Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD Akai

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mistabron nie posiadasz wymarzonego przeze mnie Pioneera (skad w ogole takie okreslenie?), to ze zwrocilem ci kiedys uwage na paskarska cene PD 75 o niczym jeszcze nie swiadczy, CD 73 ktorego nie slyszales (tuningowany przez adamhiend'a) gra takim samym jasnym detalicznym jak Stelmach i bije go na glowe. PD 75 gra zupelnie inaczej wiec wcale nie dziwie sie ze go nie sluchasz - ot wytlumaczenie calej twojej zenujacej zlosliwosci.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

hehehe biedy mistabron myslal ze ja marze o PD 75 tylko mnie na niego nie stac - bo zwrocilem mu uwage ze cena powyzej 3000zl to jednak sporo za duzo (pare tygodni wczesniej PD 75 z nowym laserem poszedl za 1800zl co bylo ogromna okazja - sam laser kosztuje 580zl brutto)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Osobliwe ze bezczelna zlosliwosc mistabrona zaczela sie w momencie gdy zwrocilem mu uwage ze cena PD 75 jaka ustalil jest po prostu za wysoka bo za nieco ponad 3000zl na ebay.de mozna kupic znacznie lepszy model: PD 93. Mistabron zapomina tez ze gusta sa rzecza o ktorej sie nie dyskutuje. Faktycznie wole miekki dzwiek ale przetwornik Stelmacha porownywalem w gronie znajomych z cdekiem oferujacym podobny typ brzmienia. Z PD 75 ze wzgledu wlasnie na ow typ brzmienia porownac sie go nie da.

no to wygląda na to że lepiej kupić Sony X555ES bo Zafop, który posiada przetwornik Stelmacha (w CD Sony) i ES-kę stwierdził jednoznacznie że ESPRIT nie drgnięty jest lepszy ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panie Andrzeju wszystko zalezy od tego co kto lubi. Niestety nie uwzglednil tego mistabron. PD 75 to nie jest moje marzenie choc lubie mily dla ucha delikatny dzwiek. Jeszcze raz podkreslam ze ow Akai CD 73 ma podobne brzmienie do Panskiego DACa dlatego porownywalem je leb w leb. Jest obecnie znow w Krakowie wiec odsluch porownawczy po wstawieniu zegara jest mozliwy. Jesli ma Pan ochote w nim uczestniczyc prosze bardzo. Chcialbym zrobic go wsrod forumowiczow z Krakowa ewentualnie dolaczylby McGyver. A co do owego klienta: nie znaczy to ze Panski przetwornik byl lepszy od PD 75 ale ze klientowi bardziej podobala sie taka prezentacja dzwieku.

saczek_XTRM

u mnie Stelmach jest zamontowany w Sony CDP-991 nie wiem jak się ma do tego X555ES ponieważ go nie znam ale robiłem bezpośrednie porównanie do Sony CDP-X707ES i abstrahując od różnicy w brzmieniu to Sony ze Stelmachem było wyraźnie lepsze trzeba też dodać że w moim odtwarzaczu jest zamontowany bardzo dobry i niestety strasznie drogi zegar Trichorda który wprowadza znaczną poprawę

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

no i widzisz mistabron: porownujesz cos czego nie da sie porownywac... idac dalej Twoim tokiem rozumowania zestawilbys Accuphase z Krellem twierdzac jednoznacznie (biorac pod uwage Twoje preferencje) ze ten drugi jest lepszy a on po prostu gra inaczej...

discomaniac71

cmoknij mnie w pępek

uwielbiam ludzi takich jak Ty którzy wszystkich mierzą swoją własną miarą ja na szczęście potrafię wyodrębnić różnicę w brzmieniu od różnicy w jakości odtwarzania bardzo mi przykro że Ty nie potrafisz

Gadacie Panowie o różnych drogach w audio i naparzacie się niepotrzebnie:(

>mistrabon,

Po kiego wkładałeś Trichorda do przestwornika Stelmacha? On ci go polecał? Przecież przy tym rozwiazaniu układowym to bezsens:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Kasjel, 2 Sty 2007, 23:03

Nietety muszę Cię rozczarować, nie jest to wysokiej klasy odtwarzacz. powiem więcej, naprawdę bez żadnych złośliwości, zapłaciłeś pieniądze adekwatne do tego cedeka.PZDR

Panie Andrzeju, niestety to forum chyba nie do końca jest przychylne pańskeimu przetwornikowi. Ładujen Pan te swoje niezbyt drogie przetworniki do jakiś cedeków za 50 zł to i taki efekt;-) Później tacy to użytkownicy pieją z zachwytu nad tym przetwornikiem, porównując dźwięk do orginału. Sam byłem zdruzgotany gdy porównywałem CD-55 i 57 z zainstalowanym Pana przetwornikiem różnicą w dźwięku. Tylko że poziom odniesiania nie taki, przy porównaniu z Jolidą niestety padł. Soniak też za pierwszym razem padł przy lektorze, jednak po tym jak wrócił od Piotrka608 z wymienionym kwarcem i paroma kondensatorami udało mu sie już podzielić uczestników odsłuchu Soniak/Lektor;-)

Powtórzę: proponowanie pańskim klientom przy zakładaniu DACa jako opcji wymiany rezonatora to dobra droga, podobnie jak kontakt z wymienionym Piotrkiem w celu wymiany doświadczeń - naprawdę warto. Podobnie jak oznaczanie wersji i ewentualna mozliwość upgradu do aktualnej starszych wersji - chlubnym przykładem niech będzie tutaj pan Waszczyszyn z Ancient Audio.

