Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

roge, raczej wadliwość zestawu wykluczam, bo wszystkie kolumny tak brzmiały, więc ewidentnie z akustyką pomieszczenia jest coś nie tak, tylko nie wiem co.

Generalnie bas ma wykop, ale to kwestia odpowiednich utworów, żeby ten bas był niższy i głębszy.

Np. wybuch w filmie sprawia, że niemal flaki się wykręcają przy sporym poziomie, albo utwory typu Acid Drinkers - Dance Semi-Macabre, bas słychać bardzo fajnie, dynamicznie i ma wypełnienie.

Problem jest z tym basem "wyższym", który wygłusza się, nie ma tego przeciągnięcia w uderzeniu, tylko jest głuche "pyk", jakby w pusty karton ktoś walił.

Napiszę poźniej listę utworów, przy których ewidentnie słychać efekt.

Test trzebaby rozpocząć od odsłuchu jednej z kolumn, później dopiero dać równowagę i wsłuchać się czy bas się doda czy odejmie

Edytowane przez ar_w

I teraz tak, gdy grają obie kolumny, bas się znosi i słychać puste "pyk pyk", gdy dam balans na lewo lub prawo, bas się wreszcie uwydatnia i słychać "łuu, łuu".

A czy przypadkiem kolumny nie są podłączone w przeciwfazie? Spróbuj zamienić miejscami kabelki w zaciskach, czasem zdarza się, że głośniki są wadliwie podłączone przez producenta "od środka".

roge, po pokoju jak chodzę, to niewiele się zmienia, bas zaginął, dopiero nad kolumnami jest jego ogrom, jak również przy całej ścianie, przy której stoją kolumny (czyli za kolumnami).

Powtarzam, ze tylko bas-kick jak w utworach wyzej, bo gdy utwor ma bas nizej schodzący, to jest wszystko OK.

mczaj, raczej odpada, dałem napiecie stałe na kolumny i membrany wychylają się do przodu w obu kolumnach.

We wcześniejszych B&W tez mialem ten problem, ratowałem się subwooferem umieszczonym najkorzystniej, bo z jednego miejsca gdy gra nic sie nie znosi.

AHA!

Ma to znacznie, ze miedzy kolumnami mam dośc pokaźny mebel, na ktorym stoi TV, oraz obok sprzęt?

Edytowane przez ar_w
  • 2 tygodnie później...

Witam i stalo sie przywiozlem mojego "grubasa" amplituner onkyo 5010 i bluray denona 3313 UD i generalnie jestem zadowolony daje czadu niezle jest to zupelnie inaczej niz jak sie sluchalo w salonie i jak sie samemu podnioslo te 25 kg .... oczywiscie slucham tego sprzetu na paradigmach studio 60v5 i odtwarzacz cd marantza SA KI pearl lite ale mam pytanko rozmawialem z kolega i on ma podobny motyw tylko na odtwarzaczu dvd ... wiec mysle ze tak onkyo ma .... a wiec mam cos takiego ze jak sie wlozy plyte BD to jak sie zmienia sciezka na tej plycie czyli np najpierw jakas wejsciowka pozniej jakies reklamowki , spoty itp to pojawia mi sie komunikat na chwilke doslownie NO SIGNAL po czym juz wskakuje odpowiedni format dzwieku powiedzmy podczas trailerow na filmie pojawia sie dolby digital nastepnie pojawia sie menu ustawiam np DTS hd master audio i wlaczam play i znowu pojawia sie NO SIgnal na chwileczke po czym juz wskakuje odpowiedni format dzwieku ktory ustawilem.... i dzieje sie to tylko przy plytach bluray , przy dvd nie ma tego komunikatu... czasem na poczatku pojawia sie np NO SIGNAL po czym pojawia sie sie na wyswietlaczu napis DIALOG NORM + 4dB... tak generalnie sie juz potem nic nie dziej tylko przez czas kiedy sie zmieniaja rozne formaty na plycie ( a szczegolnie z dolby digital naDTS hd master audio ) bo wiadomo ze teraz jest troszke roznych pier**l na poczatku filmu... Nadmieniam ze zmienialem kable ( zreszta mam niezle kable wiec nie jest to problem kabli ) Do tego zmienialem na wyjsciu bluray dwa polozenia kabla bo tam jest tak ze jedno jest hdmi monitor, a drugie hdmi amplituner i nie ma to znaczenia dzieje sie to samo... myslem ze to problem tv ktory mam bo on jest taki skladak czyli monitor/ tv ale to nie ma znaczenia wg mnie gdyz to problem z rozpoznaniem dzwieku a nie obrazu...

