Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze to sa zupelenie inne kolumny i jesli ktos lubi brzmienie paradigma to na pewno nie podjedzie mu dzwiek Audio physic i odwrotnie... i te drugie kolumny chyba jednak sa drozsze od paradigma...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Póki co ma to grać w malutkim pokoju 9m^. Paradigm studio 20 są zbyt dynamiczne, grają powalającą masą i basem, nawet przytłaczają swym dźwiękiem, ogólnie bardzo dobre kolumny, ale do trochę większego pokoju, ciekawe czy te Sparki są odpowiednie do tak małego pokoju, zależy mi na naturalności, przestrzeni, przejrzystości....basu, dynamiki, masy dźwiękowej może być niewiele, ciekawe czy Creek 4330mkII pociągnie te Sparki?....a może kolumny Rega?

Zgoda w 100% studio 20 potrzebuja wiecej przestrzeni niz to jest w 9 m...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam,

przymierzam się do zakupu kolumn Paradigm mini monitor v7.

Jaki wzmacniacz polecacie do tych kolumn.

Pokój 20 m2 muzyka rock ( szeroko pojęty )/ metal.

Cena nowy maks!!!! 1500, może być też używka.

• 3 tygodnie później...

Chcę kupić monitory 11 v.7 tylko zastanawiam się czy do pokoju 23 m2 nie będą za duże, może lepiej sprawdzą się 9 v.7?Może ktoś z Was miał do czynienia z tymi kolumnami w podobnym gabarytowo pomieszczeniu?

Ja mialem wczesniej monitory 7 i graly na 18 m i nie byly za duze do tych 18 m ale 11 do 23 m trzeba by bylo sprawdzic.... obecnie na 25 m graja mi studio 60v5 i jest dobrze ale nie wyobrazam sobie do takiego salonu 25 m. np studio 100v5..

Przypuszczam, że 9 będzie dobra ale nie wiem czy starczy niskich tonów (11 pod tym względem jest lepsza) do stereo i nie będę musiał wspomagać się subem (chciałbym tego uniknąć). Jaki subwoofer Paradigma kupić do kina DSP-3100 czy ultracube 10 czy sub-10?

To zalezy jaki bas lubisz, bo to zupelnie dwa inne suby i zupelnie inny bas z obu tych subow sie uzyskuje...( mam na mysli DSP 3100 i ultracube 10 )

Jak słyszałeś oba, to opisz różnice w brzmieniu. Potrzebuję subwoofera, który oprócz kina mógł wspomóc w razie potrzeby kolumny w stereo. Może masz jakieś inne propozycje, nie koniecznie Paradigmy?

Ja ze dwa - trzy lata temu odsluchiwalem te suby takze wiesz kawalek czasu minelo ale z tego co pamietam to ultracube jest bardziej ulozonym basem i mysle ze lepszy jest do muzyki niz DSP a w kinie to mysle ze DSP bylby lepszy ale to najelpiej samemu sie przekonac bo to moje zdanie. Dobrze nie pamietam jak one graly ale zupelnie inny bas byl zarowno z jednego jak i zdrugiego suba. Ty mozesz miec inne odczucie. Ja nie kupilbym ani jednego ani drugiego...

A w tamtym roku odlsuchiwalem kilka subow w granicach tak od 5- do 9 tys. i jak dla mnie to jesli chodzi o suby to sa dwie firmy velodyne i rel . Ja osobiscie kupilem velodyne spl 1200 ultra ale to deko drozszy sub , ale cos tanszego fajnego mozna kupic z tych dwoch firm i na pewno bedzie to lepszy sub niz dsp 3100. Ale to moje zdanie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Witajcie, mam 9v7, po długich poszukiwaniach mam już 3 faworytów - Roksan (muzykalność) i Baltlab (kultura, brzmienie, nie tak ostre wysokie) + AMC 3150mk2 jako czarny koń (moc!!!). Chciałem Was zapytać czy jest sens odsłuchiwać 3 ostatnie marki, których nie brzmienia z Paradigm nie znam:

Atoll

Primare

Yaqin lampa (lub inna lampa do 3 tys. zł). Mam okazję kupić Primare SPA 21

Jeśli jest na rynku coś co świetnie się zgrywa spoza tych dajcie znać (mam na myśli mniej znane, Vincent, Xindak, Denony itp, Audiolab, Marantz, Creek, Exposure, Arcam, Music Hall, Anthem mniej lub bardziej odpadły).

