Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Myśle że szybciej będzie zmiana, w tym roku ma być gdzieś prezentacja, już nie pamiętam gdzie a następnie do sprzedaży, myśle że może nawet końcówka tego roku lub początek przyszłego.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Myśle że szybciej będzie zmiana, w tym roku ma być gdzieś prezentacja, już nie pamiętam gdzie a następnie do sprzedaży, myśle że może nawet końcówka tego roku lub początek przyszłego.

Dobra wiadomość i tu mnie ciekawi jaki będzie postęp w signature w stosunku do obecnych zarówno pod względem wyglądu jak i dźwięku. Bo ceny też będą wyższe...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Po małych zmianach -oryginalnie są filce- wybiłem wybijakiem podkładki z gumy z taśmą dwustronną.

Na filcach subwoofery podczas słuchania głośnej muzyki sobie spacerowały.

post-2961-0-90810600-1410249323_thumb.jpg

post-2961-0-82762200-1410249334_thumb.jpg

Dla niecierpliwych mam pierwsze materiały o nowej serii Paradigm

http://www.wifihifi.ca/LatestNewsHeadlines/ParadigmDebutsPrestigeSeriesSpeakersatCEDIA2014.html

Edytowane przez kerikawon

Dla niecierpliwych mam pierwsze materiały o nowej serii Paradigm

http://www.wifihifi.ca/LatestNewsHeadlines/ParadigmDebutsPrestigeSeriesSpeakersatCEDIA2014.html

Irek - będziecie mieli to na Audio Show ?

Czekałem na nowe Paradigmy, gdyż przymierzałem się do zakupu 60v5, ale widzę że to zupełnie inna seria, na dodatek zdjęcia przedstawiają prawdopodobieństwo bass refleksu z tyłu, a więc to raczej wyklucza dobrą lokalizację w moim pokoju (4m szerokości). A o v6 dalej nie ma słuchu.

Miałbym prośbę do użytkownika Studio 60v5 czy mogłby mi zmierzyć rozstaw (szerokość kolców od szpilki do szpilki), zastanawiam się czy zostawiać granity z obecnych kolumn, czy sprzedać je w gratisie?

Ta seria na pewno będzie droższa od serii studio a tańsza od siganture ( a podobno już i nowe signature się szykują :-) ), znam kilka osób co przy głośnej muzyce zatykają tylny bas reflex, a przy średnim i niskim poziomie nie przeszkadza bas reflex z tyłu, chociaż osobiście wolę jak jeden jest z przodu a drugi z tyłu... niestety nie można mieć wszystkiego w każdym modelu kolumn..

Chyba że potwierdzi się to co pisał Kolega wyżej że te kolumny zastąpią serie studio , ale coś nie podchodzi mi to... A z drugiej strony czy chciałoby się im nową serie otwierać, bo już i czas wtedy byłby na zmianę studio , bo już kilka lat są na rynku - seria studio V5...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Nie sądze aby tak, było. Według słów menagera Paradigm z Europy , seria Prestige ma byc lokowana pomiędzy serią Monitor, a serią Studio. Także teoretycznie ma być tańsza o 15 % od serii Studio Reference. Jak bedzie w istocie zobaczymy jak pokaże się pierwsza price lista.

Nie sądze aby tak, było. Według słów menagera Paradigm z Europy , seria Prestige ma byc lokowana pomiędzy serią Monitor, a serią Studio. Także teoretycznie ma być tańsza o 15 % od serii Studio Reference. Jak bedzie w istocie zobaczymy jak pokaże się pierwsza price lista.

Czyli można powiedzieć, że zastępuje serię Special Edition (SE)?

Czyli można powiedzieć, że zastępuje serię Special Edition (SE)?

Chyba nie koniecznie patrzac na ceny

There are seven different speakers in the new series, with estimated prices ranging from $1800/pair for the 15B bookshelf model, up to $5000/pair for the top of the line 95F tower. There are two more towers, the 85F at $4000/pair and the 75F for $3000/pair. Prestige center channels come in two flavors, the $1300 45C and the $1700 55C. Finally yet importantly, the line includes one surround speaker model, the 25S, for $1800/pair. A premium Cherry wood finish is available at an added cost that varies by speaker model.

Wiem już wszystko, nowa seria Prestige to jest seria wchodząca pomiędzy Signature a serię Studio Reference.

Ceny możecie sobie wyobrazić. Najdroższe wykonanie 95 to prawie 20kz. Głośniki dostępne w kanadzie od grudnia. Czyli w Europie od styczeń, luty. Czekamy w takim razie na serię pomiędzy Monitor a Studio .

