Skocz do zawartości
IGNORED

Mandriva Linux PowerPack 2007 GOLD

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

prosty w instalacji jest Suse 10.2 ale Ubuntu jest "lżejszy" a jego wersja z X-ami na prawdę ładnie chodzi

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A tak wygląda instalacja Ubuntu step by step:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Hmm ja bym przynajmniej stworzył dodatkową partycję dla /boot na Ext2 tak gdzieś ze 40M i ustawił jej automatyczny unmount po boocie w fstab, no i nie ext3 na / bo to szajs nad szajse tylko jakiś ReiserFS albo JFS.

>Czy jest wersja Linuxa przypominająca interfejsem Windows

wszystkie z gnome, kde,xface interfacem przypominja winde . . . twm juz niekoniecznie ;)

a jak chcesz winde za free to polecam reactos. Coprawda nie jest to linux i wczesna alpha ale mysle, ze ten system ma przyszlosc.

Ukryta Zawartość

wracajac do linuxa to imho nie ma co kombinowac z jakimis udziwnianymi na ksztalt windowsa distro. To calkowicie pozbawione sesu. Powazniejsze ingerencje w system i tak beda wymagaly znajmosci linuxa a jak cos sie wywali to tym bardziej.

Zainstaluj sobie ubuntu bo:

1. ma bardzo dobre wspracie i jest popularny

2. dla wielu osob wlasne ubuntu to ich pierwszy linux a co za tym idze w necie znajdziesz mase odpowiedzi na lamerskie pytania w stylu "jak obejzec divXa", "jak zainstalowac skype i tlena" itp.

3. oparte na debianie (apt-get, synaptic)

do programow windowsowych doinstaluj sobie wine. Gry 3d od biedy i niektore rusza na codega niestety tylko z shaderami v1 i dx6.

Ukryta Zawartość

ReactOS jest ciekawy, zgodność podobno jest na tyle duża że podmieniając w Windzie parę plików z ReactOS-a można mieć Windowsa z wieloma pulpitami :D

ta . . . wogole mega mozgi pracuja nad tym systemem. Uzyskanie tak duzej zgodnisci z systemem do ktorego zrodel nie ma dostepu to wyzwanie dla najlepszych. Imho zaleta jest zastosowanie mikrokernela, przy dzisiejszym sprzecie nie ma jakiegos duzego spowolnienia w stosunki do monolitu (linux) czy hybrydy (NT) a jendak wygoda sporo wieksza. W sumie tak wlasnie powinnny byc systemy pisane czyli mikro albo jeszcze lepiej nanokernele. Monolit w zasadzie ratuje tylko ew. mozliwosc dynamiacznego dolaczania modulow ale to nie jest rozwiazanie "pure" :/ W koncu jajo to ma byc jajo a nie obsluga systemu plikow, sieci itd.

Właśnie dzisiaj miałem update do 2.6.19-r5 no i niestety musiałem konfigurować wszystko od nowa bo z oldconfiga 2.6.12 niewiele pasowało a genkernela nie używam - lubię mieć jajo skrojone na miarę :D

potem jeszcze zewnętrzne moduły i się parę godzin zeszło :D

wszystkowiedzący_pajac, 8 Lut 2007, 01:23

>Właśnie dzisiaj miałem update do 2.6.19-r5 no i niestety musiałem konfigurować wszystko od nowa bo

>z oldconfiga 2.6.12 niewiele pasowało a genkernela nie używam - lubię mieć jajo skrojone na miarę

>:D

>potem jeszcze zewnętrzne moduły i się parę godzin zeszło :D

Tez taki kiedys bylem ;) Z jedna maszyna fajnie sie tak bawic ;) Dlatego wole OpenBSD...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Witam

Mandriva Linux uzywam od wersji 10.1 .W chwili obecnej jestem szczesliwym :) posiadaczem Mandriva Linux PowerPack 2007 GOLD.Komercyjna wersja posiada program Cedega ktory bez problemu odpala wiekszosc gier i programow windows.Moj mlodszy klon (12l) bardzo ja chwali i z tego co widze pomalu zapomina o windzie :)

Naprawde serdecznie polecam.

Mozna zakupic wersje bez nosnika (torent) jest tansza.A fakturke i kluczyk podsylaja na maila.

Pozdrawiam

Lakers

wszystkowiedzący_pajac, 8 Lut 2007, 14:01

>foxbat, 8 Lut 2007, 09:01

>

>A mnie korci Gentoo/BSD - szkoda że wciąż jeszcze jest w gałęzi testowej ;)

a mnie debian/hurd... coby zobaczyc co to..

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

a nie kreca was jakis ambitniejsze systemy jak np. k42 albo inferno ? Na tym pierwszym odpalicie linuxowe softa bez problemu a ten drugi to potomek plan9 - jedynego godnego (z zalozenia przynajmniej) klono/nastepcy unixa.

Na linuxie, NT i bsd sie swiat nie konczy. Sa dziesiatki ciekawych systemow operacyjnych i zdecydowanie wiecej nie ciekawych ;)

Marcin (g), 8 Lut 2007, 14:24

>A ja czekam, aż ktoś ożeni superstabilność systemu bazowego OpenBSD z systemem pakietów Debiana...

no to juz nie bedzie superstabilnosci ;)

liamk:

Ja po prostu dobrze czuję na systemach uniksopodobnych, choć w gruncie rzeczy mało mnie obchodzi, czy pod spodem jest Linux, *BSD, Solaris czy GNU Hurd. Poza tym ma działać - stabilnie i przewidywalnie, i zapewniać wygodne instalowanie / odinstalowywanie / upgrade'owanie softu. Reszta drugorzędna.

foxbat:

A co ma piernik do wiatraka?

