Skocz do zawartości
IGNORED

Ile WAT na wzmocnieniu do 18m2?

abtman

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie....jaka jest optymalna wartosc, przy zalozeniu ze wzamk brzmi najlepiej w okolicy "godz. 9tej"....

100Watt na 8Ohm to duzo? a moze wystarczy 50Watt aby wytworzyc wlasciwe cisnienie i natezenie glosu przy powyzszym zalozeniu.

abstrahujemy tutaj od pozostalych elementow toru.

skupmy sie na zaleznosci MOC-KUBATURA

https://www.audiostereo.pl/topic/29581-ile-wat-na-wzmocnieniu-do-18m2/

Se zmierz w sposób następujący:

- volume odkręcasz na max z jakim słuchasz

- zapuszczasz z płyty testowej 50Hz -20dfs

- miernikiem uniwersalnym mierzysz napęcie zmienne (AC) na zaciskach kolumny (-20dBfs żeby jej nie zniszczyć)

- mnozysz uzyskaną wartość napięcia przez 10, podnoszisz do kwadratu i dzielisz przez impedancję kolumny (możesz zmierzyć rezystancję między zaciskami i pomnożyć przez 1.15)

W ten sposób dostajesz wartość mocy RMS odpowiadającej sygnałowi 0dBfs a więc maksymalnej dla formatu CD - na pewno jej nie przekraczasz, chyba że słuchasz prostokąta.

o, to jest rzeczowa informacja....

tyle, ze jestem humanista i na wyposarzeniu nie mam takich urzadzen. powiem wiecej - nie wiem jak sie tym poslugiwac:(

czy sa jakies prawidla, ogolne zasady? tak jak w przypadku np kolumn - monitorki zagraja dobrze ale do 20m2

Myślę, że Jar1 miał co innego na myśli - skąd twierdzenie (?), że wzmacniacz zagra najlepiej na g. 9 (dlaczego nie na 8 lub 10). Więcej danych - rozjaśnij co Ci leży na sercu :-)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

jar1, 17 Lis 2006, 10:54

" przy zalozeniu ze wzamk brzmi najlepiej w okolicy "godz. 9tej"....

Cóż za dziwna teroria !!!

U mnie najlepiej brzmi zdecydowanie na godzinie 9.25 i trochę później !!!

... bo wiadomo od 8.55 do 9.25 leci "Na wspólnej" czy "M jak miłość" i muzyka wtedy zupełnie nie brzmi :(

No chyba że mówimy o sobotnim poranku ;)

To może tyle na temat oczywistych prawd audiofilskich o najlepszym brzmieniu w okolicy godziny 9 !!!!

zdezi

myslalem, ze mi w tym pomoze;)

mam teraz 40Watt. dostalem oferte na koncowke mocy T+A 100Watt - no i sie zastanawiam...czy przy wlasciwym przekreceniu galki potencjometru (czyli takim kiedy bedzie pelne wyrownanie pasma i nasycenie barwy) dzwiek nie bedzie zbyt "duzy". a nie mam mozliwosci posluchania.

> wlasciwym przekreceniu galki potencjometru (czyli takim kiedy bedzie pelne wyrownanie pasma i

> nasycenie barwy)

Potencjometr głośności w zasadzie decyduje (w 99% przypadków) tylko o wielkości tłumienia sygnału wejściowego. Wyrównanie pasma? Chodzi Ci o jednakowe tłumienie kanałów? No tak, z tym większość potencjometrów ma kłopoty na niskich poziomach. A do barwy służą inne gałki :-)))

mniej wiecej - to wyrownane tlumienie na calosci pasma...

a czy w ogole ktos z Was zna firme T+A? ktos slyszal? bo podobno to sprzet referencyjny, stawiany przez Niemcow na tym poziomie co Accuphase, MacIntosh, Krell itp.

> mniej wiecej - to wyrownane tlumienie na calosci pasma...

Wierz mi, liniowe w obrębie kanału to one raczej są. Chyba, że stopień za potencjometrem jest po audiofilsku spier... i ma niską impedancję wejściową.

'za duzy' dzwiek to moze byc jak wielkosc kolumn bedzie zle dobrana do kubatury pokoju, a nie z powdu ze wzmak jest za mocny. jezeli tylko brzmienie tej koncowki bedzie ci pasowac to nie musisz sie obawiac.

Raczej trzeba dobierać wzmak do kolumn i lepieć mieć nadmiar mocy niż jej niedostatek bo inaczej będzą słyszlane duże niedobory dynamiki . Zacznij od kolumn jakie pasują do tej wielkości pokoju i dopasuj do nich wzmak .