I tak do konca nie wiem czy cos w Menu jest ustawione tylko czy w menu amplitunera czy w menu BD czy tak ten typ ma... generalnie to jakos nie przeszakdza tylko chce wiedziec czy tak ten typ ma... jak ktos ma jakis pomysl to bede wdzieczny... amplitunerze ale skoro kolega tez ma ten motyw tylko na slabszym amplituenerze onkyo to raczej sklaniam sie ze ten typ tak ma... a jesli to kwestia ustawien - to jakie i gdzie ampltuner czy BD ?// Tak to jestem bardzo zadowolony micha sie cieszy Pozdrawiam i jak ktos ma pomysl to prosze o swoje pomysly. Nadmieniam ze mam najnowszy soft.. I naprawde paradigmy z tym amplitunerem graja dobrze a w kinie to jest nieziemsko wiec czekam na tv zeby mi przywiezli :-) i wtedy juz ocenic mozna na 100% czy bedzie pdoobnie jak na odsluchach w salonie...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dla przyszłych posiadaczy Onkyo amplitunerow informuje ze ten typ tak ma jeśli chodzi o ten aspekt co wyżej napisałem takie dostałem potwierdzenie z serwisu EIC i tez dzwoniłem do kilku sklepow do ludzi którzy zajmują się kalibracja kin domowych i również to potwierdzili... niektóre amplitunery innych firm powiedzili mi ze zanika obarz i żaden komunikat się nie pojawia w onkyo się pojawia ale żeby sobie w wogole glowy tym nie zawracac. Pozdrawiam.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ewidentnie zachodzi interferencja fal basu w zakresie 55-80Hz (gdzieś jakoś tak)

Pozostaje tylko przemeblować pokoj i dać na inną ścianę kolumny.

U Was kolumny stoją przy krótszej scianie prostopadłościanu czy dłuższej?

Macie jakiś pomysł jak wygłuszyć scianę gipsową, która wchodzi w rezonans przy 35hz i ~50Hz ?

Niestety gipsowa sciana znajduje się na dłuższym boku pomieszczenia, bo był oddzielony aneks kuchenny

Edytowane przez ar_w

Ja mam kolumny na krótszej ścianie, ale najlepiej grają w ustawieniu diagonalnym. Rezonanse na basie potrafi też zredukować w znacznym stopniu wymiana wzmacniacza na model "trzymający kolumny za pysk".

No tak, tylko że jak ściana sama w sobie gra, to żaden "krótki pysk" nie pomoże.

Chyba poratuje pewna pułapka basowa, bo wystarczy ze walne pięścią w tą ścianę i sobie już gra basem ;)

Chciałem Was prosić o pomoc w doborze wzmacniacza do paradigm mini monitor v.7 które mam zamiar niebawem kupić. Mój zestaw stereo musi zmieścić się w kwocie 3000zł - powiedzmy 3200zł to max. Zastanawiałem się nad Dali zensor1 oraz MonitorAudio bx2 ale wiele opinii ostatecznie naprowadziło mnie na paradigm ze względu na muzykę jaką słucham (90% jest to metal/rock) i z tych 3 kolumn podstawkowych będzie to najlepszy wybór (cena najwyższa więc mniej pozostaje na wzmacniacz). Od jakiegoś czasu jestem wyposażony w audiotrak dr.dac2 dx te i teraz stoję przed problemem wyboru odpowiedniego wzmacniacza do tych paradigmów. Myślałem nad denonem PMA-720AE. paradigm mini monitor v.7 będę kupował nowe i zależy mi na tym aby wzmacniacz także był nowy np. denon, yamaha. Podczas poszukiwań informacji oraz opinii na temat tych konkretnych paradigmów często trafiałem dokładnie w to miejsce na forum.

Wywaliłem fabryczne zworki łaczące zaciski głośnikowe w moich Studio 100, zamiast nich użyłem odcinków zwykłego przewodu głośnikowego 2,5mm2. Różnica spora, fabryczne zwory odchudzaja bas, szczególnie z konkretnymi końcówkami mocy.

Witam ja mysle ze cokolwiek sie podlaczy pod kolumny i wywali sie te oryginalne zwory, a w zamian tego jakies wlasnie zworki kablowe sie zastosuje to bedzie polepszenie dzwieku... dlatgeo fajnie by bylo jakby paradigm kilka patentow wzial np od monitor audio gdzie tam juz sa wsadzane zworki kablowe zreszta nie tylko ta firma stosuje cos takiego i drugi patent to zastosowac maskownice na magnesy - bardzo fajna sprawa a szcegolnie w serii studio gdzie tam jest tych otworow do wkladania...

Witam ja mysle ze cokolwiek sie podlaczy pod kolumny i wywali sie te oryginalne zwory, a w zamian tego jakies wlasnie zworki kablowe sie zastosuje to bedzie polepszenie dzwieku... dlatgeo fajnie by bylo jakby paradigm kilka patentow wzial np od monitor audio gdzie tam juz sa wsadzane zworki kablowe zreszta nie tylko ta firma stosuje cos takiego i drugi patent to zastosowac maskownice na magnesy - bardzo fajna sprawa a szcegolnie w serii studio gdzie tam jest tych otworow do wkladania...

