Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zwolenników marki Paradigm. Mam pokój 24m2 , a sprzęt jak w sygnaturce. myślę o zmianie kolumn na Paradigm Studio 100 v.5. Czy ktoś ma połączenie Marantza z tymi kolumnami. Czy można łączyć te dwie marki. Muzyka/kino 50/50. Pozdrawiam,

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Osobiście mam kilku znajomych co maja Paradigmy z Onkyo plus dużo innych osób z kilku for, a marantz myslę że nie gra ostrzej od Onkyo, więc czysto teoretycznie powinno być dobrze... Napędzić masz czym pomimo że Paradigmy a tym bardziej 100- potrzebują dużo prądu. Ja bym sprawdził.. może być niezły czad...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja mam u siebie 7v5,

CC-190V5 oraz

ADP 390v5 wszystko pod onkyo 805. Klocek wielki, pobór z sieci aż 870W. Nie jest to jakiś zestaw wysokiej klasy ale jak dla mnie gra świetnie. W stereo nie narzekam, bardziej mogą sąsiedzi, w kinie też świetnie, nigdy nie brakowało kontroli nad dźwiękiem. Bass w stereo w sam raz, jak na tak małe przetworniki schodzi bardzo nisko. W kinie dodatkowo dsp-3400 więc nie narzekam na niskie tony.

Ja mam u siebie 7v5,

CC-190V5 oraz

ADP 390v5 wszystko pod onkyo 805. Klocek wielki, pobór z sieci aż 870W. Nie jest to jakiś zestaw wysokiej klasy ale jak dla mnie gra świetnie. W stereo nie narzekam, bardziej mogą sąsiedzi, w kinie też świetnie, nigdy nie brakowało kontroli nad dźwiękiem. Bass w stereo w sam raz, jak na tak małe przetworniki schodzi bardzo nisko. W kinie dodatkowo dsp-3400 więc nie narzekam na niskie tony.

Gdzieś czytałem na forum , że Paradigma nie można zestawiać z Onkyo........

Ekspertem nie jestem ale słuch mam dobry :) nic mi w tym zestawieniu nie przeszkadza. Kolego Pigment33 miałeś może kiedyś podłączone paradigmy pod onkyo?

Proszę czytać ze zrozumieniem..... " Gdzieś czytałem na forum , że Paradigma nie można zestawiać z Onkyo ". Z tego co pamiętam to (chyba) właśnie ktoś w klubie Paradigma wypowiadał się na ten temat po kilku odsłuchach różnych sprzętów / kolumn. Klub zawiera ponad 120 stron ......dużo czytać i szukać na tą chwilę.

Ja też gdzieś czytałem na forum że połączenie onkyo z paradigm nie jest złe. Jak odkupowałem kolumny a później centralny i efektowe od dwóch różnych osób to też zasilali Paradigma właśnie z onkyo.

Moje pierwsze zapytanie było " czy ktoś słuchał bądź ma połączenie Paradigma z Marantzem. Marantz (przynajmniej mój zestaw) ma dźwięk ciepły i podejrzewam, że zestawienie z Paradigm studio 100 byłoby dobrym zestawieniem. Tym bardziej, że nie korzystam w kinie z suba, a Studio 100 ma po 3 spore przetworniki niskotonowe.W muzyce basu nie brakuje, ale w kinie czym więcej basu tym lepiej ( dla mnie ).

Cytuj e :

Napisano 21.12.2011 - 11:05

Miałem okazję podłączać u klienta system Studio: 100v.5 na frontach, CC-590v.5 jako center, Signature ADP1v.2 na tyłach (właściwie bokach) i Studio Sub-15.

Wszystko połączone kablami głośnikowymi Ultralinka: Excelsior na fronty/center i bodajże C2SC na tyłach.

Amplitunerem, który miał to napędzać, był właśnie ONKYO TX-NR809 (Klient kupił w Saturnie w ofercie "Weekend bez VAT").

Nie wiem jak gra Onkyo z innymi kolumnami, ale to co tam usłyszałem było chyba najgorszym dźwiękiem, jaki w życiu słyszałem, a biorąc pod uwagę, że całość kosztowała grubo ponad 30k PLN, to uznaję to połączenie za jedną z największych porażek pod względem jakość/cena.

