Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic S52 - konwersja do 720/1080

charczenko

Rekomendowane odpowiedzi

Edward, 30 Lis 2006, 12:39

/.../

>2. artefakty zdarzają mi się na około 1 na 30 filmów. Można przeboleć, a jeśli to coś ważnego to

>wypalić z tego płytę DVD.

Przepraszam że się wtrącam ale mam pytanko.

Mój Szajsung daje piękny obraz na DIVX (na CRT niemal nie do odróżnienia z DVD) - są jednak cholerne problemy z polskimi literami i dlatego interesuje mnie jak przerobić DIVX do DVD - jakiego progsa używasz?

Sens tego jest żaden, jeśli spojrzymy na kwestię jakości obrazu, wiadomo że nie poprawi się od tego, ale chcę w końcu obejrzeć film na telewizorze z napisami bo przed kompem nie mogę leżeć. :)))

Z góry dzięki za odpowiedź.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

"Dzieki za odpowiedzi - dokladnie o to chodzilo mi w pytaniu.

Nie wiesz moze czy - wzorem np. Samsunga HD-950 - dla tego Panasonica istnieje remote hack ktory odblokowuje upscaling po komponencie?"

czy można coś więcej na ten temat? ozumiem że na samsungu istnieje "edukacyjna" możliwość upscalingu? Jeśli tak to może ktoś słyszał o czymś takim w philu 9000?

pozdrawiam

jgx, 30 Lis 2006, 16:32

>rozumiem że na samsungu istnieje "edukacyjna" możliwość

>upscalingu? Jeśli tak to może ktoś słyszał o czymś takim w philu 9000?

A to 9000 wypuszcza sygnał o podwyższonej rozdziałce tylko po HDMI? Idiotyzm! Mam 963SA i tu jest upscaling na komponencie (bo nie ma HDMI :) ). Bebechy mamy te same. Obudowy są inne i dołożone HDMI - sądzę więc że problem jest tylko w oprogramowaniu bo identyczne układy w 963SA wypuszczają sygnał o podwyższonej rodzielczości na łączu komponentowym. Co za idioci w tym Philipsie! Przeszkadzało im że na komponencie też można skalować??? A może przestudiuj dokładnie instrukcję - może jest jakiś myk, że trzeba coś przełączyć?

Daj znać jak rozwiązałeś problem!

Pozdrawiam!

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

właśnie sęk w tym że o tym że nie skaluje po komponencie dowiedziałem się z instrukcji, bo w meni da się ustawic skalowanie po komponencie na 720 i 1080 ale nie ma żadnej zmiany w obrazie więc zaczołem czytać instrukcie i tam napisano:

".......Dla analogowego sygnału wybierania kolejnoliniowego dostepne są jedynie opcje 480p i 576p"

il Dottore napisz czy u ciebie jest różnica jak przełączysz z 576p na 720p. Z tego co piszesz to sprawa faktycznie sprawa softu skoro bebechy są takie same, być może na zagranicznych forach istnieje jakiś alternatywny soft który rozwiązuje ten problem

Nie wiem czy jest różnica gdyż nie mam odbiornika mogącego odbierać sygnał bez przeplotu. :)

Na moim CRT to ja nie widzę specjalnej różnicy między dobrym DIVX a DVD z mojego drugiego DVD (Szajsung) więc póki nie kupię projektora to nie powiem Ci czy mam korzyść ze skalowania.

Ja kupiłem Filipa do CD/SACD - i zupełnie przy okazji okazało się że wizyjnie również jest fantastyczny i mój starożytny CRT to za mało by docenić w pełni możliwości tego playera.

Rzadko sie trafia tak udany zakup. W dodatku kupiłem na promocji w Euro za... ok 600 zeta. Śmiech na sali. Gdy zobaczyłem jaki toto ma obraz i posłuchałem kilku CD i 2 sztuk SACD (bo tylko tyle SACD mam w domu) natychmiast sprzedałem moje stare DVD i CD bo Filip był 2 klasy wyżej i jeszcze zarobiłem na całej tej operacji na zdrowe opijanie nowego nabytku. Także Filipek praktycznie grosza mnie nie kosztował. :)

Nie mam w Filipku HDMI ale nie odczuwam braku gdyż - jak powiadam - kupiłem go do muzyki a nie do filmów.

