Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

dyzman69

Myslę o nowych urządzeniach, mam już wypierdzianego Nad C370 + Nad C541i wypierdziane Paradigm Monitor 9 v1 i nie za dobre AE Neo 3 v2.

Chcę pod te kolumny (Paradigm Studio 60 v5) kupić nowy sprzęt, ponieważ one też są nowe, więc niech wszystko idzie od nowego.

dyzman69

Myslę o nowych urządzeniach, mam już wypierdzianego Nad C370 + Nad C541i wypierdziane Paradigm Monitor 9 v1 i nie za dobre AE Neo 3 v2.

Chcę pod te kolumny (Paradigm Studio 60 v5) kupić nowy sprzęt, ponieważ one też są nowe, więc niech wszystko idzie od nowego.

Czy nowe czy uzywki , kase masz taką , że mozna i tu i tu kupić coś sensownie dobrego . Jesli mowa o Xindaku to proponuje szczytową integrę tego producenta która mozna wyrwać za niecałe 10 tys zł . Wyborny sprzęt i na lata a i brzmieniowo bedzie pasował do Twoich Paradigmów ( choć jego potencjał pozwala tu na wiele więcej niż ten model Paradigmów może zaofiarować) Do tego fajne , szczegółowe żródło o gładkim , barwnym brzmieniu np Audiolab . Reszta kasy na kabelki i tu z uporem maniaka polecam wszystkie od Sound Art. Nic lepszego nie kupisz chocbys wydał 3-4 razy tyle a przewody iście high end-owe, pozwolą rozwinąć skrzydła Twojemu systemowi.

Więc moje typy wzmacniaczy to :

1. Audio Analogue Maestro 150

2. Xindak A-600E

3. Musical Fidelity M6 500i

4. Musical Fidelity M6i

sam już typowałeś integrę xindaka

http://www.q21.pl/xindak-a-600e-09.html

a tak na marginesie....czemu z uporem podsyłasz......same końcówki mocy lub preampy......zakładam, że powinieneś wiedzieć co to jest wzmacniacz zintegrowany....

dyzman69 proponuje szczytową integrę xindaka a ty podsyłasz urodzinową końcówkę mocy "Czy maz na mysli XINDAK PA20 ?"....no ręce opadają

Napisano 26.01.2015 - 14:36

To jest ciekawe, ale troche drogie, trzeba by dozbierać kasiory ha... ha...

http://www.ebay.co.uk/itm/KRELL-EVOLUTION-TWO-4-BOX-REFERENCE-PRE-AMPLIFIER-/261747408172?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item3cf15c7d2c

Edytowane przez mztv

Witam.

Dziękuję za pomoc i za Wasze propozycje w wyborze wzmacniacza do Studio 60 v5.

Po przeanalizowaniu tematów, wybór jest już tylko pomiędzy Xindak A-600E a Musical Fidelity M6 500i

Proszę mi podpowiedzieć ostatecznie, na który z nich się zdecydować.

PS. Wysyłając linki z Pre-amp-ami czy z koncówkami mocy, to potwierdzenie tylko i włącznie mojej nie wiedzy, w tak szerokim zakresie audio.

Dodam że, moja wiedza to tylko to, że wzmacniacz ten powinien mieć dużą moc do tych kolumn.

Witam.

Po przeanalizowaniu tematów, wybór jest już tylko pomiędzy Xindak A-600E a Musical Fidelity M6 500i

PS. Wysyłając linki z Pre-amp-ami czy z koncówkami mocy, to potwierdzenie tylko i włącznie mojej nie wiedzy, w tak szerokim zakresie audio.

Dodam że, moja wiedza to tylko to, że wzmacniacz ten powinien mieć dużą moc do tych kolumn.

Kolego raz jeszcze Ci napiszę że MF M6 500i to mala elektrownia jest - ten wzmak spokojnie sobie poradzi nawet ze studio 100v5 ( a to są kolosy kolumny w stosnku do 60v5) , więc nawet niższy model oczko MF da sobie radę ze studio 60v5...

Więc te kolumny aż tak dużego wzmaka nie potrzebują co oczywiście nie przeszkodzi nic tym kolumnom...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam.

Ja brałbym Xindaka .

Witam.

Więc jednak proponujecie Panowie Xindak-a A-600E

Czy Xindak A-600E a Xindak A-600E (09) , to ten sam wzmacniacz ?

Drugie moje zapytanie. Czy Xindak A-600E ma dosć dobry, niskoschodzący bas, jak i wykop ? Czy do elektroniki (Trance Vocal) będzie odpowiedni w połączeniu ze Studio 60 v5 ?

Do tego czego słuchasz to aż o wieeeele za dobry sprzęt ;) !

Nie wiem jak xindak - ale ja bym szukał czegoś z rotela do tych paradigmów -było by i taniej i o "wykop" nie trza by sie martwić!

