Skocz do zawartości
IGNORED

Peerless SLS 8 czy Vffa 22PL WR09 - 04

Stodal

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam pytanko apropo w/w glosnikow czyli Peerless SLS 8" i Vifa PL 22 WR09-04, ktory z nich bardziej nadaje sie na subwoofer? Mam w te jchwili juz wykonana obudowe, byly w niej inne glosniki mianowice 2x Tesla ARN 226/07 objetosc obudowy to cos ok 65L(+-3L) tesle sprzedalem i chcialbym wstawic zamiast nich, ktorys z tych 2-ch glosnikow. Opierajac sie o symulacje WinIsd i analize parametrow oba glosniki wydaje mi sie, ze swietnie pasuja do takiej objetosci mam tu na mysli oczywiscie 2szt w obudowie. Jesli chodzi o Peerlessa to opini juz o nim troche wyczytalem i sa one zazwyczaj pochlebne natomiast, co do Vify to za duzo o niej nie ma.

Ja chcialem do tej objetosci obudowy zastosowac strojenie dla Peerless-ow 45Hz, a dla Vif 34-37Hz.

Subwoofer bedzie gral w zasadzie tylko z muzyka wiec zalezy mi na szybkosci i wiernosci odtwarzania. Jako naped w tej chwili sluzy mostek na TDA 7294 ( pot. Tadeuszu:) ). To prosze o wyrazenie opinii i rad pomocnych co do stosowania tych glosnikow na jako niskotonowe do subwoofera.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/28996-peerless-sls-8-czy-vffa-22pl-wr09-04/

Najprędzej to SLS-10, nie dużej różnicy w cenie, ale niestety masz już budę na mniejsze głośniki. Mówi się, że SLS-8 jest dość słaby, marne zejście. Ja wziąłbym Vifę, to dobre głośniki. 2szt. zrobią sieczkę z mózgu.

na wstepie tego postu to przepraszam za blad literowy tytule oczywiscie mialo byc "Vifa". SLS 10" nie wchodzi w role, nie biore pod uwage zadnej 10". Nie mam mozliwosci przerobienia obudowy, moge tylko zmniejszyc srednice freza badz lekko poszerzyc otwor , w ktory wchodzi glosnik wiec 10" odpada. Z 10" to jak bym mial brac to XLS10 plus membrana bierna ale odpada ze wzg na obudowe.

"

Simonello, tak jest to problem gdyz mam narazie w planie juz budowe floorstandow, musze jeszcze polozyc fornir na moich ZG10c (padouk) pozatym pracuje, studiuje w weekendy i porostu nie mam zbytnio czasu bawic sie w budowe nowej obudowy. Znalazlem na tym forum uzytkownika, ktory sklada obudowy ale nawet nie mialem czasu od 14 dni jak sie z nim kontaktowalem, narysowac projektu dokladnego. Ja wiem, ze dla chcacego nic trudnego ale jakos nie chce teraz tracic czasu na skladanie nowej obudowy. Dlatego tez szukalem glosnikow 8 cali, ktore dobrze beda pasowaly do mojego litrazu obudowy, a jedynie wystarczy b-r dostrajac.

Wg. parametrow to vifa bedzie ciut "wolniejsza od peerless-a" ciezsza membrana, ale qts nizszy wiec odpowiedz impulsowa powinna byc lepsza. A wlasnie, a jak jest z wychyleniem max tej vify bo peerless- podaje 8,5mm ale cewka ma wysokosc 25mm, a przy vifie zaledwie wysokosc cewki 16mm to troche malo jak na glosnik niskotonowy kosztujacy 330zl szt (zamowienie z Holandii). Spl na podobnym poziomie mam wrazenie, ze Peerless chyba bedzie lepszym glosnikiem, ale nie wiem jeszcze jak jest z brzmieniem tych glosnikow bo zadnego nie slyszalem. A wiadomo , ze bas bassowi nie rowny. Musze jeszcze pomyslec bo roznica w cenie jest tez spora 2x sls 8 to koszt 360zl, a 2x Vifa to koszt 650zl. Prosze o wypowiedzi.