Czy np. Roksan Kandy K2 zagra spokojniej z lampowym przedwzmacniaczem jak Mingda lub Yaqin. Ktoś to ćwiczył??? Macie porównanie brzmiena K2 i KA-1 mk3?

Weź pod uwagę Musical Fidelity. Jest w tej chwili A300 do wzięcia na allegro.Brałbym w ciemno. Nie mam z tą aukcją nic wspólnego.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Gość numik

(Konto usunięte)

Weź pod uwagę Musical Fidelity. Jest w tej chwili A300 do wzięcia na allegro.Brałbym w ciemno. Nie mam z tą aukcją nic wspólnego.

dzięki, myślałem o tym, sprawdzam temat!!!:D

jeszcze pytanie czy cyrus ma szansę dać radę?

Mysle ze jest szansa tylko moze nie ten najslabszy model...

Edytowane przez lolek126

Gość numik

(Konto usunięte)

głupie pytanie. Mam 9v7, jadą do mnie banany, kolumny kupiłem używane. Banany wtykam jak gołe czy mam wyjąć jakieś zaślepki? Mam podważyć czerwoną i czarną spod nakrętki???

A po co ci te banany? Jeszcze jak są z jakiegoś niewiadomego chińskiego stopu.....

Wsadź gołe kable i będzie najlepiej. Zamiast zworek też zastosuj krótki kawałek kabla głośnikowego.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Gość numik

(Konto usunięte)

A po co ci te banany? Jeszcze jak są z jakiegoś niewiadomego chińskiego stopu.....

Wsadź gołe kable i będzie najlepiej. Zamiast zworek też zastosuj krótki kawałek kabla głośnikowego.

kupiłem chord odyssey 2, konfekcja bananowa w zestawie:-), dlatego pytam - mam wyjąć czarne-czerwone wierzchy w zakrętkach?

Noooo wyjąć...A jak inaczej można wsadzić banana ;)

• 4 tygodnie później...

Witam.

Lubie dźwięk aktywny we wszystkich pasmach.

Zamówiłem właśnie 9v7 bez odsłuchów do marantza PM6004.

Teraz z duszą na ramieniu czekam na nie i zastanawiam czy w miarę pociągnie ten wzmacniacz te kolumny. Bardzo jestem ciekawy jak brzmią te kolumny bo w każdych innych zawsze brakowało mi blasku wysokich tonów.

Rozważałem też Focal chorus 716V.

W testach podają że wersja v7 jest znacznie przyjaźniejsza dla wzmacniaczy niż wersja v6. Impedancje zakwalifikowali jako 6 omów (minimum 4,5 oma) podczas gdzie wersja V6 schodziła z impedancją do 3 omów i tu już trzeba małej elektrowni do ich napędzenia.

Wstępnie dopisuję się zawczasu do klubu :)

Pozdrawiam

Edytowane przez tomgda

Witam wszystkich,

Od niedawna jestem posiadaczem Paradigm Monitor Sub-10. Fajny mały "klocek" i nawet nieźle gra ale podobno warto zrobić kalibrację przy użyciu PBK-1. Czy ktoś z szanownych klubowiczów takowy posiada i skłonny byłby użyczyć?

Pozdrwiam

Tomgda opisz swoje wrażenia po odsłuchaniu. Jaki masz metraż pokoju?

Hmm a więc tak:

Paradigm 9 v7. Pokój 23m.

Moje spostrzeżenia opiszę na podstawie porównania do wcześniejszych kolumn jakie miałem.

B&W 603 S2 - zbyt poluzowany bas, brak przestrzeni, wysokie wyraźne ( lekko ostrawe).

ROTH OLI 40 - słyną z basu który jest niski, taki misiowaty i cukierkowy, dosyć sprężysty ale przez to jednak lubił sobie zabuczeć jeżeli nagranie miało przeciągające się niektóre częstotliwości, średnica i wysokie wycofane.

CASTLE KNIGHT 2 - słyną z dobrej średnicy i przestrzeni i rzeczywiście tak jest. Bas jak na rozmiary kolumn potrafił się popisać i zejść nisko ale jednak czasem go brakowało - wiadomo monitory. Wysokie w miarę dobrze słyszalne ale trochę mi brakowało blasku.

