Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Lolek, a po co ci cena?

Ten krell to dobry wzmacniacz. Aczkolwiek.. Jeśli ktoś szuka muzukalności, ciepła to się nie nasyci.

Emanuje detalami, suchością, precyzją ale na dłuższą metę męczy. Przynajmniej mnie...

Emanuje detalami ale i całą reszta , a o suchości nie ma mowy , chyba ze coś spieprzysz z konfiguracją. Jeśli porównasz go ze sprzetem ocieplonym i taki dzwiek preferujesz to niewatpliwie nie takie granie ale zdeccydowanie bardzie neutralne i prawdziwe.

Nie chodzi mi wiesz o poziom głośności tylko czasem jest tak że ilość mocy jaka ma dany wzmacniacz nie pozwala kolumnom zagrać na 100% swoich możliwości np bardzo mało odczuwalny jest bas w kolumnach podczas grania.... gdzie widać że za mało jest prądu..

Accuphase pewnie że zagra bardzo dobrze (to jest zacna firma) to nie tylko ta firma taka jest że ze swoimi 2x 60 W zagra lepiej jak nie jeden wzmak co ma np 2x150 W .

Ale wydajny ten wzmak Twój a w cale nie wygląda na takiego ... A z ciekawości ile taki wzmak nowy kosztuje?

400xi bez problemu sobie radzi z S6v3 . Głośniki zaczynają grac pełną piersią przy wskazaniu wyswietlacza wzmacniacza w okolicy 47-50 ale oczywiscie na nizszych poziomach głosnosci dzwiekowi też nic nie brakuje.

Co do tego Krella, nie ma szans, przy obciążeniu ciągłym nie odda 2x400 przy 4ohm. Do takiej mocy potrzeba zasilacza z trafem 1.2kVA, pomijając już marne odprowadzenie ciepła

Edytowane przez ar_w

Trzeba byłoby jakiś test przeczytać tego wzmaka i będzie wiadomo ile im wyszło w testach... ja słuchałem tych kolumn na Audio show z zacniejszą elektroniką i byli ludzie którzy twierdzili, że to jeszcze mało jak dla tych kolumn... ale nie ma co gdybać Kolega jest zadowolony i to jest najważniejsze...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dla wcześniejszego KAV-300i deklarowana moc wynosi 150W/300W dla odpowiednio 8/4 omów. Zmierzona to 200W/250W dla 8/4 omów. Nie wiem czy była mierzona dla jednego czy dwóch wysterowanych kanałów.

Co do tego Krella, nie ma szans, przy obciążeniu ciągłym nie odda 2x400 przy 4ohm. Do takiej mocy potrzeba zasilacza z trafem 1.2kVA, pomijając już marne odprowadzenie ciepła

tak ten krell ma na 100% 2x400w przy 8 ohm, a jego zasilacz (o średnicy 170mm i wysokośći 55mm) ma ponad 1500W (kVA), co do odprowadzania ciepła- to fakt nie jest najlepiej ,ale cała obudowa jest z aluminium - więc coś tam pomaga - ale i tak za chłodna nie jest, pozatym, powierzchnia radiatorów dla jego 24 tranzystorów nie jest za duża.... - ale i tak jest to mega świetny wzmacniacz (kiedyś chciałem go kupić)

?

Takie zdjęcie znalazłem z pokoju ślepych testów w Paradigm. Proszę z jakimi głośnikami sobie porównują nowe Prestige

http://canadahifi.com/wp-content/uploads/2014/12/IMG_7914-Custom.jpg

Teraz wszyscy powoli odchodzą od firmowych dźwięków, nie są już one tak naznaczone.

Wszyscy dążą do równowagi totalnej w brzmieniu, a nawet do pewnych reguł w wyglądzie, który coraz częściej się powtarza pośród różnych produktów.

Po sukcesie serii R Kefa, Paradigm będzie chciał nas przekonać, że zrobił to lepiej i wyciągnąć od nas więcej kasy.

Sukcesu może nie być, głównie za sprawą ceny, same Rki są już bardzo drogie dla przeciętnego słuchacza.

tak ten krell ma na 100% 2x400w przy 8 ohm, a jego zasilacz (o średnicy 170mm i wysokośći 55mm) ma ponad 1500W (kVA), co do odprowadzania ciepła- to fakt nie jest najlepiej ,ale cała obudowa jest z aluminium - więc coś tam pomaga - ale i tak za chłodna nie jest, pozatym, powierzchnia radiatorów dla jego 24 tranzystorów nie jest za duża.... - ale i tak jest to mega świetny wzmacniacz (kiedyś chciałem go kupić)

trafo o srednicy 170 i wysokości 55, bedzie mieć ok. 1kW, ale to i tak nieźle.

Końcowka to 4 kanały, w których po 2 połączone są w mostek, stąd tyle tranzystorów.. Ciekawi mnie jakie tam pojemności siedzą. Są pewnie pod płytą gł.

