Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do Hyperionów ?

Piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Z tanich kabli najwiecej basu daje Jamo Flat 2x2.5 mm - jak na moj gust basu jest wrecz za duzo. Cordial w moim systemie wycinal basy - moze nie do tego stopnia co pseudo-kable Sonik Link, ale jednak. Jesli dysponujesz jednak wieksza gotowka, bezapelacyjnie polecam Audioquesta, no moze jeszcze cos z VDH.

parę miesięcy temu wysłałem maila do AA z zapytaniem jak CA A500 poradziłby sobie - wg nich - z Hyperionami, i czy w ogóle słuchali takiego zestawienia

poniżej odpowiedż jaką otrzymałem:

> > Witam.

> > Oczywiście że słuchaliśmy.Nawet graliśmy na nim w sklepie przez

> dłuższy

> > czas.CA bez problemu pociągnie Hyperiony, nawet nie zdąży pan ustawić

> gałki

> > mocy na godzinie 10.Hyperiony mają 90dB skuteczności,

> > Ostatnio sprzedaliśmy zestaw Hyperion + CA wzmak i cd.Klient mał do

> wyboru

> > jeszcze Yamahe i Nada.Wybrał CA ze względu na plastyczność dzwięku i

> głębie

> > basu, nie wspomne o innych walorach.

> > Śmiało może pan w to wchodzić.

> > Pozdrawiam.

Bardzo lubię takie statystyki oparte na jednym kliencie. Też kiedyś wybrałem Denona mając do dyspozycji NADa i Arcama. Czy pociągnął B&W mające też z 90 dB albo niewiele mniej. No pewnie. Ale jakbym dziś wybierał z tego zestawu, to bym wybrał Arcama.

Zbig,

To nie jest statystyka, tylko przykład. Gość miał to wyboru 3 systemy, Wybrał tak jak wybrał. Inny wzi,ąłby pewnie Yamahe, a następny NADa. I tak juz jest i będzie.

Zamiescilem ten wpis po to, aby uzmyslowic kolejny raz, ze NIE MA prostej odpowiedzi na pytanie "jaki wzmak wybrać do kolumn XYZ". Każdy zdecyduje inaczej, ale żeby zrobić to dobrze, po prosdtu trzeba posłuchac SAMEMU.

Piotrek: wywal ast75. Też taki miałem, wymieniłem na cordiala 440 i jestem bardzo zadowolony. Co od razu słychać, to poprawę basu.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość Dziwne

(Konto usunięte)

Zrobilem aksperymet ; podlaczylem do jednej kolumny gruby, miedziany kabel, jaki dostalem kiedys z altusami. Zmiane slychac od razu... i chyba wywale soniclinka. Nie jest to jeszcze to czego bym oczekiwal, ale jest lepiej. Aha, zabiera mi ten kabel troszke gory... a moze mi sie wydaje.

Dziwne: ja miałem to samo, jak w miejsce jakiegoś grubego technokabla (leży w piwnicy) podłączyłem kupiony bez odsłuchu AST200. 1,5h siedziałem następnie z rozdziawioną gębą ze zdumienia i słuchałem tej gładkości dźwięku ; )) doszukując się różnicy.

WNIOSKI:

1. Kabel za 4-7zł/m z wysoko oczyszczonej miedzi może się z nim równać bez kompleksów.

2. Świetna, skuteczna reklama marnego produktu za stosunkowo (do tego, co sobą prezentował) duże pieniądze.

3. Reklama - nie test ; ))

A jak jest z DNM Reson? Non stop zmieniają dystrybutora, w mojej okolicy ciężko go odsłuchać, a prasa (HFM) zachwyca się nim niezmiennie.

Czy to tylko marketing jak w przypadku AST200, bo tego akurat słuchałem i miałem podobne odczucia jak przedmówcy (przereklamowany)?

Kofffers- już kiedyś pisałem, że to kabelek dla frustratów. Nie mopgę zrozumieć/pojąć fascynacji tym kablem (sygnałowy.)

Budził we mnie zupełnie skrajne odczucia. W sumie mnie zdenerwował i oddałem go, nie podłączając z wściekłości głośnikowego. Źle zrobiłem, wiem, ale już się stało.