Trance - a muzyka - toż to oksymoron ! :)

przecież w muzyce trance nie ma "prawdziwych" instrumentów ani wokalistów (są ale już rzadko-kiedyś częściej - wiem bo sam 8-9 lat temu jeszcze tego słuchałem :) - aly & fila, above&beyond, sean tyas, marcus schulz, john o callagan - przepraszam za błędy w nazwach zespołów :) - oj słuchało się tego słuchało! w gimnazjum i w zawodówce z kolegami)

wg mnie muzyka trance ostatnimi laty "zeszła na psy" - i co z tego ,że co tydzień wychodzi pełno nowych kawałków/ramixów jak po paru tygodniach/a nawet dniach te kawałki już nudzą :(! -przerzuciłem się na heavy metal - i teraz nawet utwory z przed 20-25-30 lat brzmią dla mnie świeżo ! - i o to właśnie chodzi! W muzyce trance takie coś jest niewykonalne (a przynajmniej nie było przez 6 lat słuchania przeze mnie tej "muzyki"

No ale każdy ma swój gust i każda muzyka ma swój urok!

A tak na serio - to ten xindak i paradigmy -będą dla ciebie MEGA dobrym sprzętem!

wielki szacunek za sporą zasobność twego portfela!

pozdrawiam

Edytowane przez szymek20

?

A600E obecnie jest w sprzedaży jeden tylko. Ma w środku baterię mniejszych kondensatorów zamiast 4 wielkich jak w starej wersji. Co do wykopu na basie to jest to potężny niczym nieograniczony i trzymany w ryzach bas. Takiego basu nie słyszałem nigdy z żadnego wzmacniacza w klasie AB czy D.

no i oczywiście do tego kabelki albedo :)

Albedo są super ale jeszcze lepsze są Sound Art..Do tego tańsze.

Do tego czego słuchasz to aż o wieeeele za dobry sprzęt ;) !

Nie wiem jak xindak - ale ja bym szukał czegoś z rotela do tych paradigmów -było by i taniej i o "wykop" nie trza by sie martwić!

Trance - a muzyka - toż to oksymoron ! :)

przecież w muzyce trance nie ma "prawdziwych" instrumentów ani wokalistów (są ale już rzadko-kiedyś częściej - wiem bo sam 8-9 lat temu jeszcze tego słuchałem :) - aly & fila, above&beyond, sean tyas, marcus schulz, john o callagan - przepraszam za błędy w nazwach zespołów :) - oj słuchało się tego słuchało! w gimnazjum i w zawodówce z kolegami)

wg mnie muzyka trance ostatnimi laty "zeszła na psy" - i co z tego ,że co tydzień wychodzi pełno nowych kawałków/ramixów jak po paru tygodniach/a nawet dniach te kawałki już nudzą :(! -przerzuciłem się na heavy metal - i teraz nawet utwory z przed 20-25-30 lat brzmią dla mnie świeżo ! - i o to właśnie chodzi! W muzyce trance takie coś jest niewykonalne (a przynajmniej nie było przez 6 lat słuchania przeze mnie tej "muzyki"

No ale każdy ma swój gust i każda muzyka ma swój urok!

A tak na serio - to ten xindak i paradigmy -będą dla ciebie MEGA dobrym sprzętem!

wielki szacunek za sporą zasobność twego portfela!

pozdrawiam

Zaden rotel nie zagra na poziomie wspomnianego Xindaka.

Tak - ale ta cena :(

Można go kupić za około 9. tys zł.

no ok pewnie tak...ale gdzie można posłuchać tych kabelków......od 1 czerwca 2014 firma nie istnieje :)

Oczywiście że istnieje.Zmienili nazwę na WILE. Strona jest jeszcze nie aktywna . Najlepiej dzwonić do Sylwestra Witkowskiego . Tym bardziej w sprawie kabelkow. Jak chcesz mogę Ci podać nr na skrzynkę.Pozyczysz,posluchasz i na bank kupisz bo za coś takiego gdzie indziej zapłacisz 5 razy tyle. E

Można go kupić za około 9. tys zł.

Oczywiśćie -można - wiem nawet w jakim sklepie dają taki upust ;) - ale czy ma to sens - przecież to strasznie duża suma ! - ale jak mówiłem - jak kogoś stać to nie ma problemu!:)

On ma 2x172w przy 8 ohm w klasie A ?! - to ile to z sieci musi brać? - minimum 3 kilowaty - bo inaczej nie może mieć tyle! - sprawność klasy A to rzędu 10% pobieranej przez zasilacz, chyba ,że tylko jakaś część z tej mocy np - pierwsze 50w jest w klasie A - wtedy to zupełnie nie ma sensu nawet za 5 tys :P

-ale fakt- w środku - jak na współcześnie zbudowany wzmacniacz - robi wrażenie!

