne magnesy, obudowa ładnie zaokrąglona - kerikawon - powiedz, jak pierwszego dnia po obniżkach - kolejki były ? :)

Witam dokaldnie to samo sadze co i kolega napisal , ze w chwili obecnej jest to bardzo dobra cena tylko tak jak wspomnialem wyzej ciekawe ile czasu te ceny beda obowiazywaly czy to podpucha na miesiac moze 2 miesiace, czy np jakies pol roku sie to utrzyma, biorac pod uwage ze cena dolara kanad. jest prawie taka sama wiec nie powinno byc jakis dysrastycznych podwzyek. Mozesz cos Kerkiwanon w tym temacie napisac na jak dlugo przewidujecie te ceny na pewno wiesz cos na ten temat :-) nie mow ze nie wiesz nic :-) Pozdrawiam i mysle ze nie tylko ja czekam na te odpwoedz.

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Co do cen Paradigm nigdy nie były one z kosmosu, ceny zakupu narzuca producent, my jako handlowcy możemy tylko zejść z naszej marży, aby te ceny jakoś wyglądały konkurencyjne, w stosunku do chińszczyzny typu KEF , MONITOR AUDIO , czy KLIPSCH. Na szczęście za Paradigm przemawia jeszcze,

nieosiągalna dla innych producentów wielkoseryjnych, jakość i ciągłe technologiczne wyprzedzanie konkurencji.

to chyba tylko takie trochę przekonywanie samego siebie o wyższości marki, którą się promuje ;)

jakość wykonania baaardzo mocno ustępuje tańszym Monitor Audio (właśnie zmieniłem na takowe) i KEF, a jakość brzmienia wcale nie jest lepsza, choć to sprawa czysto subiektywna...

moim zdaniem kupiłem lepiej grające, tańsze o 20% (porównując te same konstrukcyjnie modele) i znacznie lepiej wykonane kolumny od Paradigm

obecna relacja jakość/cena tego producenta to wielka lipa, gdzie tu zalety tej "wielkoseryjności" ?

no, chyba że się płaci za tą "technologiczną przewagę" o której piszesz, lecz której nie widać ani tym bardziej nie słychać...

edit:

właśnie wszedłem na stronę Polpaku i widzę jednak nieco obniżone ceny na niektóre modele, także tragedii już pod tym względem może i nie ma, ale do rewelacji trochę brakuje

choć część kolumn bez zmian nadal wygląda równie nieatrakcyjnie jak wcześniej np podstawkowce z serii Monitor

Edytowane przez don111

to chyba tylko takie trochę przekonywanie samego siebie o wyższości marki, którą się promuje ;)

jakość wykonania baaardzo mocno ustępuje tańszym Monitor Audio (właśnie zmieniłem na takowe) i KEF, a jakość brzmienia wcale nie jest lepsza, choć to sprawa czysto subiektywna...

moim zdaniem kupiłem lepiej grające, tańsze o 20% (porównując te same konstrukcyjnie modele) i znacznie lepiej wykonane kolumny od Paradigm

obecna relacja jakość/cena tego producenta to wielka lipa, gdzie tu zalety tej "wielkoseryjności" ?

no, chyba że się płaci za tą "technologiczną przewagę" o której piszesz, lecz której nie widać ani tym bardziej nie słychać...

Eeeee, troche nie wiem co napisac... Zobacz zwrotke w najtanszych MA, czy nawet w sredniej serii... Zobacz zwrotke w najtanszym Paradigm, zobacz zwrotke w SE i w Studio... Raczej MA "nie trzyma" konkurencji...

Wyglad - rzecz gustu, ale jakosc wykonania ? Mozesz konkretnie powiedziec w czym tanie MA czy KEF (tanie KEFy to wogole jakosciowo-montazowo nisko stoja...) jest lepsze od montowanych w Kanadzie Paradigm ? Bo akurat to co zawsze i wszedzie, przez niezaleznych i niekoniecznie zakochanych w dzwieku Paradigm recenzentow bylo chwalone to jakosc: komponentow, montazu i wykonczenia.

Wiec to co piszesz pozostaje w opozycji do dziesiatek, jesli nie setek opinii...

