Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Wychylenie dopuszczalne membran wzrosło z 2 do 3cm i tym samym udało się uzyskać sporo większą obciążalność.

Wychylenie 3 cm to mają tylko niektóre suby i to raczej z górnej półki. Coś tu nie tak z tymi danymi.

Węglowe scan-speaki, które mają zdecydowanie wieksze wychylenie od dotychczasowych 18-stek w serii Signature (miałem kolumny RLS Triton - węglaki latały jak opętane) miały wychylenie liniowe +/- 6,5mm.

Górny resor w serii v3 nie wygląda jakoś super potężnie, więc jeśli Paradigm podaje takie parametry to niezbyt to dobrze o nim świadczy.

Druga sprawa - znaczące zwiększenie wychylenia powinno się wiazać z większym układem magnetycznym, który nad tym zapanuje - tymczasem S8 v3 waży dokladnie tyle samo, co S8v2 - czyli magnesy muszą być dokładnie te same.

Obawiam się, że niestety Paradigm poszedł na łatwiznę i zrobił taką zmiany dla zmiany, swoją drogą te karbowane zawieszenia wyglądają moim zdaniem trochę festyniarsko - rozumiem, że występują w budżetowych "waflach" ale tu tak trochę dziwnie to wygląda.

Zmieniła się za to cena - S8v3 w wiśni kosztują juz 28,5 tys, rozumiem kurs dolara itp. ale chyba skala podwyżki jest cokolwiek przesadzona.

Obawiam się że ta zmiana z koralikowym zawieszeniem to jedynie pretekst do wprowadzenia nowej serii z wyższą ceną.

Swoją ścieżką - jeśli jakość dźwięku przynajmniej nie uległa pogorszeniu, to i tak będzie dobrze - serii v2 wg mnie niczego do szczęścia już nie brakuje :)

mczaj - zmartwie Cie (chyba) opinia po odsluchach w wiekszym gronie v3 (S2, S8) - graja poprostu slabiej niz v2. Inna energia, inna spojnosc przekazu, mniejsza kontrola. Ogolnie moze lepiej bedzie powiedziec, ze graja inaczej, a nam sie (subiektywnie) wydaly gorsze niz odpowiedniki v2.

Primodium. Medium. Finis.

Raczej nie wierzę że v.3 są gorsze od v.2, ale też nie muszą być lepsze, chociaż na pewno marketing robi swoje, a i recenzjami to wszystko podparte :) Tak poza wszystkim to moje S8 v.1 potrafią zagrać wystarczająco głośno :)))

mczaj - zmartwie Cie (chyba) opinia po odsluchach w wiekszym gronie v3 (S2, S8) - graja poprostu slabiej niz v2. Inna energia, inna spojnosc przekazu, mniejsza kontrola. Ogolnie moze lepiej bedzie powiedziec, ze graja inaczej, a nam sie (subiektywnie) wydaly gorsze niz odpowiedniki v2.

Mogły być niewygrzane jeszcze, raczej w obniżenie lotów serii Signature nie chce mi się wierzyć...kolega lucmaster ma właśnie v.3 i jest zachwycony.

Mi się tam nawet podobają te koraliki :)

post-54-076525600 1286868359_thumb.jpg

http://allegro.pl/show_item.php?item=1270365071

a tu dla miłośników tej specyficznej konstrukcji. Okazuje się że są jeszcze gdzieś dostępne nówki. W tej serii są prawdziwe pełne korektory fazy a nie ich imitacje.

Raczej nie wierzę że v.3 są gorsze od v.2, ale też nie muszą być lepsze, chociaż na pewno marketing robi swoje, a i recenzjami to wszystko podparte :) Tak poza wszystkim to moje S8 v.1 potrafią zagrać wystarczająco głośno :)))

Mogły być niewygrzane jeszcze, raczej w obniżenie lotów serii Signature nie chce mi się wierzyć...kolega lucmaster ma właśnie v.3 i jest zachwycony.<br /><br />Mi się tam nawet podobają te koraliki :)

zyzio - dlatego napisalem ze w zgodnej, acz subiektywnej opinii kilku odsluchujacych znajacych dobrze system i glosniki Paradigm, v3 zagraly GLOWNIE inaczej :) Napisalem tez co sie nam "na ucho" rzucilo, i fakt, glosniki, ktorych sluchalismy przepracowaly ~30 h, wiec o wygrzaniu mowy nie ma :) Pewnie powtorzymy te odsluchy na tych samych klockach (wedlug slow wlasciciela obecnie sa po jakichs ~120 h grania, graja sporo, podpiete pod kino w showroomie) i wtedy opinie zapewne sie zmienia :)

