Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba probowac nic innego nie pozostaje jak cos chce sie poprawic , aczkolwiek tak jak DON napisal jesli komus tego typu dzwiek nie odpowiada to nie ma co namawiac na kupno, a potem zeby probowal taki dzwiek zniwelowac kablem czy elektronika... ale tez trzeba na wszytsko popatrzec odnosnie cena - jakosc, bo np gx 300 cena wyjs. kosztuja ponad 15 tys... i jak ktos sobei je posluchal to ja np. w zyciu bym nie kupil za taka cene tych kolumn poprostu cena - jakosc jest nierownomerna w stosunku do PS 60v5 i dlatego postawilem na paradigmy pomimo ze mnei stac na GX 300 ale to nie zmienia faktu ze trzeba czuc roznice jaka sie wydaje na kolumny w stosunku do kolumn tanszych... jesli tego sie nei czuje nie ma sensu wydawac kasy... i tak np kupilem surrandowe glosniki MA GXFX Gold bo sa lepsze od P ADP-590 A juz nie wspominajac o samym wygladzie jaka jest roznica miedzy tymi kolumnami ale i cenowo tez jest roznica,ale w tym wypadku uwazalem ze warto wydac te pieniadze... a na podlogowki uwazam ze GX 300 nie sa warte tych pieniedzy...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dam im jeszcze czas.

Dynamikę mają ogromną, bas i wysokie rewelacja - zwróć uwage, ze nie narzekam na wysokie, które są klasyfikowane przez innych jako ostre, a utwory naprawdę mają energię, niestety niedoskonałość srednich powoduje, że niektóry wokal np. brzmi jak zza kotary

ale tez trzeba na wszytsko popatrzec odnosnie cena - jakosc, bo np gx 300 cena wyjs. kosztuja ponad 15 tys... i jak ktos sobei je posluchal to ja np. w zyciu bym nie kupil za taka cene tych kolumn poprostu cena - jakosc jest nierownomerna w stosunku do PS 60v5 i dlatego postawilem na paradigmy pomimo ze mnei stac na GX 300 ale to nie zmienia faktu ze trzeba czuc roznice jaka sie wydaje na kolumny w stosunku do kolumn tanszych...

Studio mają dobry stosunek jakości do ceny, ale między GX300 a 60v5 jest jeszcze kupa innych marek, z których zdecydowana większość, łącznie z Monitor Audio ma wykonanie lepsze od Paradigmów, a czy dźwięk lepszy/gorszy to już nie jest kwestia jednego odsłuchu.

Nie będę polemizował czy GX są lepsze, a jeśli tak to o ile, albo czy są nawet gorsze. Mówisz o cenie, ale odpowiednikiem GX300 są bardziej 100 v5, tu różnica w cenie nie jest drastyczna :)

Nie podałeś też ani jednej informacji nt swojego porównania, nie wiem jakimi kryteriami się kierowałeś w takiej ocenie ale mógłbyś coś więcej na ten temat napisać. Jest jeszcze coś takiego jak zgranie z elektroniką, gra system a nie same kolumny, co na jednych kolumnach gra dobrze, nie musi wcale dobrze wypaść na drugich, dlatego trzeba trochę mieć to na uwadze. GX to wstęga na górze, a taki głośnik już najlepiej próbować sparować z lampą, bez wyciągania pochopnych wniosków. Jestem pewny, że Monitor Audio wie co sprzedaje i w jakich przedziałach cenowych umieszczać swoje serie :)

Warto też dodać, że od pewnego poziomu różnice jakościowe są małe, bardziej chodzi o niuanse i o dobranie kolumn dokładniej pod swoje preferencje brzmieniowe. Kiedyś nawet chyba pisałem, że niższa seria Monitor Audio, bardziej mi podchodziła od wyższych Paradigmów.

Edytowane przez don111

Studio mają dobry stosunek jakości do ceny, ale między GX300 a 60v5 jest jeszcze kupa innych marek, z których zdecydowana większość, łącznie z Monitor Audio ma wykonanie lepsze od Paradigmów,

Można dyskutować o jakości dźwięku, bo to sprawa subiektywna, natomiast jakość wykonania to już kwestia obiektywna, a akurat w tej konkurencji to studio 60v5 (przy swojej cenie) wykonane są praktycznie wzorcowo i chętnie poznałbym te wspomniane przez Ciebie liczne marki o lepszym wykonaniu w cenie około 6 tys zł. Pls wymień jakieś przykłady, fajnie żeby podobnie jak 60v5 były pokryte naturalnym fornirem, miały odlewane kosze głośników i b. duże magnesy, były do tego 2.5 drożne z dwoma wooferami. Nie wspominam już o zaokrąglonej obudowie.

