Skocz do zawartości
IGNORED

Po raz kolejny.... zestaw do 2000 zl.

C_S_O

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To moj pierwszy post. Czytam forum od 4 misiecy bo od takiego mniej wiecej czasu robie rozeznanie w temacie :) Dysponuje kwota ok 2000zl. Potrzebuje monitorow, wzmacniacza, standy, kabelki... Czyli wszystko. Muzyka to rock progresywny, czasem troszke ostrzej ale rozniez troche jazzu. Pow. ok. 10m2 Oto co mniej wiecej wybralem:

Wzmacniacz (kwota okolo 500zl):

Rotel RA-931

Luxman seria LV

Monitory:

KEF iQ3 (nowe za 1300zl)

USHER S-520 (nowe okolo 1200)

Paradigm Monitor 3 .v4 (tu juz bym musial poszukac uzywek - ostatnio na allegro sie pojawily

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Do tego standy i kabelki (bez szalenstwa :)

Prosze Was teraz o opinie bo ja juz sam sie w tym gubie. Jestem z Wroclawia i mam zamiar posluchac monitorow przed zakupem tylko chce sobie jakos ograniczyc pole dzialania do kilku modeli. Czytalem chyba wszystkie tematy o tych monitorach i dalej nic nie wiem :) (tak to chyba jest :) Moze poradzicie jakies marki, ktore zupelnie mi nic nie mowia a sa warte uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/29103-po-raz-kolejny-zestaw-do-2000-zl/

W kwestii firmy czy modelu nic ci nie doradzę, ale skoro jesteś z dużego miasta to po prostu pochodź po sklepach i słuchaj, słuchaj i jeszcze raz słuchaj i kieruj się własną oceną co ci się spodobało najbardziej.

Proponuję na poczatek klony Totema Mite - zapłacisz połową albo mniej co za wspomniane przez Ciebie kolumny.

Standy kupisz za ok. 200 zł. Wzmacniacz faktycznie ok 500 ale nie mam typów. Kable może audionova ? Za 300 kupisz wszytko.

A na koniec rarytas - przetwornik Pana Stelmacha do CD - koszt 700 zł - wart każdej złotówki.

CD po przeróbce zagra jak CD za 4k-6k zł. Wiem bo słuchałem.

Reasumując - 500 + 200 + 500 + 300 + 700 = 2200 pod waruniem, że masz już CD które można przerobić.

Taki systemik powinien zagrać naprawdę fajnie pod warunkiem, że wzmacniacz będzie przyzwoity - ja bym polował na Pioneera 400X - swego czasu król budżetowych wzmacniaczy.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

C_S_O

przede wszystkim dobrze kombinujesz...Twoj kierunek jest jak najbardziej prawidlowy wiec to juz polowa sukcesu...jesli chodzi o monitory(bo wedlug mnie raczej bedzie to najlepsze rozwiazanie) to tez sugeruje(przynajmniej posluchac) klony totemow, ktorych propozycja juz tu padla, sam mam, przesiadlem sie z takich ja w "o mnie" i nie zaluje, ok 1000 kosztuja nowe DIY, z drugiej reki niedawno byly po 700 nawet...z kablami na poczatku bym byl ostrozny i nie wdawal sie w wieksze sumy, osluchasz sie ze sprzetem i wtedy zdecydujesz czego Ci brakuje lub czego jest nadmiar, audionova moonwalk jest oczywiscie dobrym kablem ale z tym mozna poczekac a lepiej na poczatek dolozyc ta kwote do wzmaka czy CD...wlasnie, jesli o CD chodzi to moze cos z serii sony es, za ok 400-500 mozna np kupic 339, potem niewielkki tuning u Piotrka 608 i masz juz dosc dobrego CD...no nie pomoge Ci niestety co do wzmaka bo sam wystartowalem troche wyzej i to w lampowym wiec nie bardzo osluchany jestem:))

Mag

…co do przedmówców to nic do nic ująć, jedyne co mogę od siebie dorzucić to sprawa monitorów… jeśli koledze nie chce się bawić w DIY to proponuje posłuchać AA Dione, używane chodzą w okolicach 750zł, a za te pieniążki naprawdę ciężko kupić coś równie dobrego.

Pozdrawiam i życzę udanych łowów :-)

Bardzo miło w tym wątku:-)))))

1.Także polecam klony Totemów(widzę ze grono zadowolnych rośnie).A jeśli nie to może mało odkrywczo: Tannoy m1,m2.Ale pamietaj,że BR do tyłu więc trochę miejsca potrzebują.

2.Miałem Rotela ra921 i jeśli 931 jest lepszy to bedzie bardzo dobry wybór.