Lolek

Zadzwon do nich I powiedz im o tym (bo oni sie nie znaja).

Mysle ze znaja sie i lepiej jak my ( mowa o firmie paradigm ) tylko mysle ze to kwestia kasy jest o ile maskownica na magnesy to chyba nie jest az taki koszt to juz kawaleczek kabla jakiegos sensownego juz by podniosl cene kolumn + maskownica . Co prawda jak ktos mialby kupic to i tak kupi a kogo nie stac to i bez tego nie kupi...

Mysle ze znaja sie i lepiej jak my ( mowa o firmie paradigm ) tylko mysle ze to kwestia kasy jest o ile maskownica na magnesy to chyba nie jest az taki koszt to juz kawaleczek kabla jakiegos sensownego juz by podniosl cene kolumn + maskownica . Co prawda jak ktos mialby kupic to i tak kupi a kogo nie stac to i bez tego nie kupi...

Jest jeszcze jedno, naprsostsze rozwiazanie. Oni nie wierza w audiofilski voo-doo i wymiana tych blaszek na audiofilskie kable nie ma najmniejszego sensu.

Od kilku tygodni dumam co i jak poprawić w moim systemie i nie mogę wyciągnąć konstruktywnych wniosków.

Czy ktoś z tutaj obecnych zestawiał może monitory 9v5 ze wzmakami marantza typu PM 80, PM 84?

Czy takie zestawienie sprawdzi się w muzyce klubowej, pop, czasem czymś spokojniejszym?

Pokój ok. 25 m2, bardzo "trudny" (ściany z regipsów, skosy, małe możliwości manewru ustawieniem kolumn, bas ucieka, dudni, niewiele z akustyką mogę na tym etapie zrobić więc próbuję chociaż trochę nadrobić to konfiguracją sprzętową).

Słucham czasem cicho, czasem na granicy przesterów ;) więc chciałbym żeby to zagrało przy różnych poziomach głośności.

Myślałem o połączeniu tych monitorów 9v5 ze wzmakiem marantza, a może warto rozejrzeć się za wersją v7?

W tym momencie mam odniesienie do 7v5 podpiętych do Yamahy AX 596 lub ampli Denona 4308

Ogólnie dźwięk z takiego zestawienia podoba mi się, poza tym, że średnica i wysokie są momentami trochę zbyt natarczywe, zbyt zapiaszczone.

Próbowałem też zestawić te piece z 9v4 ale tutaj znowu brakowało trochę środka i góra też ciut za ostra, już lepiej chyba na 7v5

Lubię brzmienie dynamiczne, z wykopem, ale jednocześnie z ciepłą i dość delikatną średnicą i wyraźną ale nie krzykliwą górą.

Chciałbym żeby to zagrało z rozmachem ale jednocześnie nie męczyło na dłuższą metę.

Nie wiem w którą stronę iść, czy wzmak pokroju starych marantzów załatwi sprawę i utemperuje trochę 9v5 czy może lepiej szukać czegoś ze spokojniejszym środkiem i górą (Oli 40? ale nie widzę nigdzie używek a w grę wchodzi raczej coś używanego, do 2k max kolumny, do 1k max wzmak, jeśli na jakąś używkę się zdecyduję).

A może jednak warto dozbierać i polować na używki studio 60?

Odsłuch wchodziłbym w grę jedynie w moim pokoju, aby mieć jakikolwiek punkt odniesienia, więc zanim podejmę jakieś kroki, wolałbym usłyszeć opinię kogoś, kto przerabiał temat, a wiem, że zaglądają tutaj tacy ;)

Zwłaszcza, że wypożyczenie używki z allegro od osoby prywatnej z wiadomych względów odpada...

Będę wdzięczny za uwagi czy jakieś nakierowanie mnie, w którą stronę iść.

Lubię brzmienie dynamiczne, z wykopem, ale jednocześnie z ciepłą i dość delikatną średnicą i wyraźną ale nie krzykliwą górą.

Chciałbym żeby to zagrało z rozmachem ale jednocześnie nie męczyło na dłuższą metę.

Nie wiem w którą stronę iść, czy wzmak pokroju starych marantzów załatwi sprawę i utemperuje trochę 9v5 czy może lepiej szukać czegoś ze spokojniejszym środkiem i górą (Oli 40? ale nie widzę nigdzie używek a w grę wchodzi raczej coś używanego, do 2k max kolumny, do 1k max wzmak, jeśli na jakąś używkę się zdecyduję).

Jeśli chcesz bardziej "przyjazne" brzmienie to raczej zapomnij o Paradigmach, tym bardziej że masz kiepską akustykę pomieszczenia a to dodatkowo sprzyja "krzykliwości" brzmienia i dudnieniu.

