Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/paradigm-signature-s2-b-w-i1236104488.html - długo jeszcze będzie czekał na jelonka ? :D

Ale przyznać mu trzeba, że kwotuje twardo :)

Niezłomny jest, to nie podlega dyskusji. Realnie weźmie 3 tys. Nikt nie da więcej za podskawcowe po dachowaniu.

Nie znam polskich cen, ale to nie jest cena bliska S2v2 z lezakowania w magazynie ;) ? Ech, ciekawe jak uszkodzil wysokotonowy ... 3 tys tez moze byc wygorowana kwota, S2v1 to niemlode juz glosniki, na dodatek "100%" zgodne z orginalem podstawki, ktore zgodnie nie sa :D

Primodium. Medium. Finis.

Witma wszystkich stałem się posiadaczem monitorów PARADIGM REFERENCE STUDIO 40v2 z tego faktu miło mi ,że mogę dołączyć do klubu. Kolumny zastąpiły mi B&W 602S2 i muszę przyznać ,że zamiana się udała. Gra to na razie z cambridge audio A500 i jest poprostu super. Słucham muzyki electro i breakbeat jest potęga ciężko mi to opisać napewno są bardziej szczegółowe niż B&W maja milsze dla ucha wysokie tak samo dobre średnie i bas może nie schodzi tak nisko jak w bowersach ale wali naprawdę dobrze jest zwarty i mocny czasami jak nuta jest dobrze zgrana i fajnie zmiksowana to można się wystraszyć. Paradigmy ładnie wkręcają jak jest się na fazce. Wszystkie kawałki zaczeły brzmieć znacznie lepiej wszystko jest bardziej uporządkowane można usłyszeć inne dzwięki poprostu super. Nie wyobrażam sobie co będzie jak zmienie wzmacniacz na lepszy i troskę mocniejszy może coś doradzicie preferuje sprzet z używany do 3tyś jakiś stry sprawdzony piecyk który wyciągnie jeszcze więcej z tych monitorów. Wtedy dopiero będzie fazka pozdrawiam

a ja po kilku latach obecności żegnam państwa :)

było całkiem fajnie ale mogło być lepiej, teraz jest...

Wrócisz skruszony niedługo, więc nie mówię pa ;)

na razie to niemożliwe, niestety ceny obecnych (i zapewne przyszłych) Paradigmów są po prostu nieadekwatne brzmieniem czy nawet wykonaniem do konkurencji

ale... nigdy nie mów nigdy :)

na razie to niemożliwe, niestety ceny obecnych (i zapewne przyszłych) Paradigmów są po prostu nieadekwatne brzmieniem czy nawet wykonaniem do konkurencji

ale... nigdy nie mów nigdy :)

Studia Monitor i niższe może, wyższe - Studio i Signature niekoniecznie, a wręcz przeciwnie i piszę to po przesłuchaniu wielu kolumn.

Tak więc, do zobaczenia :)

A na jakie kolumny przeszedłeś ?

Edytowane przez zyzio

Monitor Audio BX6 (niewysoki model MA, ale nie przypadkowo)

seria Studio niestety też cena z kosmosu, obecne 60-tki nawet z dużym rabatem wyszłyby mnie sporo ponad 6 tys, a dźwiękowo nie są wiele lepsze od 3x tańszych BX6 (choć obecnych Studio v5 nie słuchałem, tylko v4), a górę mają zwyczajnie sporo gorszą, w Paradigmach mówiąc z prosto z mostu - kreślona jest ona grubą krechą w porównaniu z MA (delikatne, ciche detale, brak takich podkreśleń sybilantów)

oczywiście oceniam to wszystko wg mojego gustu i do mojej muzyki, bo do ostrzejszej muzyki już nawet seria Monitor sprawowała się od MA ciut lepiej... ja preferuję brzmienie dynamiczne ale bardziej ciepłe, soczyste, delikatne od Paradigmów i chyba lepiej trafić nie mogłem (biorąc pod uwagę cenę do brzmienia)

Edytowane przez don111

don111 - odwazna opinia (porownanie podstawowej oferty MA ze srednia polka Paradigm). Cenowo to faktycznie przepasc - jesli to nie tajemnica powiedz na jakim materiale (wzmocnienie, naped, kable, muzyka) porownywales te kolumny dochodzac do znaku rownosci miedzy nimi ?