Primodium. Medium. Finis.

nie neguję jakości wykonania przetworników czy zwrotnicy, jednak patrząc na wykonanie zewnętrzne - jakość wykończenia obudowy i materiałów do niej, maskownicy, zacisków głośnikowych, sposób mocowanie kolców, samych głośników, czy nawet głupich śróbek - jest gorzej niż u konkurencji...

fajnie mieć świadomość, że się ma kolumny z porządnymi wooferami w ekstra koszach, ważącymi 2 czy 3kg, ale przykładowo te z MA (może to są i byle jakie woofery, nie zaglądałem do środka) w obudowie może i składanej w Chinach, może też z gorszą zwrotnicą, brzmią po prostu lepiej

nie mam zbytniego doświadczenia z kolumnami z przedziału cenowego serii Studio, natomiast znam doskonale ostatnie 3 wersje serii Monitor więc głównie ich dotyczy to porównanie - znam również ostatnie wersje podobnej cenowo konkurencji z Monitor Audio i KEF...jeśli chodzi o wykonanie zewnętrzne to w obu przypadkach Paradigm zwyczajnie nie ma tu czego szukać choć cenowo KEFy, podobnie jak Paradigmy też nie są zbyt atrakcyjne (ale chociaż widać na zewnątrz za co się płaci)

zastanawiam się jak gra seria Monitor Audio M bo patrząc na wykonanie to właśnie przypomina Paradigmy, a przetworniki ma chyba z poprzedniej serii Bronze BR (grającej ciut lepiej od Paradigmów), do tego cena 50% niższa...

w przypadku powyższych MA BX czy nawet poprzednich BR, Paradigm Monitor nie wytrzymuje zarówno ceną, jakością wykonania i trochę jednak jakością brzmienia w każdym paśmie (już pomijając różnicę w charakterze, bo MA tu też wyraźnie bardziej mi podchodzą)

także sorry dla Paradigma, bo nadal lubię tą markę, bo brzmienie ma coś ciekawego w sobie, to wybieram produkt konkurencji - ciut tańszy, lepiej wykonany (może gorzej "wewnętrznie" tego nie wiem ;)) i lepiej grający "made in China" zamiast "made in Canada" :)

don111, cały czas piszesz o paradigmach przez pryzmat serii monitor, a to trochę nieporozumienie. Seria studio to zupełnie inna bajka i nawet jak porównasz jakość wykonania w sklepie, to dojdziesz do wniosku, że to inna liga.

W każdym razie dziura pomiędzy serią monitor i studio jest znaaaacznie większa, niż pomiędzy studio i signature.

don111 - zgadzam sie z tym co napisal mczaj. Nie oceniaj jakosci wykonania Paradigm przez serie Monitor (ktora nota bene niedlugo zniknie z polek, a i tak uwazam ja za lepsza jakosciowo niz te kolumny, do ktorych ja porownujesz. Jedyne czym moze odstawac to design, chocby wystajace kosze glosnikow) - Paradigm teraz zaczyna sie od serii SE. Studio to inna bajka, a Signature zawstydzilyby jakoscia i dbaloscia wykonania niejedne "bardziej audiofilskie" kolumny. IMO - mozesz czepic sie (kontrowersyjnego dla niektorych) designu - wykonania ? Nie...

Co do dzwieku - nie wiem czy dobrze jest porownywac dwa tak skrajnie inaczej grajace produkty jak MA i Paradigm (subiektywnie uwazam, ze graja kompletnie inaczej). Tak jak Ty nie znasz wyzszych serii Paradigm, tak np. ja uwazam ze MA dobrze i rowno graja dopiero w seriach GS i PL. Nizsze - niekoniecznie... To kwestia indywidualna i skoro dyskurs tyczy sie jakosci wykonania, montazu, podzespolow, itp - to tego sie trzymajmy, bo nie sadze, bys kogos w tym klubie przekonal o dzwiekowej wyzszosci tanich MA nad Paradigm.