Edytowane przez kerikawon

A nie mówiłem :-) rozumiem że zgodnie z tym co kiedyś pisałeś nowa seria już będzie miała gwarancję 5 letnią ?

Miał ktoś możliwość porównywania Martina Logana Motion 40 w bezpośrednim starciu ze studio 60v5? Jutro jadę na odsłuch i zastanawiam się czy warto dodać je do swojej listy.

• 2 tygodnie później...

Zrobiłem sobie krótkie demo Studio 100v.5 vs. Dynaudio 52SE, Pierwsze wrażenia - podstawkowce mają masakrycznie podbity średni bas, drugie zdziwienie - Paradigmy mają lepsze wysokie, a w Dynkach na górze siedzi przecież Esotec D-260. Paradigmy średnicę też mają lepszą...

Ile ludzi tyle gustów odnośnie kolumn, dobrze że tak jest to i świat jest ciekawszy :-)

Od razu nasuwa mi się uwaga dotycząca wygrzewania Paradigmów. Dynki mam pewnie z 8 lat, Paradigmy niecałe 2 i jak się okazuje 200 godzin grania to tylko wstęp i niezbędne minimum. O ile bas w Dynaudio można uspokoić korkami z gąbki, to poprawa jakości wysokich w Paradigmach naprawdę mnie zaskoczyła. Po półrocznym graniu na Studio 100, 52SE miały wyraźnie lepszą górę.

Paradigmy lubia sobie pograć i wtedy znacznie lepiej grają to jest ich takla wada że troszkę czasu potrzebują na wygrzanie się głośników, zwrotnice itp..nie wiem co tam jeszcze - nie jestem elektronikiem:-)

Jestem w posiadaniu monitorków ze starej serii - Paradigm Mini MK III - nie Mini Monitor tylko samo " Mini MKIII" - na moje dośc leciwe już paczuszki , ale grają bardzo fajnie. Gdzieś na jakiejś zachodniej stronie czytałem , że te kolumny mają dość dużo dołu przy tak małej kubaturze - potwierdzam dołu jest sporo , góra też fajnie zażera , ale jak dla mnie mają dość dużo średnicy , są jasne - do zamulonych wzmacniaczy jak najbardziej.Kupiłem za śmieszne pieniądze na allegro i szybko się nie pozbędę , bo nawet gdybym kolumny miał zmienić to te sobie zostawie,za tę kasę mogą leżeć :) gdyby nie ta średnica to bezapelacyjnie bym przy nich pozostał , a tak to czasami miewam mieszane odczucia :)

miniMkIIIblog.jpg

A Koledzy z branży nic nie słychać o nowej serii Prestige kiedy w Polsce jaka cena i ile lat gwarancji?

Tak sobie myślę, że 5 lat gwarancji będzie na pewno, ale cena wysoka, chociaż Paradigmy są jej warte. Mam wrażenie, że ta firma została zaszufladkowana jako robiąca kolumny do KD i koncertów rockowych, przez co jest niedoceniana na audiofilskim rynku. Zresztą logika, to słowo nie znane audiofilowi z krwi i kości. ;)

Edytowane przez roge

Wiesz Ci co lubią te kolumny a tym samym brzmienie to i tak kupią inni jak nie posłuchają to może będą mieli co żałować alb i nie... Ja uważam że tej firmie brakuje kolumn takich powiedzmy gdzieś w okolicy 40-50 tyś tak żeby była postrzegana w śród tych bogatszych audiofilów... wtedy niektórzy by może się przekonali że Paradigm to nie tylko KD i muzyka rokowa. Ale myślę że sam Paradigm nie chce iść w tę stronę. Co do ceny nowych kolumn to te środkowe podłogówki jak będą kosztować na początku około 12 tys para + 5 lat gwarancji to nie będzie źle.. W końcu to seria która z tego co można wywnioskować jest lepiej wykonana i lepiej brzmiąca od serii studio, wic troszkę musi kosztować..

Edytowane przez lolek126

• 2 tygodnie później...

Przyszedł czas najwyższy na kupno wzmacniacza do moich kochanych studio 10v5. Kolumny musiały troszkę poczekać na nowy wzmacniacz i na razie napędzał je stary nad c326bee. Ogólnie ja jestem zadowolony ale wiem że może być sporo lepiej. Początkowo miał być wymieniony na c356bee ale jedna osoba mi odradziła (po prostu różnica w brzmieniu nie była by duża) a oprócz tego czas na coś innego (dodatkowo denerwuje mnie już obsługa głośności przy pomocy pilota w tym nad'dzie oraz nie do końca komfortowe słuchanie przy bardzo małych głośnościach).