60v4 posłuchałem z czystej ciekawości myśląc o ewentualnym "przyszłościowym zakupie". Nie pamiętam jednak dokładnie zestawu z jakim ich słuchałem, bo już ładny kawałek czasu minął. Na pewno wzmacniaczem był mój ówczesny Harman 680, z którym jeździłem po salonach, natomiast CD/kable, to już w zależności co mieli w danym salonie na stanie. Odnośnie muzyki - mam taką swoją składankę różnej przekrojowo muzyki (m.in. Enya, Elton John, Era, Jarre, Jordan Rudess, Gossip, Metallica + parę dance/house'owych "ałdiofilskich" kawałków :))

Generalnie różnice podstawowe są w charakterze brzmienia więc trudno tutaj powiedzieć - o równości czy przewadze jednych czy drugich. MA BX bardziej mi odpowiadają przez cieplejszą, czasem wręcz "słodką" barwę a taką drugą istotną przewagą, tak jak wspominałem są wysokie tony a dokładnie ich detaliczność w połączeniu z delikatnością (tej drugiej cechy w Paradigm Studio zdecydowanie brakuje porównując z MA). W sumie jednak żadna to sensacja, mimo że kolumny tanie jak chińszczyzna, to siedzi w nich (podobno) kopułka przeniesiona z serii Gold, a te cenowo już są na równi z Paradigm Studio.

Paradigmy już "tradycyjnie" mają jakąś przewagę w basie, wykopie czy nawet szybkości ataku/dynamice co daje im pewną przewagę w ostrzejszych gatunkach, nie są to jednak znaczące różnice. Natomiast MA lepiej pomagają się zrelaksować, mają pełniejsze, troszkę zaokrąglone i delikatniejsze wybrzmienia. To wbrew pozorom (bo takie chyba można odnieść wrażenie po moim opisie) nie są kolumny - zamulacze do plumkania, ale bardzo dynamiczne kolumny z nastrojową barwą dźwięku, potrafiące nieco przyhamować w dynamicznym przekazie z agresywnością co Paradigmom nie za bardzo wychodzi (to łączy zarówno serię Studio jak i Monitor)

Generalnie Nie dość, że kolumny bardzo trafiły w moje gusta muzyczne, to jeszcze cena jest śmiesznie niska jak na takie brzmienie i eleganckie wykonanie (brakuje tylko naturalnego forniru). Zresztą takich pieniędzy jakie kosztują Studio wydawać i tak nie zamierzałem bo cena całego zestawu 5.1 (z którego nie zamierzam rezygnować na rzecz samego stereo) by mnie zjadła.

Z Monitor Audio znam GS60, niższe serie mnie nie interesowały. Podobały mi się w salonie, ale w domu ich nie miałem. Góra cykała całkiem śmiało jak w Paradigmach, jakoś nie zauważyłem delikatności VA chociażby....No niestety, jak ktoś chce agresywności połączonej ze spokojem, kulturą i totalną kontrolą to tylko seria Signature....a jak cena trochę boli szukać używek w dobrym stanie, wyprzedaży itd. Ja przeszedłem na serię Signature bez większego bólu, na S8 i C3 nie wydałem ponad 30 kzł, a 1/3 tej kwoty.

Edytowane przez zyzio

Nie jestem obsłuchany specjalnie w sprzęcie "głośno grającym", moja pasja to słuchawki, jednak denerwuje mnie brak głośników przy komputerze, a nie chcę kupić jakiegoś badziewia. Na allegro bywają fajne nieduże monitorki Paradigma. Tylko czy one naprawdę są fajne? Znalazłem coś takiego -> http://allegro.pl/monitorki-reference-paradigm-3se-mkii-mini-i1242814842.html

Nie mam jeszcze sensownego źródła (wkrótce bym dokupił, chcę jednak zacząć od kolumn), póki co grałyby może z Technicsem SA-AX530. Te 400-450zł to maks, jaki bym wydał. Co o tym myślicie?

Dlaczego w ogóle Paradigm? Słyszałem kiedyś u znajomego Monitor 3 v2 i po prostu doznałem szoku.

A właśnie takie brzmienie z wykopem lubię, o ile można je tak scharakteryzować.

Myślicie, że to dobry pomysł szukać monitorków Paradigma?

