Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi.

Zyzio - uwielbiam Primare niestety na chwile obecna chwile byloby mi ciezko wyskoczyc z odpowiednij sumy. Co sadzisz o nowym i32? Zwlasza podobaja mi sie jego mozliwosci upgrade. Nie ukrywam, ze nie znam sie na elektronice. Czy ten wzmak jest odpowiednio sprawny by napedzic 60-tki? Wolalbym koncowke mocy i preampa ale to spory wydatek. No chyba ze z drugiej reki ale i tak nawet nie orintuje sie ile by ktorykolwiek z proponowanych zestawow kosztowal...

Kerikawon - dzieki za wyjasnienia. Liczylem w suie na to, ze ten Marantz po przelaczeniu w tryb stereo Pure Direct jakos "ukierunkuje" swoj potebncjal ku dwom jeno kanalom. Nie chcialbym sie zawiezc na Paradigmach ale teraz przynajmniej bedzie na co zwalic :)

Końcówka Audiomatus + pre lampowe

Primare A30.2 w bi-ampingu + pre Primare

Musical Fiodelity A 300

Primare A32 + pre Primare

Mnóstwo tego by było second hand :)

Zyzio ja posiadam 60v4,a szukam cos co zagra rocka,metal,gothick...

Wszystko z listy Ci go zagra :)

Dzieki za odpowiedzi.

Co sadzisz o nowym i32?

Nowy I32 jest już cyfrowy, pewnie mocy mu nie zabraknie, ale nie słyszałem go jeszcze

Końcówka Audiomatus + pre lampowe

Primare A30.2 w bi-ampingu + pre Primare

Musical Fiodelity A 300

Primare A32 + pre Primare

Mnóstwo tego by było second hand :)

Zyzio,a sluchales tej koncowki?jak bys opisal brzmienie i jakie pre by sie zgralo,moze spytam tez dalej jaki cd i kabelki do zestawu z 60v4,a mam na mysli Końcówka Audiomatus + pre lampowe

Edytowane przez dawid_28
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam szanowne grono posiadaczy kolumn marki Paradigm mam do was pytanie chciałbym kupić se kolumny tej właśnie firmy i oto moje pytanie czy do serii monitor model mini monitor wystarczy wzmacniacz sonego model ta-f606es lub ta-f707es lub ta-fa3es ,i zastanawiam się nad modelem studio 20 ale to w tedy końcówka +pre też sonego model 90 wystarczą aby napędzic te kolumny ???Dodam że to będzie grało w pokoju 2x5=10mkw.Proszę o info czy ktoś to słyszał ??Będę bardzo wdzięczny za info. POZDRAWIAM Stivi89

W zupełności napędzi mini monitora , są to prądodajne wzmanciacze 606 bez problemu napędzi monitor 9 a 707 nawet 11 .

Testowałem 707 na Studio 100v3 i nie brakowało mu mocy wyrywał je na wszystkie strony.Napweno wzmacniacze które podałeś z wielką lekkoscią i impetem poradzą sobie z Mini monitorami .Jedynie 30 Es może dać jakiś niedosyt.W 30 Es bym nie wchodził 606 to naprawde udany wzmacniacz jakch się teraz nie robi .

Panowie.

Przede wszystkim - życzę Wesołych Świąt i czego dusza zapragnie!

Dojechały do mnie Studio 20 v.5. No i grają... Postawione obok KEF iQ7. Ogólne wrażenia dobre ale różnica w podejściu jest do muzyki jest tak przepastna, że ciężko mi się przyzwyczaić. Oczekiwałem chyba cudu. W końcu to zupełnie inna półka. Nie mówię, że jestem zawiedziony ale jak przełączam się pomiędzy jedną a drugą parą to zauważam:

KEF:

- szersza scena

- lepsza stereofonia

- więcej szczegółów w sopranach i średnicy

- mniej kolumn w pokoju

PARADIGM:

- więcej basu

Gra to wszystko na nie najlepszym wzmacniaczu i to może być problem dla Studio 20. Prócz tego KEFy grają u mnie już 3 lata a Paradigm ledwo kilka godzin. Nie wiem czy w sklepie grał i ile. Jestem w kropce. Mam jeszcze kilka dni te testowanie.