Innym przyczynkiem do dyskusji jest (znaczna) roznica w cenie miedzy v2 a v3 - czy roznica w dzwieku bedzie warta dodatkowych, szeleszczacych argumentow ? Nie wiem, madrzejszy bede po ponowionych odsluchac, ale... Wg. slow czlowieka, ktory jest glownym sellerem tych glosnikow na Wyspie (wiec raczej nie chce odstraszac klienta...) popelnili moze nie seppuku, ale strzelili sobie troche w stope ;) No nic, zobaczymy co rynek podyktuje :) Nomen omen - podobno po nowym roku ceny < :) 

Edytowane przez Yamnick

"Innowacyjny typ resorowania jest 10 razy bardziej efektywny przy

maksymalnych wychyleniach. Poprzednia wersja oferowała wychylenie 20mm,

nowa wersja dysponuje wychyleniem 30mm."

Szczerze powiedziawszy język w jakim napisana jest prezentacja, której fragment wkleiłem, nie odpowiada mi. Wszystko jest "NOWOŚCIĄ", wszystko "INNOWACYJNE". No nie wiem, mogli sobie darować ten marketingowy bełkot, potencjalna klientala raczej nie kupi takich farmazonów. "Zwiekszona moc (+3 dB!) - Niewiarygodne osiagniecie", czy "10 razy bardziej efektywny resor" - k..wa, co to jest? Rozumiem takie teksty przy jakichś tanich dalekowschodnich brandach, ale dla P. Signature nie przystoi tak pleść.

Dlatego też w dane co do wychylenia po prostu nie wierzę. Choćby dlatego, że maksymalne wychylenie wooferów w wersji v1 i v2 jest z pewnością niższe niż węglowej 18-tki - wiem, bo mogłem porównać. A tu piszą że to 10mm podczas gdy duńczycy, którzy jak wiadomo "do not lie", podają skromne 6.5 mm. Praktyka pokazuje, że to będzie maks 4-5mm dla v1 i v2.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Pamiętaj mczaj dla kogo jest ta ulotka adresowana! Głównie do amerykanów a oni tam wszystko łykają jak młode pelikany :-)))))))) To tylko tłumaczenie oryginału. U nich wszystko musi być hiper super naj ...

<br />Pamiętaj mczaj dla kogo jest ta ulotka adresowana! Głównie do amerykanów a oni tam wszystko łykają jak młode pelikany :-)))))))) To tylko tłumaczenie oryginału. U nich wszystko musi być hiper super naj ...<br />
<br /><br /><br />

Zeby jeszcze bylo smiesznie, to po zmianach Paradigm nastawil sie na agresywny marketing i reklame... Pierwsze kwiaty juz mamy ;)

zyzio - S2v1 mialy z tego co pamietam bardziej miekkie zawieszenie niz v2, glosne granie tak wlasnie na nich wygladalo :) Zreszta swoje juz pograly, to i miekkie sie robia ;) Zawieszenia moich v2 wyrazniej reaguja na zmiany glosnosci teraz niz 6 m-cy temu :)

zyzio, zerknij tutaj :)

na laserku fajnie widać, że pomimo, że wydaje się, że amplituda to ze 2 cm faktycznie jest jakiś 1-1,5cm.

Na filmiku z paradigmami też daję +/- 5mm co w sumie da 1cm

tu też dobrze widac, że to, co od strony membrany wydaje się dużymi skokami jest w rzeczywistości ruchami niezbyt obszernymi:

http://www.youtube.com/watch?v=Dhgb895S63I&feature=related

Zwykle jak membrana lata na wszystkie strony oznacza to braki w wysterowaniu przez wzmacniacz :)

Masz racje, mialem jednak na mysli to, ze w serii Signature zawieszenie jest pierunsko twarde (jak zreszta we wszystkich chyba Para) i tak naprawde jego "ladna" prace mozna zaobserwowac dopiero po kilkuset godzinach grania i to wlasnie z porzadnym wzmakiem :)

P.S. Przyklepalem wlasnie post nr 2000 w tym temacie :) 

Edytowane przez Yamnick

Zbliża się audioszoł i znowu w pokoju Polpaku będzie jazgot i najgorsze granie ! :D

=> kerikawon

Czy masz jakieś pomysły by tego uniknąć ? :))

Pewnie że tak, teraz zamiast naszych i waszych, ulubionych kawałków Grunge będą, leciały smętne przestrzenne plumkania ;) Plumk z lewego głośnika, plumk z prawego, i skowyt wokalistki mniej więcej, w środku bazy stereo. Będzie audiofilsko, i niestety muzyki się nie posłucha.

A tak poważnie, w pokoju 208 rządzi Pan Waldek. Będzie 20-letni Xindak, Paradigm Signature S-6v3, Mistral SAG-500, oraz Xindak MS1201. Wszytko na kablach XLO. Zapraszam z dowolną muzyką, oby tylko dobrą, róbta co chceta !!!

