Skocz do zawartości
IGNORED

niskosredniotonowy

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

aktywnosc firmy stx latwo poznac po ilosci rodzajow/gatunkow driverow proponowanych. Ogromna ilosc rozmiarow i wariantow membranowych. Firma chce nam dostarczyc max ilosc mozliwosci brzmieniowych i innych parametrow. I to sie chwali. STX cierpial, wedlug mnie, na dosc duze thd wynkajace z nieliniowosci obw. mag. Jednak teraz szef firmy zajal sie energicznie ta sprawa i jego propozycja z dodatkowymi pierscieniami z alu i miedzi wprasowanych w obwod. mag blisko cewki napedowej powinna radykalnie poprawic parametry calosci. Sa oczywiscie genialne glosniki basowe focala i inne ale jak drogie? w stx za ulamek cen tamtych mozna kupic bardzo dorbre glosniki. Ja np. namawiam wszystkich na stx basowe i stosowanie ich w ukladzie isobaric. gdyz koszt dwoch driverow nadal jest ulamkiem ceny jednego basowca z firm hiend. A taki zespol gra duzo lepeij od pojedynczego glosnika. Ma lepsze zejscie i wieksza szybkosc a i obciazalnosc wzrasta 2 razy. Spada skutecznosc ale i tak po zastosowaniu stx ze skutecznoscia 92dB/w skutecznosc basowca bedzie wystarczajaca.

>>andios

po co kupować głośniki jakiejś nieznanej firmy gdy za 5" trzeba zapłacić 400zł. Za tę kasę można kupić Etona i mieć gwarantowane zadowolenie. A tu kupisz takiego Edytona, jak będzie klops to co z nim wg CIebie zrobić? Sprzedać nowe na Allegro za 50%? Życzę powodzenia, sięgaj śmiało!

Edyton powinien sie jakoś wypromować...

Seniczu, moze zaproponujesz Mistrzowi Waldemarowi forumowe tournee jego konstrukcji?

Inaczej przypomina to trochę bajki o smoku(podobno nasi rodzice go pamietają!)

W każdym razie w razie takiej inicjatywy wpisuje sie na przodek listy chętnych do posluchania Edytona.

Może na pczątek monitorki Venus1? W całosci technologia Edytona...

Firmówki znaczy się.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opisałem tu swojego suba na STX-ie. Cóż, niska cena jest jego podstawową zaletą, jednak lista zalet jest krótka:, cena, niskie zejście, możliwość przyjęcia sporej mocy. Impuls słaby, brak "kopa", bas się trochę snuje.

Do filmów OK, ale nie słucham z nim muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Dobrze wczesniej napisał Senicz, kupujcie polskie głośniki, to firmy będą miały pieniądze na dalszy rozwój swych konstrukcji." On tam nakitował właścicielowi, że się zna na audio i ma wpływ na polskich audiofili i teraz promuje ile wlezie bo liczy na głośniki za friko, co zresztą przyznał :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

a wy sie chwalicie ze na niczym sie nie znacie!!! a jak na niczym to i nic nie dostaniecie. Ja juz pisalem ze z stx to uzywam tylko 42cm basiorow w isobaricu i teraz bede badal te 15. Co do edyton to podziwiam mistrza za wlasna produkcje driverow. maja one niestety pewna wade. Sa zbyt dokladne i wywalaja wady wzm to znaczy ich thd i inne. Co powoduje ze wydaje sie ze te glosniki graja ostro ale one sa potulne jak baranki tylko robia co im kaze wzm a jak on falszuje to i muza jest falszywa. To sa bardzo wymagajace glosniki wymagajace gdyz wymagaja aby wzm byl najwyzszej mozlie klasy. Pojade do Mistrza ze swim nalesnikiem lub hybryda i wtedy wszystko sie wyjasni. Ale jesli to jest prawda ze one sa tak dokladne ze wady wzm sa slyszalne to niestety krag odbiorcow sie zawezi. Bo kto ma dobre wzm? wiekszosc to jakies badziewie bez duszy mulace muze i lub slrzeczace. i powiem szczeze jesli te kolumny przejda test Jopek/okularnicy to bedzie bardzo dobrze. A o detalicznosci to pogadamy po chwili odsluchu. Takie sa niestety niespodzianki z bardzo lekkimi i sztywnymi membranami. Odtwarzaja te elementy pradu sterujacego ktore w innych kolumnach z racji wad materialow nie istnieja. Oczywiscie ja wiem dlaczego tak ie dzieje i zaproponuje pewna modyfikacje glosnkow edyt ale tylko w serii dla mnie bez mozliwosci uzycie tej modyfikacji dla innych nawet na wlasne potrzeby firmy. Dobre co?