3.Kupujac cd z drugiej ręki poszukaj jakieś z popularnym modelem lasera (np denon1460,ale rekomendacje Piotra spowodowały mocny wzrost cen-ja swojego sprzedalem za 400 pln)

4.Kabelki najtańsze(klotz 50pln+jakieś gosnikowe za pare zlotych/m)

5.No i zostaw sobie koniecznie 100 pln na jakies dwie fajne płytki bo radocha będzie duża/

pzdr

bartek

jesli mowa o glosnikowych to na poczatek moze jakiegos cordiala...cos chyba 6 pln za metr jak dobrze pamietam wiec 2x2,5 wychodzi ok 30pln, jak na poczatek moim zdaniem wystarczy

Mag

Moim zdaniem najwazniejsze sa kolumny i na nich trzeba by sie skupic. Jest to element ktory najrzadziej sie wymienia i najwiecej sie traci przy odsprzedazy. Szczegolnie jak sie kupuje nowe. Zdecydowanie polecam odsluchy. Mnie sie nie kiedys nie chcialo, kupilem sugerujac sie opiniami i wiem ze to byl blad.

Ja w tej chwili kupil bym wszystko uzywane. Mozna kupic lepsza klase za ta sama cene.

Kable supelnie bym olal. Uwazam ze przy sprzecie klasy o ktorej mowimy nie ma sensu inwestowac w kable. Kup tanizne ktora polecaja. Głosnikowy PROCAB LS25. Interkonekt oplaca sie zrobic np z KLOTZA( metr 8zł + 20 komplet wtykow). Gotowego bym nie kupil bo wołaja 50zł. Tyle co profigold pga 4201, który moim zdaniem jest lepszy. Nie ciągnieeee sie na basie jak KLOTZ.(akurat to uchwyciłem w dobrym systemie kolegi, bo sam mam sprzet za podobna kase do Twojej i u mnie nawet zmiana cd z nad 522 na marantz cd60 nic nie wnosila. W tych przedzialach cenowych to najwieksze znaczenie ma akustyka , rozmieszczenie kolumn i kolumny) O Cd nie piszesz bo pewnie masz. Jesli tez bedziesz kupował to weź jakies tanie. Max 150zł. Najwieksze przyrosty wydanych pieniedzy do jakosci brzmienia odczujesz na kolumnach. Reszte toru mozna wymienic w kazdej chwili bez straty, np polujac na okazje przed swietami kiedy to ceny sa najnizsze.

Powodzenia.

Bardzo dziekuje za fantastyczne wypowiedzi ( serio uwielbiam to forum - takie zaangazowanie!!! ) Ok sprawdze te Totemy... A moze ktos napisze co o tych monitorkach ktore wymienilem np. KEF iO3 bo czytalem opinie ze jest to gorsza seria od Q1 ... Czy to prawda? Co do tecyh Paradigm'ow to nie wiem czy pakowac sie w te uszkodzenia bo mam dziwne wrazenie ze po prostu sobie spadly na ziemie i sie poobijaly ;) Czytalem tez ze Ushery S-520 nie do rocka hm... a jak to bedzie wygladalo na 10m2? Nadal beda sie gubily i bas bedzie skromny. A co do upodoban brzmieniowych to prosze tylko nie zrozumcie mnie zle - nie szukam lomotu basowego - potrzebuje czego takiego co daja mi Koss'y Porta Pro ... :) Czyli bas jest tam gdzie ma byc (choc niektorzy twierdza ze sluchawki sa przebasowane ;) DO tego przestrzen i scena. Jak widzicie pisac tak moglbym do rana ale nie o to chodzi. Z monitorami z drugiej reki jest tez niestety tak, ze ciezko jest je znalezc do odsluchu ( te starsze ). A co do Tannoy M1,M2 to fakt - to byl moj faworyt jakis czas temu jak mialem skromniejszy budzet. Ale gdy moge przeznaczyc ok 1300 na monitorki to powiedzcie sami... Chyba warto poszukac prawda? :) Dzieki jeszcze raz za rady i czekam na dalsze :)

W sumie to koledzy dobrze radzą i nic tu odkrywczego do dodania nie mam :)

Prawda jest, że do takiego systemu nie ma sensu za bardzo szaleć z wydatkami na kable i ja również polecałbym budżetowe Cordiale, Klotza (sam uzywam i jestem całkiem zadowolony), ewentualnie gotowe kable z Audionovy.

Jeżeli chodzi o monitory np. z drugiej ręki (nie nowe ani DIY) to może warto wejsć w Tannoye M1 albo M2 - grają sympatycznie, są raczej niedrogie a i z odsprzedażą raczej problemów nie ma, no i co najważniejsze niewielkim nakładem mozna je jeszcze poprawić - o tzw. tuningu M1 jest sporo na tym forum.

