Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi Ci o zagrożenie życia czy uszkodzenie sprzętu??:)

Czy liniowa charakterystyka to jest mniej więcej to co zaznaczyłem na wykresie??

I jedno i drugie ;-)

Tak zaznaczony jest ok.

aha, czyli generalnie zdecydowanie łatwiej jest oznaczyć na wykresie punkt, który chce się osiągnąć, a następnie wyliczyć jaki Rk jest spełni te założenia przy nie zmienionym napięciu anodowym.

Czyli w przykładzie z poprzedniej strony gdzie Rk górnej lampy wynosi 1k i z tego co wyliczyłeś Ia =3mA wynika, że jest to punkt w najbardziej nieliniowej charakterystyce lampy...czy to się zgadza??z wykresy wynika, że dla 170V lampa wchodzi na liniową charakterystykę przy Ug=-3/-4V dopiero przy 8mA....czy to się zgadza??

I jedno i drugie ;-)

Właśnie dlatego pytam...może dla doświadczonej osoby to głupie ale chcę to dobrze zrobić i przy okazji nic nie uszkodzić:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Czerwona linia jest linią mocy strat dla jednej sekcji(2,5W). punkt pracy nie powinien się znajdować powyżej tej linii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zielona linia to wyznaczony punkt pracy..czy to jest prawidłowo przeprowadzona linia??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten punkt pracy jest prawidłowy.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Stern czy możesz napisać o co chodzi z tym "dzieleniem" rezystorów w dolnej lampie ?

Czy nie można dać takiego samego rezystora na górze i na dole na NFB wpiąć bezpośrednio w katodę dolnej lampy ?

Jeśli gadam głupoty wyprostuj mnie proszę nie znam się na wzmacniaczach p-p ;-)

[quote name='stern' timestamp='1307556943' post='2208652'

Dobra , to jeszcze jedno pytanie i chyba będę mógł zacząć samodzielnie w tym poruszać:

rozumiem, że żeby osiągnąć ten punkt muszę zastosować jakiś rezystor na katodzie wyliczony na wzorze: Rk = Vg/Ia. Ug=4, Ia=10mA daje Rk 400ohm. Czy to się zgadza??

Dobra , to jeszcze jedno pytanie i chyba będę mógł zacząć samodzielnie w tym poruszać:

rozumiem, że żeby osiągnąć ten punkt muszę zastosować jakiś rezystor na katodzie wyliczony na wzorze: Rk = Vg/Ia. Ug=4, Ia=10mA daje Rk 400ohm. Czy to się zgadza??

Tak zgadza się ale pamiętaj, że punkt pracy lampy jest zależny od napięci na anodzie w przepadku SRPP B+ musisz podzielić na 2.

Z tego równania wyjdzie ci jakieś napięcie i dopiero patrząc na nie obierasz napięcie na siatce oraz prąd. Istotnie jest również, że napięć siatki jest nieskończenie wiele. 4V, 4,1V , 4,15V itd tak więc nie koniecznie musi to być 4V ;-) Istotne jest to aby było to więcej niż podaje twój CD-ek.

Co do mojego pytanie o NFB bardzo fajny artykuł z doświadczeń odsłuchowych rożnych połączeń NFB:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak zgadza się ale pamiętaj, że punkt pracy lampy jest zależny od napięci na anodzie w przepadku SRPP B+ musisz podzielić na 2.

Tej części nie rozumiem: jeśli sprawdzę miernikiem napięcie na anodzie górnej lampy i będzie to np 160V to to mam podzielić przez 2 jeszcze??

Wykazałbym nieco więcej ostrożności w grzebaniu w tym stopni.

Przede wszystkim na dzielnik napięcia 47R i 510R podawany jest przez rezystor 5k i równolegle kondensator 100p sygnał ujemnego sprzężenia zwrotnego. Zmiany w tym miejscu będą wpływały na głębokość tego ujemnego sprzężenia zwrotnego, a co za tym idzie i na wzmocnienie całego wzmacniacza. Kolejna sprawa to stabilność wzmacniacza - zastosowany kondensator 100p ma stosunkowo dużą wartość co może wskazywać albo na dmuchanie "na zimne" albo na problemy ze stabilnością przy różnym typie obciążenia (to, że teraz działa, nie znaczy, że wzmacniacz nie stanie się generatorem przy podłączeniu kolumn o innej zwrotnicy lub np. bez ich podłączenia). Zalecałbym więc ostrożność chyba, że spece od push-pull'i skorygują tę uwagę ;-).

Stopień wejściowy. SRPP typu 'symetrical totem pole' ma równe wartości w katodach, tutaj nie ma i na mój gust nie za dobrze to robi temu typowi układu... Różne wartości rezystorów kasują wszelkie korzyści...