taka krytyka stx jaka kolega zaproponowal bedzie miala jakies znaczenie gdy porownasz inny glosnik w tym subie. No i nie taki za 1000zl ale w podobnej cenia. I z kolega uslyszy jak gra badziew. nawet tesla gra kiepsko. I jeszcze raz doradzam isobaric na stx.

senicz napisał: "Oczywiscie ja wiem dlaczego tak ie dzieje i zaproponuje pewna modyfikacje glosnkow edyt ale tylko w serii dla mnie bez mozliwosci uzycie tej modyfikacji dla innych nawet na wlasne potrzeby firmy. Dobre co?" Znowu kolejnemu facetowi będziesz dupę zawracać ? :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

jak sie dogadam co do ceny i to w czasie wizyty u mistrza. pewnie pojade dopiero w przyszlym tygodniu? modyfikacja jest bardzo prosta i az dziw ze nikt na nia nie wpadl??? he he ale ja samouk nie wiedzialem ze tak sie tego nie da zrobic no nie?

nie zdradze bo to jest tak prosty zabieg ze strach i kazdy glupek moze to zrobic se sam w swoich teslach. ten szalenie prosty zabieg fantastycznie poprawia detalicznosc dzwieku. Zwykle membranowce cewkowce graja jak elektrostaty z taka dokladnoscia!!!

co ciekawi was o co chodzi? nie bede was karmil bezposrednio rurka i spowoduje ze zaczniecie myslec mozgiem jak go macie? wystarczy spojrzena glosnik tak jak by go widzieli ........no powiedzmy kosmici? no moze raczej naukowcy z nasa. A moze sam je bede przerabial? o tak odbiore z edytona i je przerobie!!! ale jaja!!!!

A ja przeczytałem "o mnie " u kolegi senicza.. i mam pytanie .. i tez bardzo bym prosił by naśmiewcy iprzesmiewcy potraktowali powaznie co piszę.. Otóż kolego senicz - po jakich ziołach dochodzi sie do takich efektów ? kol. intresuje sie zielarstwem a ja chetnie rozwiązał bym kilka zyciowych problemów skoro to pomaga ...

tylko toto się pali czy pije? pytam bo mam astmę...ale cotam czasem warto sie poświecić

co do astmy to mozemy pogadac jak sie spotkamy oko w oko. Niestey nie mam zdolnosci manualny na poziomie Mistrza Waldemara i jak robilem sensory do mfb to sie sporo nameczylem. Ale przerobka glosnikow jest na tyle prosta ze kazdy se z tym poradzi.

senicz napisał: "co do astmy to mozemy pogadac jak sie spotkamy oko w oko" - czyli tylko Mistrz i uczeń :)

mam sygnaly ze czesc kolegow nie traktuje mnie powaznie? bardzo mnie to zmartwilo. Chyba jednak zaczne sie prezentowac ze swoja mysla techniczna i rekoczynem. A jak wypadne okazale to ci co mnie brali za durnia zostana kretynami? co? ale co tam spotkanie z stx 15cm zbliza sie nieuchronnie. Mysle sobie ze choc ten glosnik ma fr na poziomie 80hz to w duzej obudowie bedzie chyba niezle chodzil od 150hz? ew. dam takie dwa na skrzyneczke.

>>Senicz

kto Ciebie traktuje nie poważnie? Sam się nim zajmę! osobiście! ale powracając do tematu - nie rozumiem czemu nie chcesz się z nami tutaj wszystkimi podzielić wiedzą, doświadczeniem - przecież od tego jest forum, baa zobacz że wszyscy się tutaj czymś dzielą!

a moze byscie chlopaki sami pomysleli co? chcecie wszystko dostac jak najprosciej? a szarego troche uzyc to nie laska?ja juz postawilem przed wami pare zadan jak op mocy na lampach a o mfb to juz nie wspomne bo ...... no wlasnie.