Edytowane przez Yamnick

tak jak pisałem, nie mam zbytniego doświadczenia z kolumnami z przedziału cenowego serii Studio (w sumie ledwie kilka takich par przesłuchałem i w różnych warunkach odsłuchowych)

ale dlaczego zaraz piszesz, że nieporozumienie ? skoro cenowo niższa seria, która też przecież nie kosztuje jednej pensji, nie wygląda za dobrze na tle konkurencji, to duże prawdopodobieństwo podobnego efektu w droższych wersjach (to tylko domysł)

z całym szacunkiem ale tu też jakość wykonania nie powala patrząc na cenę, konkurencja oferuje lepszą (przynajmniej "zewnętrznie")

tak jak pisałem, nie mam zbytniego doświadczenia z kolumnami z przedziału cenowego serii Studio (w sumie ledwie kilka takich par przesłuchałem i w różnych warunkach odsłuchowych)

ale dlaczego zaraz piszesz, że nieporozumienie ? skoro cenowo niższa seria, która też przecież nie kosztuje jednej pensji, nie wygląda za dobrze na tle konkurencji, to duże prawdopodobieństwo podobnego efektu w droższych wersjach (to tylko domysł)

z całym szacunkiem ale tu też jakość wykonania nie powala patrząc na cenę, konkurencja oferuje lepszą (przynajmniej "zewnętrznie")

don111 - idz, zobacz, nie wysnuwaj przypuszczen... Zreszta - tak jak napisalem juz wyzej - pozytywow o jakosci wykonania i montazu Paradigm jest pelno over the net...

Z calym szacunkiem - ale Twoj glos brzmi w swietle tychze jak glos "lapidarnego" entuzjasty MA... Argumenty "nie kosztuja", "nie wygladaja za dobrze na tle", "duze prawdopodobienstwo" sa malo przekonywujace zdaja sie tylko potwierdzac szacunek do MA.

Konczac - ciesze sie ze uwielbiasz swoje MA. Jednak wybierz sie kiedys na tour po salonach/sklepach/znajomych i poogladaj dokladnie kolumny z ich przedzialu cenowego - MA niczym szczegolnym in + sie niestety nie wyroznia w kwestii jakosc/montazu/designu.

don111 - idz, zobacz, nie wysnuwaj przypuszczen... Zreszta - tak jak napisalem juz wyzej - pozytywow o jakosci wykonania i montazu Paradigm jest pelno over the net...

Z calym szacunkiem - ale Twoj glos brzmi w swietle tychze jak glos "lapidarnego" entuzjasty MA... Argumenty "nie kosztuja", "nie wygladaja za dobrze na tle", "duze prawdopodobienstwo" sa malo przekonywujace zdaja sie tylko potwierdzac szacunek do MA.

Konczac - ciesze sie ze uwielbiasz swoje MA. Jednak wybierz sie kiedys na tour po salonach/sklepach/znajomych i poogladaj dokladnie kolumny z ich przedzialu cenowego - MA niczym szczegolnym in + sie niestety nie wyroznia w kwestii jakosc/montazu/designu.

sorry ale o czym teraz piszesz ? o serii Studio ? widziałem, słuchałem v4, ale nie będę już wysnuwał daleko idących wniosków

co do wykonania - tak, nie rozbierałem ani Studio ani Monitor ale zewnętrznie mogę ocenić i wypada to licho w porównaniu do konkurencji, niekoniecznie MA

te ostatnie serii BX,BR znam doskonale i tu mogę dokładnie porównanie te same cenowo i konstrukcyjnie modele z Paradigmem, miałem je wszystkie u siebie w domu a nie gdzieś widziałem kątem oka na wystawie... i tak jak pisałem - wypada to na niekorzyść Paradigmów, a już szczególnie pod względem wykonania

skoro dla Ciebie różnica jest na korzyść Paradigmów to raczej sam powinieneś przyjrzeć się z bliska i samemu ocenić jakość użytych materiałów i estetykę wykonania... wtrąciłeś serię SE, ta kosztuje 2x tyle co seria Monitor więc trudno tu o obiektywne porównanie

jestem od niedawna entuzjastą MA ale BX, bo brzmieniowo nie mają sobie równych wśród odpowiedników cenowych z Paradigma, wbrew temu co piszą niektórzy fascynaci Paradigma, którym sam do niedawna byłem ;)

sorry ale o czym teraz piszesz ? o serii Studio ? widziałem, słuchałem v4, ale nie będę już wysnuwał daleko idących wniosków

co do wykonania

jakbyś nie zauważył, to od jakiegoś czasu jest na rynku seria v5, której jakość wykonania zbliżył się mocno do serii signature.

