Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

wakutoma,

GZ34 do preampa to jak strzelanie do muchy z armaty ;)

piotr_37, 12 Kwi 2010, 17:16

Wszystko zależy od układu. Końcówki przeciwsobne, wzmacniacze różnicowe i inne symetryczne stopnie będą się inaczej zachowywać. Generalnie zużycie lamp może powodować brumienie. W niektórych wypadkach, niektóre lampy trzeba żarzyć stałym. Zasilanie żarnika napięciem stałym odbija się negatywnie na lampie, ale można dodać np. układ powolnego narastania napięcia.

> Muzg, 12 Kwi 2010, 16:51

Witaj, dodałem rezystory 400R o sporym zapasie mocy na anody. Niestety pisk nadal występuje tylko teraz dla innych napięć. Zauważyłem jeszcze kilka ciekawych rzeczy: "cisza" występuje tylko w małym zakresie regulacji helitrmów ( obydwu ), przekroczenie tej granicy z jednej strony daje pisk ( tylko w jednym z kanałów ) a z drugiej brum. Wygląda to tak jakby ten układ nie tolerował zbytnich odchyleń napięć na połówkach lampy stabilizującej ( e182cc ).

A tak na marginesie wiedziałem, że 288 jest wspaniałą lampą, ale to co robi w duecie z E810F w trybie triody ( stopień wzmocnienia w słuchawkowym OTL ) to jest po prostu rewelacja. Nie mogłem się dzisiaj oderwać od swoich DT880. Zastanawiam się jak można by je połączyć w jednym układzie.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

piotr_37

"... czy "brum" może być wynikiem :

-zbyt małego prądu anodowego

-słabą konstrukcją lampy

-starzeniem się lamp

oraz czy stabilizacja napięcia żarzenia i zasilanie żarnika prądem stałym nie jest zbyt wskazane ?"

Efekt brumienia występuje najczęściej w następujących przypadkach;

- zbyt mała wydajność zasilacza anodowego i pojemność użytych w nim kondensatorów (Graetz na krzemie),

- przekroczenie mocy admisyjnej lamp,

- niewłaściwe ustawienie względem siebie traf, zasilający - głośnikowy,

- niepoprawne prowadzenie i podłączenie mas (sygnałowej i zasilacza) do szyny głównej minusa zasilania.

- upływność kondensatorów sprzęgających.

Na żarzeniu można np. dać tzw. "odbrzęczacz", czyli PeReK o wartości 100R/2W ze ślizgaczem na masę, można dać też żaróweczkę 6,3V, ale w każdym przypadku są to połśrodki.

Ważniejsze jest spełnienie powyższych punktów, a brumienia nie będzie.

• 4 tygodnie później...

Spotkał się ktoś może i używał polskiej 6SN7? :)

Znalazłem parkę Telam'owskich 6N8S i nie wiem co o nich myśleć a nie mam obecnie gdzie wetknąć żeby sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

mam problem z moim pre lampowym. Układ bardzo podobny do przedwzmacniacza Nr3 na lampach PCC88 TFK, jednak zasilanie na dławikach i żarzenie stabilizowne.

Jak się nagrzeje, pojawiają się jakby oscylacje na bardzo niskich częstotliwościach. Jest bardzo wyraźny, mocny i nieregularny ruch membraną głośnika niskotonowego w przód i w tył.

Co to może być?

osimar

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Opisz więcej szczegółów.

1. Czy pre działało już dobrze i teraz coś się stało, czy dopiero uruchomiłeś?

2. Jak wygląda Twój zasilacz?

3. Czy napięcia się zgadzają?

Może być tak, że wzbudza Ci się zasilacz (L i C).

Pre zaczęło się wzbudzać po wymianie kondów wyjściowych z SCR 6,8 na Jantzen 4,7uF, oraz dołożeniu jednego dławika w celu obniżenia napięcia na anodach (z ez80 wszedłem od razu, bez konda na dławik)

Obecna topologia zasilacza:

Trafo

ez80

dławik

15uF propyl

rezystor

dławik

150uF BGVK

i teraz osobno dla każdego z kanałow:

rezystor

22uF BGVK

Dzieki za podpowiedzi. Jutro pobawię się zasilaczem.

Czy taki objaw nie może także świadczyć o uszkodzeniu kondów wyjściowych?

osimar

zasilanie bez konda po diodzie mimo że brzmieniowo jest dużo lepsze (moim zdaniem) jednak wymaga dołożenia dodatkowych gałęzi RC bądź LC. Ten pierwszy kond sporo daje do filtracji. Na początku możesz jeszcze spróbować wstawić za diodą jakieś 2uF i zobaczyć (wzrośnie trochę napięcie).

Panowie,

czy ktoś ma doświadczenia w grzaniu DHT prądem AC 100KHz i wiecej?

Jest gdzieś możliwość dostania gotowych płytek, ewentualnie może jakieś forumowe zamówienie?

grynio

Zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Gdybyś coś takiego posklejał – piszę się na testy.

Ukryta Zawartość

Witam,

jeszcze raz dzięki wszystkim za sugestie odnośnie zasilania anodowego.

Przerobiłem wczoraj i ...nic:-((

Obecnie jest:

ez80

dławik 20mH

kond 150uF

dławik 20mH

kond 150uF+równolegle do konda rezystor 18K

i rozdział 2xrezystor+2x22uF (były próbowane 47uF i nie było różnicy)

Sprawdzałem tylko miernikiem na wyjściu (RCA). Napięcie stałe na mierniku skacze od -150mV do +150mV.

Masa prawidłowo prowadzona, bez pętli.

Jeszcze pytanie: mam układ tak zrobiony, że mogę odizolować masy żarzenia od układu. Czy można tak zrobić?

Tak pytam, bo już nie mam koncepcji

pozdrawiam

osimar

-> osimar

Dławiki dałeś 20 Henrów [H] czy 20 miliHenrów [mH] ?.

Osobiście za EZ80 dałbym 10uF - dławik - 150uF - dławik - 150uF - i dalej co tam masz, a rezystor 18k to trochę za mała wartość rezystora rozładowczego jak na "lampowe" napięcia, proponuję do każdego kondensatora dołączyć 100kR/2W.

Witam,

jeszcze jedno pytanie, zanim się zabiorę;)

jeżeli po ez wstawię małego kondzia, dużo podniesie się napięcie?

Na wtórniku mam już 117V (PCC88), więc lampa pracuje na granicy.

Chciałbym podziękować, za wszystkie Wasze rady. Działa bez problemu. Obecnie mam ez80>kond>dławik>rezystor zbijający nap>kond i podział na 2 kanały.

Nic się nie dzieje, nic nie brumi. Nie zauważyłem zmiany w brzmieniu, a zyskałem jeden dławik:))

Pozdrawiam

wita, mam pytanie, czy dławik ma rację bytu za anodowym zasilaczem stabilizowanym?

Układ preampa będzie w drugiej obudowe a zasilacz w osobnej ia ponieważ mam dałwiki zastanawiam się czy w sekcji preampa nie dać na wejściu napięcia anodowego.. co sądzicie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.