Było o nim na forum - > wyszukiwarka - > DNM Reson.

Pozdr.

Andrea29, dzięki za info.

Jestem nowy na forum i odkrycia możliwości wyszukiwarki dokonałem dopiero przed chwilą.

Tak na marginesie to znajomy dzwonił do mnie przed chwilą, że ma do sprzedania MIT Terminator 2 bi-wire za 1,5 kzł (2x2,5 konfekcjonowany). Czy warto?

Zależy mi na przestrzeni tzn. żeby nie ograniczał możliwości Creek'a w dziedzinie przestrzeni i dolnego pasma. Znajomy mówił że MIT to przestrzeń kosmos i bas potężny. Podzieliłem to przez 2 (jak zwykle) i tak się waham nieco.

Mój dotychczasowy głośnikowiec to Monster Cable MCX bi-wire, nie pomnę który numer, ale kontrola w dolny paśmie to nie jest najmocniejsza strona tego kabla, przestrzeń także. Szukam cały czas następcy, ale tym razem chciałbym podejść do tego z rozwagą (żona . Myślałem o Crosslinku i VDH D352, oba w bi-wiringu, ale możliwości odsłuchu w domu mam zerowe, a w przypadku kabli ma to dla mnie duże znaczenie. Co sądzicie o tych kablach? Jakoś mało informacji jest na forum na temat VDH d352.

Nie będę się definitywnie wypowiadał na temat ceny tego MITa. Przypuszczam, że zaproponowana cena jest porównywalna do ceny sklepowej nowego w USA. Ale u nas ceny MITa są zupełnie z innej bajki.

Ja mam MIT 4 single wire (czyli ta sama seria, niższa półka) i w mojej ocenie jeśli chodzi o przestrzeń i kulturę brzmienia jest bardzo OK. Scena jest nieco cofnięta, dobra przestrzeń, góra jest wygładzona, nie ma żadnych dokuczliwych syków. Nie ma też podbicia średniego basu - na dole jest bardzo czysto. Producent twierdzi, że im niższy numerek (5-4-3-2), tym przede wszystkim lepszy bas.

Czytałem, że w stosunku do kabli MIT ze średnich i niższych przedziałów cenowych pojawia się zarzut, że dźwięk jest "processed", czyli nieco sztuczny, nienaturalny, spreparowany. Musisz to zweryfikować u siebie - ja tego nie stwierdziłem w takim stopniu, żeby to przeszkadzało. Trzeba też pamiętać, że pierwsze włączenie niewygrzanego kabla MIT to pewny szok - dźwięk jest przytłumiony i nie ma zupełnie basu (ja byłem strasznie zawiedziony, bo nie wierzyłem do końca, że wygrzanie pomoże). Naprawdę trzeba trochę odczekać i nie wyrzucać MITa za okno. Zwłaszcza, że ktoś może dostać w głowę puszką. Przypuszczam, czy taka sytuacja zdarza się nie tylko z całkiem nowym kablem, czy także z takim od pewnego czasu nieużywanym (ja kupowałem ex demo).

Pozdrawiam

>Jarząbek

Ten MIT o którym pisałem jest używany, nieco spreparowany dźwięk mi nie przeszkadza, słucham dużo elektroniki, post rocka i jazzu z częściowym wspomaganiem elektronicznych przeszkadzajek, więc syntetyka nie jest problemem. Dochodzę do wniosku, że warto się postarać o odsłuch tego kabla w domu. Mam nadzieję, że tajemnicza zawartość puszki w MIT'ach nie zużywa się z upływem czasu. Czy mam słuszność? Martwi mnie trochę jedna rzecz. Do wzmaka dochodzą 2 końcówki i bi-wiring zaczyna się od puszki. Wolę raczej tradycyjne 4 żyłowe rozwiązanie typu speaker A i B i odczepy w kolumnach. Czy rozwiązanie z MIT'a jest gorsze od tradycyjnego?

Czy dać sobie spokój i postarać się o odsłuch Crosslinka i VDH d352?

