Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia po audio show 2006

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

No i mamy kolejne polonicum po Audio Show

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tejot, 27 Lis 2006, 19:11

>Przy okazji chciałem zapytać, może ktoś wie, z jakich płyt korzystał prowadzący prezentację w

>pokoju Ancient Audio.

>Muszę przyznać, że wiele z tych nagrań bardzo mi się podobało, a niestety

>nie spytałem go co to było i teraz żałuję.

W czasie gdy ja byłem:

- Steven Bernstein "Diaspora Soul" (Tzadik)

- Ruggiero Ricci "Carmen Fantaisie" (XRCD)

- L'Arpeggiata - Christina Pluhar "La Tarantella" (Alpha)

- Wynton Marsalis - niestety nie pamiętam tytułu płyty

Również chętnie poznałbym tytuły innych płyt.

Natomiast moje największe płytowe odkrycie tej wystawy to Vincent Atmicus i album "Vincent" (słyszany w Audio Note).

pozdrawiam

Krzycho, 28 Lis 2006, 12:29

>No i mamy kolejne polonicum po Audio Show

>

>

Ukryta Zawartość

Srajan Ebaen zauroczony Ancient Audio! To będzie ciekawa recenzja, Srajan zna sie na lampach.

Brawo dla p. Waszczyszyna!

D.

Ukryta Zawartość

jamówię, 29 Lis 2006, 21:35

>A ileż tam lamp w tym plejerku?

>Ja jestem ciekaw recenzji Bonasusa

Zanim japiszę, to mam zwyczaj przeczytać zlinkowane strony... Srajan będzie recenzować monobloki AA.

A Bonasusowi też życzę wszystkiego najlepszego w testach.

Cóż, jak można zauważyć na podstawie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rzetelniej do reportażu podszedł Srajan. Pan Pacuła jest przekonany że pokój KAiM/DIY tak naprawdę był pokojem AkustyKa - tak to można zrozumieć. Żadnej wzmianki o Audiostereo, KAiM

Ukryta Zawartość

>Walery

Pan Pacuła doskonale wiedział, że nasz pokój to KAiM/Audiostereo. W pokoju Akustyka (naprzeciwko) chyba trzymał swoje rzeczy, więc często tam zachodził. Od nas dostał ulotkę, kiedy wpadł na chwilę zrobić zdjęcia. Sam go zresztą ze dwa razy potem zapraszałem, żeby wpadł jeszcze posłuchać, kiedy przełączymy na inny system. Cóż, uznał widocznie, że jedyny niekomercyjny pokój na AS, zorganizowany przez garstkę zapaleńców chcących się podzielić z innymi swoją pasją, jest zjawiskiem absolutnie marginalnym i nieważnym wzmianki, a prawdziwe DIY to właśnie firmy Akustyk i Akkus... ;-) Jego prawo... ;-)

Twonk>

Pacuła zyskał mój szacunek często niekonwencjonalnym podejściem - choćby test fonostejdża za stoparę złotych. Nie chodzi mi o to że powinien się zachwycać - natomiast nasz występ był na tyle niekonwenconalny że miałem nadzieję że znajdzie się jakaś wzmianka. Tym bardziej że tyego DIY jest troszkę w tekscie.

Cóż okazuje się że nasi audiodziennikarze nie potrafią jednak wyjść poza schemat:-(

mieliscie swoje 4 minety wiec o co wam chodzi? komercyjni dziennikarze nie beda zachwalac diy bo wy im kasy nie dacie. A jeszcze odstraszycie klientow od pisma. DIY to wrzod na d. wielu malych producentow co sie uzalaja ze teraz moda na samodzielne skladanie klockow. Wydaje sie ze pomysl z diy na komercyjnej wystawie jest chyba kiepski. Byc moze wtym roku was tolerowano bo i chyba dzwiek byl przecietny ale jak by sie pokazalo cos ciekawego i duze firmy zostaly osmieszone to .......... no chyba rozumiecie ze dla importera co wydal 20-30kzl ma znaczenie czy najlepszy dzwiek na wystawie byl u niego czy w jakims pokoju diy. I wiecej sie na takie wystawy nie bedzie pisal a organizator straci dobrego platnika. Mysle ze najpierw dobrze przetestujcie sprzet w kaim a dopiero po takich testach wystawcie cos publicznie bo gralo to kiepsko.

Zastanawiające jest to, że do DIY i jego pochodnych używa się zwykle najlepszych komponentów produkowanych przez profesjonalne firmy, nic choćby średniego nie wchodzi w grę ani żadne tam samoróbki.