Dla pewności, że wszyscy mówimy o tej samej serii studio wklejam linka z fotkami 60v5: http://www.blu-ray.com/community/gallery.php?member=Morrissey

Edytowane przez mczaj

Można dyskutować o jakości dźwięku, bo to sprawa subiektywna, natomiast jakość wykonania to już kwestia obiektywna, a akurat w tej konkurencji to studio 60v5 (przy swojej cenie) wykonane są praktycznie wzorcowo i chętnie poznałbym te wspomniane przez Ciebie liczne marki o lepszym wykonaniu w cenie około 6 tys zł. Pls wymień jakieś przykłady, fajnie żeby podobnie jak 60v5 były pokryte naturalnym fornirem, miały odlewane kosze głośników i b. duże magnesy, były do tego 2.5 drożne z dwoma wooferami. Nie wspominam już o zaokrąglonej obudowie.

Dla pewności, że wszyscy mówimy o tej samej serii studio wklejam linka z fotkami 60v5: http://www.blu-ray.com/community/gallery.php?member=Morrissey

Tez tak mysle. Swoich 100-tek nie rozbierale ale z zewnatrz wygladaja wzorcowo (ja mam 'piano black'. Jedyne do czego mozna sie przyczepic to takie sobie nogi (ale chyba dobrze tlumia drgania). BTW fajne zdjecia!

Jak dla mnie jakość wykonania Studio jest super. I dźwięk wpasował się w moje oczekiwania.

Nie odnoszę się do designu, bo każdemu może podobać się inny styl.

Edytowane przez ygrene

Bajzel

Mczaj - dźwiękowo i technicznie umówmy się że elegancko, własne porządne przetworniki, kształt obudowy też ok, ale wykończenie ? Mało które kolumny z tego przedziału cenowego mają tyle władowanego plastiku. Pomijam już serię Monitor, choć najnowsza v7 jest w końcu przyzwoita, ale v6 i zwłaszcza v5 to była makabra (nie spasowane plastiki, krzywe wkręty). Popatrz sobie na (daleko szukać nie trzeba) przywoływane tutaj znowu Monitor Audio, nawet tańszą serię - RX i jak to jest wykonane. Albo na Focale 800.

Ar_w - RX8 też nie do końca mi pasują dźwiękowo. Za chudy dźwięk na średnicy i góra podobny zarzut do Paradigmy, może w nieco mniejszym stopniu. A muzyki słucham obecnie każdej, w mniejszym stopniu rock, chyba że klasyczny, metal od czasu do czasu. Lubię jak dźwięk ma głębię, soczystość, rozdzielczość i przestrzeń, góra ma być prawdziwa i dźwięczna, no i aby nie było to wszystko podane zbyt mocno i nachalnie.

don111: to wg Ciebie jaki zestaw jest najblizszy ideałowi pod wzgledem cech przez Ciebie wymienionych?

W cenie rzecz jasna do 6k.

Swoje P nabyłem bardzo tanio, więc zawsze istnieje opcja wymiany, choć póki co poznaję ten sprzęt, jego brzmienie.

Niestety w salonach nie da się ocenic obiektywnie po kilku przesłuchanych na krótko utworach w pomieszczeniu niemal idealnie przystosowanym akustycznie...

