Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Pawcio jedyne co znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie wiem jak bardzo jest aktualna baza lamp.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Czy zdarzyło się Wam aby kondensator wygładzający napięcie w zasilaczu "łapał" zakłócenia z powodu zbyt bliskiego umieszczenia względem transformatora zasilającego ?

Czy ktoś kiedyś miał problem z indukowaniem się zakłóceń z powodu zbyt bliskiego umieszczenia transformatora głośnikowego względem transformatora zasilającego lub dławika ?

Jeżeli tak to jak temu zaradziliście ( oddalenie, zmiana orientacji w przestrzeni, ekranowanie ) ?

pozdr.

Arkadix

I jeszcze jedno pytanie :

Jest 10cm wolnego miejsca pomiędzy trafem zasilającym , a trafem głośnikowym.

Muszę w te 10 cm wstawić albo dławik od zasilacza albo duży kondensator od zasilacza.

Która konfiguracja będzie lepsza ?

pozdr.

Arkadix

mam pytanie, o kondensator wyjściowy blokujący i rezystor do masy, razem tworza filtr, przy kondensatorze 1,5uF i 5uF jakie powinny być rezystory? zeby nie obcinało basu..

spotkałem się ze ze schamatami że dają np 470R do masy za kondem ..

> Czy zdarzyło się Wam aby kondensator wygładzający napięcie w zasilaczu "łapał" zakłócenia z powodu zbyt bliskiego umieszczenia względem transformatora zasilającego?

Nigdy i jest to bardzo mało prawdopodobne. Kondy foliowe zwijane mają własności "samoekranujące", ze względu na to, że jedna okładzina jest podpięta do masy - w zasilaczu, a elektrolity są w aluminiowych puszkach podłączonych do ujemnego bieguna.

> Czy ktoś kiedyś miał problem z indukowaniem się zakłóceń z powodu zbyt bliskiego umieszczenia transformatora głośnikowego względem transformatora zasilającego lub dławika ?

Chyba większość osób, które bawią się w lampy :-D

>Jeżeli tak to jak temu zaradziliście (oddalenie, zmiana orientacji w przestrzeni, ekranowanie)?

Zajrzyj do wątku Pwita1 o GM70, właśnie ostatnio o tym było. Wszystkie wymienione sposoby mogą być skuteczne.

>Jest 10cm wolnego miejsca pomiędzy trafem zasilającym , a trafem głośnikowym. Muszę w te 10 cm wstawić albo dławik od zasilacza albo duży kondensator od zasilacza. Która konfiguracja będzie lepsza?

Oczywiście kondensator.

>mam pytanie, o kondensator wyjściowy blokujący i rezystor do masy, razem tworza filtr, przy kondensatorze 1,5uF i 5uF jakie powinny być rezystory? zeby nie obcinało basu..

Przy 1,5uF styknie 68 kOhm, przy 5uF styknie 22 kOhm. Oczywiście może być więcej.

>spotkałem się ze ze schamatami że dają np 470R do masy za kondem ..

Chyba 470 kilo??

hhf_pm, - dzięki

Czy może ktoś polecić jakiś warsztat w okolicach Warszawy gdzie wytną otwory w obudowie stalowej ( grubość 1mm ) pod lampy i kondensatory ( otwory o średnicy od 3cm do 6.5cm ).

I zrobią to bez kręcenia nosem, że zmówienie jednostkowe, nie zażyczą sobie ogromnych pieniędzy, no i nie spieprzą roboty .

pozdr.

Arkadix

napisz do mnie na pri podam ci 2 kolesi co to zrobią :)

tylko robią to ręcznie jak będziesz chciał cnc też mam kogoś kto to robi tylko nie w wawie

>> Czy może ktoś polecić jakiś warsztat w okolicach Warszawy gdzie wytną otwory w obudowie stalowej ( grubość 1mm ) pod lampy i kondensatory ( otwory o średnicy od 3cm do 6.5cm ).

Pan Nawrocki, na końcu "ślepej" uliczki z warsztatami samochodowymi wzdłuż Prymasa Tysiąclecia.

Mnie latem wywiercili otwory idealnie. Niedługo znowu sie tam wybieram.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

toptwenty,

dzięki za info, lokalizacja Prymasa Tysiąclecia bardzo mi pasuje :-)

Ile orientacyjnie bierze " za otwór " i czy tak po prostu mozna do niego wpaść z ulicy , czy raczej trzeba się na kogoś powołać ?

pozdr.

Arkadix

poszukuję schematu sumatora (wejście XLR) na dwóch triodach (jedna lampa) i wyjście zeby było SE.. nie stać mnie chwilowo na trafa Lundahla..

chciałbym wykorzystać CD po XLR..

Wzmacniacz różnicowy z źródłem prądowym w katodach np. taki, jak podałem na 48 stronie wątku o lampucerze. Jedne z najsensowniejszych rozwiązanie tej kwestii po trafach.

Wzmacniacz różnicowy z źródłem prądowym w katodach np. taki, jak podałem na 48 stronie wątku o lampucerze. Jedne z najsensowniejszych rozwiązanie tej kwestii po trafach. Oczywiście wtórnika nie musisz dodawać, jeżeli nie chcesz. Wyjście z którejkolwiek anody da sygnał SE. Trzeba tylko pamiętać o fazie sygnału.

ale tam sygnał z DAC nie jest sumowany... po prostu z + leci na siatkę, a - tez na siatke drugiej triody.. z katody jakby brać sygnał to był by zsumowany moze.. ale wzmocnienie poniżej 1 chyba

czy takie cos jak poniżej ma sens?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniana jest różnica pomiędzy +, a - z DACa. Tak dobrze jak dobre jest źródło prądowe. Wiem, że użycie tranzystora w tym miejscu nie każdemu może się podobać więc myślę nad źródłem na jakiejś pentodzie. Podałem Ci ten schemat tylko jako poglądowy. Można go dowolnie modyfikować pod zapotrzebowanie.

tzn w Twoim układzie jak nie korzystasz z wyjścia XLR to tak naprawdę nie jest nam potrzebne wejście R- . a mnie chodzi o to żeby zsumować sygnał.. ;) zreszta sam już nie wiem.. ;(

I jeszcze jedno bo widzę, że mój układ jest błędnie interpretowany. Mieszanie się sygnałów + i - uzyskujemy poprzez połączenie katod obydwu połówek. Na schemacie umieściłem wyjście symetryczne ponieważ jest taka możliwość i nie komplikuje to schematu. Uważam także, że układy w pełni symetryczne mają jakiś sens (symetryczny od wejścia do wyjścia). Wyprowadzenie sygnału z tylko jednej z anod pozwala na uzyskanie sygnału SE bez strat jakości. Sygnał wyjściowy jest wzmocnioną różnica między +, a -. Trzeba tylko pamiętać, że na jednej z anod jest sygnał w fazie, a na drugiej w przeciw-fazie.

Nie widzę problemu z takim napięciem. Rezystory anodowe daj takie, aby spadek napięcia na nich wynosił połowie zasilania. Można lekko skorygować punkt pracy. Wtórnik katodowy tak samo się aplikuje jak zwykły (sprzężenie DC).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.