Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie załozyłem na forum temat ,,Paradigm Studio 20 v3 czy Paradigm Studio40 v4". Bardzo proszę o pomoc wszystkich audiofili, którzy słuchali lub posiadali w/w kolumny. Jest to dla mnie bardzo ważne. Z góry dziekuję za wszelką pomoc.

Własnie załozyłem na forum temat ,,Paradigm Studio 20 v3 czy Paradigm Studio40 v4". Bardzo proszę o pomoc wszystkich audiofili, którzy słuchali lub posiadali w/w kolumny. Jest to dla mnie bardzo ważne. Z góry dziekuję za wszelką pomoc.

W wartościach bezwzględnych zdecydowanie lepszym głośnikiem jest Studio 40v4. Różnice polegają na subiektywnym odbiorze. Np bas będzie się wydawał większy i głębszy ze Studio 20 , natomiast średnica oraz ogólna szczegółowość zdecydowanie na korzyść 40', przy jednoczesnym wrażeniu skąpego basu. Wiele zależy od pomieszczenia i oraz wydajności wzmacniacza. Ja osobiście w czasie kiedy te głośniki były w obrocie zdecydowałem się na 40 ze względu na zdecydowanie lepszą średnicę.
  • 2 tygodnie później...

Czy korzysta któryś z was z głośników efektowych ADP w KD? Rozglądam się dłuższy czas za takimi kolumnami ale jakoś brak ofert. Jedynie nowe sztuki do kupienia. Czy warto jeszcze poczekać a nóż uda się trafić w adp-190, adp-390 v5 lub v6 w dobrej cenie czy lepiej kupić coś innej firmy? Przez 3 miesiące nie było żadnej oferty tych modeli ani na polskich ani na angielskich serwisach aukcyjnych...

Czy korzysta któryś z was z głośników efektowych ADP w KD? Rozglądam się dłuższy czas za takimi kolumnami ale jakoś brak ofert. Jedynie nowe sztuki do kupienia. Czy warto jeszcze poczekać a nóż uda się trafić w adp-190, adp-390 v5 lub v6 w dobrej cenie czy lepiej kupić coś innej firmy? Przez 3 miesiące nie było żadnej oferty tych modeli ani na polskich ani na angielskich serwisach aukcyjnych...

Pewnie ze warto, ale najlepiej samemu to przetestowac..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

i jak słuchaliście urodzinowych paradigmów

Tez sie dolaczam do pytania czy juz ktos moze odsluchiwal z odpowiednim wzmakiem bo jednak kilka glosnikow 18 -stek jest do napedzenia..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Tez sie dolaczam do pytania czy juz ktos moze odsluchiwal z odpowiednim wzmakiem bo jednak kilka glosnikow 18 -stek jest do napedzenia..

Tak miałem niewątpliwą przyjemność posłuchać Tributów na 20 letnim Xindaku. Sporo się dzieje. Duży, dokładny dźwięk. Warto posłuchać.

ADP warto do kina domowego - lepiej rozpraszają dźwięk. ADP 190 v5 Paradigma miałem i grało to bardzo dobrze, możesz też kupić coś z Monitor Audio - widziałem na Allegro RX-FX za 600zł sztuka, wg mnie okazja a wykonanie o klasę lepsze.

Tak miałem niewątpliwą przyjemność posłuchać Tributów na 20 letnim Xindaku. Sporo się dzieje. Duży, dokładny dźwięk. Warto posłuchać.

jak dla mnie to "trochę" stonowana wypowiedz......wysokie nie kuły?

jak dla mnie to "trochę" stonowana wypowiedz......wysokie nie kuły?

Nie kluja wysokie w serii studio to raczej w najwyższej serii tez nie powinny..

Szczerze mówiąc raczej było łagodnie ciepło i z mocnym naprawdę mocnym basem. Oczywiście to były wersje pudełkowe, a więc pewnie muszą jeszcze dojrzeć aby sprawdzić ich docelowe właściwości.