Co polecilibyście z bardziej cenowo przystępnych wzmacniaczy które odpowiednio napędzą 20tki a może i 60tki jeśli się zdecyduję?

Co sądzicie o nowym Yamaha A-S500?

Panowie.

Przede wszystkim - życzę Wesołych Świąt i czego dusza zapragnie!

Dojechały do mnie Studio 20 v.5. No i grają... Postawione obok KEF iQ7. Ogólne wrażenia dobre ale różnica w podejściu jest do muzyki jest tak przepastna, że ciężko mi się przyzwyczaić. Oczekiwałem chyba cudu. W końcu to zupełnie inna półka. Nie mówię, że jestem zawiedziony ale jak przełączam się pomiędzy jedną a drugą parą to zauważam:

KEF:

- szersza scena

- lepsza stereofonia

- więcej szczegółów w sopranach i średnicy

- mniej kolumn w pokoju

PARADIGM:

- więcej basu

Gra to wszystko na nie najlepszym wzmacniaczu i to może być problem dla Studio 20. Prócz tego KEFy grają u mnie już 3 lata a Paradigm ledwo kilka godzin. Nie wiem czy w sklepie grał i ile. Jestem w kropce. Mam jeszcze kilka dni te testowanie.

Co polecilibyście z bardziej cenowo przystępnych wzmacniaczy które odpowiednio napędzą 20tki a może i 60tki jeśli się zdecyduję?

Co sądzicie o nowym Yamaha A-S500?

Mam zla wiadomosc - 20 nie zaczna grac przed uplywem 50h, uczciwie mozna je ocenic po 100h grania, a tak naprawde ukladaja sie dopiero kolo 200h... Wg. mnie nie ma takiej mozliwosci, zeby KEFy zagraly bardziej szczegolowa srednica/gora, stereofonia moze byc porownywalna ale jednak ze wskazaniem na Paradigm.

Zreszta wszystkie aspekty o ktorych piszesz (szczegolowosc, stereofonicznosc, scena i znikanie kolumn) zaczna pojawiac Ci sie dopiero po ~50h grania, zeby kolo 100 wyjsc "na wierzch" i ulozyc sie za kolejne 100h...

Niestety, Parki sa masakrycznie wymagajace co do czasu ulozenia sie - potwierdza Ci to Ci, ktorzy sluchali u mnie S2 swiezych, po 2 miesiacach i po pol roku i wiecej - tak jakbym sluchali dwoch par kolumn :)

IMO popros Johna o zostawienie kolumn na minimum 2 tyg. i graj, graj, graj...

Co do A-S500 - moze byc ciutke za slaby, z A-S700 bylo nijako, wiec nie podejrzewam nizszego modelu o przeskok jakosciowy "w gore". Generalnie ciezko bedzie Ci cos na wyspie namierzyc innego niz NADy badz Cambridge Audio w satysfakcjonujacej cenie i wydajnego pradowo (na watty tak nie patrz, Paradigm kochaja prad, im wiecej, tym lepiej). Co do konkretnych modeli jednak sie nie wypowiem - sluchalem tylko budzetowego NADa ktorego mialem i nie dal rady z S2.

Pamietaj tez o jednej waznej rzeczy - nie wazne jakich kabli glosnikowych uzywasz, jakiego wzmaka - musisz zrobic biwiring. Bez tego Para traca wiele wlasnie w wymienionych przez Ciebie aspektach.

Podsumowujac - wpadaj na odsluch S2, wygrzanych :) Da Ci to dosc dobre pojecie jak zagraja Studio 20 za pol roku ;)

P.S. Swiatecznie pozdrawiam caly Klub !

