Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

tu sa najwazniejsze w tym cd kondki dla dzwieku jak je sie da za duze albo zbyt dobre(tak,tak) to muły bagienne biegają po domu miedzy kolumnami..

na www.tme.pl OP275GPZ maja po około 9zł z vat jak sie kupuje po 10 sztuk...ja zrobiłem zapasik bo boje sie ze jeszcze analog zrezygnuje z produkcjii i przejdzie na smd..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

te wlasnie kondy amm 220uF SXE i mialem je wczesniej..... i bylo normalnie ....to po rezystorach tak sie popier..... lo

a tak sobie mysle ze jeszcze wymienie kondy na jantzena w kolumnach bo to mopze byc tego wina.... moze sa i czystsze ale cos mniej duzo ich i musze sie korektorem ratowac a przez co musze wylaczac przycisk w moim CA DIRECT a to juz znieksztalcenia.....

pomyslcie chlopaki co to omze tak mulic.... a moze opy na imme albo jeden podwojny????

jestem w kropce ale narazie poczekam zobaczymy....

a i zaloze oscony albo elne silmic na wyjsciu.....

Lunatic - zapewne Piotrek pomoże Tobie poprawnie stuningować ten cd ale na Boga nie wszystko na raz. Słyszysz, że dany krok jest w niewłaściwym kierunku to od razu się cofasz i robisz coś innego i nie robisz od razu serii modyfikacji bo wtedy to będzie lipa. To taka zasada dla początkujących.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

No panowie poczta to łobuzy Pitersonowi wysłałem PRIORYTETEM do pruszkowa w SOBOTĘ(zeszłą) denona DCD860 i dopiero dzis go z poczty odebrał...obydwajii juz wydygalismy ze listonosz audiofil ..porwał klocka.

Przy wartościowych przesyłkach naprawdę trzeba uważać i nie tylko dotyczy to naszej poczty.Pare lat temu wysyłałem przesyłkę na terenie kraju firmą Servisco ,były w niej bardzo drogie narzędzia (nie moje) .Paczkę starannie zapakowałem każdy detal osobno ,paczkę ubezpieczyłem do pełnej wartości 10000 zł i co się okazało zewnętrznie paczka wykazywała u odbiorcy że wszystko jest Ok ,klient podpisał.Po odjeżdzie kuriera po rozpakowaniu paczki okazało się że wszystko jest rozbite w drobny mak.Servisco podało że dostarczyło paczkę do odbiorcy i dalej ubezpieczenie nie odpowiada, dalej dopiszcie sobie sami .

Pozytywy ostatnio pare lat korzystam z UPS firma znana porównać można tylko do Fedexu który trochę u nas za póżno wystartował z tąd ich nie widac .

standardowe paczki dochodzą z dnia na dzień u mnie i u klienta są już do 12 mimo że powinny być do 18 .żeby nie było tak za rózowo UPS kupił sobie Stolicę i tam niestety jest bałagan ,te same paczki docierają do 15 mimo że już jest to sama firma UPS Stolicą trzeba chyba wstrząsnąc.

Muszę pochwalić UPS za naprawdę pełny profesjonalizm ,któregoś dnia zamówiony towar od klienta który miał umowę z Schenkerem -dla mnie było to stanowczo za drogo więc poprosiłem żeby wysłali moim UPS-przesyłana dość droga chemia została w hoboku mocno pokiereszowana i odmówiłem odbioru przesyłki od kuriera.Po jakimś czasie firma sprzedająca mi towar zaczeła się ubiegać o należności i na moje tłumaczenie że towar został uszkodzony i zwrócony,stwierdzili że muszę zapłacić gdyż kurier odbierając odemnie przejął własność towaru na mnie i w związku z tym "sam go zniszczyłem" a to ich nie obchodzi.Po trzech telefonach do UPS w tym jeden do centrali i dwóch do mojego oddziału .UPS załatwił sprawę z dostawcą,następną partię zamówiłem UPS-em tej firmie można powierzyć nawet własne dzieci UPS SZCZEGÓLNIE POLECAM szczególnie ten rdzenny .

pozdrawiam

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Do Piaseczna Piotrku ;) Reszta się zgadza ^^

Mam, rozpakowałem, podłączyłem i nawet zdążyłem trochę posłuchać. Zatem dzielę się wrażeniami "na gorąco".