To ja juz nie wiem o czym piszemy - bo jesli o dzwieku, to dyskusji nie podejmuje (kazdy slyszy inaczej, itp, itd. - dla mnie tanie serie MA sa nieakceptowalne dzwiekowo, dla Ciebie sa wzorcem i kazdy z Nas ma racje "na swoje" ucho).

Jesli jednak piszemy o wykonaniu - to poruszasz sie caly czas w przedziale "cenowo". Dlatego napisalem, zebys zobaczyl inne niz Paradigm (ktore deprecjonujesz "wykonawczo" chyba jako jedyny, jak net dlugi i szeroki...) kolumny z tego przedzialu. Moze wtedy sam dostrzezesz, ze MA nie wybijaja sie niczym i nie traca na niczym - ot, standard (w dobrym tego slowa znaczeniu) wykonawczo - designerski.

druga sprawa, dziś chwalisz MA, za rok je sprzedaż, kupisz "X", będziesz chwalił "X" i obrazisz się na MA itd itp.

kiedyś historia koło zatoczy, kupisz sobie paradigmy studio lub signature i przeprosisz się z klubowiczami, że błądziłeś itp. i jednak to to jest właśnie prawdziwa jakość :)

i wtedy odszukam i wkleję Twoje obecne wpisy :)

dlaczego mam się obrażać na daną markę ? :)

Paradigmy też lubię i mam do nich lekki sentyment

po prostu rozśmieszyło mnie stwierdzenie Kerikawona o wyższości Paradigmów nad "chińszczyzną" w postaci tych dwóch równie fajnych marek, zresztą wątpię aby to było obiektywne z jego strony

Don111 nawet nie wiesz jak bardzo jestem obiektywny!!!

Musisz pamiętać że:

Zdaje sobie doskonale sprawę ze słabych punktów Paradigm w każdej serii.

Sporo podróżuje po Polsce i Świecie.

W zawiązku z tym sprzedawcy z różnych firm, a wierz mi znam ich wielu, zwierzają mi się o mówią co ich boli ;).

Rozeznanie w rynku mam, często też w związku z tym trafiają mi się audiofilskie wieczorki i naprawdę dyskusje z wielkimi krytykami wszystkiego. Co więcej mam nawet pary przyjaciół którzy mają topowe głośniki wymienionych chińskich firm .

Więc doskonale znam produkty. Nigdy nie byłem niczego fanatykiem,

no może oprócz swojego hobby, ale do produktów P jestem przekonany jak mało kto.

Może niektóre przegrywają rywalizację w kategorii super dokładność np z AudioVectorem (tu uśmiech w kierunku Audiozakupy), ale jako całość oferty deklasują większość konkurencji. Wystarczy przejrzeć ofertę Paradigm.

No i niesamowite nowości które wejdą niedługo. Pomijam legendy o niesamowicie drogiej ale i zaawansowanej serii "V"

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Odniosę się może do tego co napisał kerikawon. Paradigm Signature są rewelacyjnie wykonane i brzmią bardzo przyjemnie, spójnie i w bardzo zrównoważony sposób. Wyższość Audiovectorów to raczej inny sposób prezentacji, który mi się bardziej podoba, ale z pewnością nie każdy się ze mną zgodzi. Audivector ma precyzyjniejszą lokalizację, trochę lepszą przestrzenność, są szybsze i "rozbrykane" na górze, ale zrobiono to tak, że góra nie męczy za to dodaje energii. Mowa o Modelu Si3 Signature bo Avantgarde Arette nie ma obecnie odpowiednika jakościowego w Paradigmie. Polecam obejrzeć Paradigm Signature w lakierze fortepianowym. To już mistrzostwo. Lakier jest tak równiutko położony, że można się przeglądać jak w lustrze i odbicie będzie w pełni ostre. Seria Studio według mojej opinii obecnie nie ma konkurencji jeśli chodzi o wartość materiałową i jakość, solidność wykonania.