W stereo dźwięk był tak płaski, że wydawało mi się, że głośniki wbudowane w telewizor grały lepiej, nawet uruchomienie subwoofera w stereo nie pomogło - brzmienie dynamiczne jak Wielkie Równiny w Stanach :|

Aż z ciekawości i pełni rezygnacji podłączyliśmy na koniec chyba 10-letni amplituner Yamahy, na którym klient grał wcześniej - nie pamiętam modelu, ale miała chyba około 60W/kanał i pokrętło głośności z silniczkiem. Nagle wszystko ożyło i nabrało masy i dynamiki, słychać było oczywiście, że ampli nie radzi sobie dobrze z setkami, ale w porównaniu z onkyo (z którym męczyliśmy się wcześniej parę godzin) było to prawdziwa ekstaza.

Jeszcze kiedyś miałem okazję słuchać onkyo 507 z Titan Monitor v.6 i wrażenie z odsłuchu obu tych systemów mam podobne - totalna porażka.

Następnego dnia klient przyjechał do nas i kupił ANTHEMa MRX-700 i do dzisiaj jest zadowolonym klientem koncernu Paradigm Electronics ;)

Onkyo miał wystawić na aukcję na allegro, na początku chciał sprzedać znajomemu, ale stwierdził, że nie chce stracić kolegi i woli sprzedać komuś, kogo nie zna ;P

Daleki jestem od stwierdzenia, że Onkyo robi słabe amplitunery, natomiast każdemu odradzam połączenie Onkyo + Paradigm. Nie słuchałem jeszcze onkyo z serii 9 z monitorami serii 7, ale po wcześniejszych doświadczeniach nie mam nawet za bardzo ochoty, żeby takiej konfiguracji słuchać.

Powyższe wynurzenia są oczywiście moją (i już kilku moich klientów) osobistą opinią i nie będę się upierał, że jedyną słuszną, ale ja połączeniu ONKYO+Paradigm mówię zdecydowane NIE.

pzdr

zikk "

swojtas-znalazłem.....

Pragnę poinformować, że wczoraj złapałem króliczka jeśli chodzi o wzmacniacz do moich Paradigm Studio 60v5.

Jest to Arcam A39.

Ten wzmacniacz nie ma problemu z wysterowaniem kolumn.

130W przy 8Ω - oba kanały wysterowane

200W przy 4Ω - oba kanały wysterowane

Zasilacz 1 KW (informacja wiadomo dla kogo)

Wzmacniacz w klasie G przy czym 20W w czystej A.

Wraz z CD17 dla mnie połączenie idealne.

Kabel do kolumn to QED Ruby, IC też jakiś QED.

Kable zasilające: standardowe dostarczone przez producenta.

Jeszcze tylko IRDAC + Zasilacz Tomanek + cienki klient do Daphile + Wimp HiFi i będę w pełni usatysfakcjonowany.

Edytowane przez norbitek

Może stare onkyo było lepsze od tych dzisiejszych? W nowych amplitunerach transformatory coraz mniejsze, końcówki mocy coraz mocniejsze i pełno dodatkowych bajerów i podawanie mocy jednego wysterowanego kanału... W cale się nie dziwię że 809 nie napędziła tych 100v.5 szczególnie że kolumny pracują w 8ohm i konstrukcje są aż 5cio głośnikowe.

Jak kolega wyżej napisał 1kw zasilanie i 2x200W w 4 ohm no to jak z 0,7kw można zasilić 100v.5 ?

Witam po dłuższej nieobecności.

Widzę, że toczy się dyskusja nt wzmacniacza do studio

Chłopaki... otóż przymierzałem się do zakupu CA Azur 851A, jednak zastanawia mnie, czy nie lepszym wyborem będzie Anthem Integrated 225?

W końcu to kanadyjska firma, sąsiadująca z Paradigmem, więc może dopasowali brzmienia do siebie?

Czy miał ktoś z tym wzmakiem do czynienia?

Czuję potencjał w moich Studio V4, tylko troche mnie irytuje nieco wycofana srednica, dźwięk jakby ktoś częściowo kocem kolumny przykrył, jednocześnie brzmią dość krzykliwie, tj. przy klasycznej muzyce i przy kinie domowym spisują się bardzo OK, to jednak przy rockowo/metalowej muzycę słychać nieco jazgot

Może stare onkyo było lepsze od tych dzisiejszych? W nowych amplitunerach transformatory coraz mniejsze, końcówki mocy coraz mocniejsze i pełno dodatkowych bajerów i podawanie mocy jednego wysterowanego kanału... W cale się nie dziwię że 809 nie napędziła tych 100v.5 szczególnie że kolumny pracują w 8ohm i konstrukcje są aż 5cio głośnikowe.

Jak kolega wyżej napisał 1kw zasilanie i 2x200W w 4 ohm no to jak z 0,7kw można zasilić 100v.5 ?