Edytowane przez ar_w

Witam zgadzam sie z Mczajem, a nie bede polemizowal kolego Don o gustach bo i na pewno Ty masz troszke racji i ja czy mczaj czy inni... kazdy ma prawo miec do swojego zdania... Ja powiem ci tylko tyle nie ma tak wykonanych kolumn za powiedzmy 6 tys innej marki przynajmniej jak dla mnie i zdania nie zmienie.... dzwiek to inna bajka trzeba posluchac i albo sie podoba albo nie... pzresluchalem wiele kolumn oczywiscie wszystko z amplitunerem onkyo lub denona ( topowe modele ) nie potrafie powiedziec ci czego nei uslyszalem w MA gx 300 a co uslyszalem np w paradigmach... slucham i albo cos mi si epodoba albo nie i patrze ile co kosztuje i zbieram plusy , minusy i dochodze do jakiegos wniosku... Nie do konca sie zgadzam ze gx 300 to odpowiednik gx 300 ale to juz inna sprawa, jak dla mnie studio 100 sa to znacznie bardziej potezne kolumny i bardziej pradowo wymagajace a juz nie wspomne o dynamice .... niz gx 300 Do tego powiem ci kolego ze znam dwoch wlascicieli sklepow ktorzy bardzo lubia MA i obaj powiedzieli ze seria gx to najgorsza seria jaka wykonal MA z tej serii ... malo tego jeden z nich byl zawsze przeciwnikiem Paradigma i po odsluchaniu studio 60 i gx 300 stwierdzil ze lepiej kupic studio 60 a za reszte pojechac sobie na wczasy i czlowiek bedzie raz ze zdrowszy, dwa wypoczety a trzy po przyjezdzie z wczasow lepszy dzwiek sie uslyszy w domu - przeciwnik paradigmow to powiedzial .... ktory juz defakto rowniez zaczal sprzedawac paradigmy.... a propo wykaonia to np zobacz sobei nowosc sonusa fabera nie pamietam nazwy kolumn one sa okolo 10 -12 tys za pare jak sie nie myle .... to jest dopiero dziadostwo jak sa wykonane te kolumny za taka cene, bylem swiadkiem w sklepie jak te kolumny przyjechaly i sprzedawcy w sklepie jak je otworzyli to az sobie usiedli z wrazenia i spojrzeli na opakowanie czy to napewno SF....nie znalazlem kolumn do 6 tys... ktore bylyby tak zrobione jak Paradigmy i zeby mi sie podobaly i do tego zeby wlasnie byl taki stosunek ceny .............. jakbym znalazl kolumny do 12 tys. ktore by mi sie podobaly i wizualnei i dzwiekowo i zeby te kolumny mogl napedzic amplituner onkyo 5010 to takowe bym kupil ale niestety jak juz cos upatrzylem typu triangle to trzeba do tego kupic koncowke mocy a takowa na razie nie kupie.... a ani focale mi nie podeszly a MA, ani cantony , dali, B&W,,,, a reszta to co by mi podeszlo to juz koszt znacznie znacznie wiekszy a ja mam kilka innych hobby jak tylko kino domowe:-) niestety.... i nie zebym chwalil tylko paradigma, nic z tych rzeczy bo np glosniki surrandowe paradigma serii studio to porazka pod wzgledem wykonaia za takie pieniadze powinno to lepiej wygladac a wyglada niestety tak jak wyglada i dlatego tu padl wybor na MA GXFX gold niestety cenowo sa znacznie drozsze ale w tym wypadku wydalem te kase bo sa tego warte - wyglad ich zabija paradigma choc pod wzgledem dynamiki paradigma surrandy sa deko lepsze.... Ja jutro odbieram moje studio 60v5 dokaldnie w takim kolorze jak na zdjeciach w linku wyzej... i bede je katowal zeby je wygrzac... pozdrawiam.

Witam raz jeszcze napisalem bo cos sie pokrecilo z edytowaniem a kilka bledow tam wyszlo -sorry ale nie moja wina...

Witam zgadzam sie z Mczajem, a nie bede polemizowal kolego Don o gustach bo i na pewno Ty masz troszke racji i ja czy mczaj czy inni... kazdy ma prawo miec do swojego zdania... Ja powiem ci tylko tyle nie ma tak wykonanych kolumn za powiedzmy 6 tys innej marki przynajmniej jak dla mnie i zdania nie zmienie.... dzwiek to inna bajka trzeba posluchac i albo sie podoba albo nie... przesluchalem wiele kolumn oczywiscie wszystko z amplitunerem onkyo lub denona ( topowe modele ) nie potrafie powiedziec ci czego nei uslyszalem w MA gx 300 a co uslyszalem np w paradigmach... slucham i albo cos mi sie podoba albo nie i patrze ile co kosztuje i zbieram plusy , minusy i dochodze do jakiegos wniosku... Nie do konca sie zgadzam ze studio 100 to odpowiednik gx 300 ale to juz inna sprawa, jak dla mnie studio 100 sa to znacznie bardziej potezne kolumny i bardziej pradowo wymagajace a juz nie wspomne o dynamice .... niz gx 300 Do tego powiem ci kolego ze znam dwoch wlascicieli sklepow ktorzy bardzo lubia MA i obaj powiedzieli ze seria gx to najgorsza seria jaka wykonal MA z tej serii ... malo tego jeden z nich byl zawsze przeciwnikiem Paradigma i po odsluchaniu studio 60 i gx 300 stwierdzil ze lepiej kupic studio 60 a za reszte pojechac sobie na wczasy i czlowiek bedzie raz ze zdrowszy, dwa wypoczety a trzy po przyjezdzie z wczasow lepszy dzwiek sie uslyszy w domu - przeciwnik paradigmow to powiedzial .... ktory juz defakto rowniez zaczal sprzedawac paradigmy.... a propo wykonania to np zobacz sobie nowosc sonusa fabera nie pamietam nazwy kolumn one sa okolo 10 -12 tys za pare jak sie nie myle .... to jest dopiero dziadostwo jak sa wykonane te kolumny za taka cene, bylem swiadkiem w sklepie jak te kolumny przyjechaly i sprzedawcy w sklepie jak je otworzyli to az sobie usiedli z wrazenia i spojrzeli na opakowanie czy to napewno SF....nie znalazlem kolumn do 6 tys... ktore bylyby tak zrobione jak Paradigmy i zeby mi sie podobaly i do tego zeby wlasnie byl taki stosunek ceny .............. jakbym znalazl kolumny do 12 tys. ktore by mi sie podobaly i wizualnie i dzwiekowo i zeby te kolumny mogl napedzic amplituner onkyo 5010 to takowe bym kupil ale niestety jak juz cos upatrzylem typu triangle to trzeba do tego kupic koncowke mocy a takowa na razie nie kupie.... a ani focale mi nie podeszly a MA, ani cantony , dali, B&W,,,, a reszta to co by mi podeszlo to juz koszt znacznie znacznie wiekszy a ja mam kilka innych hobby jak tylko kino domowe:-) niestety.... i nie zebym chwalil tylko paradigma, nic z tych rzeczy bo np glosniki surrandowe paradigma serii studio to porazka pod wzgledem wykonaia za takie pieniadze powinno to lepiej wygladac a wyglada niestety tak jak wyglada i dlatego tu padl wybor na MA GXFX gold niestety cenowo sa znacznie drozsze ale w tym wypadku wydalem te kase bo sa tego warte - wyglad ich zabija paradigma choc pod wzgledem dynamiki paradigma surrandy sa deko lepsze.... Ja jutro odbieram moje studio 60v5 dokladnie w takim kolorze jak na zdjeciach w linku wyzej... i bede je katowal zeby je wygrzac... pozdrawiam.