Ogólnie jest przytulnie :) W zasadzie w każdym zakresie słychać poprawę. Pierwsze, co rzuciło się na uszy, to bas i znacznie lepsza dynamika. Basu jest generalnie więcej, ale nie jest bułowaty i nie wymyka się spod kontroli, potrawi przywalić jak trzeba, choć moje KEFy do gigantów basu nie należą. Średnica się trochę odmuliła i generalnie scena poszła nieco do przodu (namacalne przy wokalach), na czym mi zależało, bowiem wcześniej była jakby "za szybą", ponadto zamazywało to źródła na scenie. Charakter oczywiście całego zestawu się nie zmienił "nie do poznania", bo wpływ na to ma głównie wzmacniacz (Denon 980R), który stawa firewalla i nie pozwala scenie na zbytnie przeniknięcie do przodu :) Wydaje mi się, że w całym zakresie słychać znacznie więcej szczegółów, mniej się gubi, słychać więcej "smaczków", szczególnie na górze, co lubią moje KEFy. Mniejsza jest też kompresja gdy jest gęściej, nawet próbował nie wymiękać na Mahlerze i jakoś dawał radę ;)

Wydaje się, że system ma większy potencjał, niestety nie mogę go w pełni obecnie wykorzystać, bowiem jest w trakcie reogranizacji pokoju, na razie jest trochę goło i grają rezonanse. Mogę już jednak teraz stwierdzić, iż jestem zadowolony i podziękować Piotrkowi za kawał dobrej roboty :)

BTW: "priorytet" wg Poczty Polskiej -> semantyczne nadużycie :D

>BTW: "priorytet" wg Poczty Polskiej -> semantyczne nadużycie :D

Jakiś czas temu ktoś sądził się z Pocztą, bo długo dostarczali papiery wysłane priorytetem, przez co facet stracił dotacje z UE; w odpowiedzi usłyszał że owszem priorytet powinien dotrzeć w ciągu jednego dnia, ale tak naprawdę poczta ma rok czasu na jego dostarczenie :-P

Podobnie jest z serwisami: naprawa w ciągu 48 godzin.... roboczych ;-)

piotrek608

mam kolego pytanie do ciebie.... co sie stanie jak zamienie rezystor na samym wyjsciu jest w szeregu rezystor o wartosci 680 ohm na te proponowane 62 ohm????? jaka bedzie zmiana w sygnale wyjsciowym?????

prosze napisac zebym wiedzial czego sie spodziewac..... pozdrawiam mateusz

piotrek608

mam kolego pytanie do ciebie.... co sie stanie jak zamienie rezystor na samym wyjsciu jest w szeregu rezystor o wartosci 680 ohm na te proponowane 62 ohm????? jaka bedzie zmiana w sygnale wyjsciowym?????

prosze napisac zebym wiedzial czego sie spodziewac..... pozdrawiam mateusz

no w ostaniej chwili napisałes bo własnie wylogowywałem sie..ten rezystorek ogranicza prad wyjsciowy..jest to celowy zabieg w tanszych klockach denona sony yamahy etc ma na celu głównie to aby wyraznie klocek był cichszy i wyraznie był gorszy od wyzszych modeli..dzieki temu tez klocek jest strasznie podatny na działanie interkonektów...głownie po wymianie na mniejszy powinien poprawic sie bas i szybkosc dzwieku..zmien rezystorki zobacz co sie stanie niekiedy warto to dobrac eksperymentalnie np 47,62,68,100,33ohm...a jeszcze druga sprawa te stare wzmaki operacyjne 4558,4570 miału strasznie słabe stopnie wyjsciowe i byle co im szkodziło..

no w ostaniej chwili napisałes bo własnie wylogowywałem sie..ten rezystorek ogranicza prad wyjsciowy..jest to celowy zabieg w tanszych klockach denona sony yamahy etc ma na celu głównie to aby wyraznie klocek był cichszy i wyraznie był gorszy od wyzszych modeli..dzieki temu tez klocek jest strasznie podatny na działanie interkonektów...głownie po wymianie na mniejszy powinien poprawic sie bas i szybkosc dzwieku..zmien rezystorki zobacz co sie stanie niekiedy warto to dobrac eksperymentalnie np 47,62,68,100,33ohm...a jeszcze druga sprawa te stare wzmaki operacyjne 4558,4570 miału strasznie słabe stopnie wyjsciowe i byle co im szkodziło..

czesc piotrku...

dlugo nie pisalem bo grzalem elementy...

powiem tak....bylo kiepsko po wymianie tych elementow (diody kondy rezystory) ale jak wymienilem ostatni rezystor w torze tj z 680 ohm na 62 ohm to powiem tak....

od razu glosniej ale nic wnoszacego nie dal do dzwieku ...ale

po pewnym czasie jak sie wygrzaly elementy to tak.... sopran moe i mniejszy ale bardziej jak to nazwac - kontrolowany????

nir ma zapiaszczenia - jest tylko czysty choc troche metaliczny dzwiek... coprawda wokal sie cofnal i wydaje mi sie scena troszke odchudzona ale z wieksza liczba detali....

napisze jeszcze jak wymienie kondy w kolumnach na mkp jentzena a i chyba z powrotem zmienie na wyjsciu konda bo mam 69 uF a to przy tej konfiguracji stosunkowo za malo/.....

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc...

bedziemy jezszcze w kontakcie ... bo musze doprowadzic ten cd do stanu mnie zadowalajacego...