W moim przypadku potwierdziło się to, że Paradigm Studio prąd lubią. Wcześniej miałem 2x90 przy 8Ω i 2x135 przy 4Ω (zasilacz 680W) i wzmacniacz nie dawał rady.

Gdybym miał 100ki to spróbowałbym Arcam-a A49 (ponad 2x200W przy 8Ω, przy 4 pewnie ponad 300 - co ciekawe zasilacz też ma 1KW). Miałoby to szanse zagrać.

Nie da rady żaden amplituner jaki jest na rynku w Polsce dać sobie rady z kolumnami Paradigm studio 100v5 nie ma takiej szansy.. ja mam onkyo 5010 znacznie mocniejsze od onkyo 809 i również nie ma sensu kupowania tych kolumn jeśli tylko by chciało się użyć amplitunera. Topowy Arcam który jeszcze jest mocniejszym amplitunerem od Onkyo 5010 również jest za słaby. Do tych kolumn naprawdę potrzebny jest niezły wzmacniacz albo końcówka mocy żeby uciągnąć te kolumny i żeby one zagrały na 100% swoich możliwości.

Wg testów Paradigmy sa 4 ohmowymi kolumnami...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Nie da rady żaden amplituner jaki jest na rynku w Polsce dać sobie rady z kolumnami Paradigm studio 100v5 nie ma takiej szansy.. ja mam onkyo 5010 znacznie mocniejsze od onkyo 809 i również nie ma sensu kupowania tych kolumn jeśli tylko by chciało się użyć amplitunera. Topowy Arcam który jeszcze jest mocniejszym amplitunerem od Onkyo 5010 również jest za słaby. Do tych kolumn naprawdę potrzebny jest niezły wzmacniacz albo końcówka mocy żeby uciągnąć te kolumny i żeby one zagrały na 100% swoich możliwości.

Wg testów Paradigmy sa 4 ohmowymi kolumnami...

Może masz link do takiego testu.... byłbym wdzięczny..

Nie mogłem znaleźć testu dla 100v.5 ale na przykład 7v.5 schodzą w pewnym zakresie częstotliwości do 3 ohm więc warto sprawdzić czy końcówka mocy jest stabilna przy tak niskiej wartości.

Nie mogłem znaleźć testu dla 100v.5 ale na przykład 7v.5 schodzą w pewnym zakresie częstotliwości do 3 ohm więc warto sprawdzić czy końcówka mocy jest stabilna przy tak niskiej wartości.

Moje kolumny Swans schodzą do 2,7 oma , są 4 omowe. I nic się nie dzieje z MM7055 mimo ,że zalecane jest obciążenie 6-8 omów.

Może masz link do takiego testu.... byłbym wdzięczny..

Tutaj masz test do 60v5 gdzie jest o tym napisane że Paradigmy są to kolumny 4 ohm...

http://polpak.com.pl/recenzje/produkt/1920

Ten pierwszy od góry...

Paradigmy od X czasów to były kolumny 4 ohm, tylko tak jak w teście było kiedyś pisane 4ohm - kompatybilne z 8 ohm.. teraz zreszta na stronie Polpak jest napisane przy serii studio " kompatybilne z 8 ohm "

Edytowane przez lolek126

Tutaj masz test do 60v5 gdzie jest o tym napisane że Paradigmy są to kolumny 4 ohm...

http://polpak.com.pl/recenzje/produkt/1920

Ten pierwszy od góry...

Paradigmy od X czasów to były kolumny 4 ohm, tylko tak jak w teście było kiedyś pisane 4ohm - kompatybilne z 8 ohm.. teraz zreszta na stronie Polpak jest napisane przy serii studio " kompatybilne z 8 ohm "

To zła wiadomość dla mnie , że mają 4 omy. Szukam kolumn 6-8 omowych, wysokiej efektywności z mocnym basem i wstęgowym . Może jakieś propozycje. Dzięki za link do testu.

To zła wiadomość dla mnie , że mają 4 omy. Szukam kolumn 6-8 omowych, wysokiej efektywności z mocnym basem i wstęgowym . Może jakieś propozycje. Dzięki za link do testu.

O co Ci przeszkadza w kolumnach 4 ohm - bo efektywności i dynamiki kolumnom Paradigm to nie brakuje , można do kliku rzeczy się przyczepić jak do każdych kolumn ale dynamika i efektywność to nie narzekają na te rzeczy kolumny Paradigma. Nie wspominając już o basie.... jak przeczytałeś test to bas był lepszy od kolumny która miała głośniki 18 a studio 60 ma 14 ...a z innymi kolumnami na równi była pomimo że chyba najmniejsze głośniki były w Paradigmie w tym teście o ile dobrze pamiętam - bo dawno czytałem..