Pierwsze wrażenia po podłączeniu do PM6004 nie było wow.

Ale stała się rzecz niesłychana bo wystarczyło pierwsze 10 godziny grania i brzmienie zmieniło się diametralnie.

Zawieszenia głośników się poluzowały. Bas się zmiękczył i wypełnił.

Średnica zaczęła sobie szarżować w przestrzeni pokoju. Przy dobrze zrealizowanych nagraniach boczne i tylna ściana przesunęły się o parę metrów w tył. Wokal wyszedł lekko do przodu. Stało się w 90% coś podobnego z przestrzenią i średnicą co tworzy Castle. Paradigm ? Niemożliwe! A jednak! Jak by sie tak nie stało to bym je oddał do sklepu i zamówił Castle podłogowe bo w pierwszej chwili miałęm takie myśli.

W paradigmach wysokie tony wykończone są od początku do samego końca i podane są odpowiednio wyraźnie (wcale nie karykaturalnie mocno). Zawsze w poprzednich kolumnach brakowało mi tego blasku i wykończenia na samym skraju skali. W piosence Michaela Jacksona "Bad" usłyszałem że jednak realizator umieścił tam plumkanie wysokie tonów.

Bas paradigmów jest mocny i schodzi odpowiednio nisko i z odpowiednio szybkim uderzeniem. Co prawda nie schodzi tak nisko i gromowładnie jak w OLI40 ale stwierdziłem że niech będzie, nie będę sie czepiał bo dzięki temu przynajmniej nie powstają denerwujące rezonanse we "wrażliwych" dla ucha częstotliwościach. Dlatego też sprzedałem wcześniej OLI.

Średnica paradigmów w porównaniu do Castle nie ma się czego wstydzić. Wcale nie jest wycofana i jest też tak lekko wypchnięta. Jest wystarczająca i więcej nie jest mi potrzebne. To samo dotyczy stereofoni i przestrzeni. Czasem jakiś dźwięk przeleci mi za głową.

To tak ja by połączyć zalety tych trzech wyżej wymienionych kolumn i włożyć w jedne. Co prawda każda z tych zalet jest tak 10% słabsza ale występuje nie w każdym modelu z osobna ale wszystkie w jednym i to mi narazie wystarczy. Tym bardziej przy tak słabym wzmacniaczu.

Są to pierwsze kolumny przy których włączenie we wzmacniaczu przycisku "direct" nie powoduje mojej odrazy i da się ich słuchać bez myśli typu "ale płaski i bez wyrazu dźwięk".

Taka jest moja subiektywna opinia na podstawie porównania do innych posiadanych kolumn.

Pozdrawiam

Edytowane przez tomgda

To tylko kolego sie cieszyc ze ci sie podobaja i ze jestes zadowolony. Pozdro.

Dzięki za odpowiedź. Też mam pokój 23 m2 i myślałem, czy nie lepiej będzie z 11 s.7 ale po Twoim opisie pójdę w monitor 9. Boję się, że w 11 bym mógł nie zapanować nad niskimi tonami w takim metrażu. Teraz jeszcze czekam na Anthem mrx510 i lecę na zakupy ;)

Edytowane przez bebzun

Witam to mój pierwszy post, planuję zakup kolumn Paradigm studio 20 v.5. Posiadaczy kolumn proszę o radę jaki wzmacniacz byłby najlepszy do tych kolumn w przedziale do 4.500 może 5.000zł. Interesują mnie tylko nowe wzmacniacze, moje trzy typy to: Advance Acoustic MAX 450, Roksan Kandy K2, Vincent SV-236MK. Chyba że jakiś inny będzie dużo lepszy do tych kolumn, z góry dziękuję za pomoc.

ja mam te głośniki i używam ich puki co z starszym (22- letnim) sony ta-f770es (po drobnej modyfikacji - przez co nie gra tak 'muliśćie')

ale być może kiedyś go zmienię....

warto rozważyć też:

atoll in100

może rotel ra-1070 ...?

z ciekawośći - jakiej muzyki słuchasz , jakie źródło dźwięku i jaki duży pokój ?

Edytowane przez szymek20

?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.