>choć w gruncie rzeczy mało mnie obchodzi, czy pod spodem jest Linux, *BSD, Solaris czy GNU Hurd.

>Poza tym ma działać - stabilnie i przewidywalnie, i zapewniać wygodne instalowanie

> / odinstalowywanie / upgrade'owanie softu. Reszta drugorzędna.

to jest wlasnie postawa dojrzalego informatyka, ktory mlodzencza i burzliwa ere maniactwa ma juz za soba. Jestem z Toba ! ;)

Linux byl systemem dla maniakow, owszem ale powiedzmy sobie szczerze w polowie lat 90-tych. Pamietam jak w tym okresie na redhacie 2 albo 3 potrzebowalem kilku dni by odpalic X na kompie z vesa local bus ;) Dzis linuxa (bezproblemowo) uzywaja moji rodzice w wieku babciowo-dziadkowym z dwoma lewymi do komnputera. Pomoglem tylko troche mamie podczas instalacji. Sama sobie sciagnela i zainstalowala gimpa, opere i nawet postawila FW, coprawda na firestarterze ale zawsze ;) efektem tej instalacji byl pewien problem z samba i znowu musialem zaingerowac ale generalnie radza sobie praktycznie jak na windach.

Liamk:

Przesadnie religijny nie jestem, ale od Linuxa prędko nie odejdę. Po prostu, jak do tej pory, zaoferował mi najlepszy balans stabilności, dostępnego softu, "features-ów" i "supportu" dla pospolitego (czyli względnie taniego) sprzętu. Oczywiście, te cechy "ważone" są moimi preferencjami, więc dla kogoś innego wynik może być inny (w tej chwili jadę na Debianie, choć miałem "romanse" z Mandrake'm, RedHatem, CentOS-em, Slackware'm, Gentoo, {Free,Net,Open}BSD, krótkie znajomości z Solarisem i HP-UX-em - daaawno temu, ostatnio nawet z Minixem, no i mam za sobą toksyczny związek z Windowsami 98, 2k).

A, zapomniałbym: lubię open source. Bo 1) nie lubię płacić, jeśli nie muszę, 2) od dziecka lubię rozkładać zabawki by sobie je obejrzeć od środka, 3) zdarzało mi się już poprawiać drobne błędy w sofcie, którego używam. No i lubię licencje BSD i GPL - bo nie lubię się zastanawiać, co mi wolno, a czego nie.

> ale od Linuxa prędko nie odejdę.

ja rowniez. W sumie to stosuje go ponad 10 lat pod roznymi dystrybucjami i do roznych celow. W tym okresie z "zabawki dla manikow" zrobil sie na tyle powazny system ze, np. od tego roku silicon graphics calkowicie przeniosl sie na niego rezygnujac z irixa. Jak juz wczesniej wspomnialem dokonal sie tez ogromy postep w kierunku user friendly . . .np. dzis moja mama upgradeowala jadro do 2.6.17-11 :) Zrobila to nieswiadomie poprzez aktualizacje automatyczna :D

Z drugiej strony trzeba miec swiadomosc, ze jednak ze wzgledu na spore braki fachowego oprogramowania linux nie jest platforma dla kazdego, chcialbym aby uleglo to zmianie w ciagu najblizszych lat - moze sie uda. Dodatkowo, mimo coraz wiekszej liczby oblugiwanych poprawnie urzadzen oraz latwosci obslugi nadal czuc, ze taka winda xp ma jednak 2x wiecej kodu zrodlowego niz typowe distro linuxa.

• 3 tygodnie później...

marcinw899, 2 Mar 2007, 19:04

>Witam!

>Mam problem z Mandrivą 2007 - nie mogę skopiować firmwaru modemu od neostrady (speed touch 330) bo

>wyskakuje mi że nie mam uprawnień-:/ co mam zrobic:/??/

1)odpal terminal, wpisz komende su podaj haslo root'a

2) poszukaj czegos takiego jak "terminal w trybie root'a" zdaje sie ze widzialem cos takiego w prostych dystrybucjach...

tak zrobiłem i pojawiła sie kolejna linijka czyli otrzymałem dostałem do czegoś, ale nie mogłem skopiować firmware do katalogu :/

może ktoś jeszcze jaśniej wytłumaczyć bo skakanie pomiędzy Windowsem a linuxem jest kłopotliwe (logowania itp)

cudem uporałęm sie z skiopwaniem tego ;), zaistalowałem wsztstkie pakiety sieciowe (np traceroute, ppp) ale podczas konfiguracji internetu i wskazaniau firmware Mandriva nie moze zaistalowac pakiety extractor i kicha:/ dlaje nie umim zaistalowac modemu:/

nie jednak linux nei dla mnie- przeprosiłem sie z mulącym Xp na ktorym jednak wsztsko działa.

NIE dałem rady opery zainstalowac ani kadu:/ (ani RPM ani tradycyjna instalka nie działała.

Zostaly jeszcze inne dystrybucje do przetestowania. :) Milej zabawy.

Oczywiscie rozumiem, ze juz przegladales forum Madrivy i poczytales o problemach, ktore pewnie nie tylko Ty miales.

Pozdrawiam.

Nie wiem jak Ci pomoc. Z tego co wiem to jesli dystrybucja opiera sie na paczkach rpm to lepiej instalowac tylko ta droga, chyba, ze ma sie juz doswiadczenie (ja nie mam) i wie sie jak poprawnie kompilowac. Czy przed kolejnym instalowaniem kadu wywaliles folder ./kadu z home folder?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.