Skocz do zawartości
IGNORED

POMÓŻCIE MI PRZY WYBORZE TELEWIZORA

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że nie mam zbyt bogatego doświadczenia z LCD i plazmami a przymierzam się do zakupu proszę Was o pomoc w wyborze telewizora.

Pod uwagę biorę:

LCD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Plazmy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odległość telewizora od sofy około 3,5 m.Źródło- ntelewizja, DVD.

Bardzo Was proszę o wsparcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym radził porównać "naocznie" ale generalnie JA skreślił bym plazmy i wybierał bym z LCD - jeśli stwierdził bym że oba LCD "świecą" porównywalnie dobrze to wybrał bym ten większy.

Jesli ma to być zwykła TV i DVD bez skalowania to a bym skreślił i plazmę i LCD. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Cóż - jeśli ktoś nie ma wystarczająco dużego mieszkania to jest skazany na paskudny obraz z plazmy/lcd. Współczuję! :) Amerykanie w swoich ogromnych salonach używają TV projekcyjnych - to dopiero są potwory! Biedna Polska prawie tego nie zna...

Co do "przyszłościowości" CRT to - jak najbardziej! Spokojnie do kupienia są już CRT z komponentem i HDMI, akceptujące obraz bez przeplotu z rozdziałką do 1080. Robi takie Szajsung i Philips.

Obraz z takiego CRT jeszcze przez dłuuuuugie lata będzie poza zasięgiem plazmy i LCD, co wynika z oczywistych różnic technologicznych. Za długo by to tłumaczyć.

A potem wejdzie SED i LCD stanie się technologią dla biednych bo tylko na to zasługuje. O prądożernej plazmie zaś wszyscy zapomną.

Jeśli ktoś daje się mamić marketingowcom i sprzedawcom w Euro i wierzy że CRT już zdechło - jego sprawa. Każdy jednak kto ma oczy wybierze CRT ze względu na daleko lepszy obraz w tradycyjnym przekazie TV. Szumnie zapowiadany przekaz HDTV w n-tv okazał się hucpą. Zanim nie wejdą popularne polskie kanały w HDTV to problem nie istnieje. A jeśli sie pojawią to technologia CRT już jest przygotowana na tą okoliczność (patrz wyżej).

A do kina służy projektor. Telewizor jest do telewizji.

Tyle.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Moja skromna osoba również podpisuje sie pod wypowiedziami szanownych kolegow il Dottore i Konrado.

il Dottore wspomniał o "Szajsungach" ;) i Philipach. Poniewaz przewalilem rozne fora w tym temacie i wyczytałem, że również nowe modele Slimów Samsunga mają problemy z geometria ja wybrałem Philipsa 32PW9551. Ponieważ nie jestem zainteresowany ani kablówkami ani C+ ani Polsatem Cyfrowym ani n-tv a jedynie 5 programami do wyłapania z eteru ( TVP1 TVP2 TVP3 Polstat i TVN) ten telewizor bedzie dla mnie idealnym rozwiązaniem, które jednocześnie nie zamknie mi możliwości podłaczenia go do DVD, komputera by cieszyć się znakomitą jakością obrazu przy akceptowalnej cenie (niecałe 2 tys zł). Tak więc do oglądania Pana Macieja Orłosia o godz 17 na TVP1 bezie Philips a do kina będzie projektor.

Ponieważ zamierzasz używać telewizora do oglądania DVD, warto abyś dowiedział sie która z rozdzielczości

1/1280x1024

2/1366x768

3/1920x1080

jest najlepsza, a która najgorsza do oglądania DVD (tych z ostatnich 10 lat, bo takie mamy kolekcje). Ponadto warto ustalić jaką rozdzielczośc - czy dobrą dla DVD - oferuje ten znakomity 50-kilogramowy Phillips rekomendowany Ci przez przedmówcę zamiast lcd i plazm (jest to być może najlepszy odbiornik dostępny na rynku, a cena znikoma).

Ze swej strony mogę jeszcze dodać, że w/w Phillips 32 cale CRT reprezentuje kilka rozdzielczości w jednym (chyba przewyższa tym lcds and plasmas):

Rozdzielczość /Częstotliwość odświeżania

1080i 50, 60 Hz

480p 60 Hz

720p 50, 60 Hz

576p 50 Hz

Prosiłem Was tylko o poradę w sprawie wyboru przeze mnie telewizora.Nie za bardzo interesuje mnie wyższość CRT na LCD i plazmą-choć osobiście uważam że to już wielka przesada tak pisać.