Natomiast zaprojektowanie i złożenie układu okazuje się dziwnym trafem być genialnie proste i nie potrzeba do tego ani specjalnych zdolności, ani know-how ani wyrafinowanej technologii, w związku z czym jest za półdarmo.

Świat jest pełen sprzeczności...

hiehie, czesto wredne firmowe np. kolumny na slabszych przetwornikach graja lepiej niz super duper genialne (gorzej, ba - nieprawidlowo) diy na najdrozszych przetwornikach i komponentach. oj trza dobrze trafic z tym diy...

ale sa dobre produkty niby diy, chociaz juz nie, chyba tutaj jeszcze nie znane :)

>>Zbig, 4 Gru 2006, 00:07

>Natomiast zaprojektowanie i złożenie układu okazuje się dziwnym trafem być genialnie proste i nie

>potrzeba do tego ani specjalnych zdolności, ani know-how ani wyrafinowanej technologii, w związku z

>czym jest za półdarmo.

Ja nie wiem czy to takie banalnie proste. Chyba że masz na myśli wkręcenie paru wkrętów w MDF, zamocowanie głośników etc. Samo strojenie obudowy, dobranie jej właściwych parametrów, złożenie dobrej zwrotnicy to nie tylko sam pomysł i kupienie elementów tylko znajomość praw rządzących ich potencjałem i niezły kawał wiedzy. inna sprawa że może niektóre firmy też składają na pałę...

>>pitdog, 4 Gru 2006, 00:33

oczywiście, pomiary, zrobienie kilka zwrotek a potem odsłuchy i wybór najlepszej wersji. Jak ktoś zaczyna i kończy na jednej zwrotce do tego samego układu to nawet nie wie czy wycisnął wszystko co się dało. A można się przesiąść z malucha na merola..

Zbig, zestawów to chyba osobiście nie stroileś?

Pytam bez ironii itp.

Zastosowanie najdroższych elementow nie gwarantuje niestety sukcesu, choć najczęściej mniej przeszkadza niz zastosowanie "bylejakich".

To tak jak z przygotowaniem jedzenia, kiedy robi się prostą jajecznicę z boczkiem, to nie ma sensu zastepowac boczku dziczyzną, ani soli jakimiś dalekowschodnimi przyprawami tylko dlatego, ze droższe.

Kilka razy przyłapalem sie na tym, ze droższe elementy wcale nie są panaceum na wszystkie bolączki.

A jak sam uklad jest kiepsko rozwiązany, to i podmiana na hi-endowe elementy niewiele pomoże.

To tyle z mojego niklego doświadczenia.

Pozdrawiam

Nie czepiajcie się Pana WP.

Gdybyście prowadzili działalność komercyjną to ochocho - warto byłoby się pogniewać :) Zapytacie dlaczego ? Otóż dlatego, że pan recenzent same dźwięki wystawy spotkał w swojej wędrówce, a ja głuchy za cholerę tego nie doświadczyłem.

Dopiero teraz zrozumiałem dlaczego czasami najeżdżacie na gazeciarzy.

Gdybym, nie odwiedzając wystawy przeczytał tę krótką relację i zasugerował się opiniami o dźwięku pana redaktora to z pewnością straciłbym sporo czasu na niepotrzebne wypożyczanie części urządzeń przed zakupem - do którego to zakupu w końcu niestety by nie doszło :(

To może i ja coś tu powiem ... nie bylem w tym roku na AS, ale byłem rok temu i tak naprawde. wg. mnie skasowanie 90% sprzętów na wystawie przez DIY wydawało siedla mnie oczywiste. Teraz musze siezgodzić z Seniczem, choć nie do końca, bo w dużej mierze to gazetki audio nakręcają polski rynek, ale faktycznie, pomyślcie co by siestało, gdyby DIY skasował taką firme X o światowej renomie (co trudne nie jest), i firma X zapowiedziała by ze ma to wszystko w D... skoro jakas banda wg. niej oszołomów robiacych cos w garażu tak poprostu przyjeżdza i zgarnia laury. AS straciłby marke, a to właśnie dla tych marek ludzie przyjeżdżaja na AS. Inną sprawąjest że tak jak tu zostało napisane, ten pan P. nie razobi na opisaniu pokoju DIY, a tylko może zaszkodzić imieniu gazety wiec po co ?? Czu uważam że DIY na AS to nieporozumienie ?? Nie wiem co uważam, bo tez nei wiem czy mając do dyspozycji 20 tys. zł. robiłbym klona jakiegoś AudioNote czy Passa Xa, czy raczej kupił gotowego Gryphona. To jest bardzo cieżkie pytanie.

