Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

Tranzystorki wymienione na oryginalne ( wreszcie dotarło zamówienie z north.pl ). CD rusza bez problemu ale po kilku minutach zaczyna przeskakiwać i wtedy tranzystoki sa bardzo gorące . I dalej dupa .

...there is no spoon...

Część odpowiedzialna za serwo w Denonach z układami CXA1081/1082 jest taka sama.

Grzeje się gł. tranzystor od silnika obracającego płytę, pozostałe wg mnie mogą jeśli masz np. źle ustawiony tracking/focus gain i one mocno pracują (co objawia się specyficznym szumem) ale te tranzystory nie powinny się raczej spalić.

Mój CDC-960 jest już poprzerabiany w/g wskazówek kolegów:

- usunięty układ lambda

- usunięty jeden op-amp z toru audio IC309(2/2) i IC310(2/2) oraz elementy peryferyjne

- usunięte i zastąpione zworami kondy wyjściowe C710 i C711

- powymieniane kondy odsprzęgające na MKT Wima 100nF

- usunięte kondy pomiędzy wejściem op-ampów a masą C307 i C308

- wymienione rezystory wyjściowe R720 i R721 z 820R na 200R a R728 i R729 zastąpione zworami

- na tranzystory w TO-220 (TR502 i TR103) poszły radiatorki

- op-ampy IC309 i IC310 zmienione na LME49860

W planach:

- wymiana kondów w zasilaczu na 2 x 4700uF/16V - nie mogę nic sensownego kupić, co myślicie o BC-Components z TME?

- wymiana elektrolitów przy cyfrówce na Os-Cony

- wymiana innych elektrolitów na coś lepszego, np. Nichicony Muse

- montaż zegara 16,9344MHz - mam najprostszy MR Elektronik, ale nie wiem czy to on będzie montowany

- nie wiem czy nie wymienić trafa sieciowego na toroid 230V, obecnie jest oryginał EI na 220V

Podpowiedzcie mi czy jeśli zechcę pozostawić wyjście regulowane to nie będzie dobrze wyrzucić op-ampa IC702?

Może zastąpić też zworami kondy C712 do C715?

Powiedzcie czym jest spowodowane takie zróżnicowanie op-ampów w tym cd-ku?

- uPC4570 - wyjścia stałe LiP

- CRC4558 - wyjścia regulowane L i P

- NJM4556 - słuchawki

Czy te wszystkie op-ampy nie mogły by być jednakowe?

Dla przypomnienia zamieszczam ponownie fragment schematu.

Już teraz mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z wyników odsłuchu.

Niesamowicie cieszy mnie wyraźna i dobrze poukładana scena, mój stary, ale też modzony Technics 490 przy tym Denonie prezentuje muzę jak z beczki a scena jest zlepiona i bezkształtna.

DCD-960 teraz dysponuje zupełnie innym, nieporównywalnie lepszym sposobem prezentacji a wiem, że będzie jeszcze lepiej (zegar i elektrolity).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W zegarze MrElektronik daję bypass na kolektorach tranzystorów (mały oscon), 10uF na pin 1 ADJ stabilizatora oraz 470uF Panasonic FM za stabilizatorem i jakiś mały przed stabem. Napięcie na układ podaję przez rezystor 12ohm co poprawia filtrację. Sam układ jest bardzo dobry i po tych modyfikacjach może okazać się świetny, jeśli ktoś ma możliwość porównać co wnoszą te poprawki to będę zobowiązany za uwagi.

>Robertinus, 7 Mar 2010, 00:23

> Powiedzcie czym jest spowodowane takie zróżnicowanie op-ampów w tym cd-ku?