Wracając do odbioru przetwornika - zachwyt wśród użytkowników budżetowego hifi jest uzasadniony ale nie bardzo uwiarygadnia przetwornik wśród posiadaczy klocków wyższej klasy, poza tym nie jest elitarny;-)

Jeśli zaś chodzi o discomaniaca to nie wiem czy to dobra decyzja żeby wysyłać mu cedeka do testu. Nawet jeżeli wypadł by o niebo lepiej od AKAI, Pioneera czy czego tam jeszcze to i tak śledząc jego działalność na forum nie sądze aby to przyznał. Nie po drodze byłoby to z jego autokreacją na forum jako znawcy. Poza tym, nawet gdyby piał z zachwytu nad nowym DACem to wbrew pozorom mógłby jeszcze bardziej mu zaszkodzic w oczachn użytkownkiów którzy pamiętają najlepszy wzmacniacz na świecie zwany Marantzem PM-75, Luxmannem, Yamahą i czym tam jeszcze. Ale to już pańska decyzja.

Walery dobrze ujął zachwyty i rozczarowania nad DAC Pana Andrzeja.

Ja mam prośbę do twórcy u rządzenia - czy mógłby Pan dokładnie omówić kolejne modyfikacje DAC-a i co one wniosły dla brzmienia?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja tez uwazam ze Walery dobrze podsumowal DAC Stelmacha. Pan Andrzej robi kawal swietnej roboty nadajac nowe brzmienie bardzo budzetowym cdekom z Allegro. To jest niezaprzeczalny fakt. Poza tym 600zl za instalacje i sam przetwornik to sa naprawde grosze. Potrafie to docenic wbrew temu co pisza tutaj niektorzy. Jest jednak poziom ktorego nie da sie osiagnac - poziom naprawde dobrych drogich odtwarzaczy.

Nie rozumiem troche tych textow o mojej rzekomej autokreacji o zamilowaniu do staroci itp. Wielokrotnie na tym forum pisalem ze na kazdym DACu mozna zrobic bardzo dobre i bardzo zle CD - takze na 24 bitowym Crystalu. Nawiasem mowiac zadalem kiedys podobne pytanie panu Waszczyszynowi: dlaczego zrobil Lektora akurat na takim a nie innym przetworniku? Powiedzial wtedy ze chetnie zrobilby go na PCM 63 ale niestety ten DAC nie jest juz produkowany. Oczywiscie dobrze zaaplikowany Crystal bedzie zawsze lepszy od zle zaaplikowanego 20-bitowego PCM 63 (choc ten podobno ma wiekszy potencjal). Nie ulega kwestii ze Crystal w mechanizmie roznicowym (prawdziwe stereo) pana Andrzeja jest swietnie zaaplikowany. Formulujac powyzsze wypowiedzi mialem jedynie na mysli ze (moim zdaniem) WIEKSZY POTENCJAL TKWI W UZYWANYCH DROGICH NIEGDYS ODTWARZACZACH i na ich bazie mozna zrobic cos jeszcze lepiej brzmiacego niz DAC Stelmacha. Przykladem moze byc ow Akai CD 73 po modyfikacji adamhiend'a czy Denon DCD 3300 takze po jego modyfikacji. Chetnie posluchalbym tez porownania Stelmacha do Denona tuningowanego przez Piotrka608 (opteron to do Ciebie).

Na koniec cos na temat moich preferencji o ktorych niektorzy jak widze nie maja pojecia. Jednym z najlepszych cdekow jakich sluchalem byl na pewno Krell KAV 280 zrobiony na 24-bitowym PCM 1704. Bardzo podobal mi sie AudioAero Capitole mkII (to juz 24/192khz), Ancient Audio Lektor Grand (Crystal) i Linn CD 12 (nie mam pojecia na czym ale brzmial fantastycznie - smiem sie nie zgodzic z panem Waszczyszynem ze gorzej od Lektora ale nie slyszalem porownania "leb w leb"). Nie podoba mi sie natomiast brzmienie cdekow Denona ("firmowe" i raczej bardzo wspolczesne), Pioneer wspolczesnie raczej nie istnieje w cdekach, jesli zas chodzi o Sony (zdaje sie ze slynna "Brazylijka" Walerego to wlasnie Sony) znam 77 ES, 707 ES i 779 ES (ten pierwszy zdecydowanie najgorszy z calej trojki - o ostatniej dwojce mam jak najlepsze zdanie). Moglbym jeszcze chwile wymieniac ale juz chyba widac ze nie gustuje tylko w starych odtwarzaczach. Nie napisalem nic o Meridianie G 08 ktory takze bardzo mi sie podobal ale po prostu nie wiem na jakim jest przetworniku. Nie mialem niestety okazji posluchac starszych modeli (506 i 508).

Witam, jeżeli Pan Andrzej jest skłonny przeprowadzić porównanie swojej nowej wersji DAC-a i mojego DCD2700 w towarzystwie powiedzmy disco i kilku innych forómowiczów z okolic, jestem za. Dla przypomnienia mój denon przeszedł pod grotem lutownicy piotrka608 a później u mnie dostał sporo nowych i wcale nie tanich elementów, które z czasem albo wylatywały albo zostawały, niczego nie zrobiłem na pałę. Nawet zasilacz analogu ma zrobiony na 100VA trafie. Zaznaczam że to jeszcze nie koniec, czekam na obiecane cztery przetworniki PCM1702 od jedego z forumowiczów z serii K. To taki jeden z kaprysów na koniec :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

byłem wielkim miłośnikiem tej marki , a pamięc do cyfr mam dobrą ( zawodowo ) Co ciekawsze CD-93 było droższe szczególnie wersja z drewnem. CD-1100 za 399 DM który miał 2 przetworniki BB-69 i bardzo solidną obudowe tez był w rewelacyjnej cenie .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.