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Mczaj - dźwiękowo i technicznie umówmy się że elegancko, własne porządne przetworniki, kształt obudowy też ok, ale wykończenie ? Mało które kolumny z tego przedziału cenowego mają tyle władowanego plastiku.

Don, ale tam nie ma ani jednej plastikowej części, te różne wstawki to wszystko jest z metalu.

Ja do wykonania absolutnie nic nie mam, wręcz sprawiają wrazenie solidnych konstrukcji, że przy nich choćby RX8 wyglądają dość smukło.

Z kolei wersja V5 jest śliczna, szczegolnie 20-tka, bo 60-tkę troche podstawki szpecą, a 60v4 przekonuje większa kubatura

Szkoda, że pan darek nie pracuje dla Paradigma - nie byłoby gadki o wykonaniu, a dobry dźwięk z obudowy z wystającymi przetwornikami sam by się obronił :))))

Mczaj - dźwiękowo i technicznie umówmy się że elegancko, własne porządne przetworniki, kształt obudowy też ok, ale wykończenie ? Mało które kolumny z tego przedziału cenowego mają tyle władowanego plastiku.

Jesli ktos pisze w ten sposób, tzn że nie miał z nimi do czynienia. A przynajmniej ich nie "macał", a może i nawet nie słuchał, ale opinia zawsze zostanie wyrażona

Don, ale tam nie ma ani jednej plastikowej części, te różne wstawki to wszystko jest z metalu.

Nie do konca to jest prawda. Sa tam wstawki z plastyku (u gory) no i te nieszczesne nogi (mowie o 100-tkach).