-> Koffers

Chyba niechcący zaanektowaliśmy wątek "wzmacniacz do Hyperionów".

Szczerze powiem, nie wiem jak to jest z tym zużywaniem się puszek, a właściwie ich zawartości. Co do zastosowanego patentu bi-wire, to kiedyś w prezentacji firmy MIT ("artykuł sponsorowany"?) wypowiadała się na ten temat Hi-Fi i Muzyka. O ile pamiętam, to przedstawiali to jako świetne udogodnienie dla tych, którzy mają wzmacniacz z dwoma a nie czteroma parami gniazd i zapewniali, że co do innych rzeczy to ten kabel niczym nie różni się w budowie od tradycyjnych kabli do bi-wire.

->Jarzabek

Uzywam Mit Terminator 2 Bi-Wire i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie ma zadnych sladow "procesowanego" dzwieku. Mimo,ze probowalem wielu innch kabli zawsze powracalem do MIT.

Cena Mit Terminator 2 Bi-Wire uzywanego w USA to $200-300.

Warto zobaczyc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) by zorientowac sie w cenach.

Mozna tez spotkac oferty jak ta za $190 gdzie sprzedajacy jest gotowy wyslac kable za granice:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

Parsec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarząbek & Parsec

Dzięki za linki i opinie. Przepraszam wszystkich za mały oftopic, ale nie chciałem zaczynać kolejnego wątku o kablach, a w ten wątek akurat zaczął lekko odbiegać w tę stronę.

Pozdr

---->Koffers

Ja używam MITa od lat i bardzo go polecam. W systemie stereo mam bardzo "wypasionego" MITa, ale w systemia Kina domowego mam właśnie MITa Terminatora2. Jest to świetny kabel i na pewno warto go kupić, ale cena 1,5 k zł to niezbyt uczciwa oferta!!!

Zależy jeszcze ile lat ma ten kabel i w jakim jest stanie, ale pamiętaj, że jest to już seria nieprodukowana! Na zachodzi i u nas np. w AudioLazurze te kable chodzą po dużo niższych cenach.

Zwróć też uwagę, że kable MITa mają system wymiennych końcówek ICCON. Przy Bi -wi masz tych końcówek 6. Jeżeli gość Ci oferuje kabel z oryginalnymi końcówkami MITa za 1,5 kzł to jeszcze może być, ale jeśli bez końcówek to chce Cię naciągnąć.

---->Milimetr

"Na zachodzi i u nas np. w AudioLazurze te kable chodzą po dużo niższych cenach."

Oprócz Audiogonu, gdzie mogę jeszcze poszukać używek? I co to jest AudioLazur? Przez wyszukiwarkę mi nie przeszło

dzięki ogólnie za podpowiedzi, lubię basiszcze i dużą przestrzeń i mam nadzieję, że ten MIT to jest to. Szukanie kabli, jak się mieszka na zad...u jest ogromnie frustrujące. Facio z najbliższego sklepu traktuje Cię jak leszcza i wcisnąłby Ci wszystko co akurat ma z góry zakładając, że jesteś głuchy jak pień i on wie najlepiej co ty akurat słyszysz. Krew mnie zalewa, no ale ja nie o tym... dzięki jeszcze raz za rady

pozdr

--> Parsec

Pooglądałem sobie kabelki na audiogonie. No fajnie jest, ceny przyjazne, ale jak tam płacić? Większość osób prywatnych używa tam paypal'a z tego co trafiłem, a ja nawet nie mogę się tam zarejestrować bo Polandii na liście brak.

Czy ma ktoś doświadczenie w płaceniu na aukcjach zagranicznych, bo moje kończy się na zakupie książek na Allegro.

Ciezko mi cos radzic jesli chodzi o sposob zaplaty gdyz ja zazwyczj uzywam Pay Pal dzieki miejscu zamieszkania. Czasami ktos akceptuje karty kredytowe. Przkaz pieniezny "money order" jest popularny. Nie wiem jak sie ma z tym sprawa w Polsce. Zawsze pozostaje Western Union, ale dodaje to sporo do ceny zakupu.

Pozdrawiam,

Parsec

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.