Primodium. Medium. Finis.

cześć czy ktoś z Was wie jaka różnica jesy pomiędzy Signature v2 i v3? jeśli chodzi o cenę to np w przypadku S8 rożnica w cenie to ponad 10k pln. jestem ciekaw czy to tylko "marketing" czy jakas ważna zmiana w technologii.

hej,Zyzio

a co myslisz o rotelach w takich gatunkach jak rock,metal,gothick?

a dokladnie w asyscie 60v4 i jakie kabelki byc polecal?

Słuchajcie, do dziś pamiętam pierwsze podłączenie świeżo wyjętych z pudełka Par studio 20 v.5.

Wszyscy myśleliśmy, że są po prostu zepsute! Trzeba czasu, wszytko się musi ułożyć, przeładować przemagnesować.

Biwiring lub Biamping koniecznie ;)

hej,Zyzio

a co myslisz o rotelach w takich gatunkach jak rock,metal,gothick?

a dokladnie w asyscie 60v4 i jakie kabelki byc polecal?

Rotel jest ok, choć trochę ostrawo być może, czemu boisz się Audioamtusa ? :) Będzie dobrze ! Kupiłbym sobie od razu AS500 i tanie pre Audiomatusa - z jakimś rabatem wcale drogo by nie wyszło.

Czyli mam czekać pół roku, zrobić bi-wiring, dokupić nowy wzmacniacz i ...nie marudzić?

Bi-amping najlepiej :-) Nie pół roku :))

http://avaxhome.ws/music/format_bitrate/lossless/Kharma_Burn_In_CD_2007.html - zapuść na cały dzień, albo i dwa dni, nie za głośno :-)

Dam im 10 dni. Jeśli nic się nie poprawi w kwestii stereofonii to będzie to mój największy zawód.

Basik mają w porównaniu z Kefami, a i owszem. No ale to nie wszystko. Stoi to podłączone razem do wspólnego ampa więc tylko pilotem przełączam w połowie utworu pomiędzy Kefami a Paradigmami i niestety - najlepiej grają razem, jednocześnie.

Kefy - fantastyczne stereo, mało basu, eksponowane średnie i wysokie.

Paradigm - monofonia i bas.

Różowy szum płynie jak mnie nie ma a jak jestem to muzyka gra. Czekam...

P.S. Kerikawon - czyli nie jeden a DWA wzmacniacze mam dokupić, żeby te 20-tki zagrały? :)

Edytowane przez rdzak

Nic nie dokupuj. Zrób tylko podwójne drutowanie, a jak się nie da, zamień przynajmniej zworki na kawałek dobrego przewodu. Przypomnij jaki tam u ciebie wzmacniacz???

Nic nie dokupuj. Zrób tylko podwójne drutowanie, a jak się nie da, zamień przynajmniej zworki na kawałek dobrego przewodu. Przypomnij jaki tam u ciebie wzmacniacz???

Marantz SR8500 (7.1) oraz NAD C316BEE (stereo)...cholera trochę może za słabe do Studio :/

=> rdzak

http://avaxhome.ws/music/easy_listening/VA-Mykonos-Chillout-Cafe.html - na tym też studio nie znikają ? Cały pokój powinien się wypełnić przyjemnym iskrzeniem, powinno to "oddychać" wręcz :)

Edytowane przez zyzio

zyzio chyba ma racje, te wzmacniacze mogą sobie nie radzić ze Studio 20, Marnatz niskoprądowy, a Nad po prostu za słaby.

A kable głośnikowe??? może też za mały przekrój i dodatkowo wzmacniacze są obciążone. Lub na odwrót za duża pojemność kabli i wszystko idzie w piach..... Rozpatrujmy problem całościowo.

Jak te 20-tki są ustawione (piszesz też że przełączasz między paradigmami i kefami - jak one są ustawione względem siebie?):

- na czym stoją

- jaka wysokość

- jaka odległość od ścian bocznych/tylniej

- jaka odleglość od słuchacza

- czy ściany boczne są "gołe"?

zamiast 0,5 roku wygrzewać i/lub wspierać przemysł kablarski zacząłbym jednak od kwestii ustawienia...

