Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak do 2500 zł pod Paradigm Monitor 7

dominus

Rekomendowane odpowiedzi

cały problem z paradigmem to umiejętne dobranie wzmacniacza który odpowiedni zasili te głosniki i nie będzie buczał (damping faktor)oraz odpowiedni prąd . Dlatego znakomita wiekszośc wzmacniaczy traktujących głosniki niskim prądem nie zagra poprawnie z Paradigmem .]

Zreszta co tu będe sie rozwodził przecież można to wypróbowac i podłaczyc do nich jakąs końcówkę Krella, Classe lub Anthema -

GG 5588919

No i stało się :)

Jestem już właścicielem PMA 1500 AE.

Wzmacniacz jest (sorry) zajebisty:). Dziś 3 dzień odsłuchów.

Jest esencją tego o czym myślałem. Z Paradigmem monitor 7v3 gra wprost rewelacyjnie. Super dynamicznie, głęboko, gdy trzeba ostro, metalowe utwory maja w końcu wyraz, szybkość i ten tzw. przeze mnie jad.

Bas jest niezwykły, prężny, szybki, precyzyjny, stanowi solidną podstawę. Góra jest dźwięczna, w końcu słyszę porządne blachy. Środek barwny z dużą przestrzenią. Nawet słabo nagrane płyty można suchać głośno i długo.

Trudno opisać - trzeba posłuchać.

Moja żonka jest również zachwycona, PinkFloyd-y rozwalają na łopatki, DM również - jakość, jakość i jakość na naprawdę przyzwoitym poziomie.

W zestawieniu z Paradigmem i CD Sony 2ES przebija znacznie AX596, a o NAD-ie c352 nie wspomnę (największe rozczarowanie jakie przeżyłem podczas mojej kariery sprzetowej).

Do rocka, metalu - dla mnie BOMBA :]

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

może podepnę się do tematu :)

szukam wzmacniacza do moich Paradigm Monitor 7v4, w cenie do max 1 tys. zł (jeśli byłoby warto dopłacic). a więc raczej w grę wchodzi sprzęt z drugiej ręki - Allegro itp

Paradigmy grają bardzo dynamicznie, czasem nieco zbyt "agresywnie" (w połączeniu z Denonem PMA 260 i wcześniej z HK 3380 tak właśnie jest, choc może w przypadku HK może w nieco mniejszym stopniu) a ja chciałbym posłuchac czasem też i troszke spokojniejszego brzmienia. W większości słucham mało wymagającej muzyki, często radia, ale nie raz zdarza się posłuchac Oldfielda, Jarre'a czy muzyki z lat 80' :)

moje wymagania co do wzmacniacza to:

- przede wszystkim ładna scena i stereofonia

- również bardzo ważne - nie narzucające się wysokie tony, delikatne, nie krzykliwe, nawet jeśli miałoby to się odbic nieco kosztem szczegółowości

- wyraźna ale ocieplona średnica

- mocny, nisko schodzący bas

- spokojne i niezbyt dynamiczne brzmienie (raczej przeciwieństwo Denona), zresztą Paradigmy tutaj i tak zrobią swoje :) (choc jeśli jakiś inny Denon spełniałby te w/w warunki to to oczywiście również go nie skreślam)

- spora moc, przynajmniej 2x 50W 8/ohm (kolumny są bardzo wymagające pod tym względem)

- cena < 1 tys. zł

jak widac nie szukam audiofilskiego brzmienia, wręcz przeciwnie - jak najbardziej ocieplonego, przyjemnego w odbiorze, mam nadzieję, że coś mi doradzicie :)

Z Twoich preferencji wynika, że dobrze byłoby przesłuchać monobloki Phasta (Phase). Piękny, miły i ocieplony dźwięk ! Same końcówki można dostać w cenie poniżej 2 tys. Do tego jakiś pre za kilka stówek (niekoniecznie lampowy i powinno zagrać ! Mimo niewielkiej deklarowanej mocy (40W), końcówki powinny sobie poradzić z kolumnami. Tym bardziej, że n ie słuchasz rockowego "łojenia". Te "maluchy zagrały z Daną 670AV w 25 metrowym pokoju (!) dużo lepiej od Denona PMA2000 (przestrzeń, głębia, muzykalność). Jedynie w basie i rytmie były słabsze (wiadomo...Denon to kolos !). Ale grały bardzo, bardzo przyjemnie... i odpowiednio do Twoich preferencji.

Pozdrawiam.

