Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kable do słuchawek?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do słuchawek (w końcu minigłosniczków jakby nie było) robi sie też różne rodzaje kabli - tak aby znudzony człowiek hi-fi mógł sobie podobnie jak z kablami głosnikowymi zrobić kłopot szukając i szukając i suzkając... czy teżż w przypadku słcuhawek okablowanie między wzmakiem słuchawkowym a słuchawkami nie ma takiego znaczenia???

https://www.audiostereo.pl/topic/29547-jakie-kable-do-s%C5%82uchawek/

Okablowanie raczej ma znaczenie, w końcu słuchawki to rodzaj głośników, a co za tym idzie jest to kabel jakby głośnikowy.

Dużo na temat przekablowania słuchawek znajdziesz na forum www.head-fi.org

=>adamgdansk, 15 Lis 2006, 15:31

Teoretycznie ma, praktycznie zobacz czym jest dostarczany sygnał na kabłąku pomiedzy poszczególnymi kanałami R L .

Przeważnie jest to stalka stalowa ze stali sprężynującej ,która jest wtedy przewodem.Lub inne "nieprofesjonalne" połączenie.

Może lepiej pójść jeszcze dalej i zapytać czy cewka membrany jest n.p. z przewodu beztlenowego,czy tylko zwykły drut nawojowy,czym jest on lutowany,żeby pójść miękkim kablem do jacka czy tam jest zaciskany czy dalej lutowany i czym ? a tak w ogóle to czemu minijack jest z mosiądzu lub innego badziewia pokrytego złotem,co stracimy na przejściu przez warstwę złota.A w ogóle gdzie jest wpychany do gniazda i z czego.....i.t.d.

Naprawdę nie wpadajmy w paranoję bo idąc dalej we wzmacniaczu jest kupę nie takich kabelków i ścieżek nieaudiofilskich.Na końcu może się okazać że płytka CD nie jest rozmagnesowana (tak w ogóle to jest z aluminium, lub złota) Czy mamy laser ustawiony w kierunku północy magnetycznej czy geograficznej bo jeśli w,g północy magnetycznej to czy przestawiasz go o zmieniającą się w ciągu roku deklinację magnetyczną........Czy kompas którym mierzysz północ magnetyczną jest pozbyty dewiacji magnetycznej i elektromagnetycznej,Czy masz obcykaną komunikację wszystkich większych metalowych pojazdów-przydałby się jakiś programik dośledzenia ich ruchów .No i czy twój odtwarzacz ma korekcję siły Coriolisa na twoją szerokość geograficzną ?

Jeśli wymiana kabelka poprawi ci samopoczucie to wymień i zobacz ile tylko zasygnalizowanych niektórych problemów ci zostało do rozwiązania ,jeśli zauważysz poprawę to się nią ciesz, jeśli nie to też się ciesz bo zdobyłeś jakieś doświadczenie.

Jeśli się bardzo nudzisz i masz czas to się baw dalej do usioru tylko nie zapomnij czasem posłuchać muzyki

pozdrawiam

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, 15 Lis 2006, 19:50

>Teoretycznie ma,....

Teoretycznie ma? Teoretycznie - poza skarajnymi przypadkami - nie ma .

Jedynie praktycznie niektórzy słyszą różnicę. Niektórzy nawet twierdzą, że " kolosalną"....

haha... no ja właśnie sceptykiem jestem... po prostu widzę kolejną niszę dla naszych wspaniałych wytwórców okablowania.... kolejny obszar gdzie można klinta zamroczyć i wyrwać kilaset zlotych....

• 6 miesięcy później...

Pozwolę podłączyć się pod ten wątek z pytaniem, czy ktoś z Was wymieniał kabel w słuchawkach dousznych. Mam takowe, raczej średnich lotów, od wielu lat i o ile same słuchawki działają bez zarzutu o tyle kabelek wygląda już tragicznie Szczerze mówiąc to wstydzę się z nimi wychodzić między ludzi.

Macie może jakieś doświadczenia z tak cienkimi kabelkami?

Poradźcie coś.

Pozdrawiam.

BRob

Rafaell, 15 Lis 2006, 19:50

>No i czy twój odtwarzacz ma korekcję siły Coriolisa

Haha, to dobre:)) W ogóle o tym nie pomyślałem, jak producenci CD playerów mogli o tym nie pomyśleć!;-)

>adamgdansk

Temat, jak wiele podobnych, można poczytać o mniej istotnych rzeczach, które wprowadzają zmiany. Producenci słuchawek przeważnie zakładają giętki, cieniutki OFC. Dlaczego nie słuchasz na lince OFC tylko na Transparencie?

>Rolandsinger

K701 mają firmowo symetryczny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja naprzyklad kupil bym do akg 701 ten kabelek tylko niestety nie jest dostepny w Polsce.chetnie bym zlecil komus zakup w usa lub uk gdyby byla taka mozliwosc...(gdyby ktos byl chętny to prosze na PW.)

post-8479-100000023 1181995194_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sennheiser HD-650 - stock na Silver Dragon v2 - moim zdaniem ogromna roznica. Definitywnie upgrade nie downgrade. Wlasciwie zalezy od gustu. Dzwiek nabral zycia, podstawowe cechy Sennheiser House of Sound zachowane.

podobno Stefan AudioArt eqinox for akg 701 wprowadza zmiany zwiazane z lepszym wypelnieniem basu jak rowniez zrzuca "zaslone"przez co dzwiek staje sie bardziej przejzysty.moze niedlugu bede mogl cos na ten temat napisac gdyz jestem na dobrej drodze sprowadzenia tego kabelka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ptx

zwróć uwagę, że na fotce ze Stefan Audio nie widać jak poradzili sobie z wyprowadzeniem kabli, po garażowym wyglądzie całego kabla można się spodziewać, że niezbyt estetycznie - po moich doświadczeniach powiem, że nie jest to takie proste/ chyba, że estetyka to dla Ciebie sprawa drugoplanowa/ , pozostaje też kwestia ceny , liczą sobie

a ja dozuce od siebie ze jak ktos nieboi sie lutownicy to kabel takiej jakosci albo i lepszy mozna poskladac za okolo 100 zl ( przewod 12m + wtyk ( ten niewyglada na jakis szczegolny ) + plus 2,5m oplotu + 6m koszulek termokurczliwych )

ptx

o ile wiem, nie ma części zamiennej do 701 z wyprowadzeniem kabla z prawej słuchawki, ja do swoich zamówiłem oryginalne elem. prawej słuchawki, w których dorobiłem wyprowadzenie, oni chyba zrobili tak samo... szkoda ,że nie zamieszczają zdjęć

sprawa estetyczna nie jest dla mnie najwazniejsza gdyz sluchawek sie slucha a nie oglada tak ze bardziej na pierwszym miejscu stawiam walory odsluchowe.pozatym widocznie dolaczaja przerobiona prawa oslone z wyjsciem na kabelek.wszystko to jest w formie "kitu" do samodzielnego montazu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.