Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 63SE , Grado SR80 i co dalej????

arekgrabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam jak w temacie Grado SR80 oraz CD Marantza 63SE. Coprawda moja pasja "dobrego dzwieku" dość długo musiała siedzieć w cieniu ale teraz wyszła i w miare mozliwości finansowych zostaje wprowadzana na swiatło dzienne:)

Ze względu na małe dziecko, nieustawne małe mieszkanie , fundusze itp postanowilem pojsc drogą dzwieku słuchawkowego. Proszę poradzcie jaki wybrać wzmacniacz słuchawkowy (do 600 PLN chętnie DIY) oraz kabelki..... Ze względu na lokalizację mam mocno utrudniony dostęp do odsłuchów... więc oprę się na waszej opinii żeby maksymalnie cieszyć sie jak najlepszym dziwekiem przy moim ukochanym jazzie i rocku (oczywiście na miare mozliwości finansowych).

Z góry mocno dziękuję i pozdrawiam!!

https://www.audiostereo.pl/topic/28985-marantz-63se-grado-sr80-i-co-dalej/

A może jakaś inna zmiana zamiast wzmacniacza słuchawkowego? Wiesz, np. Grado proponuje do swoich słuchawek wzmacniacz niewiele różniący się od tego, co masz w marcysiu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten RA1 to prawdziwy Rarytas : ) i to JRC4556 za 2,5zł : )

ja polecam takie coś co robi się 3 godzinki, a z mymi sr80 wywija dość ładnie :) zauważalna jest znaczna poprawa basu i ogólne poukładanie dźwięku. Koszt - około 50 zł. - wersja budget : )

Bardzo dziękuję za szybka reakcję, chciałbym jednak zaznaczyć że pisząc DIY nie miałem na myśli tego ze sam bede klecić wzmacniacz:) tu wypada dodac iż moja ostatnia próba zamontowania halogenka w suficie skonczyła sie małym wybuchem halogenka i korków:))

A czy wzmacniacz wg tego projektu zagra zauwazalnie lepiej niz wzmacniacz w Cd?

pozdrawiam

Od najsilniejszej determinanty czyli: słuchawki?

Od korzenia czyli: odtwarzacz?

Czego szukasz, co Ci się nie podoba teraz?

Niestety SR-80 nie słuchałem, tylko SR-60. Te IMHO mają małą reaktywność na zmianę amplifikacji.

Akurat SR80 są czułe na to czym się je napędza.

Zastanawiam się tylko czy aby ten Marantz nie jest za jasny do Grado? Jeśli jeszcze dojdzie nienajlepsze zasilanie w CD do już wysokie mogą być nieznośne.

Może w punktach:

1.Za tą kwotę to z diy chyba Forum(od Piotra) lub Holdegron(od Holdegrona:-).Przy czym ten drugi tańszy o połowe.

2.Co pewien czas pojawiają sie wzmaki z drugiej ręki typu headbox (niedawno był taki w zestawie z grado sr125 za 1000pln)

3."Ze względu na lokalizację mam mocno utrudniony dostęp do odsłuchów... więc oprę się na waszej opinii".Nie poddawaj się tak łatwo.zarówno holdegron jak i inni sprzedający (np.iwok który sprzedawał headboxa-pozdrawiam) uzyczą Ci sprzęt do odsłuchu za kaucją.

4.Ja mam Holdegrona i senki hd 590.Połączenie bardzo udane.Zyskuje przy dłuższych odsłuchach,moze mało efektowne ale nie meczące.

5.Poza tym mieszkamy blisko siebie,jakby cos to pisz na priv albo gg (wzmak do dyspozycji).

6.Nie zapomnij w budżecie o jakimś IC :-))))

pozdrawiam i zycze powodzenia

Dziękuję wszystkim za informację. Będe jednak walczył o odsłuch wzmacniaczy przed zakupem. No i zaczynam myslec o lekkiej ingerencji w brzuchu Marantza. Aktualnie przekopuje archiwum w wylonieniu kogoś kto zrobi to dobrze.

Pozdrawiam i dziekuję

Jeśli nie lubisz nadmiaru wysokich, to połączenie Holdegrona z SR-80 jest dobre. Ten wzmacniacz gra plastycznym, raczej miękkim dźwiękiem i łagodzi ostrą górę tych Grado. Jedyne, co mi w nim przeszkadza, to niezbyt precyzyjna (lekko rozmyta) lokalizacja źródeł dźwięku. Poza tym jest mały i sympatyczny, a z Robertem (Holdegron) bez problemu się dogadasz co do pożądanych zmian we wzmacniaczu.

Pozdrawiam.

Grzesz>>

Chciałem zdementować. SR80 wcale ostrej góry nie mają tylko są dość jasne i przy tym szczegółowe, więc jak pokazują to co dostaną ze źródła. Z tańszym sprzętem zdecydowanie lepiej gra SR60.

No tak, ale nie chciałbym cofać sie (downgrade do RS60)...a postawic krok do przodu (np upgrade zrodla). Dodatkowo w najblizszych planach adopcja wzm. Paradoxa:)

bartezzz,

>Chciałem zdementować. SR80 wcale ostrej góry nie mają tylko są dość jasne i przy tym szczegółowe

Dla mnie referencją są neutralne K-271S, stąd SR-80 wydają mi się ostro grające. To faktycznie pewne uproszczenie i określenie tych Grado, jako jasnych i szczegółowych jest trafniejsze. Mimo to lubię te słuchawki z wielu powodów (przestrzeń, bas, wygląd :)), choć brzmienie głosu np. Cohena przez K-271S jest dla mnie "normalne", a po przejściu na SR-80 mam przykre uczucie, że boskiemu Leonardowi ktoś w tzw. międzyczasie gwizdnął klejnoty. Tak więc ten jasny charakter Grado nie dotyczy tylko wysokich tonów. A poza tym to różnie słyszymy i różne lubimy i dobrze!

Co do mariażu SR-80 i Holdegrona, to poza opisaną zaletą i ludzką ceną, jak dla mnie, jest jeszcze jedna: gdy wyjeżdżam, to całe klamoty mieszczę w małej torbie i mam radochę z muzyki poza domem.

>arekgrabowski

Trochę powyżej twojego budżetu, ale działa: Edgar SH1 + SR80 + Marantz sprawdza się u mnie na rocku i jazzie. Przedem Pro-jecty (wszystkie dwa) coś tam próbowały zdziałać, ale było za jasno i czaemza ostro. Z Edgarem (a jest to hybryda) dostałem to, czego chciałem - pełne barwy i długie godziny muzyczki na uszach bez fatygi, którą Pro-jecty powodowały po 15 minutach. U mnie SR'ki polubiły się z Edgarem kropka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.