Kolejna sprawa. To napięcie ustalone na katodzie górnej połówki lampy (V4_2) jest podawane stałoprądowo (bez kondensatora sprzęgającego) na siatki lampy V3 (inverter fazy - log tail). Zmieniające więc punkt pracy prawdopodobnie zmieni się również punkt pracy następnego stopnia wzmacniacza. Ostrożnie więc z tymi zmianami...

Tej części nie rozumiem: jeśli sprawdzę miernikiem napięcie na anodzie górnej lampy i będzie to np 160V to to mam podzielić przez 2 jeszcze??

Sprawdzasz napięcie między górną anodą a masą jeśli schemat był poprawnie opisany powinno być ok 300V.

Ok, ja muszę i tak pomierzyć najpierw w moim egzemplarzu napięcia, a potem jeszcze raz policzyć. Korzystałem z tego schematu, który podałem jako przykładu. U mnie napięcia będą niższe o jakieś 30V (B+)

Ok, ja muszę i tak pomierzyć najpierw w moim egzemplarzu napięcia, a potem jeszcze raz policzyć. Korzystałem z tego schematu, który podałem jako przykładu. U mnie napięcia będą niższe o jakieś 30V (B+)

Madly jest czujny jak zawsze i ma 100% racji. Skupiliśmy się na samym SRPP a przecież to początek układu.

Kopczas z wielką ostrożnością pomierz wszystkie napięcia (B+, Ua, oraz spadki napięć na rezystorach katodowych, wartości rezystorów) dla wszystkich lamp i nanieś je na schemat.

Tak będzie łatwiej gdybać ;-)

Cypher, nie bardzo da radę podłączyć sprzężenia zwrotnego bezpośrednio w katodę, będzie ono zbyt głębokie wówczas.

Kopczas, sugerowałbym Tobie zapoznanie się szczegółowe z ideą układu SRPP. Jest to dość skomplikowany układ pomimo jego prostoty. Charakterystyki lampy nie są bardzo użyteczne do zaprojektowania tego układu. Wtedy obliczysz sobie go z wzorów.

Kopczas, sugerowałbym Tobie zapoznanie się szczegółowe z ideą układu SRPP. Jest to dość skomplikowany układ pomimo jego prostoty. Charakterystyki lampy nie są bardzo użyteczne do zaprojektowania tego układu. Wtedy obliczysz sobie go z wzorów.

Toś mnie zmartwił. W takim razie pomierzę wszystko i wrzucę ze schematem. I będę musiał poprosić was o pomoc w tej sytuacji.

A co Cię tak zmartwiło? W tych linkach które wkleiłem jest wszystko co potrzeba. Nie próbuję wytłumaczyć tutaj tego układu ponieważ John Broskie zrobił to po mistrzowsku, nic dodać nic ująć.

Ja wiem. Tylko czasami łatwiej jest operować na konkretnym przykładzie.

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego w zamian. Wszystko wydaje się dość jasne oprócz jednej rzeczy:

Where Rl is the following load resistance. If we were driving a 10k load, say;

Rk1 = Rk2 = (20k + 65k) / 100

= 850 ohms.

820 ohms is the nearest standard.

Co to jest following load resistance??Skąd się bierze taką wartość??

Ukryta Zawartość

A co Cię tak zmartwiło? W tych linkach które wkleiłem jest wszystko co potrzeba. Nie próbuję wytłumaczyć tutaj tego układu ponieważ John Broskie zrobił to po mistrzowsku, nic dodać nic ująć.

Stern no nie wiem, jestem fanem Johna Broskiego i te teksty czytałem kilka razy i... za każdym razem mam więcej pytań, niż odpowiedzi ;-).

w każdym razie SRPP to układ, który daje się "interpretować".

Natomiast równe wartości Rk w tym "Kopczasowym" okładzie w moim rozumieniu układu wypaczają jego sens i zalety.

Moim zdaniem lepiej pójść ścieżką tzw. "self bias totem pole" - czyli górny rezystor między lampami podzielić na Rk=Rk dolnemu (zsumowanemu 47R i 510R) i Ra oraz siatkę górnej lampy polaryzować rezystorem siatkowym i wprowadzić kondensator separujący. Poprawia się mocno PSRR, zmniejsza Zout, wzrasta wzmocnienie. Trzeba tylko jeszcze poprzeliczać następny stopień, bo zmienią się napięcia.

Nie wiem, czy znajdę dzisiaj czas, mam TubeCAD (btw. w który Broskie maczał palce) i spróbuje posyumulować obydwa stopnie. Kopczas - KONIECZNIE pomierz proszę napięcia na katodach i anodach pierwszego i drugiego stopnia. W inwerterze fazy jaka lampa siedzi? Też 6CG7, czy 6SN7?