Nie wiem czy to klasa hi-end, raczej nie, bo w hi-end nie ma miejsca na konstrukcje bridge w końcowkach

Może tak się zdarzyć że nowa seria będzie dobrze się sprzedawała - oczywiście patrząc że żyjemy w takim kraju, a nie innym bo cena nie jest dla wszystkich ....

Ja wierzę że zagrają fajnie te kolumny i za jakiś czas pojadę je posłuchać...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

trafo o srednicy 170 i wysokości 55, bedzie mieć ok. 1kW, ale to i tak nieźle.

Końcowka to 4 kanały, w których po 2 połączone są w mostek, stąd tyle tranzystorów.. Ciekawi mnie jakie tam pojemności siedzą. Są pewnie pod płytą gł.

Nie wiem czy to klasa hi-end, raczej nie, bo w hi-end nie ma miejsca na konstrukcje bridge w końcowkach

kondensatory mają 8x6800uf

a co do zasilacza- to jednak miałeś bliższą rację ma 750w , a wzmacniacz osiąga max 2x350w przy 4 ohm - tak piszą w testach - przy czym jest wtedy bardzo ciepły.

nie wiem czemu -ale w jego instrukcji piszą ,że zasilacz ma do 1700w (pobór prądu tyle pisze)?

?

Witam

Zwracam się do kolegów forumowiczów o pomoc w wyborze wzmacniacza do Paradigm Reference Studio 60 v5.

Obecnie kolumny są podpięte do wzmacniacza Nad C370+Nad C541i

Chciałbym wiedzieć i ewentualnie zmienić jeżeli jest inny wzmacniacz, ktory byłby lepszym zestawieniem od Nad C370 do tych kolumn.

Muzyka której słucham to przeważnie elektronika z nisko schodzącym basem, więc wzmacniacz byłby dobry ten z tzw. (wykopem) Pokój 22m2.

Bardzo proszę o podpowiedzi kolegów.

Pozdrawiam

Robert.

dodaj jeszcze, ze masz do wydania 4 k funciaków :)

a tak na marginesie ciekawe jakby się spisywała z accuphase e 260...kolega posiada do nich dynaudio 25, słucha elektroniki i jest ok

http://www.highfidelity.pl/@main-1550&lang

Witam

Zwracam się do kolegów forumowiczów o pomoc w wyborze wzmacniacza do Paradigm Reference Studio 60 v5.

Obecnie kolumny są podpięte do wzmacniacza Nad C370+Nad C541i

Chciałbym wiedzieć i ewentualnie zmienić jeżeli jest inny wzmacniacz, ktory byłby lepszym zestawieniem od Nad C370 do tych kolumn.

Muzyka której słucham to przeważnie elektronika z nisko schodzącym basem, więc wzmacniacz byłby dobry ten z tzw. (wykopem) Pokój 22m2.

Bardzo proszę o podpowiedzi kolegów.

Pozdrawiam

Robert.

Ja słuchalem z MF M6I i z Atollem IN 200 ale innej muzy słucham... ale oba wzmaki zagrały dla mnie fajnie...

Witam i dziękuję za podpowiedzi.

Też myslę o tym wzmacniaczu MF M6 500i, tylko czy brzmienie mi spasuje ? Nie mam dużych możliwosci odsłuchać tych wzmacniaczy.

Accuphase E 260 to kolejna piękna maszyna warta uwagi, będę brał tą propozycję pod kolejną szczególną uwagę.

Tak, budżet to 4k gbp ale jeżeli była by taka opcja, to wolałbym za całosć kupić wzmacniacz i CD razem za tą gotówkę, tylko że na porządny wzmacniacz, trzeba by chociażby tyle własnie wyłożyć.

Atoll IN 200 z tego co tu czytam, w większosci proponują koledzy do Paradigm-ów, też by trzeba się zastanowić nad nim.

Pisałem Ci o Vincencie 227/237, ale nikt nie podjął dalej tematu. Osobiście lubię jak bas prowadzi dynamikę i tempo. A taki zestaw powinien sprawdzić się przynajmniej dobrze.

Byłbym ostrożny z doborem takich sprzętów do tych kolumn. Chyba, że kolega chce dostać nagrodę miesiąca za sprzęt który zagra w najsłabszym zestawieniu cena/jakość.

W całkowitej kwocie 20-25tyś (bo pewnie tyle to wyniesie) można złożyć prawdziwy Hi-End, a nie sprzęt oparty na zaledwie dobrych Studio.

Ri.3236

Dokładnie, zgadzam się z tym, dlatego wolałbym wzmacniacz + CD w tej kwocie.

Chodzi mi też o to, aby dobrać w miarę najlepszy wzmak do tych własnie kolumn, (wydajnosć prądowa, moc 2 x 200W 250W 8ohm) nie jest powiedziane że od razu muszę wywalić 4k gbp na wzmacniacz, tylko po to, aby wywalić.

4k gbp to budżet powiedzmy ogólny, na wzmak + CD i tak się okreslę. Też mi się wydaje, że te kolumny nie są chyba warte tak drogiego wzmacniacza.