Z ciekawostek nie znalazłem do niego żadnego softu tylko crack z pilota na zniesienie blokady regionalnej i... obraz bez przeplotu na eurozłączu(!) Znalazłem też ofertę duńskiego LC Audio... goście zaklinają się że ich upgrade lokuje ten model w czołówce CD-Playerów na świecie. Specjalnie tym się nie podniecam, nauczyłem się nie wierzyć reklamom ale gwarancja już mi się skończyła więc kto wie... może dać Duńczykom zarobić i go dłubnąć? :)

Tylko po co skoro mi w zupełności wystarcza?

Jak trafisz gdzieś w necie jakiś ciekawy sofcik do 963 to proszę o info.

Pozdrowionka.

Podłączyłem s52 do Z$ kablem HDMI. Więc mogę zrobić update:

Obraz przez HDMI nieporównywalnie lepszy niz po komponencie. Niebo a ziemia. DVD wyglądają bardzo ładnie, lepiej niz z komputera, ale pod warunkiem ze ustawie na 1080i i HD enhancer. Jak sie ustawi 720p to obraz jak dla mnie jest nieco słabszy. Z możliwości DVD jestem b. zadowolony.

Jednak co z Divix? Ja kupiłem s52 bo chciałem mieć uniwersalny sprzęt do DVD i Divx (inaczej kupiłbym np. s97).

No oczywiście upscaling działa także na divixach i wyglądają dużo lepiej. DVD jest wyrażnie lepsze ale i divxy na ekranie o podstawie 2m dobrze sie prezentują.

Konkluzja - po HDMI jakość obrazu jest chyba lepsza niż z komputera.

Niestety ma on b. poważne problemy z odtwarzaniem DIvix.

Wczoraj puściłem z 50 filmów z mojej najnowszej kolekcji: blisko 50% nie da się oglądać. Powody są następujące:

1. Największy odsetek filmow - ze 35% - obraz ładny, dzwięk ok, ale skacze co sekunde, 2 senukndy. Brak stałej płynności uniemożliwia oglądanie. Jestem załamany.

2. Niektóre filmy mają po prostu kaszane z obrazu - z 10% sprawdzonych filmów.

3. Filmy z dzwiękiem DTS nie mają dzwięku. Komunikat "nie można odtwarzać audio" kończy jakiekowlwiek wątpliwości. 5% filmów. (wczoraj byłem w sklepie i sprawdziłem pioneera 490 pod tym względem - to samo). Nie wiem jak Edwardowi udało się odtwarzać divixa z dzwiekiem DTS, ale coś mi tu nie gra.

Czy ktoś wie jak rozwiązać problem nr 1. Może nośnik mam słaby (TDK DVD-R). Niebieskie, tanie płytki.

Dzisiał sprawdze pioneera pod względem problemu nr 1. Jak bedzie ok to pozbywam sie Panasonica.

Konrado,

przepraszam, przegapiłem Twoje pytania, wieczorem zerknę i sprawdzę to dokładniej.

Wspomniałeś o "skakaniu" obrazu. Tak, to się zdarza, czasami jest wrażenie, że obraz ma znacznie mniej klatek niż mieć powinien, powodu nie znam. Rozumiem Twoje niezadowolenie, skoro Ci ponad połowa filmów nie chodzi. Też bym był zmartwiony. Jednak miej na uwadze to, co napisał prezes2005, bo to jest moim zdaniem racja:

"ten divx nie jest tam po to abyś był szczęśliwy tylko po to aby ten budżetowy i tani odtwarzacz mógł konkurować z innymi tanimi odtwarzaczami".

A z innej beczki czy wiadomo coś o upgradach softu w tym odtwarzaczu?

do Konrado

>Moze ten s52 jest budżetowy, tak samo jak HD950, więc "przygadał kocioł garnkowi".

nie wiem gdzie tu widzisz problem, ja nie twierdze nigdzie że twój odtwarzacz jest budżetowy a mój nie,

mówimy o tej samej klasie sprzetu.

a żartując - mój jest lepszy bo ma SACD :-)

>Tym bardziej

>powinien mieć dobrą obsługę taniego/budżetowego formatu divx.

i ma bo budżetowy to taki dla "mas" a masy nie wiedzą często co to DTS bo 99,99 filmów na DVD a co za tym idzie 99,99 % divx jest w DD, i do tych ludzi producenci to adresują. twoje wymagania są ponad to.