Hmmmm... Mozna zaryzykowac uzywki, moze udaloby Ci sie wyrwac w dobrej cenie Titan Atom ? Rewelacyjne monitorki. Jednak jesli to ma grac podpiete do kompa, czyli (jak mniemam) z zalozenia na niewielkiej powierzchni i do bliskiego odsluchu, to masz calkiem fajny wybor - moze Swans, albo cos w tym stylu ?

Dokładnie tak - jedna kolumna ode mnie jakieś 50cm by była. Ale nie mam pojęcia co wybrać przy tak niskim budżecie :)

Chyba się zainteresuje jakimiś nowymi kolumienkami. Nic szczególnego, ale przynajmniej bym posłuchał itp. Chyba, że masz jakieś propozycje.

Edytowane przez Sakul88
Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

don111 rozumiem, że brak wypełnienia w dźwięku przez co widać pozornie więcej detali narysowanych cienką linią to znaczy lepiej ? Rozumiem to, że według Twojego gustu BX grają lepiej od Studio Paradigma, ale niestety to właśnie Paradigmy są bliższe prawdzie. Nawet seria RX nie ma co szukać przy Studio Paradigma. Monitor Audio potrafią przyzwoicie zagrać dopiero z bardzo gęsto grającymi wzmacniaczami jak Naim albo Advance Acoustic. Ładniejszych i lepiej zrobionych kolumn za te pieniądze może się nie kupi, ale grających lepiej nie ma problemu.

60v4 posłuchałem z czystej ciekawości myśląc o ewentualnym "przyszłościowym zakupie". Nie pamiętam jednak dokładnie zestawu z jakim ich słuchałem, bo już ładny kawałek czasu minął. Na pewno wzmacniaczem był mój ówczesny Harman 680, z którym jeździłem po salonach, natomiast CD/kable, to już w zależności co mieli w danym salonie na stanie. Odnośnie muzyki - mam taką swoją składankę różnej przekrojowo muzyki  (m.in. Enya, Elton John, Era, Jarre, Jordan Rudess, Gossip, Metallica + parę dance/house'owych "ałdiofilskich" kawałków :))

Generalnie różnice podstawowe są w charakterze brzmienia więc trudno tutaj powiedzieć - o równości czy przewadze jednych czy drugich. MA BX bardziej mi odpowiadają przez cieplejszą, czasem wręcz "słodką" barwę a taką drugą istotną przewagą, tak jak wspominałem są wysokie tony a dokładnie ich detaliczność w połączeniu z delikatnością (tej drugiej cechy w Paradigm Studio zdecydowanie brakuje porównując z MA). W sumie jednak żadna to sensacja, mimo że kolumny tanie jak chińszczyzna, to siedzi w nich (podobno) kopułka przeniesiona z serii Gold, a te cenowo już są na równi z Paradigm Studio.

Paradigmy już "tradycyjnie" mają jakąś przewagę w basie, wykopie czy nawet szybkości ataku/dynamice co daje im pewną przewagę w ostrzejszych gatunkach, nie są to jednak znaczące różnice. Natomiast MA lepiej pomagają się zrelaksować, mają pełniejsze, troszkę zaokrąglone i delikatniejsze wybrzmienia. To wbrew pozorom (bo takie chyba można odnieść wrażenie po moim opisie) nie są kolumny - zamulacze do plumkania, ale bardzo dynamiczne kolumny z nastrojową barwą dźwięku, potrafiące nieco przyhamować w dynamicznym przekazie z agresywnością co Paradigmom nie za bardzo wychodzi (to łączy zarówno serię Studio jak i Monitor)

Generalnie Nie dość, że kolumny bardzo trafiły w moje gusta muzyczne, to jeszcze cena jest śmiesznie niska jak na takie brzmienie i eleganckie wykonanie (brakuje tylko naturalnego forniru). Zresztą takich pieniędzy jakie kosztują Studio wydawać i tak nie zamierzałem bo cena całego zestawu 5.1 (z którego nie zamierzam rezygnować na rzecz samego stereo) by mnie zjadła.