Jacek.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Starszy Rotel. Sam byłem kiedyś zauroczony kombinacją Paradigm + Rotel. Paradigm wymaga szybkości na basie, a to w tanich przedziałach mają chyba tylko Rotele (mówię o rockowej szybkości). Ewentualnie, jak się nawinie okazyjnie jakiś Cyrus lub Exposure, to warto nie przeoczyć możliwości posłuchania.

Dziękuje za pierwsze propozycje, niestety monobloki Phase odpadają (podejrzewam że każde monobloki by odpadły) ze względu na cenę, przypominam, że szukam czegoś niedrogiego do 1 tys. zł :)

glaz - może napiszesz o jakie konkretne modele Rotela chodzi ? ale czy aby na pewno one mają charakter brzmienia taki jaki napisałem ? bo sama marka Rotel od razu kojarzy mi się zdecydowanie z audiofilskim brzmieniem, chirurgiczną szczegółowością, dlatego obawiam się że może to zagrac bardzo ostro

Yamaha ax-900, no wygląda dobrze, co ciekawe ma możliwośc regulacji średnich tonów a to by się przydało (Paradigmy mają nieco wycofaną średnicę)... A jakie to jest mniej więcej brzmienie ? bo chyba nie chciałbym kolejnego aż tak agresywnie i jasno grającego wzmacniacza jak Denon...

don11

odnośnie połączenie paradigm + rotel:

- przede wszystkim ładna scena i stereofonia - to jest

- również bardzo ważne - nie narzucające się wysokie tony, delikatne, nie krzykliwe, nawet jeśli miałoby to się odbic nieco kosztem szczegółowości - nie - paradigmy sieją górą jak cholera - chyba, że będziesz miał przymulone CD

- wyraźna ale ocieplona średnica - wyraźna tak, ale nie ciepła

- mocny, nisko schodzący bas - tak, ale twardy i szybki

- spokojne i niezbyt dynamiczne brzmienie (raczej przeciwieństwo Denona) - no to nie po to kupuje się rotela, żeby nie grało dynamicznie :-)

- spora moc, przynajmniej 2x 50W 8/ohm (kolumny są bardzo wymagające pod tym względem) - tak

- cena < 1 tys. zł - coś znajdziesz

to tyle

aha - mój wpis dotyczył sprzętów bez regulacji tonów

w połączeniu z dobrym korektorem można znacznie lepiej (złagodzić górę i średnice, podbić kapkę bas)

no tak jak myślałem, typowo audiofilski charakter :)

Paradigmy wcale aż tak nie sieją wysokimi przy dobrze zrealizowanym nagraniu, niektóre kolumny z wyższej półki są w tym zakresie bardziej "dokuczliwe", ale generalnie po Twoim opisie widzę jednak, że Rotel to nie to czego szukam...

a twardy bas przerabiałem już w Denonie 2106, nigdy więcej

ale dziękuję za opinię i czekam na kolejne :)

zwłaszcza coś na temat tej Yamahy ax-900, jak byście jej brzmienie porównali do np Denona i HK ?

Do Monitor 11 polecam NAD C 372 albo wysokie modele rotela, moja Yamaha ax 890 też sobie bdb radzi, monitor 7 mają pewnie mniejsze wymagania ale nie zaszkodzi trochę zapasu.

no tak, ale chciałbym abyście coś dodali o charakterze brzmienia danego wzmaka w połączeniu z Paradigmami... na samo hasło "dobrze gra" raczej ciężko coś będzie kupic...

interesuje mnie zwłaszcza brzmienie tej Yamahy, może ktoś mogłby opisac go krótko ?

chętnie posłucham też opinii jak ten wzmacniacz brzmi na tle Denona lub HK, nawet w zestawieniu z innymi kolumnami, ewentualnie inny porównywalny model Yamahy ale już w zestawieniu z Paradigmami

a może coś z Marantza by lepiej pasowało do moich preferencji ? ogólnie słyszałem, że wzmacniacze tej firmy charakteryzują się właśnie takim "miękkim", ocieplonym lekko brzmieniem... czy ktoś słuchał połączenia tej firmy z Paradigm ?