W sobotę miałem klienta który odsłuchiwał, Tributy S6v3 oraz S8v3 właśnie na Xindaku A-600E. Na razie według mnie najlepsze z tej trójki S8 z tym że obydwa Signature mocno pracowały wcześniej. Zobaczymy za jakiś czas, czy i w jakim zakresie Tributy będę lepsze od S-6.

Witam. Mam studio 40v3 i do tej pory napedza je advance acoustic map -105 , ale zaczyna mi sie coś w nim psuć tzn. gubi sygnał na końcówce - pre jest ok. Co panowie byscie polecili do napedzenia owych kolumn. Zaznaczam za pracuje z nimi sub velodyne cht-10r. Myślałem o anthem 225. Może jakas końcówka mocy. Kolumny bardzo wymagajace pradowo.

Ps. Nie chce naprawiac wzmaka bo słychac jakis dziwny przydzwiek jak zrodło jest wyłaczone i jest całkowicie wyciszony.

Może ktos ma doswiadczenie z tymi kolumnami i podzieli sie info.

Pozdr

• 1 miesiąc później...

Witam klubowiczów

Jaki wzmacniacz polecacie do Paradigm Studio 20v5? Muzyka głównie metal. Mam teraz Marantza PM 6005 i amplituner Harmana HK130. W tych dwóch przypadkach najbardziej denerwuje mnie jakość wysokich tonów. Otóż trochę mi syczą i seplenią, a nawet czasem dzwonią zamiast grać naturalnie.Przydałoby się też więcej dynamiki. A może te kolumny tak graja i lepiej je zmienić?

Pozdrawiam

Hej

Ja też mam te głośniki i też słucham na nich TYLKO metal np. running wild, helloween, gamma ray, black sabbath, dio, megadeth, iron maiden, sabaton, dragonforce itp.

duży jest twój pokój?

jaki budżet na wzmacniacz?

te wzmacniacze co posiadasz mają koło 2x50w przy 8 ohm czyli mało , bo owe głośniki potrzebują sporo wydajniejszego wzmacniacza, ja mam do nich końcówke mocy rotel rb-990bx (ma nie mniej niż 2x200w przy 8 i 2x300w przy 4ohm) do tego jakiś przedwzmacniacz - na początek może być niezadrogi.... i dopiero przy tej końcóweczce pokazują na co je stać - wysokie tony na pewno nie dzwonią :) ,a i dynamika jest okej - subwofera nie trzeba do takiej muzyki , sprzęt gra bardzo żwawo i dynamicznie,

tu kolega z forum napisał sporą recenzje o niej - poczytaj i pomyśl!:

http://www.audiostereo.pl/rotel_rb-990bx_koncowki-mocy-5-5346-14.html

głośników nie zmieniaj ....

?

Pokój ma 22m2, ale jest częściowo otwarty na przedpokój (razem 30m2). Trochę basu mi "ucieka", ale nie jest aż tak źle. Siedzę ok 3m od głośników. Chciałbym poprawić głównie wysokie tony i dynamikę.

Jeśli chodzi o Rotela to nigdy żądnego nie słyszałem.

Co do budżetu jak najmniejszy :) Przy zalożeniu że obecny wzmak kosztuje ok 2000zł, to za 2x wyższą kwotę chyba powinno się coś znaleźć wyraźnie lepszego z nowych wzmaków. Dodam, że słuchałem wcześniej Cambridga 651A, Nada C356BEE, Advance Acoustic MAX 250. Żaden nie spełnił moich wymagań.

Może jakieś inne propozycje z nowych (do 4000zł) i ewentualnie używanych (do 2000zł).

a nie lepiej od razu skreślić nowy i zainwestować 4 kzł w używany?

