Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Sigm sobie nie posluchalem bo moj caly poprzedni zestaw czyli kappa8.2 plus nakamichi ta4e poszlo nstp dnia do nowego wlasciciela... A teraz czekam az przyjdize do mnie przesylka z niemiec z ml 23.5 i do tego zestawu najprawdopodobniej do tego bedzie preamp ml 380s ale calosc raczej w komplecie za okolo tydzien dwa...

.

Edytowane przez jacekkudla

no wiec jestem po odsluchach

jestem KOSMICZNIE zadowlony ze swojego sprzetu

DAC lampowy phasta brzmial przepieknie!

mysle nawet ze ladniej (przyjemniej) niz calyx !

nie kupilem go gdyz do niego musialbym jeszcze dokupic konwerter z sygnalu USB->COAXIAL(Musiland 32bit/384KHz Monitor 03 USD USB 3.0 Sound Card To SPDIF For DAC) + zasilacz do konwertera(tomanek) w wtedy kwotowo wyszloby tyle samo ile dalem za cayxa

calyx gral bardziej natarczywie, PhaSt bardziej przyjemnie , oba bardzo szeroko , szczegolowo !

testowalismy kilka lampek , na jednych bylo doslownie jak w calyxie czyli krzykliwie, natarczywie a na innch bylo spokojniej , muzykalniej, bardziej barwnie .

polecam phasta od serca bo za ta kase(3000zl) nie znajdzie sie tak dobrego sprzetu .

no .... ale mialem dzis udany wieczor :)

Edytowane przez nowak.michas

NIestety i mnie skręca.... czekam na preampa ale niestety sprawy się komplikują... miałem mieć ml 380s ale chyba skońćzy się na ml 380... potem będe kombinował ewentualnie i coś zmieniał po odsłuchach...

tez uwazam ze moze byc ostro

ja teraz sprzedaje calyxa i czekam na nad m51

chciaz pisza by wygrzac daca przez kilka dni !

czego ja nie zrobilem anie nie pomyslalem o tym !

http://lubuskieodsluchy.pl/?p=489

mam nadzieje delikatnie cieplejeszego graniana M51 - jesli ten dac nie zmieni za duzo kupie pre lampowe .

Sam już zgłupiałem na okoliczność poszukiwań... miałęm już 2 razy nagranego pre ml 380 ale tym razem czech mnei w konia zrobił bo nagle podbił cenę o 500zł i się wkur... także zaczynam temat przemyśleń od nowa... i chętnie bym faktycznie lampowego pre posłuchał... mam tylko jedno ograniczenie no w sumie dwa... jedno to że mam w końcówce wejścei xlr i carmac i brak rca... oraz kwota oczywiście tak do 8,5 tys.... aaa i jeszcze jeden warunek musi preamp spełniać.... musi mieć pilota :)

Edytowane przez jacekkudla

chlopaki zapytam cos odnosnie glosnikow polydome w kappa9

wczoraj pogralem z deka mocniej (bez znieksztalcen)

i z zoltych polydomow zrobily sie na obwodzie przezroczyste i cieple

czy to jest normalnie zjawisko ?

czy mam sie obawiac czegos ?

Pewnie się podgrzały to i się rozjaśniły.... podobno można je przywrócić do przezroczystej formy właśnie jakoś podgrzewając (czytałem że domowym sposobem poprzez użycie suszarki - czego z oczwystych względów nie polecam) to i miałeś pewnie namaistkę przywracania do pierwotnej barwy :)

JAcek

HEHE

czyli rozumiem ze normalne zjawisko ..

wiec sie nie obawiam ..

gram dalej i ciesze sie :)

bylo u mnie wczoraj dwoch "audiofilow" powiedzieli ze kappy nie graja ladnie

ze brakuje im srodka

graja mocno basem i sopranem

i nic poza tym ..

hhmmm nie jestem audiofilem, pozatym nie słyszałem, ale napewno moje kappy 8,2 miały dużo mniej średnicy w stosunku do renaissance, to byłą piwersza zasadnicza różnica jak słyszałem u zukzuka... pozatym nigdy nie słyszałek Twoich kapp...

a czy się nie przejmować to nei wiem, ale raczej to normalne zjawisko że pod wpływem temperatury zmieniają kolor... ale bądź czujny to już nie są młode głosniki :)

bardzo bardzo bardzo pozytywne !

i dzis skusilbym sie na niego bez dwoch zdan

ale on ma tylko wejscie coaxial

wiec musialbym kupic przejsciowke z USB->COAXIAL + zasilacz

wiec sie robi mase gratow !