Witam zgadzam sie z Mczajem, a nie bede polemizowal kolego Don o gustach bo i na pewno Ty masz troszke racji i ja czy mczaj czy inni... kazdy ma prawo miec do swojego zdania... Ja powiem ci tylko tyle nie ma tak wykonanych kolumn za powiedzmy 6 tys innej marki przynajmniej jak dla mnie i zdania nie zmienie.... dzwiek to inna bajka trzeba posluchac i albo sie podoba albo nie... pzresluchalem wiele kolumn oczywiscie wszystko z amplitunerem onkyo lub denona ( topowe modele ) nie potrafie powiedziec ci czego nei uslyszalem w MA gx 300 a co uslyszalem np w paradigmach... slucham i albo cos mi si epodoba albo nie i patrze ile co kosztuje i zbieram plusy , minusy i dochodze do jakiegos wniosku... Nie do konca sie zgadzam ze gx 300 to odpowiednik gx 300 ale to juz inna sprawa, jak dla mnie studio 100 sa to znacznie bardziej potezne kolumny i bardziej pradowo wymagajace a juz nie wspomne o dynamice .... niz gx 300 Do tego powiem ci kolego ze znam dwoch wlascicieli sklepow ktorzy bardzo lubia MA i obaj powiedzieli ze seria gx to najgorsza seria jaka wykonal MA z tej serii ... malo tego jeden z nich byl zawsze przeciwnikiem Paradigma i po odsluchaniu studio 60 i gx 300 stwierdzil ze lepiej kupic studio 60 a za reszte pojechac sobie na wczasy i czlowiek bedzie raz ze zdrowszy, dwa wypoczety a trzy po przyjezdzie z wczasow lepszy dzwiek sie uslyszy w domu - przeciwnik paradigmow to powiedzial .... ktory juz defakto rowniez zaczal sprzedawac paradigmy.... a propo wykaonia to np zobacz sobei nowosc sonusa fabera nie pamietam nazwy kolumn one sa okolo 10 -12 tys za pare jak sie nie myle .... to jest dopiero dziadostwo jak sa wykonane te kolumny za taka cene, bylem swiadkiem w sklepie jak te kolumny przyjechaly i sprzedawcy w sklepie jak je otworzyli to az sobie usiedli z wrazenia i spojrzeli na opakowanie czy to napewno SF....nie znalazlem kolumn do 6 tys... ktore bylyby tak zrobione jak Paradigmy i zeby mi sie podobaly i do tego zeby wlasnie byl taki stosunek ceny .............. jakbym znalazl kolumny do 12 tys. ktore by mi sie podobaly i wizualnei i dzwiekowo i zeby te kolumny mogl napedzic amplituner onkyo 5010 to takowe bym kupil ale niestety jak juz cos upatrzylem typu triangle to trzeba do tego kupic koncowke mocy a takowa na razie nie kupie.... a ani focale mi nie podeszly a MA, ani cantony , dali, B&W,,,, a reszta to co by mi podeszlo to juz koszt znacznie znacznie wiekszy a ja mam kilka innych hobby jak tylko kino domowe:-) niestety.... i nie zebym chwalil tylko paradigma, nic z tych rzeczy bo np glosniki surrandowe paradigma serii studio to porazka pod wzgledem wykonaia za takie pieniadze powinno to lepiej wygladac a wyglada niestety tak jak wyglada i dlatego tu padl wybor na MA GXFX gold niestety cenowo sa znacznie drozsze ale w tym wypadku wydalem te kase bo sa tego warte - wyglad ich zabija paradigma choc pod wzgledem dynamiki paradigma surrandy sa deko lepsze.... Ja jutro odbieram moje studio 60v5 dokaldnie w takim kolorze jak na zdjeciach w linku wyzej... i bede je katowal zeby je wygrzac... pozdrawiam.

Witam raz jeszcze napisalem bo cos sie pokrecilo z edytowaniem a kilka bledow tam wyszlo -sorry ale nie moja wina...

Witam zgadzam sie z Mczajem, a nie bede polemizowal kolego Don o gustach bo i na pewno Ty masz troszke racji i ja czy mczaj czy inni... kazdy ma prawo miec do swojego zdania... Ja powiem ci tylko tyle nie ma tak wykonanych kolumn za powiedzmy 6 tys innej marki przynajmniej jak dla mnie i zdania nie zmienie.... dzwiek to inna bajka trzeba posluchac i albo sie podoba albo nie... przesluchalem wiele kolumn oczywiscie wszystko z amplitunerem onkyo lub denona ( topowe modele ) nie potrafie powiedziec ci czego nei uslyszalem w MA gx 300 a co uslyszalem np w paradigmach... slucham i albo cos mi sie podoba albo nie i patrze ile co kosztuje i zbieram plusy , minusy i dochodze do jakiegos wniosku... Nie do konca sie zgadzam ze studio 100 to odpowiednik gx 300 ale to juz inna sprawa, jak dla mnie studio 100 sa to znacznie bardziej potezne kolumny i bardziej pradowo wymagajace a juz nie wspomne o dynamice .... niz gx 300 Do tego powiem ci kolego ze znam dwoch wlascicieli sklepow ktorzy bardzo lubia MA i obaj powiedzieli ze seria gx to najgorsza seria jaka wykonal MA z tej serii ... malo tego jeden z nich byl zawsze przeciwnikiem Paradigma i po odsluchaniu studio 60 i gx 300 stwierdzil ze lepiej kupic studio 60 a za reszte pojechac sobie na wczasy i czlowiek bedzie raz ze zdrowszy, dwa wypoczety a trzy po przyjezdzie z wczasow lepszy dzwiek sie uslyszy w domu - przeciwnik paradigmow to powiedzial .... ktory juz defakto rowniez zaczal sprzedawac paradigmy.... a propo wykonania to np zobacz sobie nowosc sonusa fabera nie pamietam nazwy kolumn one sa okolo 10 -12 tys za pare jak sie nie myle .... to jest dopiero dziadostwo jak sa wykonane te kolumny za taka cene, bylem swiadkiem w sklepie jak te kolumny przyjechaly i sprzedawcy w sklepie jak je otworzyli to az sobie usiedli z wrazenia i spojrzeli na opakowanie czy to napewno SF....nie znalazlem kolumn do 6 tys... ktore bylyby tak zrobione jak Paradigmy i zeby mi sie podobaly i do tego zeby wlasnie byl taki stosunek ceny .............. jakbym znalazl kolumny do 12 tys. ktore by mi sie podobaly i wizualnie i dzwiekowo i zeby te kolumny mogl napedzic amplituner onkyo 5010 to takowe bym kupil ale niestety jak juz cos upatrzylem typu triangle to trzeba do tego kupic koncowke mocy a takowa na razie nie kupie.... a ani focale mi nie podeszly a MA, ani cantony , dali, B&W,,,, a reszta to co by mi podeszlo to juz koszt znacznie znacznie wiekszy a ja mam kilka innych hobby jak tylko kino domowe:-) niestety.... i nie zebym chwalil tylko paradigma, nic z tych rzeczy bo np glosniki surrandowe paradigma serii studio to porazka pod wzgledem wykonaia za takie pieniadze powinno to lepiej wygladac a wyglada niestety tak jak wyglada i dlatego tu padl wybor na MA GXFX gold niestety cenowo sa znacznie drozsze ale w tym wypadku wydalem te kase bo sa tego warte - wyglad ich zabija paradigma choc pod wzgledem dynamiki paradigma surrandy sa deko lepsze.... Ja jutro odbieram moje studio 60v5 dokladnie w takim kolorze jak na zdjeciach w linku wyzej... i bede je katowal zeby je wygrzac... pozdrawiam.