Krell KAV-400Xi, Krell KAV300i lub ewentualnie coś z oferty xindaka:

http://allegro.pl/xindak-xa-6950v-ex-demo-hi-end-i4233390344.html

kiedyś posiadałem ten wzmak z paradigmami 40v4 i było bardzo ok..polecam

Na stronie Polpaku widzę kilka wzmacniaczy Xindak w cenach pomiędzy 3-4kzł: XA-6200 (08), XA-6900, XA-6950. Wszystkie mają 2x100W przy 8 omach. A dwa droższe także wejście USB. Czy warto sobie nimi zawracać głowę?

czy wejśćie usb ci jest potrzebne...?

bo jak nie to nie warto se nimi zawracać głowy....

celuj tylko w UŻYWANE !

nie ,żebym bronił rotela... , ale...:

Krell KAV-400Xi ciężko będzie w tej cenie - do 4000zł dostać..... (używany) o ile wogule gdzieś w polsce sie dostanie - sam go szukałem ,

Krell KAV300i - na pewno słabszy niż rotel rb990bx - ale też niezły.... wg mnie za drogi w stosunku do swych możliwośći, ale lepszy niż xindaki XA-6200 (08), XA-6900, XA-6950 i pare innych z tej firmy....

także wg mnie na polu bitwy zostaje rotel i .... no właśnie co jeszcze?

rotelek wyjdzie cie najtaniej - ok 1600-1700zł za końcóweczke i do tego jakiś przedwzmacniacz - może być też rotela - od 300-400 do nawet 1000zł w zależności od modelu suma sumarum wychodzi i tak najtaniej , a i z praktycznie każdymi głośnikami se poradzi.... w tym czego słuchasz.....

?

Czyli mam celować w mocną końcówkę + przedwzmacniacz i tylko Rotel? Swoją drogą to trochę dziwne, bo że producent podaje zalecaną moc na 15W i potwierdzają to w recenzjach, a na forum radzicie, ze trzeba znacznie więcej, czego absolutnie nie podważam.

Testowałem też Harmana HK990, który ma potężną moc i kontrola była lepsza, ale dźwięk był jakiś taki bezduszny, za bardzo neutralny.

Czy w aktualnej ofercie Rotela jest coś wartego zainteresowania?

Edytowane przez Dragon

Czy w aktualnej ofercie Rotela jest coś wartego zainteresowania?

Ja bym sobie nowe aktualne modele odpuścił i zwrócił uwagę na takie "dinozaury" ja RB-1070 lub RB-1080. Skoro pomimo wieku nadal trzymają cenę to coś w nich jest. Nowe szybko tracą na wartości.

Proponuję Musical Fidelity. Modele A. Pięknie się zgrywa z Paradigm. Łagodzi górę.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Proponuję Musical Fidelity. Modele A. Pięknie się zgrywa z Paradigm. Łagodzi górę.

Dokladnie MF super klocki ...

Edytowane przez lolek126

A jak MF radzi sobie przy ostrzejszej muzyce?

Nie słuchałem, ale ciekawi mnie model M6i.

Moc 2x200W przy 8ohm wydaje się być ok, tylko gdzieś czytałem ( nie pamietam gdzie), że jest 'kluchowaty'.

Bajzel

Ja tam go sluchalem i jak dla mnie jest rewelacja. Slucham muzyki rokowej i czasem cos deko ostrzejszego typu np nightwish. Na pewno nie jest kluchowaty, a paradigmy lagodzi :-) Super wzmak..

Ja tam go sluchalem i jak dla mnie jest rewelacja. Slucham muzyki rokowej i czasem cos deko ostrzejszego typu np nightwish. Na pewno nie jest kluchowaty, a paradigmy lagodzi :-) Super wzmak..

Dzięki za info... widzę, że cały czas jesteś wierny Studio 60v5 ;)

Przez chwilę myślałem o zmianie, ale S6 jednak mocno przekracza budżet :/

Bajzel

Dzięki za info... widzę, że cały czas jesteś wierny Studio 60v5 ;)

Przez chwilę myślałem o zmianie, ale S6 jednak mocno przekracza budżet :/

Jak na razie Paradigmy mnie nie zawiodoly wiec trzymam sie tej firmy.. tear zmam wlasnei studio 60v5 pozniej zobaczymy :-)

Ze wzmacniaczy poniżej który będzie najlepszy do Paradigm Studio 20v5 (metal, rock)?

- Creek Evolution 50A

- Audiolab 8200 A

- Atoll IN100

- Roksan Kandy K2

- Exposure 2010S2

- Naim NAIT 5si

- Yamaha A-S2000?

Zastanawiam się nad pożyczeniem, ale nie będę przecież wszystkich próbował.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.