No i wszystko jasne - preferujesz spokojne, ulagodzone brzmienie, niekoniecznie prawdziwe :) Cieszyc sie tylko pozostaje, ze tak barwiace kolumny podpasowaly "w gusta" :)  Bede jednak obstawal przy tym, ze odpowienio napedzone (tu jest chyba klucz, te kolumny mimo nominalnych 90-91 dBa nie zagraja ze wszystkim niestety) i odpowiednio okablowane Studio bija BXy co najmniej o dlugosc :)  Nie mowie tu w ogole o Signature (jeszcze bardziej wymagaja, ale za to jak i co oddaja...), Monitory faktycznie moga miec w popularnych zestawieniach zbyt nerwowa gora - ale jesli juz z jakimis Paradigmami mam zestawic BX to wlasnie z Monitorami :) 

Edytowane przez Yamnick

można zestawiać cenowo ale brzmieniowo nie

miałem 7v4, teraz miałem 9v5, pod najróżniejszą elektroniką więc coś na ten temat mogę powiedzieć

już BR6 grają nieco lepiej od obydwu par Paradigmów a BX z tą nową kopółką brzmią już zdecydowanie lepiej (ogólnie, nie we wszystkim rzecz jasna) i do tego są tańsze przy sporo lepszym poziomie wykonania...

pewnie, seria Studio też jest wyraźnie lepsza od serii Monitor ale trzeba za nią również odpowiednio słono dopłacić, korzyść duża w stosunku do serii Monitor ale niekoniecznie już w stosunku do MA BX

Paradigmy generalnie czy to Monitor czy w mniejszym stopniu Studio, mają to brzmienie nieco szybsze, mniej zaokrąglone i jakby lekko "sztywne", mniej "soczyste" od MA które stawiają na bardziej melodyjną, dogrzaną średnicę i pełniejsze wybrzmienia góry, jedna czy druga forma prezentacji muzyki nie zawsze jest najlepsza w każdym gatunku

No i wszystko jasne - preferujesz spokojne, ulagodzone brzmienie, niekoniecznie prawdziwe :) Cieszyc sie tylko pozostaje, ze tak barwiace kolumny podpasowaly "w gusta" :)

a skąd ta pewność że to właśnie nie brzmienie MA jest bliższe prawdy ? chyba każdy kto słuchał Paradigmów od razu zauważa że to nie jest neutralne granie, no ale ważne że się podoba ;)

Bede jednak obstawal przy tym, ze odpowienio napedzone (tu jest chyba klucz, te kolumny mimo nominalnych 90-91 dBa nie zagraja ze wszystkim niestety) i odpowiednio okablowane Studio bija BXy co najmniej o dlugosc :)

widzisz tutaj jest ten problem ceny i realnej wartości, piszesz tak ponieważ cena jednych to 8 a drugich tylko 3 tys. co sugeruje od razu różnicę 2 klas a to tylko względne pojęcie, bo tu nie da się zmierzyć jakości brzmienia

w przypadku podstawowego modelu kolumn VLM cena głośników i stolarki to max ze 2 tys a kolumny stoją ponad 10 tys, więc to w końcu klasa kolumn, za 2 czy za 10 tys. ?

tak samo jak z kablami, jeśli drogi nie zagra dobrze to zaraz głosy "panie, po prostu nie wpasował się do systemu" a jak tańszy nie zagra to "a bo to tani kabel, nie można wiele oczekiwać"

don111 rozumiem, że brak wypełnienia w dźwięku przez co widać pozornie więcej detali narysowanych cienką linią to znaczy lepiej ? Rozumiem to, że według Twojego gustu BX grają lepiej od Studio Paradigma, ale niestety to właśnie Paradigmy są bliższe prawdzie. Nawet seria RX nie ma co szukać przy Studio Paradigma. Monitor Audio potrafią przyzwoicie zagrać dopiero z bardzo gęsto grającymi wzmacniaczami jak Naim albo Advance Acoustic. Ładniejszych i lepiej zrobionych kolumn za te pieniądze może się nie kupi, ale grających lepiej nie ma problemu.

przecież nie napisałem nigdy, że MA grają lepiej od Paradigm Studio, tylko że mogą się bardziej podobać, w zależności od brzmieniowych preferencji i gustu

Paradigmy na pewno lepiej się spisują w rockowo-metalowych klimatach, nawet seria Monitor nieco lepiej wypada tutaj od MA, ale reszta muzyki w większości (wg mnie oczywiście i moich preferencji brzmieniowych) - na korzyść MA

tak samo piszesz - "lepiej grających się nie kupi", zapomniałeś dodać wg Ciebie i Twojego gustu

co do dobrego grania "tylko" z gęsto grającymi wzmacniaczami, u mnie grają z Nadem 3060 i Jungson JA-88C, na obydwu ekstra choć charakter brzmienia nieco różny, ten drugi nie gra jak to określiłeś "gęsto", ma bardzo rozdzielczą górę i kreuje piękną przestrzeń - nie wszystko brzmi lepiej na Nadzie

rozumiem, że brak wypełnienia w dźwięku przez co widać pozornie więcej detali narysowanych cienką linią to znaczy lepiej ?