A mnie zastanawia jeden fakt, dlaczego tylko zagraniczna prasa (mam tu na mysli 6moons) wspomniala cos o moich produktach? Ani w recenzji na hi-fi com pl alni w high-fidelity nic nie bylo na ten temat napisacne, troche dziwne, no ale cuż...

Panowie,

jaką część wyrobów stanowi DIY. Próbował ktoś to oszacować? Tu na forum to temat popularny ale pewnie czytaliście, że wiele osób na AS dziwiło się, że coś w ogóle można zrobić samemu. Zjawisko DIY jest w całej masie obrotu sprzętem MARGINALNE i obawy, że zapaleńcy odbiorą część rynku koncernom są moim zdaniem bardzo, ale to bardzo przesadzone.

Górek,

jeśli zaczniesz regularnie wykupywać całostronicowe ogłoszenia w pisemkach, dasz zarobić salonom z przebitką 100%, to będą o Tobie pisać. Przykre to, ale prawdziwe. Ale życzę Ci sukcesu bez takich zabiegów.

>Walery

>abudzik

Ależ ja się wcale nie czepiam pana redaktora Pacuły. Z przyjemnością czytuję jego recenzje i cenię sobie tak jego opinie, jak i pióro... A w końcu każdemu może się zdarzyć jakieś niefortunne czy nieprecyzyjne sformułowanie... Rozumiem też, że woli napisać parę ciepłych słów o produktach swojego kolegi redakcyjnego niż o bandzie "pojebów" z forum, na którym zazwyczaj wyszydza się wszystko i wszystkich... ;-) W końcu, w dobrym tonie wśród ludzi "z branży" jest to forum ośmieszać lub, w najlepszym razie, ignorować... Patrząc na wiele wpisów i wątków - trzeba przyznać, że trudno się im dziwić... ;-) Ale akurat w tym przypadku trochę żal, bo to była fajna inicjatywa - że kilku zapaleńców dobrego dźwięku, nie licząc na żadne zyski, wyłożyło własną kasę, żeby się podzielić z innymi swoją pasją - amatorstwo w najlepszym tego słowa znaczeniu...

Szanowny panie redaktorze WP - bardzo dziękujemy za szybką reakcję i dodanie tych paru słów pod zdjęciem z naszego pokoju - teraz brzmi to zdecydowanie zrozumialej... :-)

Panowie a czego sie spodziewaliscie jakis laurow bo nie kumam?

Pamietac nalezy zeby wygrac z mistrzem a w dodatku na jego terenie nalezy go znokautowac !

A ja z calym szacunkiem nie uslyszalem w pokoju DIY czegos co by na to wskazywalo.

gorek>> Robisz sliczne zabawki a juz te w fornirach mnie rozwalily ale sam przyznaj ze to kopie Chario mowie o stendach wiec nie dziw sie ze nikt nie napisze o tym bo to by nie przeszlo trzeba zdawac sobie z tego sprawe.

>robix

Przecież z nikim się nie ścigaliśmy do cholery... ;-) Chcieliśmy po prostu pokazać, że fajny dźwięk można też sobie "zrobić samemu", mając przy tym mnóstwo frajdy... I nie chodzi tu o jakieś laurki, tylko o zwykłą wzmiankę o takim zjawisku... ;-)

jesli chcecie uczciwie grac na tym rynku to jestescie bez szans. Sam tego doswiadczylem od was i nadal doswiadczam. Beziteresowna zawisc niechec jest wszech obecna a jak silna bedzie gdy chodzi o kase? w tej branzy jedena zla recenzja i firma lezy ajak jest poczatkujaca? to juz nigdy sie nie podniesie. naszczescie jest internet to forum wiec da sie zyc no nie?

"Beziteresowna zawisc niechec jest wszech obecna a jak silna bedzie gdy chodzi o kase? "

Drogi seniczu. Choć śmieszą mnie czasami Twoje radyklane opinie, to za ten trafny wpis masz mój dożywotni szacunek, niezależnie od ilości wypisanych w przyszłości głupstw :)))

Buźka

"Rav11"

Wielkie dzięki za tytuły utworów oraz płyt prezentowanych w Ancient Audio.

Szkoda że nikt więcej się nie odezwał.

Ja z kolei kupiłem jedną z płyt prezentowaną przez Accuphase.

Jest to płyta hybrydowa, wydana przez "Stockfisch Records".

Jakość realizacji - rewelacja!!!

Korzystając z tego, że można teraz zamieszczać większe zdjęcia,

po raz drugi wklejam jedno z nich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.