> - uPC4570 - wyjścia stałe LiP

> - CRC4558 - wyjścia regulowane L i P

> - NJM4556 - słuchawki

> Czy te wszystkie op-ampy nie mogły by być jednakowe?

c4570 zastosowano w stopniu konwersji i filtrze dolnoprzepustowym ze wzgl. na ich szybkość 15V/us

4558 to niestety opdwójny uA741 i po filtracji dp sygnał jaki przenosi ma tak wąskie pasmo, że szybszy układ nie był tu konieczny,

NJM4556 ma zwiększoną chyba do 50mA wydajność prądową i świetnie nadaje się do sterowania słuchawek.

Wymiana transformatora wydaje mi się nieopłacalna.

Na radiator zasługuje też tranzystor w układzie zasilającym silnik kręcący płytą.

Na gł. kondensatory w zasilazcu możesz dać niskoimpedancyjne Nippon Chemicon LXY, LXV.

Kondensatory w sekcji variable możesz wymienić, ze wzgl. na symetryczne zasilanie tego układu (z tego co widzę) nie można ich pominąć. IC 702 jest zbędny. R722, R723, R730 i R731 można zmniejszyć.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi / podpowiedzi.

Zdecydowałem, że jednak nie będę angażował sił i środków w regulowane wyjścia - chyba nie warto.

Molibden, dzięki za objaśnienia co do op-ampów, to co napisałeś brzmi logicznie i zaspokaja moją potrzebę wiedzy w tym temacie.(-:

Nippony LXY lub LXV w zasilaczu?, owszem, tylko gdzie je kupić w takiej wielkości by zmieściły się w swoje miejsca na płycie?. Jak na razie udało mi się znaleźć jedynie odpowiednie gabarytowo BC-Components.

Tranzystor w układzie zasilania silnika kręcącego płytą dostał już wcześniej radiator, pomogło - jest tylko lekko ciepły.

Co do zegara to jeszcze popracuję nad kształtem przebiegu, to co otrzymuję na dzień dzisiejszy nie zadowala mnie. Dzięki za wskazówki z tymi kondami.

Generalnie sprawdzając przebieg oscyloskopem zegar zasilam z baterii 9V, jest identyczny jak przy zasilaniu z zasilacza regulowanego.

Co to znaczy trzy razy "cyknie" płytą? To kręci nią czy nie?, czy płyta wykonuje jakikolwiek ruch?

Domyślam się, że płyta nie rusza z miejsca a owo cykanie to ruch soczewki (próba ogniskowania lasera), czy tak?

Napisz czy próbowałeś czyśćić soczewkę i jeśli tak to jak to robiłeś.

Czy laser świeci?, czy po zamknięciu szuflady bez płyty widzisz czerwone świecenie w soczewce? (tylko nie patrz na nią wprost - zawsze pod kątem - z boku).

Może talerzyk napędzający płytę obsunął się na osi silnika (częsta przypadłość) i soczewka stuka o płytę podczas nieudanych prób ogniskowania - sprawdź to.

No może do konca nie jasno się wyraziłem ;P, laser swieci KSS 240A, silnik próbuje ruszac płytą - owo cykanie .Po zmierzeniu napięcia na silniku nie dostaje pełnych 3,5V na stale - tylko w.w trzy impulsy. Trochę namieszałem, ale chyba już wiadomo o co chodzi;)

Statystycznie to pewnie masz uszkodzony - wyeksploatowany - laser. Spróbuj lekko ruszyć PR-kami od fokusa i trackingu, jak załapie a wcześniej nikt nimi nie kręcił to wracaj do poprzednich położeń i od razu wymieniaj laser.

PR-ki przed kręceniem zaznacz pisakiem. Jednak najlepiej po zamontowaniu nowego lasera - jak masz dostęp do oscyloskopu i generatora - przeprowadzić regulację w/g serwisówki.

Wymieniając laser na nowy pamiętaj by usunąć w nim zworkę - opis często jest przy nowym laserze.

