Skocz do zawartości
IGNORED

Sony cdp-xb630 przeróbka kwarc i analog.

asta

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed dylematem czy warto przerabiać ten CD,szukałem serwisówki ale niestety nie znalazłem jej nigdzie,chciałem się dowiedzieć jaki clock tam wstawić,wiem tylko że przetwornik to cxd8567am-taki sam jak np.w cdp-xe300,po otwarciu znalazłem kwarc ,lecz jego symbole niewiele mi mówią.

co do analogu to użyte kostki to NJM4580,ponoć nie najgorsze,czy warto je zmieniać?,kondensatory bym zostawił bo lipy nie wsadził sony-silmic,gold fine,przy przetworniku ,silmic i nippony asf. czekam na wasze sugestie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zacznij od standardów - diody, zmień opampy (kup kilka i wybierz najbardziej Ci odpowiadające), zmień stabilizatory. Jeśli siedzi tam jakiś bardziej znany DAC to pewnie opisy jego modyfikacji znajdziesz tutaj na forum. No i zadaj sobie przede wszystkim pytanie jak daleko chcesz zajść z modyfikacjami i ile masz na nie kasy. Zegar będzie jednym z większych wydatków.

Właśnie DAC(CXD8567AM) nie należy do najpopularniejszych,wogóle o nim nic nie znalazłem w sieci,a kwarc nowy pewnie by kosztował bo to nie taka częstotliwosć jak w philipsach itp. co do opampów to mam zamiar się pobawić ,może na początek opa2134lub OPA2604 ,chyba będzie lepsze od tego co jest wśrodku ,diody takie sobie ,może też się skuszę,jedno mnie ciekawi ,czy kondensator w zasilaczu NIPPON - ASF (6800uF) nie lepiej zastąpić czymś innym ,tak samo przy dac-u są jakieś rubycony i elna silmic.zasilanie wzm.operacyjnych wynosi tylko + - 7V.

>>asta

Jaro_747 ma rację. Jeśli częstotliwość kwarcu nie jest standardowa to prawdopodobnie jego wymiana będzie nieopłacalna - będą musieli wykonać 1szt, a to znacznie podniesie koszty. Chyba taniej i lepiej będzie jeśli kupisz coś lepszego już w standardzie, a zaoszczędzisz trochę na kwarcu i pewnie na czasie, bo skoro przetworniki są mało znane to będzie trzeba dużo się z tym cudem bawić, więcej niż z innymi znanymi klockami. Możesz spróbować pozmieniać stabilizatory, dodać oddzielne zasilanie (jeśli masz jakieś dobre trafo pod ręką), a jeśli efekty będą dobre to wtedy zastanowić się czy go dalej ruszać czy sobie darować.

Gwoli wyjaśnienia: kwarc sam w sobie jest elementem o dużej stabilności.

W większości sprzętu stosowany jest najprostszy oscylator na bramce-inwerterze.

Działać działa, ale już pojedyńczy tranzystor w odpowiednim układzie byłby lepszy.

Dlatego zamiana średniego, czy nawet kiepskiego kwarcu na dobry w kiepskim układzie

niewiele pomoże.

Ale dla pocieszenia sprawa nie wyglada tak źle.

Wystarczy policzyć: 33,8688=3*12,2986.

Czyli robimy generator na kwarcu 12,2986 pracujący w trzecim overtonie.

Jeżeli nic Ci to nie mówi, to na razie zostaw to, może ktos ci pomoże.

Jestem Europejczykiem.

Pierwsza sprawa to zegar. Może być np. TENT CLOCK XCO, albo jakiś inny - może z Allegro albo jakiś forumowy?

Później kondensatory - w torze sygnałowym audio i zasilaniu zmień ceramiczne na foliowe (MKT, MKP, MKS). Odseparuj zasilanie części cyfrowej - poprzez osobny stabilizator. Albo postaraj się tam o dobrą filtrację (nowe, dobre ondensatory elektrolityczne, OS-CON przy układach cyfforych, DACu).

Później inne poprawki i nowe wzmacniacze operacyjne w stopniu analogowym.

W torze sygnałowym lepszych nie ma co dawać bo są tam zarówno foliowe jak i silmic i jakieś małe typu mkt ,

jedno jest pewne wymienię NJM-y na jakieś opa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kondensatory przy przetworniku bo zauważyłem że jeden rubycon(YK) nabiera masy z boku obudowy:)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.