Do tego dochodzi że spora ilość kolumn to maja 4 ohm tylko pod rożnymi postaciami jest to pisane :-)

Wzmacniacze nie mają problemu w dzisiejszych czasach z kolumnami 4 ohm , dobre amplitunery również...

Edytowane przez lolek126

O co Ci przeszkadza w kolumnach 4 ohm - bo efektywności i dynamiki kolumnom Paradigm to nie brakuje , można do kliku rzeczy się przyczepić jak do każdych kolumn ale dynamika i efektywność to nie narzekają na te rzeczy kolumny Paradigma. Nie wspominając już o basie.... jak przeczytałeś test to bas był lepszy od kolumny która miała głośniki 18 a studio 60 ma 14 ...a z innymi kolumnami na równi była pomimo że chyba najmniejsze głośniki były w Paradigmie w tym teście o ile dobrze pamiętam - bo dawno czytałem..

Do tego dochodzi że spora ilość kolumn to maja 4 ohm tylko pod rożnymi postaciami jest to pisane :-)

Wzmacniacze nie mają problemu w dzisiejszych czasach z kolumnami 4 ohm , dobre amplitunery również...

W sumie racja........

Witam po dłuższej nieobecności.

Widzę, że toczy się dyskusja nt wzmacniacza do studio

Chłopaki... otóż przymierzałem się do zakupu CA Azur 851A, jednak zastanawia mnie, czy nie lepszym wyborem będzie Anthem Integrated 225?

W końcu to kanadyjska firma, sąsiadująca z Paradigmem, więc może dopasowali brzmienia do siebie?

Czy miał ktoś z tym wzmakiem do czynienia?

Czuję potencjał w moich Studio V4, tylko troche mnie irytuje nieco wycofana srednica, dźwięk jakby ktoś częściowo kocem kolumny przykrył, jednocześnie brzmią dość krzykliwie, tj. przy klasycznej muzyce i przy kinie domowym spisują się bardzo OK, to jednak przy rockowo/metalowej muzycę słychać nieco jazgot

Mam 100-ki I 225. Uzywalem go do napedzania tych Paradigmow chyba przez rok. Przy okazji Anthem=Paradigm, ta sama firma (chociaz Anthem to stary przejety Sonic Frontiers). Tak czy tak taka kombinacje to absolutna bomba i gralo to swietnie. Ten Anthem napedzi kazde kolumny u mnie nigdy nie byl wysilony, gral pieknym i pelnym dzwiekiem, potezny ale kontrolowany bas, srednica abolutnie dobra. Czuc moc i dynamike. Sprzet jest na +50-ciu metrach i gala oscylowala w granicach do godziny 10, max 10:30 (glosno!). Obecnie uzywam 225 jako Pre bo slucham lampy (monoblocki). To ze ci sie wydaja 'krzykliwe' przy rocku czy metalu to wina nie kolumn tylko muzyki (nagran). U mnie dobrze naagrany rock/pop (o co raczej trudno) gra bez problemow.

Dzięki za info.

Masz 100tki, w sensie Studio 100v5?

Ja mam 60v4, wiec calkiem inna bajka pod wzgledem wytrzymałości mocowej, i mam obawy, ze ten Anthem ma troche za duże kopyto do moich podłogówek, choć głośno z reguły nie słucham.

Bardziej mi zależy w systemie, bo on brzmiał czysto i dość ciepło, obecnie mi gra sucho i płytko, szczególnie, że chwilowo mieszkam w miejscu, gdzie sprzęt stoi w 12mkw pokoju. Basu zatem praktycznie nie słyszę. Te kolumny sie tu duszą permanentnie. Lepiej brzmi sprzęt logitech za 250zł. Dosłownie.

Docelowo jednak bedzie to grało w ok. 25mkw i chcę wywalić obecny wzmak (PM7000). Niby ma moc, ale brzmienie i kopyto zupełnie nie to, czego oczekuję.

Początkowo myślałem zmienić Paradigmy na coś ze stajni Dynaudio, jednak chcę im dać szanse z innym, dedykowanym do obecnych kolumn, wzmakiem.

Edytowane przez ar_w

Kolega jackk ma rację. Studio 100 grają tak, jak sprzęt do nich podłączony. Kluczowe znaczenie ma jakość źródła i realizacja nagrania. Używając ciepłego źródła dostaniesz ciepły dźwięk. Niestety, ze skaszanionej realizacji niewiele wyciągniesz. Osobiście mam wrażenie, że Studio 100v5 mocno eksponują średnicę, nie mają typowej charakterystyki v, czyli podbitej góry i basu, grają równym dźwiękiem.