Yamaha ax 890: brzmienie miękkie ale dynamiczne i tym bardziej żywiołowe im wyżej na spektrum pasma, bez metaliczności ale bardzo gwałtowne wystrzały wysokich dźwięków. Bas niski, ale trzymany żelazną łapą, czuć wysoki damping factor. Można grać baaaardzo głośno i czym głośniej tym większa potęga brzmienia. Dla miłośników sprzętu liniowego może być to trochę za bardzo "obfite" brzmienie, ale muzykalność jest bardzo duża więc ciężko się przyczepić do całokształtu. Bas jest na tyle dobrze kontrolowany, że można się trochę zdziwić kiedy potencjometr pójdzie za daleko w prawo, czy to ten od wzmocnienia czy ten od podbicia basu, bo nic nie zapowiada, że gruchnie, ale tu jak przyp....li to chowaj się kto może:) Dostrzegam jednak lukę w charakterystyce bo bardzo mocny niski bas i dosyć wyraźna średnica ma minimalną przewagę nad stosunkowo umiarkowanym natężeniem basu średniego odpowiedzialnego za krótkie uderzenia, jest to odczuwalne w porównaniu z Denonem PMA 1500AE którego miałem kilka miesięcy a który nie miał niskiego basu natomiast eksponował krótkie uderzenia a dźwięk się wydawał jazgotliwy. Yamaha ma tutaj przewagę.

NAD C 372

Jeszcze więcej basu, brzmienie mniej dynamiczne, mniej jaskrawe, bardziej przymulone, ale ogólnie bardziej kulturalne. Mocy ma pewnie jeszcze więcej ale tego i tak nie da rady sprawdzić bo tak Yamaha jak i NAD są wyraźnie mocniejsze od Denona, ale to tylko wrażenie bo przecież może się okazać, że to nie o zdolność mocową chodzi tylko, że to problem odbioru takiego typu brzmienia ewentualnie problem z moim źródłem które nie potrafi dostarczyć odpowiedniego sygnału do Denona. Dziwnym trafem Yamaszce i Nadowi wystarcza:) ale to taki mały przytyk bo ja nie lubię Denona:)

Norwidos dzięki za wyczerpującą odpowiedź, jeszcze tylko krótkie pytanko odnośnie tych jak to określiłeś "bardzo gwałtownych wystrzałów wysokich dźwięków", domyślam się że tak się dzieje z powodu dużej rozpiętości dynamiki, ale jak jest z "ostrością" tych wysokich tonów ??

tzn przy dużej dynamice daje przy okazji bardzo po uszach czy gra raczej "miękko" w tym zakresie ??

ponawiam prośbę również o opinię o wzmacniaczach Marantz, im więcej czytam opinii tym bardziej myślę że to może byc właśnie to brzmienie którego szukam (pytanie tylko czy "spasuje" się z Paradigmem)

w tym momencie na Allegro widzę są do sprzedania modele PM 72, PM 80 (z tych lepszych), słuchał ktoś ich ?

może jakieś małe porównanie do Yamahy ? :)

elfan

lubię Twoje złośliwości:))

u mnie jest zawsze najlepsze to co właśnie mam bo dlatego to mam co mi się w danym momencie najbardziej podoba:))

don 111

nie powiedziałbym, że te wysokie są miękkie, ale do ostrości i jasności Denona jest daleko, pewnie dzięki swoistej przeciwwadze basu. Mam teraz podłączone obok siebie Paradigm Monitor 11 i JBL LX 2005 i na Paradigmach jest tendencja do lekkiego wyostrzenia, natomiast na JBL-ach wysokie są bardzo delikatne. Wg mnie Yamaha nie spowoduje zagrywek metalicznych, ale będzie wymagała doboru spokojnego okablowania. Ja mam AQ Copperhead i miedziaki za 1 zł za mb, więc to też weź pod uwagę:)

Ja mam porównanie tej Yamahy do Marantza PM 8000 i wg mnie Marantz grał jeszcze lepiej z tymi Paradigmami bo bas był cieplutki, może i kluchowaty ale zróżnicowany i poziom muzykalności to klasa sama w sobie. Na skali absolutnej dźwięk z Marantza był lepszy, ale Yamaha ma większego kopa, więc jeśli chesz słuchać głośno to Marantz nie da rady wysterować tych kolumn tak dobrze jak Yamaha, chociaż te starsze Marantze były chyba mocniejsze niż PM 8000, ale pewności nie mam.

co do regulacji srednich tonów to AX-900 ma pokrętełk MID, oraz regulowany loud, którego ja osobiscie uzywam w pozycji -1, a srednie na +1.5=+2. wtedy wokale stają sie wyraźniejsze, góra nie tak ostra, ogólnie zaczyna sie to wszystko zgrywac. zapraszam na odsłuch, jestem z południowej wielkopolski.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.