O kurcze ale elaborat!

Z tym ze 100-tki sa pradowozercze to nie do konca sie zgodze. Owszem najlepiej miec koncowke mocy ale u mnie napedzane sa monoblokami lampowymi na 300B/845 I nie slucham z gala powyzej 10 godziny (a CD najwyzej na 9:30) I juz jets bardzo glosno (a pomieszczenie jest spore). Mysle ze ich sprawnosc (chyba 93) jest na tyle duza ze nie jest tak zle z napedzaniem

Pzdr

Ok kolego ale ja pisałem o napedzeniu ich amplitunerem, onkyo 5010 który to pobiera 1160 W i uważam ze to mało jest żeby te kolumny pokazaly naprawdę na co ich stać... mysle ze twoje monobloki lampowe więcej powera maja... niż ten amplituner który jak na amplituner jest ok mocowo ale jak na koncowke mocy czy wzmacniacz to jednak jest roznica... chyba się zgodzisz... i do tego dochodzi jeszcze ze jak dla mnie to pomieszczenie musi być około 40 m. minimum na mniej wydaje mi się ze tez udusza się te kolumny ... na 50 m ich sluchalem i było git :-) nie wiem ile ty masz ....

Ok kolego ale ja pisałem o napedzeniu ich amplitunerem, onkyo 5010 który to pobiera 1160 W i uważam ze to mało jest żeby te kolumny pokazaly naprawdę na co ich stać... mysle ze twoje monobloki lampowe więcej powera maja... niż ten amplituner który jak na amplituner jest ok mocowo ale jak na koncowke mocy czy wzmacniacz to jednak jest roznica... chyba się zgodzisz... i do tego dochodzi jeszcze ze jak dla mnie to pomieszczenie musi być około 40 m. minimum na mniej wydaje mi się ze tez udusza się te kolumny ... na 50 m ich sluchalem i było git :-) nie wiem ile ty masz ....

Zgoda. Amplitunera bym raczej nie rozwazal. Pomieszczenie prawie 60m. A monobloki to niecale .... 30W. Poza tym definitywnie potrzebuja 'przestrzeni'.

Nie do konca to jest prawda. Sa tam wstawki z plastyku (u gory) no i te nieszczesne nogi (mowie o 100-tkach).

W takim razie ja musiałem widzieć jakieś inne kolumny studio v5, podobnie jak red. Kisiel z "Audio", pisząc:

"Z tyłu mamy nie mniej okazały, obły panel obejmujący terminal przyłączeniowy i otwór bas-refleks. Na górnej ściance pojawia się z kolei metalowa "czapka", jak cień specjalnie wystającego frontu głośnika wysokotonowego. Składnikiem tego obfitującego w elementy i kształty designu są też kroplowe stopki - solidne, metalowe. Zastosowano więc chyba wszystkie dodatki, jakie zna współczesne wzornictwo głośnikowe. Taki właśnie jest Paradigm z wyższej półki, nawet gdy sama kolumna nie jest bardzo duża."

Edytowane przez mczaj

W takim razie ja musiałem widzieć jakieś inne kolumny studio v5, podobnie jak red. Kisiel z "Audio", pisząc:

"Z tyłu mamy nie mniej okazały, obły panel obejmujący terminal przyłączeniowy i otwór bas-refleks. Na górnej ściance pojawia się z kolei metalowa "czapka", jak cień specjalnie wystającego frontu głośnika wysokotonowego. Składnikiem tego obfitującego w elementy i kształty designu są też kroplowe stopki - solidne, metalowe. Zastosowano więc chyba wszystkie dodatki, jakie zna współczesne wzornictwo głośnikowe. Taki właśnie jest Paradigm z wyższej półki, nawet gdy sama kolumna nie jest bardzo duża."