Przyłączam się do tematu. Mam wrażenie, że o wielkości dźwięku oprócz kolumn decyduje też charakter brzmienia wzmacniacza. Jeśli chodzi o moje preferencje to jeszcze nie słyszałem zestawu ze zbyt dużym dźwiękiem raczej bywał za mały. Stary wzmacniacz Unitry 2x25 W przy niskim poziomie głośności grał w moim przekonaniu większym dźwiękiem od posiadanego obecnie amplitunera Denona 2106 z mocą 125 W na kanał. Za jakiś czas będę się przymierzał do jakiegoś wzmacniacza stereofonicznego bo charakter brzmienia mojego Denona zupełnie mi nie odpowiada. Na pewno nie moc będzie tutaj decydowała o wyborze. Przy okazji wyboru głośników miałem okazję porównać mój amplituner ze wzmacniaczem Denona 1500 AE i jakimś starym Meridianem (2x50W). Nie ukrywam, że brzmienie tego ostatniego sprawiało wrażenie największego i jak dla mnie brzmiało to najlepiej. Ciekawy jestem czy znajdę coś co nie zrujnuje mnie finansowo a zarazem zapewni oczekiwaną przeze mnie jakość. Jedno jest pewne muszą to być wzmacniacze w których prądu i basu nie zabraknie bez nawet cienia krzykliwości.

Ja w 18 metrach mam kolumny (3-drożne) o skuteczności 85-86 dB i wzmacniacz o mocy 16W. Całe pomieszczenie wypełnione jest dźwiękiem.

Taki sam system słyszałem też w pokoju 33 metrowym. Także nie było problemu z nagłośnieniem.

Myślę, że nie pomogłem :-)

zamieszanie Wasc robisz;)

dla uscislenia:

- ok. godz. 9tej (stopien wychylenia potencjometra w odniesieniu do tarczy zegara)

to nie ma nic wspolnego z pora dnia!!!

- nie mowimy o charakterze brzmienia, a maksymalnym wykorzystaniu potencjalu przy standardowym nasileniu glosnosci.

czyli MOC wzmacniacza + kolumny o okreslonej efektywnosci (wielkoscia dostosowane do pomieszczenia).

jaka moze byc maksymalna MOC/wielkosc pokoju, aby cisnienie akustyczne nie powodowalo dyskomfortu (rowniez sasiadom).

(oczywiscie uwzgledniamy juz faktory bezpiczenstwa elektroniki itp. tak aby nic nie spalic).

Mała uwaga co do "godziny 9-tej". Niskie poziomy sygnału magą wiązać się z problemami i to nie ze względu na nierównomierne tłumienie potencjometru tylko na stopień końcowy wzmocnienia.

Zdecydowana większość wzmacniaczy pracuje w tzw. klasie B lub AB. Oznacza to, że największe zniekształcenia są przy najniższych poziomach sygnału. Dlatego też wzmacniacz o dużej mocy grający na bardzo niskim poziomie sygnału będzie generował duże zniekształcenia. Dlatego to hasło o "godzinie 9-tej" wydaje mi się bez sensu.

Opisany efekt nie dotyczy wzmacniaczy pracujących w czystej klasie A.

Z drugiej strony sam jestem zwolennikiem zapasu mocy - bo z kolei przy większym poziomie sygnału wzmacniacz może "nie wydalać" prądowo (ograniczenia zasilacza itp).

Ale wracając do Twojego pytania - nie ma odpowiedzi typu "jedynie słuszna reguła". Moc mocy nierówna (choć w watach mierzona) - rożne czynniki na to wpływają. Moc nominalna podana przez producenta często nie mówi zbyt dużo (vide historie o amplitunerze 5x100W z zasilaczem 200W).

Tak naprawdę to liczy się raczej wydaność prądowa - ale tego to już chyba nikt nie podaje.

kolumny trzeba dobierać do pomieszczenia - to jest absolutnie kluczowe - a w przypadku wzmacniacza - tu trzeba znowu zasugerować się jedynie jego sprzężeniem z kolumnami a tym samym pochodną tego będzie mniej więcej dopasowanie go do pomieszczenia. Ja także mam 18 metrów - na podtsawie doswiadczenia widzę, że 80 W z uczciwego tranzystora - wzmacniacza wystarczy - chodzi na ok 1/4 swojej mocy maksymalnie - wtedy natężenie dżwięku jest bardzo duże. 80W z amplitunera kina domowego z trudnymi kolumnami już nie wystarcza! Dla głośnego słuchania potencjometr był odkręcony na 3/4 mocy i przesterowania były tak duże, że się odechciewało słuchania. natomiast lampa podejżewam - że 20 W wystarczy spokojnie. Dlatego Waty są bardzo umowne i na pewnych wzmacniaczach kolumny chodzą ciszej na innych głośniej... trzeba spróbować. ja stawiam na 80 - 100 W uczciwej mocy dla 8 ohm lub więcej, raczej nie mniej! (dla tranzystora)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.