>Robertinus

Dzięki za porady :)).Czyszczenie soczewki i delikatna regulacja ,nic nie dała - ten sam problem ,żeby upewnić się na 100% ,że padł laser, dam podmiankę z starego soniaka 591,akurat tam siedzi 240-tka:), gdzie kupić oryginalnego KSS 240 A, ponoć w sklepach można spodkać już tylko chińskie podróby:(

Z tego co wiem to niektóre chińskie podróby akurat w przypadku KSS240 działają na prawdę dobrze.

Ja bym kupował tu:

Ukryta Zawartość

Masz podróbę za 50zł i oryginał za 250zł.

Jednak w Twoim przypadku do końca nie wiadomo czy to wina lasera - jak masz skąd pożyczyć to podstaw i wszystko będzie jasne.

Podczas przekładania lasera staraj się nie dotykać do ścieżek zasilania diody jak i pinów zasilania samej diody, nie mając zalutowanej zworki może się zdarzyć, że ładunek elektrostatyczny uszkodzi laser, jest to mało prawdopodobne, ale lepiej "dmuchać na zimne".

Czy Enterprice i Adamb575 to ta sama osoba?, posługujesz się dwoma nickami?, czy to ja już oczopląsu dostaję.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Co za cholera ?! Denon DCD 910EX .Podczas odczytu płyty grzeja sie tranzystory w sterowaniu . Sadziłem ,że to ustawienia potencjometrów lub uszkodzenie scalaka od sterowania .Kupiłem uszkodzonego i wymieniłem cała płytę . Niestety problem nie zniknął - grzeja sie te same tranzystorki i po pewnym czasie , gdy juz sa tak gorące ,że nie można ich dotknąć , laser zaczyna przeskakiwać . Czy przyczyną może byc sam silnik ?

...there is no spoon...

Miałem coś podobnego w Akaju. Tranzystory padały i zrywał czytanie. Wymiana silnika od przesuwu lasera pomogła. Tranzystory są ciepłe, ale temperatura stabilna. Myślę że i u Ciebie może być problem z motorkiem.

U mnie problem był z motorkiem od przesuwu lasera.Nie kręć potkami na płycie !, one nie maja nic wspólnego z bezpośrednim sterowaniem motorkami. Jak rozjedziesz serwo, może być lipa. Trenowałem to na kilku Kenwoodach, masakrycznie ciężko potem dojechać z ustawieniami aby potem czytał. Miałem fart, motorek pasował mechanicznie do Akaja z Grundiga. Trzeba było tylko ślimak przełożyć. I tak przecież podzespoły robione są na dalekim wschodzie, więc jakaś 'unifikacja" jest :). Gorzej może byś ze spindle motor. talerzyk ciaśniej siedzi. A i dojdzie problem z ustawieniem jego wysokości względem lasera aby ogniskował poprawnie.

Wymieniłem obydwa silniki na identyczne z egzemplarza z uszkodzonym laserem . Wymiana silnika od lasera nic nie dała dopiero silnik od płyty okazał sie problemem . Załozyłem radiatory na duże tranzystory bo teraz te sie grzeja ale podobno tak ma być :-) Małe tranki sa gorące ale juz nie parzą . Zobacze co będzie jak pogra trochę .

Dzięki za pomoc .

...there is no spoon...

Jak wykasować oversamplig w tych Denonach ? Mój DCD910EX ma CXD1125 obok niego HM6116FP-4 , dalej PD0036 z kwarcem i HD74HCOOP a za nimi dwa PCM56 .

...there is no spoon...

CXD1125 to dekoder, ten HM.... to kostka pamięci.Na obrazku masz przykład aplikacji z PD0050 ( taka sama jak dla PD0036) stosowane były zamiennie. I to właśnie jest owersampler. AD1856 to też to samo co PCM56.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wladl, dzięki za schemat . Ja jednak będe potrzebował jasnej instrukcji w stylu ,, przetnij ściezki od nózek takich a takich , przylutuj kabelki do sciezek takich a takich " zwlaszca ,że nie mogę znaleźć dokumentacji do tych kości .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.