Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

http://www.okazje.info.pl/okazja/sprzet-rtv/xindak-xa-6800se.html

Posłuchaj jak masz możliwość , model koniecznie z dopiskiem SE.

Edytowane przez rydz

O dopiero teraz trafiłem na ten temat.

To może przy okazji opiszę trochę swoich spostrzeżeń.

Mój zestaw to:

Paradigm Monitor 9.v6

Paradigm Atom Monitor v7

Paradigm CC-190

i niestety HK AVR 255 :(

Pokój 19m2.

Dlaczego niestety? Ano niestety nie radzi sobie z tym sprzętem. O ile w kinie jest OK to w muzyce brakuje mu kopa. Poprawiło się trochę w górnym paśmie po włączeniu Crossover (60Hz) jak odciążyłem zasilacz.

Teraz przymierzam się do zmiany "napędu" kolumn na coś z rodziny Arcam`a (AVR od 360 do 500).

Czy ktoś słuchał już takiej konfiguracji?

Dodatkowo w planach wygłuszenie przestrzeni za kolumnami bo stoją ok 35cm od ściany.

Witam, planowałem kupic Monitory 11v7 z HK3490 lecz zostałem namówiony na nieco lepsza konfiguracje studio 100 + NAD 356. Słuchałem obu kolumn i po odsłuchach zdaje sobie sprawę z różnic w jakości reprodukcji dźwięku choć po kilkunastu minutach odsłuchów trudno mi być obiektywnym. Poza tym monitorów słuchałem na innych wzmacniaczach, nie znam modeli ale były to Rega i jakaś lampa. Studia słuchałem na NAD 375. Oba zestawy cechuje dwukrotna różnica w cenie. Pytanie, może trochę filozoficzne, czy taka różnica ma rzeczywiście odniesienie do dźwięku?

Jakie macie na ten temat zdanie?

do paradigm studio dobrym wzmacniaczem jest wg mnie też harman kardon hk 990 .... - jest on mniej więcej w cenie atolla in 100 , ale ma większą wydajność prądową ( 2x 190w przy 8 ohm / 2x 305w przy 4 ohm) ma 16 tranzystorów (po 8 na kanał) i dwa zasilacze po 500w każdy wg mnie w tej cenie też nie jest zły , ale troche boje sie jego połyskującego frontu.... :( - może łapać odciski palców...

?

szymek20 ten HK990 to naprawdę przeciętny wzmacniacz i to tak delikatnie pisząc. Polecam Anthem 225 w podobnej cenie. Lepszy też od NAD, ale dość podobny. Bardzo nasycone, plastyczne brzmienie z dobrym wykopem jednocześnie.

Anthem 225 - faktycznie wygląda ciekawie... , ma sporą moc - ciekawe jak gra...., nie brałem go nigdy pod uwage,,,, wygląda faktycznie (srebrny) lepiej (jak dla mnie- lubie takie proste kształty) niż hk 990

?

Miałem jednocześnie końcówkę Nad275BEE i Anthema225. Integra - bardziej uniwersalna, ma spory zapas mocy, brzmienie nasycone, dynamiczne. Ja kupiłem używkę na gwarancji poniżej 3kzl. W tej cenie to moim zdaniem rewelacja.

Ja ostanio posluchalem sobie musical fidelity M6i bardzo fajny wzmak i mocny ale i cena jest inna...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam, panowie gdzie można kupić w Polsce stojak Paradigm J-18C do głośnika centralnego Paradigm Studio CC-690v.5.

Zamówiłem w czerwcu tego roku zestaw głośników z stojakami wszystko jest tylko stojak został w Kanadzie.

Nie mam pojęcia kto zawalił czy sklep w którym zamówiłem sprzęt, czy Polpak, czy jeszcze ktoś inny.

Co mam robić?

Dzięki za odpowiedź. Też mam pokój 23 m2 i myślałem, czy nie lepiej będzie z 11 s.7 ale po Twoim opisie pójdę w monitor 9. Boję się, że w 11 bym mógł nie zapanować nad niskimi tonami w takim metrażu. Teraz jeszcze czekam na Anthem mrx510 i lecę na zakupy ;)

I jak tam bebzun ? Wzmacniacz i kolumny kupione, podłączone ?

Witam, panowie gdzie można kupić w Polsce stojak Paradigm J-18C do głośnika centralnego Paradigm Studio CC-690v.5.

Zamówiłem w czerwcu tego roku zestaw głośników z stojakami wszystko jest tylko stojak został w Kanadzie.

Nie mam pojęcia kto zawalił czy sklep w którym zamówiłem sprzęt, czy Polpak, czy jeszcze ktoś inny.

Co mam robić?

Mysle ze tylko Polpak może ci w tym pomoc..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Mysle ze tylko Polpak może ci w tym pomoc..

Witam. Stojak był zamawiany. Nie przyszedł w dostawie, prawdopodobnie, nie było go wówczas na stokach w Paradigm. Jeśli zamówienie jest aktualne proszę je potwierdzić w Gliwicach.

Witam, pracownika Polpaku.

Zamówienie jest jeszcze aktualne ale troszkę czasu już zleciało chyba już od czerwca a z tego co wiem następne zamówienie przypłynie w przyszłym roku.