Kolejny raz przelecialem swoje kolumny Jopek. Wszystko gra i buczy. Kolumenki dms250 marantz sa nieduze jak na uzycie glosnika 25cm na basie i z basreflex. Wymiary zewmetrzne to szer 33cm wysk 66cm gleb 37cm basrefleks to 2x29cm i glbokosc 15cm zrobiony w postaci tunelu w ktorym dolna scianka tworzy jeden z bokow a scianki maja 30mm grubosci. Srodek glosnika basowego 25cm jest w odleglosci 17cm od srodka otworu. Wewnatrz umieszczono polke wiazaca boczne scianki na wysokosci ok 2/3 a szerokosc jej to ok 15-18cm Sluzy pewnie do rozbijania fal stojacych jak i usztywnia calosc. basowiec to polipropylenowa membrana o dosc porowatej powierz. z nakladka przeciwpylna z tkaniny. Nie ma przewietrzania przez magnes. Sredniak to 38mm kopulka z jakiegos twardego tworzywa z dosc duzym pierscieniem zawieszenia moze 5-7mm tak wiec mamy prekursora pierscieniowych vif? Gora chodzila na wstedze ale wymienilem na 19mm polipropyleny bo jeden byl spalony. Bardzo podobne do opisanych dms 250 sa dms 350 ktore foto latwo odszukac w necie. Choc glosniki sa troche inne. Bas i srednica sa inne. Nie wiem dlaczego ta kolumna tak dobrze gra? Moze jest specyficznie strojona?

• 2 tygodnie później...

otrzymalem wreszcie te 15 z stx. I powiem tylko rewelacja!!! naprawde!! wykonanie super. Bardzo staranny montaz i wszystkie elementy piekne. Ale co do dzwieku to musze przyznac ze jest mile zaskoczony. Bardzo muzykalny i dokladny dzwiek. Duza rozdzielczosc i przestrzennosc. Naprawde jest bardzo dobrze. Moze skutecznosc dosc mala choc sluchalem 8om wiec z natury swojej graja ciszej od 4om. Sluchalem na pelnym pasmie i nawet te zalamanie na wykresie powyzej 3k nie bylo znaczace dzwiekowo. Najlepeij zrobic zwrotnice na tych 3k i to z 18db/oct. Choc pewnie 12 wystarczy. Dzwiek jest zaskakujaco dobry. Bardzo dokladny a to owocuje duza rozdzielczoscia instrumentow. Czy wokal nie miesza sie z reszta a same wokale nawet kobiece glosy doskonale. Wydaje sie ze jest to pierwszy polski glosnik hiend w powszechnej sprzedazy. Wczesniej hiendowe glosniki robil i robi Mistrz Waldmar z Edyton ale to jest produkcja wyjatkowa i na wlasne potzreby. Tu mamy masowa produkcje glosnikow hiend. Nieslychane. Oczywiscie tak jak firma stx obiecala dostalem duzy upust na te 15. I jeszcze raz dziekuje. Wlasciwie to juz sie zdecydowalem na obsade glosnikow do mojego nowego ukladu prawie aktywnych kolumn z zewnetrznym wzm. uzyje wlasnie tych glosnikow a co do wysokotonowych to bede teraz szukal. Glupio tak chwalic glosniki ktore sam bede uzywal do produkcji a wiadomo konkurencja nie spi, ale coz nie moge sie powstrzymac

nie pie ... ol , trzeba najpierw zrobić ślepy test :D

co do pierwszego to wieczorm a slepy test zrobilem. Porownalem kilka srednic w tym jeden sredniak co to robilem z 5lat temu. Moj wlasny he he z tesli srednicowej. I musze wam powiedziec, nie chcwalac sie oczywiscie, no grdziez bym smial ze no sami rozumioecie ze to nie ma nic wspolnego z adoracja mojej osoby ale - jednak krepuje sie bo wy zaraz sobie pomyslicie ze robie sobie tu jaka klake ale ten moj tez spod ogona nie wypadl a nawet powiem wiecej, no naprawde wybaczcie mi ze tak sie chwale ale nie moge inaczej gdyz co dobre to warte pochwaly wiec............

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.