Edytowane przez szymek20

?

Oczywiśćie -można - wiem nawet w jakim sklepie dają taki upust ;) - ale czy ma to sens - przecież to strasznie duża suma ! - ale jak mówiłem - jak kogoś stać to nie ma problemu!:)

On ma 2x172w przy 8 ohm w klasie A ?! - to ile to z sieci musi brać? - minimum 3 kilowaty - bo inaczej nie może mieć tyle! - sprawność klasy A to rzędu 10% pobieranej przez zasilacz, chyba ,że tylko jakaś część z tej mocy np - pierwsze 50w jest w klasie A - wtedy to zupełnie nie ma sensu nawet za 5 tys :P

To pojecie jest względne.Dla Cię strasznie duża a ktoś inny potrafi tyle wydać na przyslowiowy obiad czy butelkę koniaku.Poza tym biorąc pod uwagę budowę tego wzmacniacza a przede wszystkim jakość dźwięku ,kwotę tę należy uznać za okazyjną.Mógłby bez problemu kosztować 20 tys.Gdyby nosił inne logo np Pass pewnie kosztowalby jeszcze więcej niż wspomniane 20 tys.

A poborem energii zbytnio bym się nie przejmował.No chyba że ktoś słucha muzyki przez kilkanaście godzin dziennie.W normalnych warunkach taki wzmacniacz wygeneruje kilkanaście,góra kilkadziesiąt zł więcej na rachunku. .

Drodzy koledzy. Aktualnie słucham muzyki na Paradigm Titan Monitor v.5 podpiętych do Atoll'a In 50. Połaczenie uważam za bardzo udane. Niestety mam wrażenie że są to kolumny chyba za duże do mojego pokoju (12 m2) i efekt odsłuchowy mam identyczny jak po podłaczeniu podłogówek ALR Entry 5M. Jednym słowem zaczyna mi przytykać uszy :) Pomijając kwestie akustyki pomieszczenia mam pytanie odnośnie modeli Paradigma. Czy zamiana tych Titanów na np Mini Monitor v7 (bo o takim ostatnio myślę) lub Atom Monitor v. 7 skutecznie ograniczy niepożądane efekty odsłuchowe? Będzie mniej agresji? Jak myślicie? Problemem jest zbyt duż ilość basu. Miejsce odsłuchowe mam 2 m od kolumn.

Musiałbyś szukać zupełnie innych głośników, Paradigmy mają to do siebie że lubią grać ciężko. Dla jednych jest w sam raz, dla innych za ciężko.

Po prostu próbuj z akustyką, tu pewnie leży największy problem.

Edytowane przez Ri.3236

Nie, firmowy dźwięk Paradigma to podbity dół i góra, przez co otrzymujemy wycofany środek. To określenie dźwięku "wielkiego" i "ciężkiego".

I przeciwieństwem ciężkiego nie jest cienki, a co najwyżej w tym znaczeniu "lekki" lub najlepiej "swobodny".

Ja się nie zgodzę z tym co piszesz Kolego Ri, ale każdy może mieć swoje zdanie i mam nadzieję że słuchałeś kilku ostatnich kolumn Pradigma w różnych modelach, bo seria studio już od V5 gra inaczej niż piszesz, monitor bodajże od serii 5albo 6 również już gra inaczej. Prestige nie słuchałem, a Signature również mają inny dźwięk niż ten co Ty piszesz...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

No ja słuchałem właśnie tych najnowszych i niby "najrówniejszych" w graniu, jak monitor v6 i v7 (11v7 miałem akurat blisko 2 lata). Studio 60v5 już było całkiem dobrze, ale niestety nie miałem okazji wypróbować ich u siebie.

Tak naprawdę to ważne żeby użytkownik był zadowolony ze swojego wyboru :-)

Posłuchaj serii Reference . Tu to juz w ogóle mozesz byc zaskoczony bo dzwięk bardzo wywazony i kulturalny choć oczywiscie walor dynamiczny jak zwykle u tej marki to wysoko zawieszona poprzeczka, jednak caalosciwo brzmienie zrównoważone z bogatą srednicą , wcale nie wycofaną., opartą na solidnym , wysokiej jakosci basie. Wcale nie podbitym. No i wspaniała góra z berylowego przetwornika

Puki co jestem zadowolony z Kefów serii R :) Signature nie słyszałem, a na Prestige byłem zbyt niecierpliwy by czekać.

Seria monitor nie jest zła, w końcu słuchałem na niej 2 lata. Ale za tą cenę można lepiej (wdł. mnie i zarazem pod moje upodobania). Zwłaszcza jak liczymy ceną za Paradigmy 11v7, a to już duży kloc i musi kosztować...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.