Tutaj potrzebuję Waszej porady który z tych dwóch wzmacniaczy będzie lepszym wyborem - Atoll in80se czy Rotel ra-12. Muzyka której słucham to w 90% metal/rock. Dzięki za pomoc.

tylko nowy wchodzi w grę?

czy używany ewentualnie może być?

do jakiej kwoty?

też słucham takiej muzyki jak ty :) -(heavy metal ,rock w 100%)

tak w ciemno to wolał bym zdecydowanie używany kupić - dużo lepszy sie dostanie w tej kwocie

z tego co widze ceny nowych ra-12 / in80se oscylują w okolicach 2900-3500zł - więc jeżeli do tej kwoty mugłby być z używanych i do takiej muzyki to najlepiej:

Rotel rb-990bx + rc990bx/995

lub

Krell Kav300i

Edytowane przez szymek20

?

Nad jest fatalny do Paradigma (wdł. mnie). Najgorszy wzmacniacz jaki próbowałem. A regulacji głośności to on w ogóle nie ma.

Generalnie tylko wzmacniacze Xindaka grały dobrze, i może Vincenta którego nie zdąrzyłem wypróbować, bo kolumny poszły do innego szczęśliwca.

Z xindaka koniecznie wypożycz 6900!

Dzięki za odpowiedzi. Takie już mam podejście że preferuję nowy nie tykany przez nikogo sprzęt ale zorientuję się w tych polecanych przez Was. Kwota max 3500zł. Osobiście strasznie choruję na tego Atolla ale mam pewne obawy.

Jakie obawy co do atolla masz?

też kiedyś myślałem o atollu in-100se , ale poszedłem po rozum do głowy i kupiłem rotel rb-990bx który podejrzewam iż jest nie tylko lepszy do takiej muzyki niż in100se , ale nawet in200se jest od niego sporo słabszy....

także wg mnie lepiej używany - nie dość ,że tańszy to jeszcze lepszy , a ryzyko awarii nie jest tuże - trza tylko wiedzieć gdzie szukać :)

dla przykładu taki komplecik rb990bx plus rc990/995bx idzie dostać za 2500-2700zł , a to nie dość ,że taniej o dobre kilkaset złotych to jeszcze o wiele lepszej jakośći

no -ok atoll wygląda deczko lepiej niż rotel z zewnątrz.... - ale wszak to ma grać....!

ja do studio 10v5 miałem marantza pm-6004 i pm-7001 i wg mnie to były za słabe wzmacniacze do tych głośników... :( dopiero sony ta-f770es grał z nimi okej

te kolumienki lubią sie z mocnymi wzmacniaczami - też miałem brać do obecnych studio 20v5 wzmacniacz o mocy ok 100w przy 8ohm, ale wybrałem mocniejszy rb990bx - i wcale nie żałuję.

A co do zestawienia rotel plus paradigm - to wg mnie to sztandarowe zestawienie do metalu/rocka (ewentualnie zamiast rotela krell kav300i lub 400xi ).

Wg mnie żadne nowe "europejskie" atolle nie wchodzą w gre - choć podobno atoll też ma okej dynamike i żwawy niemulący bas.... - czyli - posłuchaj pierw jak możesz szukanego sprzętu.

Z drugiej strony ewentualnie później sprzedając używanego atolla to nie dość że sporo stracisz to jeszcze możesz go wogóle nie sprzedać..... ! :) a taki komplecik rb990 plus rc990 sprzedasz bez problemu i albo nie stracisz nic , albo najwyżej stówe-dwie :) - a nie "tysiaka" albo lepiej :)

także wybór należy do ciebie

?

Szymek20 - cholera dałeś mi mocno do myślenia - wstępnie widzę że są możliwości kupna tego zestawu rotela i coraz bardziej się przekonuję.

Dzięki Tobie dowiedziałem się także że do tych kolumn wcale nie głupim pomysłem było by dozbieranie funduszy na droższy, lepszy no i mocniejszy atoll in100 se.

Ri.3236 dał mi do myślenia tym xindakiem - piękny, konkretny wzmacniacz - pozytywne recenzje ale to sprzęt hybrydowy- nigdy czegoś takiego nie słuchałem.

Podsumowując nie ma wyjścia i mimo kłopotów z tym związanych trzeba posłuchać przed zakupem a dla mnie to już zbyt wysokie kwoty żeby kupować w ciemno. Będzie rotel rb-990bx + rc990bx/995 (w pierwszej kolejności) albo atoll i Wasze odpowiedzi sporo mi już pomogły.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.