Nie ma czegoś takiego jak zbyt mocny i dynamiczny wzmacniacz, tego akurat nigdy za wiele. Ważne jest, żeby wzmacniacz grał czysto, płynnie. Tanie wzmacniacze niestety tego nie potrafią.

Witam sympatyków tej marki. Wiele lat uzywałem Monitor 3 a dziś dołaczam do szacowanego grona z uzytkowanymi od ponad roku Sygnature S6v3. Pięknie grają :)

W jakim metrażu grają te kolumny i z jaką elektroniką?

W jakim metrażu grają te kolumny i z jaką elektroniką?

Metraż to 28m kw. a sprzet to CEC 51xr i Krell Kav 400xi , okablowanie w całosci a więc włącznie z sieciowymi Sound Art + kondycjoner DIY Edytowane przez dyzman69

Metraż to 28m kw. a sprzet to CEC 51xr i Krell Kav 400xi , okablowanie w całosci a więc włącznie z sieciowymi Sound Art + kondycjoner DIY

Ile mocy ma ten wzmak dla 4 i 8 ohm? Na 100% odczuwasz że kolumny grają na swoje maksymalne możliwości z tym wzmakiem? Dosyć skromny jest, a ja słuchałem (tych kolumn) ze wzmacniaczem wydaje mi się mocniejszym i było dobrze ale nie bardzo dobrze. Może jest bardzo wydajny Twój wzmak. Bas na 100% jest odczuwalny?

Pozdrawiam.

Edytowane przez lolek126

Ile mocy ma ten wzmak dla 4 i 8 ohm? Na 100% odczuwasz że kolumny grają na swoje maksymalne możliwości z tym wzmakiem? Dosyć skromny jest, a ja słuchałem (tych kolumn) ze wzmacniaczem wydaje mi się mocniejszym i było dobrze ale nie bardzo dobrze. Może jest bardzo wydajny Twój wzmak. Bas na 100% jest odczuwalny?

Pozdrawiam.

Wiesz , poziom live osiagam przy potencjometrze wysterowanym do pozycji 60-70 na wyswietlaczu. Zazwyczaj normalnie słucham gdy na wyswietlaczu jest 40-45 czasem 50, Żonka juz wtedy sie na mnie wydziera :) Moc dla 4 ohm to 400W dla 8 200W. Kolumny są skuteczne a wzmacniacz wydajny . Jest swoboda , dynamika i energetycznosc. Co to znaczy odczuwalny bas na 100% ?:)

Poza tym by grac głosno nie trzeba miec 400 w na kanał. Myslisz ze np taki Accuphase z mocami rzędu 30-50 W na kanał nie zagra wystarczająco głosno w normalnych warunkach odsłuchowych?

Wiesz , poziom live osiagam przy potencjometrze wysterowanym do pozycji 60-70 na wyswietlaczu. Zazwyczaj normalnie słucham gdy na wyswietlaczu jest 40-45 czasem 50, Żonka juz wtedy sie na mnie wydziera :) Moc dla 4 ohm to 400W dla 8 200W. Kolumny są skuteczne a wzmacniacz wydajny . Jest swoboda , dynamika i energetycznosc. Co to znaczy odczuwalny bas na 100% ?:)

Poza tym by grac głosno nie trzeba miec 400 w na kanał. Myslisz ze np taki Accuphase z mocami rzędu 30-50 W na kanał nie zagra wystarczająco głosno w normalnych warunkach odsłuchowych?

Nie chodzi mi wiesz o poziom głośności tylko czasem jest tak że ilość mocy jaka ma dany wzmacniacz nie pozwala kolumnom zagrać na 100% swoich możliwości np bardzo mało odczuwalny jest bas w kolumnach podczas grania.... gdzie widać że za mało jest prądu..

Accuphase pewnie że zagra bardzo dobrze (to jest zacna firma) to nie tylko ta firma taka jest że ze swoimi 2x 60 W zagra lepiej jak nie jeden wzmak co ma np 2x150 W .

Ale wydajny ten wzmak Twój a w cale nie wygląda na takiego ... A z ciekawości ile taki wzmak nowy kosztuje?

Lolek, a po co ci cena?

Ten krell to dobry wzmacniacz. Aczkolwiek.. Jeśli ktoś szuka muzukalności, ciepła to się nie nasyci.

Emanuje detalami, suchością, precyzją ale na dłuższą metę męczy. Przynajmniej mnie...

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.