Hej.

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi. Przyznam, że bardzo się na te Paradigmy naczekałem (parę lat w sumie) i nie chciałbym żeby mnie zawiodły. Nie zamierzam się poddać zanim nie wypróbuję wszystkich opcji, niestety - nie oszukam ucha. Póki co wypadają blado przy Kefach, a te wcale nie należą do wybitnych.

mczaj - Odnośnie ustawienia to obecnie stoją w odległości mniej więcej 2,5 metra od siebie. Kefy stoją zaraz obok nich, szerzej o szerokość kolumny, nieco bardziej z tyłu, bo Paradigmy wysunąłem nieco do przodu, bliżej. W chwili obecnej, z braku podstawek stoją na moich innych głośnikach, dobrych w sam raz do tej funkcji. Ostatecznie podłożyłem jeszcze kilka książek ale nie na stałe ze względu na obawy związane ze stabilnością takiej konstrukcji. Tweetery mam na wysokości oczu. W zasadzie eksperymentuję z ustawieniem cały czas. Z tyłu jest dość miejsca - salon ma jakieś 60m2. Odległość od słuchacza, tak ze 2,5, do 3,5 metra. Te oraz inne ustawienia dla Kefów działają wyśmienicie. Te i inne, nawet dużo gorsze...

Zastanawiam się, czy to nie system uni-Q robi te wspaniałą robotę...

Kerikawon - Co do kabli - mam owszem jakieś dwie różne pary Monitor Audio, jedne w kolorze miedzianym, drugie srebrnym, nieco droższe, jakieś 50zł za metr. Nlo ale to tylko kable do diaska. Nie mogą stanowić o tak elementarnej różnicy.

Zyzio - dzięki za linka do muzyki ale wiesz, po pierwsze to mam czego słuchać, po drugie nie będe słuchał jednej "cudownej" płyty żeby mieć wreszcie S T E R E O, nawet gdyby działała :), a po trzecie... dla informacji dodam - że nie nie znikają :(

Kerikawon - podłącze te drugie druty, żeby nie było, że nie zrobiłem wszystkiego choć w dalszym ciągu uważam, że jeśli uzyskam jakąkolwiek poprawę to na tyle minimalną, że w granicach błędu statystycznego.

Pytania:

1. Na jakie elementy wpłynie wygrzanie kolumn?

2. Na jakie elementy wpłynie wymiana wzmacniacza na wydajniejszy?

a) dynamika

b) stereofonia

c) szerokość sceny

d) szczegółowość

e) barwa dźwięku

f) ...

Kefy grają średnicą głównie...to jest inne podejście do dźwięku....w przypadku Studio - wzmacniacz to absolutna podstawa, pamiętam jak w domu Studio 80 totalnie mi nie zagrały z Technicsem A1000/C1000....potem miałem Marantza PM 8000 i ten już jakoś ciągnął, ale to też nie było to.....

Moim zdaniem ani ampli, ani niski model wzmaka Nada nie dają rady tym kolumnom...i robi się z tego monofoniczne radyjko dla ruskich....wziąłbym pod pachę kolumny i odsłuchał w salonie z porządnym piecem....

U mnie Studio 40 v.4 napedza NAD C355EEE i to juz naprawde porzadnie gra. Jesli masz slabszy wzmacniacz to po prostu moze on nie pociagnac bardziej wymagajacych kolumn, a paradoksalnie kolumny slabsze zagraja z nim o wiele lepiej i prawdopodobnie stad ta cala sytuacja. Niestety/stety im wyzej idziemy tym bardziej sprzet staje sie wymagajacy, tak samo zreszta jest z instrumentami i muzykami - im drozszy, wyzszej formuly instrument tym obnaza bardziej wszelakie braki np. w technice muzyka i wszystkie niedociagniec slychac po prostu bardziej..

mczaj nie chce się czepiać ale oprócz właściwego dobrania pod względem energetycznym wzmacniacza, potrzebny jest jeszcze właściwy przesył energii. Elementarna fizyka. Nie o voodoo mówię tylko o właściwym przekroju i jakiejś tam jakości przewodnika. Co z tego ze zapodasz dobry piecyk jak kabe będą jak piczy włos i tylko obciążą wzmacniacz???