Nie chcę CRT z prostego powodu-nie mam gdzie takiego klocka postawić. Nie iteresują mnie też projektory itp. ustojstwa -chcę telewizor (nie mam zresztą czasu żeby bawić się w jakieś zaawansowane kino domowe).

Zawi, jeśli chodzi o plazmy contra lcd - historia zdaje się już przyznawać rację technologii lcd (z tych dwóch technologii). Natomiast Samsung, jedna z marek które rozważasz, to można już chyba powiedzieć odpowiednik tego czym Sony był w przypadku telewizorów crt - czyli leader sektora masowego w zakresie lcd. Na najbardziej wymagającym rynku świata - czyli USA - lideruje Samsung. Reasumujc, radze LCD Samsunga. Pzdr

witam

Wybrałeś najtańsze modele i oczekujesz super opinii na ich temat.

Zastanów się nad małym nieoprocentowanym kredytem i wybieraj w dobrych telewizorach LCD i plazmowych.

Musisz podać jakie inne urządzenia bedziasz podłączał ?

Jakie masz nasłonecznienie pomieszczenia?

Ile osób jednorazowo zasiada przed telewizorem ?

Jaka klasa cenowa?

Więcej ogladasz w dzien czy w nocy ?

Czy będziesz podłączał komputer ?

==========================

Jeśli chcesz mieć obraz pełen kolorów nauralnych, głęboka czerń , głębie obrazu to w tej klasie orientacyjnej co podałeś - siegaj po plazmę ale minimum 42 PV 60 Panasonica / komplet za 5000 zł/

Jeśli bedziesz dużo korzystał do komputera , podłączał gry, duzo oglądał w dzień , nie mozesz doplilnować uzytkowników aby w pierwszym okresie dotrzeć plazmę - to wybieraj LCD.

Lcd - zwróć uwagę na Sharpa BV 8, JVC R 71, Samsunga R 72

Ale przynajmniej takie które mają szybkie matryce, szybkie procesory ruchu ,dobrą czerń .

Inaczej nie bedziesz zadowolony.

A najlepiej poproś o prezentację w domu . I wybieraj sam kierujac się opiniami i ocenami rynku ale oczami wyłacznie swoimi.

pozdrawiam

Kyle, 14 Lis 2006, 15:42

>il Dottore, 14 Lis 2006, 11:13

>

>>A do kina służy projektor. Telewizor jest do telewizji.

>

>Bez sensu podział.

Jasne, że bez sensu. :)

Sensowne za to jest jedzenie obiadu śrubokrętem i wkręcanie śrub łyżką. Przecież można - nie?

Nieważne że te przedmioty służą zasadniczo do czegoś innego - ale przecież da się, kto zaprzeczy??? :)

Rober- wyobraź sobie że tak mam zaprojektowany (tak zaprojektowany) wystrój wnętrza że nie przewiduje on innego niż LCD telewizora (i to na ścianie).

Co do lokum to mieszkam we własnej chatce 140 m2- dla mnie w sam raz.

Witam zawi!

Gratuluje chatki i teraz widzę, że nastawiłeś się z czystą premedytacją na płaszczaka a nie z powodu ograniczeń lokalowych. Szkoda tylko, że mieszkając w takiej chatce nie pomyślisz o KD z prawdziwego zdarzenia, bo w takim przypadku projektor byłby najbardziej wskazany. Z plaszczaków to polecałbym coś takiego chttp://hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=20663&pkt_id=&pro_id=&char_id=

Piszą, że jest HD REady ale przy rozdzielczości tej matrycy to chyba oznacza tylko tyle, że przyjmie sygnał HD tylko po co? Myślę, że nastawiasz się przede wszystkim na oglądanie na nim telewizji. Piszesz, że to będzie n-tv. Te ich 2 może 3 programy w HD to mozna spokojnie olać, liczy sie przede wszystkim jakość sygnału a ta podobno zapowiada sie obiecująco.

Pozdrawiam Rober

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.