Simonello - nie do konca chodzi o cene bo jestem w stanie wykosztowac sie na vify (odlozylem sobie specjlanie na ten zakup), chodzi mi tylko, ktory glosnik bedzie poprostu lepszy w deklarowanej obudowie.

IMO prawie dwukrotnie więcej nie ma sensu inwestować w Vify, zwyczajna strata pieniędzy. A Peerlessy złe nie są, 1szt. da radę w zaledwie 10-12m, ale jak masz dwie sztuki, to będzie dobrze. Prezentują się niesamowicie ładnie poza tym, no i nie mulą, choć często tak się mówi. Możesz pomyśleć jeszcze nad Visatonem W200SC - to też dobry głośnik i w przystępnej cenie. Vify, jak to Vify, są niestety dość delikatne. Przy dużych mocach możesz "zepsuć :-) cewkę. Ja bym wyierał pomiędzy Peerlessami a Visatonami.

Link do rzeczonego W200SC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Cena to 177zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj masz prawdziwy hi-end, Peerlessy, Vify zjada na śniadanie. Ponoć gra niesamowicie, niskie zejście, niestety kosztem niskiego SPL-u. Ale naprawdę warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli tu sie zgadzamy, ze po co przeplacac. Umnie bedzie to gralo narazie 13m^2, moze pozniej w 20m^2.

Co do W200SC, to odpada marna skutecznosc rzedu 78-81db oczywiscie w pasmie subwoofera czyli od 40-100Hz wg ich ch-ki. Cewka zaledwie 12mm, to juz w tesli bylo 13 :). Zbyt duza powietrza , to on nie przepompuje. To temu glosnikowi podziekuje. Ale zobacze moze jeszcze na GF200 Visatona? Tyle, ze Visatona nie sprowadze z Holandii po nizszej cenie. Zastanowie sie glebiej nad tym Visatonem GF200.

dzieki za odpowiedzi

tego tiw-a 200 zauwazylem no ale niestety juz jest zbyt drogi, jak na moj budzet ale wyglada nie samowicie. Z reszta szkoda marnowac tego tiwa na wzmacniaczu w mostku na tda 7294 poprostu nie rozrusza sie zbyt dobrze.

Tesle juz sprzedalem na allegro za 75zl. Ja ten glosnik polubilem bardzo jak za cene 45zl za szt to dla mnie byl ok - nie mam sie o co do niego przyczepic. No ale zobacze co ten Peerless potrafi. Ale jak uzbieram wiecej kasy to pomysle nad tym Tiwem ale moze 250, a nie 200.

• 1 miesiąc później...

witam

Peerlesy dzis doszly i od razu je zamonotowalem. Na chwile obecna graja w obudowie b-r 62 L strojonej w okolicach 35 Hz, kanal b-r ma w tej chwili srednice 7,8cm i dlugosc 13cm.

Jesli chodzi o brzmienie nie jestem poeta wiec nie napisze tu jakis ladnych audiofilskich zwrotow poprostu bas jest lepszy bez dwoch zdan. Pierwsza sprawa wieksze zroznicowanie w barwie wzg Tesli, impuls wbrew symulacji ten glosnik na ucho jest szybszy, zadnych przeciagniec to chyba zaleta lepszego napedu. Narazie napedzam go mostkiem TDA 7294 (obciazenie 16 ohm- szeregowo laczone SLS) w sumie nie jest zle ale potrzeba czegos wiecej narazie wymienie trafo o wiekszym napieciu z 2 x 24V na 2 x 28V (uzwojenie wtorne) powinno to dac ok 120W/16ohm.

Wracajac do brzmienia - pasmo siega duzo nizej, bass jest glebszy wylewa sie po calym pokoju tzn w pozytywnym znaczeniu (nie do konca wiem jak to opisac) jest go duzo ale tyle ile powinno byc jesli chodzi o moj sluch.

Jeszcze pokombinuje troche ze strojeniem zobacze jak bedzie gral przy strojeniu w zakresie 40-45Hz.