i dlatego zdecydowalem sie na NAD M51

i ewentualnie pre lampowe jak nad nie nada mi spokoju w zestawie

wiesz PRE mialem juz w domu wiec jakos to PRE mnie nie bardzo interesowalo ..

ale teraz widze ze PRE lampowe moze wlasnie byc remedium

mam na oku cos fajnego w niezlej kwocie .. ale nie chwale sie glosno bo czesto wlasnie takie rodzynki szybko znikaly

czekam na NADa daca i potestuje , jesli bedzie nadal ostro to wtedy PRE lampowe i juz koncze z zakupami

hhmmm nie jestem audiofilem, pozatym nie słyszałem, ale napewno moje kappy 8,2 miały dużo mniej średnicy w stosunku do renaissance

Stare Kappa i nowe podobno brzmią inaczej.

U mnie właśnie stoją R90 i 8.2 podpięte jednocześnie pod tą samą końcówkę mocy, także sobie porównywałem w momencie przełączając tylko pary zacisków A / B no i wrażenia są nieco zaskakujące przy takim przełączaniu, niż się wydawało słuchając osobno (na spory plus dla Kappa, ale mniejsza z tym). Jeśli chodzi o tą całą średnicę, to Renaissance mają znacznie mocniej nasyconą niższą średnicę (wrażenie cieplejszego brzmienia), natomiast mają mniej tej wyższej w stosunku do 8.2, które brzmią wyraźniej w tym zakresie.

HEHE

czyli rozumiem ze normalne zjawisko ..

wiec sie nie obawiam ..

gram dalej i ciesze sie :)

bylo u mnie wczoraj dwoch "audiofilow" powiedzieli ze kappy nie graja ladnie

ze brakuje im srodka

graja mocno basem i sopranem

i nic poza tym ..

hmmm - zdarzylo mi sie pograc glosno i dlugo kappami 9a i polydome'y nie zrobily sie od tego ani toszke bardziej przezroczyste......

zabieg z suszarka i podgrzewaniem membran ludziska krytykuja - bo ponoc material sztywnieje i peka w okolicach zawieszenia (mimo, ze wygladaja pieknie po takim "suszeniu" - jak nowe) ..... z tego powodu taka historia by mnie troche zmartwila.....

podobnie ze srednica - mam kompletnie odwrotne wrazenia...... no ale to moze byc spowodowane innym sprzetem, akustyka itd itp....

ewentualne braki srednicy mozna korygowac potencjometrami z tylu obudowy - wielkiego zakresu regulacji nie ma, ale lekkie podkrecenie polygraph'a i polydome'a moze wspomniana srednice nieco poprawic....

Edytowane przez VISTO

nowak.michas, podoba mi się Twój awatar. Miałem okazję słuchać tych kolumn, w torze bez żadnej lampki. Może to było powodem rozczarowania - bardzo głośno i sucho. Albo lampizacja toru, albo kolumny porąbać i do kominka. Modelka z awatara do przetestowania.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

mgrkleszcz

Jak byś te kolumny na opał przerabiał to ja nieśmiało nadmienię, że dowiozę metr sześcienny drzewa już porąbanego. Wymienię a panienkę to z bólem serca ale zostawię, co mi tam, niech bedzie Twoja ja pogram jeszcze na tych Kappach.

Odnośnie jak brzmią Kappy. To kolumny jak kolumny. Jak komu grają zależy od dopasowania do wzmacniacza i klasy samego wzmacniacza. Raz ciemniej, raz jaśniej. Trzeba pamiętać , że nie ma leku na cale zło. Zawsze coś z czymś zgra się lepiej lub gorzej. Uważam, że należy poprostu dobrać zestaw do swojego ucha. Jak będzie grało dobrze to trzeba się już tylko cieszyć i nic więcej . Nie ważne czy to na kawałku drutu czy gumie od majtek. Jak jest fajnie to tak trzymać.

Odmładzanie zaś za pomocą suszarki membram uważam za barbarzyństwo, ale jak ktoś lubi - jego wola. Ferrari można przecież polerować papierem ściernym - kwestja co kto lubi.

Pozdrawiam i słuchania muzyki w dobrym towarzystwie życzę.

Jan

Edytowane przez janvideo24

a ja powiem tak:

nie chce sie wypowaidac w zlosliwym tonie ale jesli man doktor kleszcz rozswietli mi umysl i pokaze mi w kwocie do 10k zl kolumny ktore wreszcie zagraja to bede mu wdzieczny i rad ..a nawet postawie krate wódy

innymi slowy:

nie wierze ze za 7k zl mozna kupic cos lepiej grajacego do glosnego dynamicznego sluchania.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.