brak wypełnienia dźwięku ? wiem co masz na myśli i takich kolumn raczej nie lubię (typu Triangle, tanie B&W)

trudno opisywać słowami brzmienie, ale już pisałem - dla mnie "głębszy", bardziej "soczysty" dźwięk mają właśnie MA, Paradigmy natomiast szybszy, mniej soczysty (może poza samym basem w Studio czy starych Monitorach)

oznacza to dla mnie właśnie pełniejszy dźwięk, taka lekko zwiększona miękkość dźwięku kosztem jego separacji

detale rysowane cienką kreską - tu mi chodziło o to że MA potrafią lepiej zagrać takie delikatniejsze detale a nie że cały dźwięk, czy cała góra, jest kreślona jedynie cienką kreską

lepiej opisać tego co słyszę, chyba już nie dam rady... widzę że wywołałem małą burzę ale cóż, takie są moje odczucia i gust brzmieniowy

=> don

Wybierz się do salonu Audiozakupów i posłuchaj Paradigmów Studio w zestawionym przez nich systemie....nawet zagorzali przeciwnicy Paradigmów jak wynika z lubelskich odsłuchów byli w ciężkim szoku...w końcu nawet Signature S6 wylądowały od lucmastera, który przesłuchał u siebie dziesiątki kolumn....dobrze napędzone Studio czy Signature są ciężkie do przebicia w swoim przedziale cenowym....pewnie ze preferencje osobiste grają rolę, ale...;)

Zyzio, domyślam się że po przepięciu kilkunastu klocków w końcu się trafi na wyjątkowo dobre zestawienie, choć podobny efekt można osiągnąć z większością innych dobrych kolumn, tylko nie zawsze są na to możliwości

ja nie byłem i na razie nie jestem i tak zainteresowany serią Studio z powodu ceny, przesłuchałem ją z ciekawości tylko na jednym, myślę bardzo przyzwoitym zestawie (wzmak HK 680, CD pewności nie mam - wydaje mi się że był to Rotel) oraz w innych warunkach odsłuchowych (nie u siebie w domu), więc nie będę snuł zbyt daleko idących wniosków

jednak muszę przyznać, że MA BX6 zarówno pod Nadem 3060 jak i Jungsonem zwyczajnie bardziej mi leżą, podobnie zresztą było z BR6 (BX z gorszą kopułką) pod HK 680

bardziej ciepłe i "soczyste", mniej ostre ale również detaliczne (BR trochę mniej) brzmienie od Paradigmów, w takim wielkim skrócie

dodam, że zachwyciła mnie muzyka płynąca z kolumn VA, więc teraz chyba jasne w jakim kierunku kieruje się mój gust i dlaczego nie są to Paradigmy ? ;)

Zyzio, domyślam się że po przepięciu kilkunastu klocków w końcu się trafi na wyjątkowo dobre zestawienie, choć podobny efekt można osiągnąć z większością innych dobrych kolumn, tylko nie zawsze są na to możliwości

ja nie byłem i na razie nie jestem i tak zainteresowany serią Studio z powodu ceny, przesłuchałem ją z ciekawości tylko na jednym, myślę bardzo przyzwoitym zestawie (wzmak HK 680, CD pewności nie mam - wydaje mi się że był to Rotel) oraz w innych warunkach odsłuchowych (nie u siebie w domu), więc nie będę snuł zbyt daleko idących wniosków

jednak muszę przyznać, że MA BX6 zarówno pod Nadem 3060 jak i Jungsonem zwyczajnie bardziej mi leżą, podobnie zresztą było z BR6 (BX z gorszą kopułką) pod HK 680

bardziej ciepłe i "soczyste", mniej ostre ale również detaliczne (BR trochę mniej) brzmienie od Paradigmów, w takim wielkim skrócie

dodam, że zachwyciła mnie muzyka płynąca z kolumn VA, więc teraz chyba jasne w jakim kierunku kieruje się mój gust i dlaczego nie są to Paradigmy ? ;)