Konieczne musi lecieć ten znamienity utwór z płyty Stockfisch-Records, który dominuje audioszoły wszelakie ;D ;D ;D Wtedy może paru audiosyfilików nie wyjdzie z pokoju z obrzydzeniem ;D

Pewnie że tak, teraz zamiast naszych i waszych, ulubionych kawałków Grunge będą, leciały smętne przestrzenne plumkania ;) Plumk z lewego głośnika, plumk z prawego, i skowyt wokalistki mniej więcej, w środku bazy stereo. Będzie audiofilsko, i niestety muzyki się nie posłucha.

A tak poważnie, w pokoju 208 rządzi Pan Waldek. Będzie 20-letni Xindak, Paradigm Signature S-6v3, Mistral SAG-500, oraz Xindak MS1201. Wszytko na kablach XLO. Zapraszam z dowolną muzyką, oby tylko dobrą, róbta co chceta !!!

Witam Kerikawon powiedz mi czy w pokoju 208 :-) w tym roku nie bedzie studio 60 v5 ani surandowych glosnikow serii studio ADP 590 v5 ? A =druga sprawa tylko prosilbym uczciwie odpowiedziec to ze spadaja ceny na serie studio i np podlogowe studio 60v 5 o ponad 1000 zl na parze ( surandy i centralne rowniez ceny zostaly zmneijszone )to oznacza ze w przyszlym, roku pojawi sie seria studio 60 v 6? czy tez poprostu spadla sprzedaz i chcecie zbyc to co macie w magazynie co uwazam za rozsadne bo bez sensu trzymac i mrozic pieniadze.? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Faktycznie ceny spadły, cóż, tylko się cieszyć. Takie studio 20v5 za 3999zł to teraz konkurencji zbyt wielkiej nie mają.

Na początku, trzeba to sobie uczciwie powiedzieć, ceny na serię studio były trochę z kosmosu (pamiętam, że studio 20 zaczynały od 4999 zł). Teraz to taki powrót na ziemię. Z kolei nowa seria signature szaleje z cenami na maksa.

ps. ma ktoś studio 20 lub 10 w roli "sarondów"? Obecnie mam dipole z serii Monitor i są bardzo fajne, ale mają jedną wadę: w ogóle ich nie słychać:)

wiem, wiem, taka technologia itp. ale fakt faktem, że w klasycznym położeniu (po bokach przy ścianie) muszą dostać chyba +10db w stosunku do frontów, żeby scena była spójna. Lepiej jest, gdy stoją trochę z tyłu i pod kątem 90 stopni do bocznej ściany w odległości jakieś 20cm od niej - wtedy słychać głównie dźwięk odbity od tej ściany, trochę słabiej dźwięk z wewnętrznej ścianki dipola i całościowo jest całkiem dobrze. Ale trochę z tym jest zabawy. Może klasyczne monitorki będą lepsze w tej roli? Robił ktoś porównania u siebie?

Faktycznie ceny spadły, cóż, tylko się cieszyć. Takie studio 20v5 za 3999zł to teraz konkurencji zbyt wielkiej nie mają.

Na początku, trzeba to sobie uczciwie powiedzieć, ceny na serię studio były trochę z kosmosu (pamiętam, że studio 20 zaczynały od 4999 zł). Teraz to taki powrót na ziemię. Z kolei nowa seria signature szaleje z cenami na maksa.

ps. ma ktoś studio 20 lub 10 w roli "sarondów"? Obecnie mam dipole z serii Monitor i są bardzo fajne, ale mają jedną wadę: w ogóle ich nie słychać:)

wiem, wiem, taka technologia itp. ale fakt faktem, że w klasycznym położeniu (po bokach przy ścianie) muszą dostać chyba +10db w stosunku do frontów, żeby scena była spójna. Lepiej jest, gdy stoją trochę z tyłu i pod kątem 90 stopni do bocznej ściany w odległości jakieś 20cm od niej - wtedy słychać głównie dźwięk odbity od tej ściany, trochę słabiej dźwięk z wewnętrznej ścianki dipola i całościowo jest całkiem dobrze. Ale trochę z tym jest zabawy. Może klasyczne monitorki będą lepsze w tej roli? Robił ktoś porównania u siebie?

Witam tutaj masz racje odnosnie cen ze cena studio byla zawyzona ( a seria signature to jzu w wogole niezly wydatek ) a teraz jest juz naprawde ok, aczkolwiek moze byc ze ma wejsc nowa seria studio 60v6 ale to moze Kerikawon cos powie wiecej na ten temat? :-) A druga sprawa odnosnie tych glosnikow ja porownywalem w polapaku tylko wyzszy model niz ty masz bo adp serie millennium i bylo fajnie mi sie podobalo w porownaniu do studio 10.A gdzie je polozysz czy to bedzie na tylnej scianie czy na bocznej to roznie ludzie maja i rozne sa szkoly. Dla mnie jest efekt czy z tylu czy z boku sa one przynajmniej tak jak patrzylem ja w przyszlym roku zmieniam kolumny i elektronike i powiem ci ze kupuje adp 590 - studio. Dla mnie jest to lepsze rozwiazanie niz zwykly kierunkowy glosnik.

Lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Lolek, co do zastosowanie głośników ADP to popieram w całej rozciągłości. Zdecydowanie lepszy efekt, oraz dynamika i rozmieszczenie dźwięku w przestrzeni. Co do cen Paradigm nigdy nie były one z kosmosu, ceny zakupu narzuca producent, my jako handlowcy możemy tylko zejść z naszej marży, aby te ceny jakoś wyglądały konkurencyjne, w stosunku do chińszczyzny typu KEF , MONITOR AUDIO , czy KLIPSCH. Na szczęście za Paradigm przemawia jeszcze,

nieosiągalna dla innych producentów wielkoseryjnych, jakość i ciągłe technologiczne wyprzedzanie konkurencji.

Dlatego w ofercie Paradigm co chwila pojawia się jakaś nieaudiofilska perełka.......

Ceny zdecydowaliśmy się zmienić z ciężkim sercem, własnie biorąc pod uwagę, wasze opinie. Czego nie robi się dla fanów marki. Czyli jednak macie coś do powiedzenia.....

Trzeba dodać, że ceny Polpaku nigdy nie były sufitowe...one są nawet zbliżone do katalogowych cen amerykańskich....narzuty na pewno nie są takie jak chociażby u krwiopijców z Audiofastu czy dystrybutora Swans w Polsce...tak trzymać i oczywiście jeszcze obniżać ! - sprzedawać więcej za mniej, a nie parę sztuk za więcej :)

kerikawon - idac dalej, Polpak ma obecnie "realniejsze" ceny katalogowe niz dystrybutorzy z zachodu EU (nawet biorac pod uwage obecny kurs Euro).

Co do wielkoseryjnosci - zgoda, ale z powtarzalnoscia bywalo roznie :) Od jakiegos roku jednak nie trafilem zadnego "babola" (tzn. dwa te same zestawy stereo nie graja kompletnie inaczej na tym samym sprzecie i w tych samych warunkach).

Nalezy tez pamietac o tym, ze roznica w dzwieku nigdy nie byla in -, a zawsze in +. Smiem wysnuc teorie, ze poprawiano cos w zwrotkach i okablowaniu w ramach jednej i tej samej serii, co zreszta potwierdzaloby Twoje slowa o ciaglym rozwoju technologicznym.

kerikawon - idac dalej, Polpak ma obecnie "realniejsze" ceny katalogowe niz dystrybutorzy z zachodu EU (nawet biorac pod uwage obecny kurs Euro).

No cena katalogowa w Anglii S8v.3 to 8800 funtów !!!!

No cena katalogowa w Anglii S8v.3 to 8800 funtów !!!!

Anglie pomijam, rzadzi sie swoimi prawami jesli idzie o ceny sprzetu, szczegolnie "zza Wielkej Wody".

Aktualne (i realne) ceny Signature w Euro wygladaja tak:

ex. VAT inc. VAT

Signature S1 Standmount Speakers (pair) v3 €1,699.00 €2,055.79

Signature S2 Standmount Speakers (pair) v3 €2,799.00 €3,386.79

Signature S4 Standmount Speakers (pair) v3 €3,599.00 €4,354.79

Signature S6 Floorstanding Speakers (pair) v3 €5,499.00 €6,653.79

Signature S8 Floorstanding Speakers (pair) v3 €7,299.00 €8,831.79

+ doplata za Piano Black (nie wiem jaka aktualnie) + cena standow, jesli chcesz dedykowane (J23 i J29, nie wiem jaki symbol maja standy do S1)

Dla spokoju sumienia mozna przyjac cene bez VAT za wyjsciowa, odjac z 10% i miec realna wartosc kolumn ;)

Anglie pomijam, rzadzi sie swoimi prawami jesli idzie o ceny sprzetu, szczegolnie "zza Wielkej Wody".

Tak, ale często jest tam znacznie taniej niż u nas :)

Tak, ale często jest tam znacznie taniej niż u nas :)

Witam a ja mysle jesli ceny beda takie jak teraz na serie studio to spoko mozna inwestowac w te firme poprostu wczesniejsze ceny byly malo konkurencyjne w stosunku do innych marek , teraz jest ok tylko zobaczymy na jak dlugo jest ok, czy np po nowym roku juz nie bedzie z powrotem tego co bylo wczesniej. Oby nie.... Pozdrawiam

Lolek

Edytowane przez lolek126

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.