Kefy z istoty rzeczy mają łatwy przebieg impedancji, więc gra to lekko i przestrzennie, z tym że nie przeniosą liniowo dużych natężeń dźwięku. Przy Parkach w tej chwili mamy 2x mono, więc należy domniemywać że po wygrzaniu, poprawi się ale bez sensacji. Paradigm jest tak skonstruowany, że ma znacznie większe widełki pod względem przeniesienia mocy w liniowym działaniu. Ale coś za coś i dlatego te głośniki potrzebują więcej prądu.

Akurat w przypadku problemów, które kolega opisuje to kable są ostatnią rzeczą, którą warto się zająć (i na które wydać pieniądze bez żadnej gwarancji sukcesu). Zakładam że ma co najmniej tzw. zwykłe kable o odpowiednim przekroju. Na logikę - skoro na tych samych kablach jest stereofonia na Kefach, to nie one są tu "winne" i nie stanowią niebotycznego obciążenia dla wzmacniacza.

Szczerze powiedziawszy, to dziwna sprawa trochę. Ustawienie wydaje się mimo wszystko prawidłowe, pomieszczenie duże. Kefy mają ładne stereo w tych samych warunkach. Hmm. Wygląda więc na to, że chyba jednak kwestia wzmacniacza, ale żeby aż tak drastyczne pogorszenie...

To co jeszcze możesz sprawdzić dla świętego spokoju - czy przypadkiem szanowny montażysta prawidłowo podłączył wysokotonówki - czy aby nie grają w przeciwfazie.

Zanim wydasz pieniądze zrób tak jak napisał zyzio - paradigmy do pudełka, zawieź je do salonu, podłącz do mocnego wzmaka i ... wszystko będzie jasne.

Witam ponownie,

Zastanawiam sie czy podlaczenie odpowiedniej elektrowni poprawi stereofonie. Mam nadzieje ze tak. To jest jedyna rzecz ktorej mi potrzeba. No moze prawie bo ucho przywykle do super srednicy Kefow objawia syndrom odstawienia. Poki co przywykam tej nowej charakterystyki brzmieniowej bardzo powoli i caly czas wracam do Kefow dla porownania jak one odgrywaja dany utwor. Mam nadzieje ze wygrzanie spowoduje wyrownanie tonow niskich i srednich.

Zamiast jechac do salonu zaprosilem salon do siebie bo chcialbym sluchac tej pary w warunkach optymalnych czyli tam gdzie docelowa maja grac. Podlacze je niebawem do lampowo-tranzystorowego Pathosa oraz do Marantza PM6003 i podwojnie odrutuje. Jesli okaze sie ze faktycznie cos sie zmieni to przynajmniej ustawie sobie nowy cel w postaci zakupu odpowiego klocka. Mysle w tym momencie o jakims Rotelu ale to spiew przyszlosci... :)

Z drugiej strony zastanawiam sie nad sensownoscia inwestowania niemalych funduszy w nowe Paradigmy i nowy wzmacniacz? Byc moze da sie uzyskac oczekiwane rezultaty w inny sposob?

chyba odrobinę przesadzacie z tym wzmacniaczem do jakby nie było, ale tylko podstawkowców o sporej skuteczności

trudno aby pod pewnymi względami Paradigmy rywalizowały z Kefami, nawet seria Studio

to zupełnie inny przekaz, bardziej bezpośrednie brzmienie

Paradigmy same w sobie nie mają tej "lekkości" w brzmieniu jak Kefy i żadne wygrzanie tego zbytnio nie zmieni

próbować można byleby nie ładować się w niepotrzebne koszty bo szanse powodzenia nie są zbyt duże wg mnie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.