Witaj DON sluchaj a nie jest to tak ze jakbys mial wieszke pieniadze na zakup sprzetu to bys tez inaczej patrzyl na te paradigmy serii studio? Bo czytajac teksty napisane przez ciebie to czasem ma sie wrazenie, ze np kazdy wie ze mercedes jest dobry ale kosztuje i nie mozna nim jedzic po jakims gorzystym terenie, wertepy itp poprostujest to samochod miejski ale jest dobry tylko, ze drogi i za ta cene mozna kupic super wypasionego forda mondeo, ktory i tak wszyscy wiedza ze bedzie to gorszy samochod od tego mniej wypasionego mercedesa, co nie wyklucza tego ze Mondziak tez jest fajny i tez sie nim dobrze jezdzi..... Co prawda zmuzyka jeszcze to dochodzi co sie slucha ale tak czy inaczej patrzymy rowniez, moze nie podswiadomie ale z perspektywy funduszy jakie mamy na zakup sprzetu. A nigdy nie jest tak, ze jesli cos kosztuje 2 razy wiecej to o dwa razy gra lepiej i nie zaleznie czy to jest elektronika , czy sa to kolumny czy wreszci ekable gdzie w tym aspekciwe to akurat ja najmniejsza widze roznice wydajac za kabel zasilajacy np 600 zl, a wydajac za podobny kabel 1200 , ja osobiscie tam male roznice widzialem albo w wogole. Ale majac ten kabel za 1200 samopoczucie jest napewno lepsze :_) jesli rozumiesz co mam pod tym pojeciem.... osobiscie powiedzmy tez mialbym chec kupienia czegos bardzo dobrego jak np signature paradigma ale neistety cena hamuje a ze chce nowe kolumny to decysuje sie na zakup calego systemu studio plus hamuje mnie zakup tych kolumn moje pomieszczenie 25 m to jak na moj gust signature sa za duzymi kolumnami szkoda je pachac do takiego pokoju. Ale z drugiej strony jakbym naprawde mial tyle kasy ze nie musialbym sie jakos nad tym zastanawiac to pewnie kupilbym te signature a czy one sa dwa razy lepsze od studio ? W pewnych aspektach penie tak ale napewno nie we wszytskich ale majac te kolumny napewno radosc jest wiekszka niz majac serie studio....

Lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Pieniądze by się znalazły, sęk w tym, że wolę je spożytkować na coś innego bo zabawa w sprzęt audio już trochę mi się już znudziła. Można dokładać i dokładać a i tak nie do końca wszystko będzie nam pasowało.

Na kolumny nie chcę i nie widzę potrzeby tyle wydawać, zwłaszcza że dźwięk z dosyć tanich kolumn, ogólnie bardzo trafił w moje gusta. Skoro dla mnie brzmią one wyraźnie lepiej od droższych (nie przesądzam z uwagi na tylko jedno, być może nieudane zestawienie z elektroniką) to raczej nie ma sensu dywagować, że na innym zestawieniu, z pewnością te droższe by pobiły o całą długość te tańsze. Równie dobrze na tej samej zasadzie i testując inne zestawienia można odpicować te tańsze kolumny. Oczywiście bardzo prawdopodobne, że ostatecznie rozważając takie "najlepsze" zestawienia dla danych kolumn, te droższe zagrają lepiej i dla mojego ucha i gustu, ale wątpię aby to było o tyle, aby rozważać jakąkolwiek większą dopłatę do nich.

Gdybym lekką ręką miał wydać tyle gotówki na kolumny to już bez ponownych odsłuchów Paradigm Studio poszedłbym z uśmiechem na ustach do sklepu po Vienny (choć tu wg mnie też przesadzają z ceną), różnica w charakterze brzmienia jest tak wyraźna, że chyba nie da się jej zniwelować ani elektroniką ani kablami. A nawet jeśli by się udało to w ten sam sposób można "odpicować" jeszcze bardziej brzmienie tych drugich. I tak kółko się zamyka, ot cała i niekończąca się zabawa w audio...