PS w budowie SYMASYM jako monoblock na dwoch trafach 300VA i bateri kondow 25000uF na strone ...pozdrawiam

Piotrek 608

Trochę off topic

Nabyłem DCD1420 i zamierzam go podstroić korzystając ze wskazówek wymienionych w tym wątku.

Piotrek, czy masz może specyficzne uwagi dotyczące DCD1420 ?

Jak się z tobą skontaktować ?

choroba na maila [email protected] teraz zauwazyłem ze ostatnio troszke modyfikowałem swoje "o mnie " i ciachnałem namiary:(?

DCD1420 to solidny kawał żelastwa z dobrą mechaniką i funkcjonalnym środkiem..

czy masz do niego schemat??w wersji elektronicznej/papierowej??..to ułatwi prace.

Aaaaa Od razu ostrzegam ze od 23 do31.12 nie mam mnie wogóle w necie a i ogólnie mam kiepskawy dostep do netu bo moj komp chociaz całkiem całkiem to totalnie zawirusowany ztrojanowany wiesza sie pada i zdycha..z nienacka otwieraja mi sie jakies okienka,cosmi sie każe instalować..a w miescie wrocławiu nie moge znaleźć żadnego normalnego informatyka który poprostu założył by mi normalnie windowsa xp..smutne.

>Piotrek608

Jak Ci się chce to sprawdź sobie czy czasem nie masz w komputerze tego świństwa:

Ukryta Zawartość

Jest to ostatnio chyba dość popularny trojan, bo niedawno usuwałem komuś z komputera coś takiego albo coś bardzo podobnego.

W tym przypadku plik msapi.exe znajdował się w katalogu WindowsSystem32

Usunięcie tego jest dość proste. Wystarczyło uruchomić komputer w trybie awaryjnym (przy starcie nacisnąć F8) i skasować plik msapi.exe.

Ukryta Zawartość

Karmaj dzieki za info nie mam tego dziadostwa za tomam windowsa bez serwis packa..coś rewelacyjnego niech Bill Gates zyje nam 1000000000lat w zdrowiu i szczesciu fajne sa te jego programy takie kolorowe tyle w nich bajerkówi wogóle no rewelka poprostu.

• 5 tygodni później...

Witaj piotrek608

Zrobilem juz po czesci swoj cd...zastosowalem szybkie diody mur120 kondensatory w zasilaniu 2*5600uF Rubycon, opa627 w tandemie z ad797 oraz kondensatory na wyjsciu Elna silmic...pisze choc to standardowo polecany zestaw ale...teraz wiem ze mamy piotrku rozniace sie gusta ... taki dzwiek najbardziej podpasowal mi choc to jeszcze nie koniec moich prac nad tym cd

Juz mam przygotowane kondy na zasilanie do opow ... panasonic fc ewentualnie elna silmic.. oraz panasonic fc w sekcji zasilania scalakow

potem przyjdzie czas na dodatkowe zasilanie ale to pozniej....

A tak przy okazji to juz kupilem taki sam cd dokladnie taki sam model - i tez go zrobie tylko w druga strone czyli ad825 oraz opa 604 i inne kondy...zobaczymy jaka bedzie roznica w kosztach oraz w jakosci.... pozdrawiam i bede pisal co i jak....

pozdrawiam LunaticAllegro

Ha ha ha dobre ja tez mam ochote kupic sobie gdzies na ebaju 2sztuke DCD-S1 i sie w nim pobawic i porownywac co wyszło wzgledem nieruszanego:)

Ale tak na serio warto sie pobawic bo małym kopsztem mozna sie ciekawych rzeczy dowiedziec a z czasem osiagnac na tych samych cd rozne szkoły dzwieku.

piotrku...nie badz zly i sie nie obrazaj ze poszedlem z tuningiem w inna strone ale to tylko uwarunkowane bylo moim sluchem.... ]]

a tak pozatym to juz idzie moje dcd 860 w podstawowej nie tuningowanej nie grzebanej i nie otwieranej wersji...

bedzie okazja porownac na tych samych kabelkach i tym samym sprzecie....

opisze co i jak jak juz go zrobie hihih pozdrawiam i lece cieszyc sie muzyka a raczej dzwiekiem

dostalem dzis taaakiego samego denonka jak mam dcd 860 ale nie grzebanego...hihih podlaczylem go w konfiguracji takiej jak mam i slabo mi sie zrobilo..kiszka jak sie patrzy ten nie grzebany...

weme sie za niego za jakis czas ale zrobie go na podwojnych opach a nie na tandemach jak tego...

pozyjemy zobaczymy hihih jeszcze cos pozniej dopisze pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Witam

Potrzebuję schemat/serwisówkę to DCD 980. Z tego, co wyczytałem, nie różni się on zanadto od 860, więc może ktoś z Was byłby taki miły i podesłał mi go na mail, proszę?

barpyt@(nospam)op.pl

dzięki

• 5 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.