Dzisiaj dostałem w swoje ręce pioneera 696.

Podłączyłem, włożyłem płyty i ...... super - dużo lepiej:

1. Przede wszystkim wszystkie divixy które wcześniej rwały, skakały chodzą idealnie.

2. Około połowy filmów które miały kaszane chodzi teraz idealnie

3. Napisy juz nie stanowia problemu. Jak jest kilka plików w folderze można sobie włączyć dowolny txt!!

4. Divixy wyglądają wyraźnie lepiej niż na s52

5. DVD wyglągają bardzo podobnie jak na s52. (oczywiście porównuje wszystko na HDMI 1080i)

Niestety pare problemów pozostało:

1. divixy z DTS bez dzwięku.

2. Kilka filmów z kaszaną w poprzdnim playerze tutaj sie poważnie rwie uniemożliwiając oglądanie.

Reasumując po zmianie playera z 50% divxów dających się oglądać odsetek wzrósł do 90%.

Dodatkowo widać wyraźnie wzrost jakości obrazu oraz pozbycie się wszelkich problemów z napisami.

W odtwarzaniu DVD oba playery są równe.

W Panasonicu jest trochę więcej ustawień oraz gotowe presety (ich brak w pioneerze).

Dodatkowo panasonic ma lepiej opracowane przewijanie oraz lepsze menu dla plików multimedialnych.

Dla moich potrzeb zdecydowanie wybieram Pioneera.

Mam tylko teraz nowiutkiego, zbędnego Panasonica s52. Ktoś zainteresowany? tanio oddam.

• 2 miesiące później...

Konrado,

a miales kiedys okazje porownac swojego Pioneera 696 z nizszym modelem 490 ?

albo z Samsungami 850, 950? albo z ktoryms z Marantzow?

Jakim kablem polaczyles dvd z projektorem? tzn. jakiej marki? i za ile?

czy uspcaling u Ciebie daje lepszy obraz niz niemodyfikowany?

jak sie dzwiek sprawuje w tym pioneerze?

Pozdrawiam!

prezes2005, 1 Gru 2006, 21:44

>i ma bo budżetowy to taki dla "mas" a masy nie wiedzą często co to DTS bo 99,99 filmów na DVD a co

>za tym idzie 99,99 % divx jest w DD, i do tych ludzi producenci to adresują. twoje wymagania są

>ponad to.

Niestety nie. O ile 99% filmów DVD faktycznie ma DD 5.1 o tyle ich wersje DivX często mają tylko stereo - konwertujący przekształcają często AC3 ( DD 5.1 ) do mp3 2.0

• 2 tygodnie później...

Pionieera 696 porównywałem do 490 w sklepie. Niestety divixy wyglądały słabiej niz na 696-tce a mianowicie część sie rwała. Do innych odtwarzaczy nie porównywałem. (poza panasoniciem oczywiście).

Kabel którym podłączałem pod komponent to był zwykły dostarczony z panasoniciem. Ale prawdziwe porównanie to dopiero jak podłączyłem kablem HDMI-HDMI. Kabel zwykły bo przy długości 4 m kabla kupienie drogiego kabla nic nie daje. Konsultowane z wybitnymi audiofilami. Jak ktoś sie bedzie spierać to tak jakby mówił że muzyka z płyty CDR jest gorszej jakości od oryginalnej z której została przegrana.

Obraz po upscalingu do 720p jest zdecydowanie lepszy niż standardowy. Upscaling do 1080i wypada trochę słabiej (gorsza ostrość) ale też lepiej od 576p.

Dzwięk w 696 jest OK ale nie jest to super brzytwa (wyjćcie 5.1). Do kina jest OK. do muzyki tak ale jak żródło to mp3. Ale po wyjściu cyfrowym za zewnętrzny wzmacniacz jest b.dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.