Paradigmy 7 v4 i 9 v5 przerabiałem z wieloma wzmacniaczami. PM80 - z wersją v4 grał OK, z wersją v5 - koszmar (sprzedałem Marantza). Oli Roth 40 są lepsze i od jednych i od drugich, nawet pod względem basu, chyba że lubisz ostre, szybkie granie, bez żadnej miękkości (jak v5, v4 są tak pośrodku).

Jeśli zmieniasz wzmacniacz to poleciłbym Ci pod te preferencje Dynaudio Audience 60 lub 70. Znakomite kolumny, inna klasa w stosunku do Paradigm Monitor czy Oli Roth, na pewno też lepszy kierunek od Studio (charakter brzmienia). Pisałeś coś o odsłuchu u siebie, a gdzie mieszkasz ?

Czyli proponujesz jednak odpuścić sobie w moim przypadku paradigmy.

O tych Dynaudio mało wiem na razie, używek nie widzę nigdzie, choć przypuszczam, że cena troszkę przekroczy założony (początkowo) budżet. Z drugiej strony, skoro zakładałem, że może wyceluję w coś droższego pokroju studio... to warto zastanowić się nad czymś innym w tej cenie.

Mieszkam w małej wiosce, której najbliżej do Tarnowa (z większych miast).

Witam możesz miec generalnie problem z jakimikolwiek kolumnami w takim trudnym pomieszczeniu ale na pewno warto posluchac z roznymi kolumnami .... ja sluchalem troszkę roznych kolumn i wybrałem wlasnie paradigmy studio 60v5 ale w takim pokoju jak u ciebie może być problem z takimi kolumnami ja mam podobny metraz ale zanego gipsu kartonu i zadnych skosów i gra to dobrze jak dla mnie nie wspomnę o kinie ... czysto stereo to kwestia już twoich upodoban ale najlepiej sprawdzić samemu i ocenic bo tu nic nie pomoga rady... a często mogą zmylic.. bo będzie ktos kto nie lubi danej marki i powie ze cos jest lepsze od tej drugiej co dla ciebie może w cale nie okazac się tak samo...dlatego j abym sluchal tym bardziej ze chcesz juz wydac jakas kase wiec szkoda by było wydac ja czytajac co kto uważa... a tym bardziej ze dużo ludzi ma polaczone systemy stereo/ kino a ty tylko stereo potrzebujesz z tego co wyczytałem... do tego jeszcze dochodzi cena- jakość, co dla mnie tez jest istotne.... ale naprawde warto posluchac...

Edytowane przez lolek126

Witam a do mnei dzisiaj juz przyjechal moj subik velodyne spl 1200 ultra i jest bosko z paradigamami a jak sobie pochodzi ze 100 godzin to membrana sie rozluzni i bedzie juz calkowity raj :-) Polecam bardzo tego subika troszke drogawy ale warty grzechu...

Witam.

Poszukuję kolumn podłogowych do mojego Rotela RA11. Czy Paradigm będzie się nadawał do rocka, hard rocka i metalu? Pokoj 20m. W dotychczasowych MA BR6 brakuje mi przestrzeni, basu i separacji instrumentów w tych gatunkach muzycznych. Momentami wszystko zlewa się w jedną całość.

Oprócz Rotela posiadam Dune HD, Dvd Samsung hd950 i Matrix Mini I.

Nie wiem jak z rotelem, ale generalnie paradigmy basu i przestrzeni to im nie brakuje i do takiej muzyki jak najbardziej sie nadaja...

Witam

Ostatnio kompletowalem kolumny do Rotela RA12 i wlasnie Paradigm 7v7 najlepiej mi zabrzmialy. Wczesniej mialem Monitor Audio BX5 i mimo ciekawej gory pasma brakowalo im wigoru i wyzszego basu. 7v7 zagraly jak dla mnie bardzo dobrze i mimo pomieszczenia 18m nie mam z nimi problemow-nie dudnia i graja naprawde ciekawie. Przed MonitorAudio mialem jeszcze PM 7v6 lecz tym brakowalo srednicy ktora byla zdecydowanie wycofana co w przelozeniu na dzwiek gitar skutkowalo niezbyt "siarczystym" brzmieniem.

Obecne 7v7 maja bardziej wyrownane pasmo i gitarki w ostrzejszej muzyce(PAIN czy DISTURBED) naprawde fajnie wybrzmiewaja.

Nie wiem czy nie beda za duze te 9v7 i 11v7 do twojego RA11 ktory jak dobrze pamietam ma tylko 40W na wyjsciu a te 7v7 jak to u Parafigma graja naprawde poteznym basem i nie jedne wieksze przetworniki zaglusza takze radze posluchac.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.