Glosniki dzis przyjechaly wiec pewnie trzeba troszke czasu aby sie rozgrzaly napewno jeszcze sie cos zmieni brzmieniu mam nadzieje, ze na lepsze.

Podsumowujac SLS jak narazie milo mnie zaskoczyl i raczej juz nie wroce do zadnej Tesli (chodz na poczatek jak za glosnik 50zl to jest niezly).

jak poslucham dluzej to moze bardziej zwroce uwage na szczegoly w brzmieniu i uzupelnie opis o nowe doznania akustyczne. A na dzis tylko tyle.

pzdr

Stodal:

1. Dlaczego nie dodać drugiego mostka na TDA? W ten sposób z łatwością osiągniesz łączną moc rzędu 200W. Nawet jeżeli radiatory zostaną te same, to będzie i tak lepiej niż dla dwóch kostek "podkręcanych" napięciem zasilającym jako że będzie większa powierzchnia wymiany ciepła krzem - aluminium. Na pewno nie topiłbym kasy w wyższe zasilanie do jednego mostka.

2. Strojenia BR które ćwiczysz są impulsowo (odpowiedź na skok napięcia) beznadziejne. Co prawda niektórzy odbierają coś takiego jako "wykop" i nic mi do tego, ale na Twoim miejscu (w takim pomieszczeniu) spróbowałbym choć na chwilę obudowy zamkniętej (zatkanie rury trudne być nie powinno).

Nie bardzo wiem technicznie jak podlaczyc kolejny mostek TDA z mostkiem TDA.

Ten impuls, o ktorym piszesz to nie masz na mysli group delay tylko wygasanie glosnika jego oscylacje w czasie czy jakos tak to sie nazywa.

Co do obudowy zamknietej - chetnie bym sprobowal ale pasmo od 50Hz to juz mialem na Tesli i jakos sub do muzyki bo takie jest przeznaczenie nie bardzo mi pasi. Wiem, juz teraz ze zamknieta Tesla, a Peerless to bas zupelnie z innej bajki. Sam nie wiem narazie bede probowal z b-r, zawsze mozna zatkac i zobaczyc efekt. Nie mam zbytnich wymagan odnosnie dzwieku - jak narazie postaram sie te peerlesy dostroic do swojego ucha.

Stodal:

Nie wiem za bardzo jak masz rozwiązany napęd suba, ale IMHO drugi mostek można dać tak - podłączasz mu zasilania, masę i sygnały wejściowe (dla obu końcówek) dokładnie tak jak pierwszemu, do wyjścia jednego mostka (a więc między wyjścia końcówek) podłączasz jeden głośnik a do drugiego - drugi głośnik. Jedyne o czym należy pamiętać to takie same wzmocnienia w obu mostkach.

Naped to dwie koncowki w mostku z kitow AVT 2153. Schemat mostkowy ponizej. Zasilacz juz zamowilem. A mozna jak piszesz Misimor mostek z mostkiem i napiecie 39,48V bo tyle powinno byc juz kondami na koncowce przy napieciu wtornym trafa 2 x 28 V ?

zapomnialem dodac. ale ze mnie typ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli miałbyś dać dwa mostki, to podwyższone napięcie nie jest potrzebne - tylko będą się niepotrzebnie grzać. +-28V stałego i chwatit.

Skoro zamówiłeś już zasilacz to zapomnij o mojej radzie.

Zasilacz zawsze mozna wykorzystac do czegos innego. Pieniadze napewno nie pojda w bloto. W tej chwili napiecie na koncowce wynosi 33V, wtorne 2 x 24V. Plytrki to koszt 8zl/szt elementy ok 20. moge sie wykosztowac jeszcze na dwie koncowki jesli przyniesie to korzystny efekt to czemu. A misimor probowales juz takiej konstrukcji, ze ja tak nazwe: "podwojnego mostka"? jakich parametrow mozna sie spodzieac z takiego polaczenia i z jaka dopuszczalna impedancja takie cos moze pracowac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.