Słuchasz don chyba spokojnych klimatów w takim razie....byłem świadkiem jak kiedyś długowłosy metalowiec męczył te kolumny ostrymi kawałkami: http://www.highfidelity.pl/artykuly/0608/vienna.html

No cóż ich gładkość przekładała się na kompletny brak drapieżności, a i scena była stłamszona niestety przez schowaną górę....nie kupił ich....wyszedł zniesmaczony, ale gusta są różne i zawsze coś za coś ;) Mając zapędy na klimaty VA kompletnie nie rozumiem, że tak długo męczyłeś się z Paradigmami serii Monitor :D

no właśnie, dobre pytanie ;)

muzyki słucham generalnie różnej, ale głównie cenię sobie pełne wybrzmienia połączone z kreowaniem przestrzeni i taką delikatność dźwięku, bez agresywnego przekazu

nie ukrywam, że dzieki Paradigmom trochę podgatunków metalowych odkryłem na nowo, poza tym to całkiem uniwersalne kolumny i nie jest tak, że mi się ich brzmienie nie podoba

sporo budżetowych kolumn przesłuchałem ale oprócz pewnych cech bliższych moim preferencjom od Paradigmów, miały tez spore wady więc jakoś motywacji do zmiany nie miałem

dopóki nie odkryłem MA :) nie spodziewałem się że tak mogą mi przypasować tak tanie kolumny, oczywiście to jeszcze nie poziom VA ale mają spory kawałek z ich ciepła i muzykalności

Edytowane przez don111

no właśnie, dobre pytanie ;)

muzyki słucham generalnie różnej, ale głównie cenię sobie pełne wybrzmienia połączone z kreowaniem przestrzeni i taką delikatność dźwięku, bez agresywnego przekazu

nie ukrywam, że dzieki Paradigmom trochę podgatunków metalowych odkryłem na nowo, poza tym to całkiem uniwersalne kolumny i nie jest tak, że mi się ich brzmienie nie podoba

sporo budżetowych kolumn przesłuchałem ale oprócz pewnych cech bliższych moim preferencjom od Paradigmów, miały tez spore wady więc jakoś motywacji do zmiany nie miałem

dopóki nie odkryłem MA :) nie spodziewałem się że tak mogą mi przypasować tak tanie kolumny, oczywiście to jeszcze nie poziom VA ale mają spory kawałek z ich ciepła i muzykalności

Witam raz jeszcze ja mam podobne zdanie jak Zyzio bardzo sie dziwie ze miales paradigmy jak tobie sie podobaja VA ja nie umiem tak opisywac po audiofilsku :_) ale sluchalem VA i powiem krotko zeby sie nie rozpisywac sa to fajne kolumny ale nie do roca i nie mowie tu o ciekzim rocu tylko chocby van halen, def leppard czy Bon Jovi to te kolumny poprostu sa masakra nie da sie na nich sluchac tego typu muzyki. Ale jak posluchalem bacha czy tez vivaldiego to bylo fajnie tylko ja takiej muzyki to raz na x czasu slucham a generalnie to roc wiec VA odpadaja. Tak samo mysle ze zespoly jazowe czy tez moj ostatni ulubienic Andrea bocelli na VA bedzie fajnie. Pozatym mysle ze w KD ( aj alubie filmy )to tez paradigmy zagniota VA dynamika ale wiadomo kazdy kupuje takie kolumny jakiej slucha muzyki wiec dobrze ze znalazles takie kolumny ktore ci odpowiadaja.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

http://avaxhome.ws/music/electronica/Diorama_Cubed_2CD_Limited_Edition_2010.html - pozycja obowiązkowa dla wszystkich Paradigmowców....odpowiedź na pytanie: dlaczego Paradigm ?.....

Wszelkich pobożnych przepraszam za podanie linka....

Kiedy zmieniłem kolumny przednie na Studio 60 (poprzednio były Studio 40), standy nie są mi już potrzebne.

Może ktoś z Was jest chętny je nabyć? Oryginalne Paradigm S-18.

Wysokość 45cm.

post-18999-033324800 1286646742_thumb.jpg

http://paradigmspeakers.blogspot.com/

Nie do końca kapuję o co chodzi z tą wyższą skutecznością o 3 db nowej serii Signature v.3 - z danych ona nie wynika, chodzi o większą obciążalność głośników ?, ale moc też ta sama jak poprzednich serii. Widać, że zawieszenia niskotonowych są inne, no i mlaskanie recenzentów, ale nie do końca rozumiem...czy ktoś wie w czym tkwi diabeł ? ;)

Wychylenie dopuszczalne membran wzrosło z 2 do 3cm i tym samym udało się uzyskać sporo większą obciążalność.

Czyli teoretycznie powinny zagrać jeszcze głośniej.....faktycznie Wilsony mogą się bać....bo za wiele mniejszą kasę podobne granie.....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.