• 3 tygodnie później...

witam,

W związku z przeprowadzką muszę wymienić titan monitor v5 na coś mniejszego. Obecnie pokój to ok 18m2

Wybór wśród czterech kandydatów:

Atom v7

monitor v7

SE-1

Studio 10

Rozumiem, ze najlepiej wybrac studio 10 ale budżet dość mocno ograniczony i chyba muszę skierować uwagę na pierwszą trójkę.

Dodam, że głosniki będą stały na regale o wysokości 66cm/ długości 180cm / głębokości 40cm.

Także oddalone będą od siebie o ok. 180cm. Niestety nie będą zbytnio oddalone od ściany. Trochę martwi mnie więc tylny bass reflex.

Dzięki za propozycje.

witam,

W związku z przeprowadzką muszę wymienić titan monitor v5 na coś mniejszego. Obecnie pokój to ok 18m2

Atom v7

monitor v7

SE-1

Studio 10

Rozumiem, ze najlepiej wybrac studio 10 ale budżet dość mocno ograniczony i chyba muszę skierować uwagę na pierwszą trójkę.

Dodam, że głosniki będą stały na regale o wysokości 66cm/ długości 180cm / głębokości 40cm.

Także oddalone będą od siebie o ok. 180cm. Niestety nie będą zbytnio oddalone od ściany. Trochę martwi mnie więc tylny bass reflex.

Dzięki za propozycje.

Mysle ze to nie wplynie jakos zle, ja kiedys mialem jak w bloku mieszkalem monitor v3 bodajze i on stal bardzo blisko tylnej sciany i nic zlego sie nie dzialo..

witam,

Atom v7

monitor v7

SE-1

Studio 10

Dzięki za propozycje.

A jaki budżet...? - studio 10v5 są okej! - miałem je , jaki masz wzmacniacz...?

?

Zdecydowanie w grę wchodzą, albo Minimonitor v7, albo studio 10 v5.

Proszę zwrócić uwagę że Paradgm tak projektuje swoje głosniki aby, (co podkreśla w swoich materiałach) mogły one pracowac bez problemów dosuniete do tylniej sciany na odległośc nawet 3 cali. Oczywiscie z dwóch wymienionych głośników przewagę pod tym względem ma zdecydowanie Studio 10, ze względu na zaokrąglenie tyłu obudowy. Oczywiscie zastosowane przetworniki oraz ogólnie wieksze możliwości, przedewszystkim w zakresie jakości wpływają na cenę tych głosników.

Dzieki za info.

mój wzmak to xindak a06. Z titan monitor gra to naprawdę bardzo dobrze.

Myślałem o sprzedaży titanów i dołożeniu max 1-1.5kzł. Wiem , ze studio 10 byłby idealnym wyborem jednak trochę ponad budżet, a używek nie widzę na rynku

Szczerze mówiąc, myślałem , że pokierujecie mnie w stronę SE1 ;) Zastanawiam się dlaczego lepszym wyborem będzie minimonitor?

PS. jeszcze pytanie czy różnica miedzy minimonitor v6 a v7 jest duża. Ten pierwszy można jeszcze znaleźć w dobrych cenach.

xindak a06 , poradzi sobie z studio 10 - u mnie grały one z marantz pm7001 (ma taką samą moc) i ta moc dla nich starczy... minimonitor v6 ja bym nie brał - to jedne z najtańszych modeli tej firmy....

ile możesz wydać...? bo nowe studio 10v5 to 2800zł , ale jak dobrze pogadasz to za 2000-2200 kupisz.... :) , ja jak brałem me studio 20v5 to z 3990 zeszli mi do ok 3200. (sklep elektropunkt) i puki co bardzo dobrze sie głośniki spisują (mam je 14 miesięcy) i grają w pokoju 15,5m kw. (wzmacniacz o mocy 2x105 przy 8ohm/2x140-150w przy 4ohm im wystarcza spokojnie - są 4 omowe).

?

Ja studio 10v5 oceniałem bardzo dobrze , przedewszystkim ,że grały dynamicznie i nie zamulały w niskich częstotliwośćiach, zmieniłem je na studio 20v5 bo deczko brakowało mi niższego basu i tej...."wielkośći dźwięku", ale nie znaczy ,że 10v5 były złe ! - broń boże! (szkoda ,że w ofercie paradigma nie ma głośników takich jak studio 40v4 , ale z głośnikami o 14cm średnicy wziętymi z studio 60v5- chętnie bym kupił), ponadto studio 10 mają duży magnes (115mm) w stosunku do średnicy membrany , w studio 20 jest on taki sam -115mm, co ciekawe b&w 685 mimo większych rozmiarów obudowy i większej średnicy głośnika są lżejsze niż studio 10 (b&w 6kg sztuka , a studio 10- 8,4 kg sztuka) a to dobrze świadczy o solidnośći obudów i głośników, no i ta fajna zokrąglona obudowa !

Wg mnie studio 10 dobre i w pomieszczeniu pokroju 15m kw sprawdzą sie idealnie , mają maks moc wejściową 90w przy 4 ohm (ale wzmacniacz może mieć nawet dużo więcej - nic im sie nie stanie!)

ludzie też widze ,że o nich piszą okej!:

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/04/monitory-paradigm-reference-studio-10.html

http://www.audiostereo.pl/paradigm_paradigm-reference-studio-10-v_kolumny-podstawkowe-39-5272-19.html

?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.