Edytowane przez Audiozakupy

Gdzie w Warszawie (poza Regułami)można posłuchać Paradigmów - chodzi mi konkretnie o Paradigm Studio 20V.5 lub 10V.5 ?

Do Mandox - W DVD System Techcom - Modlińska 91 na pewno mają.

No dobra, ale lakier fortepianowy jest już znacznie droższy ;) Zajefajny był orzech różany, ale go wycofali :( O przetwornikach w Serii Signature już pisałem - próżno takich szukać u konkurencji....a okablowanie jest często gorsze w znacznie droższych kolumnach, nie wspominając o zwrotkach.....

Do Mandox - W DVD System Techcom - Modlińska 91 na pewno mają.

Witam ale tam sa slabe warunki odsluchowe chyba ze cos siezmienilo ale ni ebardzo w to wierze, wiec jesli naprawde ccesz odlsuchac to jedz do polpaku..... KERIKAWON jakie nowosci nas czekaja odnosnie paradigma bo co szaczoles a nie slonczyles? Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

mczaj,

rozumiem, że lubisz paradigm, ale ich jakość nie jest wyjątkowa na tle konkurencji.

Zobacz jak zbudowane są dynaudio x16 w podobnej cenie.

I na czym miałaby polegać wyższość budowy x16 nad studio20? Obiektywnie - głośniki ta sama półka, obudowa - w dynaudio bardziej pospolita, z szarą przednią ścianką. Więc?

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Dynaudio X16 stoją u nas na sklepie koło Paradigm Studio 20v5 właśnie i hmm nie do końca rozumiem tak samo jak i mczaj w czym proste ociosane skrzynki Dynaudio są lepsze ? Charakter brzmienia zupełnie inny więc porównywać nie będę, ale wykonanie Studio do Dynaudio to piętro wyżej. eMil zobacz jakie masz tandetne terminale w Dynaudio. Takie to są w lepszych modelach Kody.

Nie pisałem lepsze - gorsze. Równie dobre w tej cenie.

Czy wykonanie studio jest lepsze? Wygięte ścianki wyglądają fajnie, ale czy nie zostały zrobione przez nacinanie? Bo jeżeli tak to żadna rewelacja.

Paradigm nigdy nie przykładał się do elementów zwrotnicy, stosują cewki rdzeniowe na rdzeniu grubości ołówka. Nad wooferem też mogli popracować, dać aerodynamiczny kosz, wentylację dolnego zawieszenia, wentylację cewki.

Wygląd na bogato też nie każdemu odpowiada...

Co do dynaudio. Koledzy chyba nie wiedzą co potrafi zastosowany w x16 esotec (polecam sprawdzić po ile sprzedawany jest esotec na ebay), woofer też jest pierwsza klasa. Do tego dochodzą takie nieczęsto stosowane rozwiązania jak mata bitumiczna i dwa rodzaje wytłumienia miękkiego. Czyli konstrukcja z zewnątrz skromniejsza, bogata w środku:)

Kiczowate terminale to kolega pewnie widział, ale w serii DM.

Jak dla mnie to dwie fajne konstrukcje w tej cenie, dla każdego coś miłego;)

Akurat co do dzwieku eMiL ma racje - dynki to zacne glosniki :)

Ad. wykonania - sciany w Para sa giete :) Wytlumienia w srodku rownie zaawansowane (mozna wyguglac przekroj, chwilowo nie mam pod reka). Zwrotki w Studio nie widzialem, w Siganture - mniam.

Wyglad jak zauwazyles jest jaki jest (rzecz gustu) klasyczne Dynki vs. bajerne Para - kazdy znajdzie cos dla siebie :).

Jak dla mnie to dwie fajne konstrukcje w tej cenie, dla każdego coś miłego;)

Dokładnie :), osobiście dźwięku Dynaudio nie trawię specjalnie, a tą wysokotonówkę "rewelacyjną" przy Satrianim najchętniej bym w kosz wrzucał :(

Ja tam wolę jednak to: http://audio.com.pl/testy/paradigm-s6:1 :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.