A ja się będę upierał, że nic tak nie pomoże systemowi jak przetwornik P. Stelmacha. To jest naprawdę magia. Słuchałem na różnych kolumnach i wzmacniaczach - i zawsze brzmiał rewelacyjnie. Efekt jest taki jakby zdjąć grubą kotarę z kolumn. Ma się wrażenie muzyki live.

Co do kabli to różnice słychać. Testowałem dziś Klotza vs Sonus Oliva. Gołym uchem słychać różnicę. I to w każdym aspekcie brzmieniowym. Po prostu inna klasa. Choć z drugiej strony im lepszy sprzęt tym kabelek ważniejszy. Pewnie do pewnego pułapu cenowego nie słychać wielkich różnic ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W kwestii Tannoyów (sam posiadam M2) - potrafiły zaskakująco pięknie zagrać z lampiakiem kolegi, ale w moim systemie (zdecydowanie budżetowym) chyba się nie sprawdzają (piszę 'chyba', bo nie ustaliłem jeszcze osatecznie czy to wina wzmaka czy głośników) - góra pozostawia troche do życzenia. Dlatego jeśli masz więcej kaśki to faktycznie dobrym pomysłem będzie się rozejrzeć co można za to kupić. Może najpierw kup wzmaczek i dopiero potem poszukaj do niego kolumn?

Jeśli chodzi o kabelki - polecam samodzielne diy, szczególnie w przedziale cenowym, który Cię interesuje. We Wrocławiu nie powinieneś mieć problemu z dostępem do surowca (kable, wtyki).

Piopio

no wlasnie widac ze sie upierasz, nikt przeciez nie twierdzi ze przetwornik ten jest zly, ale mowimy tu o zlozeniu na poczatek systemu, przetworniki montuje sie potem jak juz sie ze swoim zestawem osluchasz i bedziesz chcial poprawiac, ale na pewno nie zaczyna sie od tego, jesli trafi akurat takiego cd co bedzie mial zamontowany to ok , ale ladowac od poczatku kase?? chyba nie tedy droga...

Mag

Dodam jeszcze, ze co do monitorow to fajnie by bylo aby bassreflex byl z przodu. Sami wiecie czemu... :) Czytalem ze Tannoye M2 dopiero po tuningu graj gora lepiej a w to nie chce sie bawic (no chyba ze jasny wzmacniacz) :)

Tak tez planuje ze kupie najpierw wzmaka. Napisalem nawet na jedno z ogloszen na forum Rotela RA-931 i najpierw cena byla 300... W mailu dostalem info ze juz 400 bo jest duze zainteresowanie... Napisalem ze ok 420 i tu cisza :) Oplaca sie dac np. 550 z Allegro bo jest chyba jeszcze?

Kabelki - glosnikowy na razie chyba bedzie to zwykly OFC 2X2,5mm moze jak zostanie kasa to Profigold BassFleX (oplaca sie? warto?) za 9zl za m. Interkonekty jeszcze popatrze ale tak jak pisaliscie na poczatek malo wazne.

C_S_O

wpadnij jak masz chwile do Gizycka 04 listopada, szczegoly tutaj

Ukryta Zawartość

Mag

Ukryta Zawartość

Niewykluczone ze sie pojawie bo jade do domu na 1 listopada. A tak sie sklada, ze od 4 lat mieszkam w Gizycku... Tak wiem sporo forumowiczow jest z Gizycka i sadze ze przedzej czy pozniej sie poznamy ;) Tym bardziej ze zinteresowaly mnie konstrukcje monitorow McGyvera... Jeszcze napisze czy bede.

Na stronie AA nie moge znalezc oferty monitorow... Cos ze mna nie tak czy nie ma ich w sprzedazy? Napisalem maila i czekam na info. A jak wyglada dostepnosc moniotorow AA z drugiej reki?

A napisze ktos cos wreszcie o KEF iQ3? Warto wylozyc na to 1300 zl? Nikt nie ma zdania?

zdecydowanie C_S_O wybierz się na odsłuch produktów mcgyvera

system referencyjny uzywany przez McGyvera to:

CD z przetwornikiem Stelmacha

monobloki Pana Maćka

no i własne konstrukcje kolumn - ja słuchałem Minas anor

razem daje to istny czad - lepszego systemu nie słyszałem

muzyka brzmi prawie jak na żywo - czuć emocje

w tym systemie nie ma żadnych kocy czy nawet woalek

może nie jest to system budżetowy ale stosunek cena/jakosć ma nie do pobicia

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.