Czolem

Jak pragne zdrowia to zawsze myslalem ze to jest 'plastyk' (powaznie mowie). Jak przyjde do domu to sie przygladne dokladniej (jak ustawialem kolumny to te nogi wydaja taki 'tzreszczacy' halas stad skojarzenie z plastykiem (no I ten kolor).

Jesli ktos pisze w ten sposób, tzn że nie miał z nimi do czynienia. A przynajmniej ich nie "macał", a może i nawet nie słuchał, ale opinia zawsze zostanie wyrażona

Może daruj sobie takie komentarze, słuchałem 60, koledze ostatnio załatwiałem 20-stki, więc coś niecoś wiem, na pewno na tyle aby wyrazić swoją opinię. Natomiast nie macałem, nie próbowałem wyginać ani wgniatać tych wstawek, więc nie wiem czy to plastik, metal czy inne tworzywo sztuczne. Chodzi o to, że wygląda bardzo "plastikowo" i tyle, podobnie dół na froncie i mocowania kolców (żenada). A do dźwięku nic nie mam za te pieniądze, poza tym że mi konkretnie nie za bardzo odpowiadają, ale tu akurat w tym przedziale cenowym nie do końca można mieć to co się chce z mocniejszych podłogówek (z podstawek już myślę tak), zawsze coś jest nie tak, dlatego ja sam poszedłem w używki.

Element na górze jest na pewno metalowy, wstawka na dole z przodu chyba też - jest zimna w dotyku, kroplowe osłony nóżek chyba plastikowe - są ciepłe w dotyku. Wstawka na dole i osłony nóżek wyglądają niestety plastikowo, nieważne z czego są naprawdę zrobione. Kolumny "na żywo" wyglądają dużo lepiej niż na zdjęciach, są bardzo fajnie polakierowane.

100v5 są prądożerne, Krell KAV-300i to wg mnie za mało do bardzo głośnego słuchania, gra dobrze do średniego poziomu głośności, powyżej zaczyna się kompresja czyli jest coraz głośniej, ale bez odczuwalnego kopa i wzrostu dynamiki.

Element na górze jest na pewno metalowy, wstawka na dole z przodu chyba też - jest zimna w dotyku, kroplowe osłony nóżek chyba plastikowe - są ciepłe w dotyku. Wstawka na dole i osłony nóżek wyglądają niestety plastikowo, nieważne z czego są naprawdę zrobione. Kolumny "na żywo" wyglądają dużo lepiej niż na zdjęciach, są bardzo fajnie polakierowane.

100v5 są prądożerne, Krell KAV-300i to wg mnie za mało do bardzo głośnego słuchania, gra dobrze do średniego poziomu głośności, powyżej zaczyna się kompresja czyli jest coraz głośniej, ale bez odczuwalnego kopa i wzrostu dynamiki.

OK. Wstawka u gory i na dole to metal (zimny w dotyku), jakis stop, pewnie alu (bo jak postukac to wydaje dzwiek jak plastik. Oslony nog na bank niemetalowe. Takze zaskoczony jestem 'inplus' ze jednak metal.

Witam a ja tam dzisiaj jade po podlogowki PS 60v5 i jest dobrze :-) i dalej twierdze ze jesli komus odpowiada ten dzwiek to za te pieniadze ciezko jest cos kupic lepszego i lepiej wykonanego, ale sa rozne gusta i dlatego swiat jest piekny bo dla kazdego cos sie znajdzie :-)

Zgadza sie ale chyba nikt tego tutaj nie napisal ze sa to kolumny cieple...

Natomiast nie macałem, nie próbowałem wyginać ani wgniatać tych wstawek, więc nie wiem czy to plastik, metal czy inne tworzywo sztuczne. Chodzi o to, że wygląda bardzo "plastikowo" i tyle, podobnie dół na froncie i mocowania kolców (żenada).

No tak, tyle że wcześniej pisałeś, że w tych kolumnach jest plastik, którego jednak nie ma ...