Proszę więc o pomoc w wyborze wzmacniacza (najbardziej optymalny do Studio 60 v5) do wartosci tych kolumn.

Muzyka : Dynamika, bas.

Proszę mi wybaczyć, ale dopiero zacząłem wchodzić w ten ,cyrk, i może mi się zdażyć wprowadzać ,zamieszanie.

mztv

Tym byłbym zainteresowany.

Kusi mnie jeszcze ten ,Audio Analogue Maestro 150 i ewentualnie jaki CD do niego byłby dobry?

Chcę kupić wzmacniacz, który wyciągnie ze Studio 60 v5 wszystko to, co jest do wyciągnięcia.

mztv

http://www.ebay.co.uk/itm/primare/321639017420?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140122125356%26meid%3D8a55845b9d5b4298bb82bbc5f8c98d37%26pid%3D100005%26rk%3D4%26rkt%3D6%26sd%3D141537299228&rt=nc

mztv

Tak, wolałbym całkiem nowy sprzęt, ale są jednak kuszące propozycje cholera.

Nie zwróciłem uwagi na linki poniżej, ten Xindak A-600E Jest też nie zły.

Więc moje typy wzmacniaczy to :

1. Audio Analogue Maestro 150

2. Xindak A-600E

3. Musical Fidelity M6 500i

4. Musical Fidelity M6i

W którym kierunku pójsć ?

Mam jeszcze pytanie, czy Naim CD5XS będzie pasował do wszystkich wymienionych przeze mnie wzmacniaczy ?

masz w dobrej cenie:

http://www.tophifi.pl/musical-fidelity-m6-500i.html

pół kilowata zrobi bardzo dobrze tym paradigmom :)

a i na sensowny cedek zoatanie

http://www.tophifi.pl/musical-fidelity-m6-cd-dac.html

Edytowane przez mztv

mztv

Piękne dzięki.

Więc mam rozumieć że wzmak MF + CD MF będzie dobrym zestawieniem z Paradigm Studio 60 v5 ?

Pytam, ponieważ wolę ewentualnie kupić tu na miejscu w UK, też są czasami duże rabaty, nie chcę z Polski.

mztv

Tak, wolałbym całkiem nowy sprzęt, ale są jednak kuszące propozycje cholera.

Nie zwróciłem uwagi na linki poniżej, ten Xindak A-600E Jest też nie zły.

Więc moje typy wzmacniaczy to :

1. Audio Analogue Maestro 150

2. Xindak A-600E

3. Musical Fidelity M6 500i

4. Musical Fidelity M6i

W którym kierunku pójsć ?

Mam jeszcze pytanie, czy Naim CD5XS będzie pasował do wszystkich wymienionych przeze mnie wzmacniaczy ?

Ja bym poszedł w MF M6I na spokojnie sobei z tymi kolumnami daje radę...M6 500i kupilbym do studio 100 albo do nowej serii Prestige choć m6i z serią prestige i z głośnikami 16 -ami też poradzi sobie.... a kto wie czy i z 18 nie dałby rady - naprawdę mocny wzmak...

masz w dobrej cenie:

http://www.tophifi.pl/musical-fidelity-m6-500i.html

pół kilowata zrobi bardzo dobrze tym paradigmom :)

a i na sensowny cedek zoatanie

http://www.tophifi.pl/musical-fidelity-m6-cd-dac.html

Tylko trzeba pamiętać że to sa najczęściej używane sprzety w salonach albo z półki ale tez najczęściej były troszkę eksploatowane...

Edytowane przez lolek126

Ja bym poszedł w MF M6I na spokojnie sobei z tymi kolumnami daje radę...M6 500i kupilbym do studio 100 albo do nowej serii Prestige choć m6i z serią prestige i z głośnikami 16 -ami też poradzi sobie.... a kto wie czy i z 18 nie dałby rady - naprawdę mocny wzmak...

ja tradycyjnie wybrałbym mocniejszy wzmak...mocy nigdy za wiele :)

może stanowić dobry fundament do dalszych poszukiwań sonicznych :)

mztv

Nie bardzo mam taką możliwosć, wypożyczyc sprzęt, i tu jest problem. Bardzo podoba mi się Audio Analogue Maestro 150 i Xindak A-600E Będę to rozważał.

lolek126

Zapytam w ten sposób.

Czy słuchałes Studio 60 v5 z MF M6I ? Czy to dopasowany zestaw ?

To znaczy, czy MF M6i nie będzie mulił na basie ? Przy dynamicznej z wykopem muzyce ?

Pytam, ponieważ IMHO Nad C370 w połączeniu ze Studio 60 v5 tak jakby nie miał kontroli nad basem.

wolę ewentualnie kupić tu na miejscu w UK, też są czasami duże rabaty,

to w czym tkwi problem aby wpłacić kaucje i zdecydować po kilku dniach....oczywiście kupując sprzęt z salonu....

może określę to zbyt ogólnikowo..ale im większa moc wzmaka (w granicach rozsądku) tym lepszy bas,

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.