Kopczas> Co to jest following load resistance??Skąd się bierze taką wartość?? To jest rezystancja obciążenia na jaką pracuje ten układ. Jezeli podłączysz go np. do kolejnego stopnia który ma rezystor siatkowy 100kOhm to Rl będzie 100kOhm. Jeżeli do słuchawek 600 Ohm to będzie to 600 Ohm.

Dla SRPP Rl jest istotnym parametrem, ponieważ ten układ może być zoptymalizowany dla jednej rezystancji obciążenia, tak więc mija się z celem np stosowanie takiego układu w przedwzmacniaczach, ponieważ nie wiadomo do jakiego urządzenia będzie on podłączony. Chyba że jest to DIY przeznaczony do konkretnego wzmacniacza

Toś mnie zmartwił. W takim razie pomierzę wszystko i wrzucę ze schematem. I będę musiał poprosić was o pomoc w tej sytuacji.

Tak na marginesie pierwszy stopień ma stosunkowo mały prąd i punkt pracy w dość nieliniowej części ch-ki, ale dopiero drugi stopień to mam mały prąd. Tak z grubsza 2,15mA dla ok. 170V napięcia na anodzie, kolanko, jak nic. A potem "wzmacniacz gra miękkim, lampowym, ocieplonym dźwiękiem"... Ja to nazywam "harmonizator parzysty" ;-)

Wiele rozwiązań układowych w lampowych konstrukcjach jest podyktowanych względami ekonomicznymi producentów. W niektórych przypadkach zastosowanie jakiegoś rozwiązania to dla mnie zagadka. Jaki np. jest sens zastosowania SRPP w tym Yaquinie to chyba sam konstruktor tylko wie. Nawet z punktu widzenia ekonomicznego nie jest on tutaj otymalny.

Panowie, tak wygląda woltarz w moim egzemplarzu. Dodam tylko, że nie ma u mnie rezystora 5k1. W jego miejscu siedzi filtr aktywny. Spadek napięcia ustawiłem taki jak był na rezystorze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to teraz pozostaje Ci przeliczyć układ wg. wzorów przyjmując Rl=1MOhm ponieważ mniej więcej tyle ma kolejny stopień.

A więc tak:

Rk1 = Rk2 = (2Rl + ra) / mu

daje

2000+33/20=101,65

czyli rez 100k...

Z tego co napisał ktoś :

For perfect balance, V2 ought to have an anode resistor equal to Rk if the cathode is bypassed, or 2Rk if the cathode is unbypassed. However, the unbalance is very small for high-mu valves.

wynika, że w takiej sytuacji Rk dla górnej lampy będzie 200k, dla dolnej 100k bo nie mam w układzie kondensatora na katodzie...

trochę spore te wartości , czy to jest w porządku?

No to teraz pozostaje Ci przeliczyć układ wg. wzorów przyjmując Rl=1MOhm ponieważ mniej więcej tyle ma kolejny stopień.

Z TubeCAD wychodzi ok. 244k impedancja wejściowa dla rezystora siatkowego 1M. Bardzo często przyjmuje się jako uproszczenie wartość impedancji wejściowej równą rezystancji rezystora siatkowego, a tymczasem w niektórych układach jest to sporo mniejsza wartość rzeczywista.

Możesz zrobić zrzut ekranu dla tej symulacji?

Z TubeCAD wychodzi ok. 244k impedancja wejściowa dla rezystora siatkowego 1M. Bardzo często przyjmuje się jako uproszczenie wartość impedancji wejściowej równą rezystancji rezystora siatkowego, a tymczasem w niektórych układach jest to sporo mniejsza wartość rzeczywista.

Z impedancją wejściową 244k wyszło Rk=26k.

Z impedancją wejściową 244k wyszło Rk=26k.

ra w Twoich obliczeniach to zapewne rp=7,7k dla 6cg7, na pewno nie 33k - rezystor 33k to element filtru CRC (btw. tam powinien być kolejny filtr aktywny, sporo tracisz na dynamice tutaj).

Wyniki wychodzą kompletnie nie z tej bajki. Ten wzór coś mi nie za bardzo się widzi po wynikach...

Możesz zrobić zrzut ekranu dla tej symulacji?

Raport wg zadanych danych wejściowych.

Ukryta Zawartość

Prąd łączny to 3,5mA, na połówkę lampy wypada 1,75mA i punkt pracy na krzywych lampy... Masakra...

post-9373-0-24324500-1307645593_thumb.jpg

Poniżej, co o tym sądzi program :D Traktuje to jako bład (i ma rację) ;-)

post-9373-0-41932900-1307645601_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzór jest dobry, jak chcesz uzyskać małą wartość Rk, to zmniejszaj dotąd Rl aż Rk wyjdzie takie jak chcesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.