Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwny zestaw uniwersalny - DVD + Ampli

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do kolegów prośbę, bo nie mam zbytnio sam biegać i ślęczeć godzinami w danych.

Mam zaproponować tani i uniwersalny zestaw do domu dla starszych ludzi. Wymagania:

- źródło DVD - wiem wiem wolałbym CD + DVD ale musi być jedno, w miarę przystępne cenowo, sprawdzające się w muzyce i filmie (oczywiście nie Hi End ale uczciwie), musi czytać wszystko oprócz gazety i płyt chodnikowych (różne MP3, DViX, polskie napisy)

- amplituner - tu mam mały dylemat jaki, czy AV z możliwością BiAmp (np Pioneer VSX 916), czy klasyczny ampli stereo,

- kolumny dobór w zależności od wybranej opcji Ampli,

- powierzchnia ok 22m2 wysoko na 3 m.

Do czego będzie to stosowane - 80% muzyki z CD i radia, trochę filmów.

Normalnie nie miałbym dylematu i oczywiście wybór padłby na stereofoniczny amplituner, lecz w mieszkaniu jest położone pełne okablowanie pod KD w ścianach i trochę żal tych inwestycji. Sprzęt oczywiście fabrycznie nowy.

A teraz konkrety:

- które DVD tak do ok 600-700 zł polecilibyście?

- czy ktoś miał mozliwość konfrontacji np Pioneera SVX 916, Yamahy RXV-559, Harman Kardona AVR 240 w takiej roli w porównaniu do YAMAHA RX 497, RX 797, Denona DRA-700AE, DRA-500AE, Harman Kardona HK 3380 i 3480.

Jeśli tak to który konkretnie z amplitunerów porównywaliście i który uważacie za godny uwagi?

https://www.audiostereo.pl/topic/28982-dziwny-zestaw-uniwersalny-dvd-ampli/

Jesli to ma byc rzeczywiscie dla starszych ludzi (ile siostra ma lat?) wybor moim zdaniem bedzie prosty. Przy zalozeniu , ze szkoda nie wykorzystac juz istniejacej instalacji okablowania - tylko KD, a elektronika bez wiekszego znaczenia przy tym pulapie cenowym. Roznice sa moim zdaniem pomijalnie male. Raczej niech dokonaja wyboru oczami. A kolumny, jesli to sa starsi ludzie, to podstawowy zestaw B&W. Przynajmniej beda slyszeli wysokie tony. W top hifi sa promocyjne zestawy, ktore mozna wyrwac za naprawde przyzwoite pieniadze. Jakim budzetem dysponuja?

"Jesli to ma byc rzeczywiscie dla starszych ludzi (ile siostra ma lat?)"

Siostra i jej zestaw za ok 12 kzł to inna bajka ;)

Ten budżetowy i prosty zestawik ma być dla rodziców.

A co do kolumn to zastanowie się nad układem 2.0 czy 5.1 jak podejmę decyzję co do rodzaju ampli.

Jesli to będzie 2.0 to sam im zbuduje porządne DIY, a jak 5.1 to poszukam gotowego zestawu.

Ja chciałem mamie kupić PIANOCRAFTa niestety uparła się na magnetofon i zmówiłem mini wieże panasonica SC-PM91D która teoretycznie jest całkiem fajna ale w praktyce okazała się koszmarnie grającym szjsem (ale ma magnetofon ;-).

Wstępna koncepcja wyklarowała się.

Zestaw składać się będzie z DVD jako źródła, amplitunera stereofonicznego i pary kolumn podłogowych.

Rozpatrywane zestawienia elektroniki to:

- HK 3480 + DVD HK 27

- Yamaha RX 797 + DVD-S557

- Denon DRA 700 + DVD 1730

Jako źródło alternatywne w zestawach 2. i 3. rozważany jest Pioneer DV 696AV.

Proszę o uwagi posiadaczy powyższych sprżetów lub osoby mające z nimi jakieś doświadczenia. Chodzi mi przy DVD głównie o jak najlepsze audio w 2ch i możliwość czytania wszystkiego co się wrzuci (ponoć Denon ma z tym problemy). Co do aplitunera to oczywiście o jakość dźwięku, wydajność prądową, czułość i jakość tunera.

Mile będą widziane wskazówki co do miejsc gdzie najkorzystniej można zakupić takie zestawy.

Kolumny będą do tego na 90% DIY.

> - HK 3480 + DVD HK 27

> - Yamaha RX 797 + DVD-S557

> - Denon DRA 700 + DVD 1730

To zalezy od kolumn jakie do nich wybierzesz. Jesli przetestujesz na JBL czy PARADIGM to harman bedzie najlepszy. Np. na AVANCE stawiałbym na DENONA lub YAMAHA itp. itd.

Cos tam pisałeś o biampingu w jakims ampli. Ja tego modelu nei znam ale porównywałem dźwiek stero na starym technicsie i powiem, ze bi amping działa rewelacyjnie. Zupełnie inny dźwiek także jeśli masz kable w ścianach to przemyśl ten temat. Wtedy można dac budżetowy zestawik center +satelity tylko do filmów i wszystcy sa happy.

• 2 tygodnie później...

Grono poszukiwanych sprzętów zawęża się.

Kolumny własnie powstają więc najwyższa porakupić amplituner.

Kto z Szanownych Kolegów miał możliwość bezpośredniego porównania następujących modeli:

- Denon DRA 700 AE,

- Denon DRA 500 AE,

- Yamaha RX 797?

Proszę o uwagi i obserwacje z takiego porównania.

• 1 miesiąc później...

Cześć!

ja od 3 dni mam nową Yamahę RX797. Jestem bardzo zadowolony jakością dźwięku. Masz dużą możliwość regulacji barwy, dzięki płynnemu loudness i pokrętłom basu i trebli. Można z nich nie korzystać, i ustawić opcję Pure Direct, ale mi bardziej odpowiada spektakularne brzmienie niż dokładna wierność przekazu. Tylko na słuchawkach korzystam z pure direct.

Sprzęt ma olbrzymiego kopa, znakomitą analityczność brzmienia, brak przesterowań przy wyższych poziomach głośności. Ogólnie - jak na razie - oceniam na piątkę. A jeszcze nie słuchałem tego z subwooferem, który można tu dodatkowo podpiąć.

Ogólnie zdecydowanie polecam!

Pozdr!

Błażej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.