To jak dla Ciebie coś wygląda to ponownie jest sprawą subiektywną, tymczasem nie podałeś przykładów kolumn podłogowych z tego samego zakresu cenowego, które są zbudowane lepiej od 60v5, choć wspominałeś że jest takowych całe mnóstwo.

ps. dla mnie np. plastikowo wyglądają membrany w serii GX Monitor Audio, jednak nie napiszę, że kolumny są słabo wykonane, bo mają plastikowe membrany – bo to jest negowanie stanu faktycznego

zartujesz? ;)

Może nie akurat TU, ale w obrębie choćby tego forum: http://www.audiostereo.pl/stereo-do-rockametalu-hk3490-hd980-kolumny-podlogowe-jakie_78917.html

Nawet nasz uzytkownik don111:

posłuchaj Monitor Audio M6 i Paradigm Monitor 7v6 lub Titan Monitor v6

Paradigmy może poza "miękkim" basem - te riffy zagrają najlepiej, góra dobrej jakości choć trochę ostra, wykopu im nie braknie

ewentualnie jak mają Klipsch RF52 to posłuchaj, z HK to jest też dobre połączenie

Akurat P słabo odtwarząją riffy bo mają zmuloną srednicę, która, jak to ktoś mylnie określił, jest niby wylożona jak na talerzu..

Edytowane przez ar_w

No i tu wszystko się zgadza, tak je wspominam, tyle że mowa o Monitor starszych serii a nie o nowych Studio. Mowa też o kolumnach pod rock/metal za 2-3 tys. a nie za dwa razy tyle.

Jakość jest gorsza, są inne wady, ale akurat brak na średnicy nie był w nich odczuwalny.

Jeszcze jedno, nie cytuj czyichś starych wiadomości sprzed paru lat, bo z czasem wszystko się zmienia, chodzi o punkt odniesienia, zwłaszcza jeśli się żongluje sprzętem.

No tak, tyle że wcześniej pisałeś, że w tych kolumnach jest plastik, którego jednak nie ma ...

To jak dla Ciebie coś wygląda to ponownie jest sprawą subiektywną, tymczasem nie podałeś przykładów kolumn podłogowych z tego samego zakresu cenowego, które są zbudowane lepiej od 60v5, choć wspominałeś że jest takowych całe mnóstwo.

A mógłby być ten plastik dosłownie, co za różnica ? Wygląda jak plastik, to w nosie mam czy to naprawdę plastik czy coś innego. Na nic to nie wpływa w dźwięku.Tylko niech nikt nie pisze o super wykonaniu/wyglądzie w tej cenie, bo chociażby te jasne stopki to jest zemsta designera :)

Najlepsze, że dla mnie akurat wygląd nie gra takiej roli, mają grać i tyle. To nie ja zacząłem rozmowę na temat najlepszego wykonania w tej klasie (o ile pod wykonanie podchodzi też design, to moje zdanie już znacie).

Wszystko w porządku ale nie zgadzam się ze jak cos wygląda na plastik a w rzeczywistości jest to metal to nie ma znaczenia.... dla mnie nie wyglada to jak plastik ale sa gusta i guściki... ale tak jak Mczaj napisał, ze podales wcześniej ze jest mnowstwo kolumn w tej cenie lepiej wykonanych to może podalbys chociaż ze 3 kolumny.... i nie zebym ze zlosci to pisal nic z tych rzexczy tylko z ciwekawosci bo ja naprawdę przeleciałem kolumn od ciula i tak jak napisałem to co lepiej jest wykonane albo lepiej mi się podobalo to trzeba do tego piecyk a nie nawet topowy amplituner onkyo i do tego więcej kosztowaly,,, wiec prosimy o przykłady... A i zapomniałbym o najważniejszym STOJA JUZ U MNIE W SALONIE NOWIUSKIE STUDIO REFERNECE 60V5 KOLOR ORZECH ROZANY I NABIERAJA TEMPERATURY pokojowej :-) Pozdrawiam.

Wszystko w porządku ale nie zgadzam się ze jak cos wygląda na plastik a w rzeczywistości jest to metal to nie ma znaczenia.... dla mnie nie wyglada to jak plastik ale sa gusta i guściki... ale tak jak Mczaj napisał, ze podales wcześniej ze jest mnowstwo kolumn w tej cenie lepiej wykonanych to może podalbys chociaż ze 3 kolumny.... i nie zebym ze zlosci to pisal nic z tych rzexczy tylko z ciwekawosci bo ja naprawdę przeleciałem kolumn od ciula i tak jak napisałem to co lepiej jest wykonane albo lepiej mi się podobalo to trzeba do tego piecyk a nie nawet topowy amplituner onkyo i do tego więcej kosztowaly,,, wiec prosimy o przykłady... A i zapomniałbym o najważniejszym STOJA JUZ U MNIE W SALONIE NOWIUSKIE STUDIO REFERNECE 60V5 KOLOR ORZECH ROZANY I NABIERAJA TEMPERATURY pokojowej :-) Pozdrawiam.

Czolem Gratuluje zakupu! Dobrze je ustaw chociaz to 'bol w du...' ale warto sie pomeczyc.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.