Skocz do zawartości
IGNORED

Silver sound SS 300B

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wspólnie z Frankiem dzięki uprzejmości wykonawcy tej końcówki mieliśmy przyjemność posłuchania.

Oczywiście do czasu kiedy bedzie ona u mnie to sobie posłucham.

Końcówka wygląda poważnie. Niepowaznie wygląda kabelek zasilający, który proponuję a w zasadzie ZALECAM od razu wymienić z powodu, że wprowadza powazne ograniczenia do brzmienia tej końcówki mocy. Ja do odsłuchu użyłem "wolnego" maistrema VDH, który zlikwidował występujące na dostarczonym wraz ze wzmakiem kabelkiem chropowatości i krzykliwość oraz ubawił linię basową.

Wzmak wymaga sporej rozgrzewki (dłuższej niż nawet moje lampowe monobloki). Odsłuchu dokonywaliśmy w systemie: kolumny Jamo concert 11 ze srebrnym okablowaniem połączonych z końcówką srebrymi głośnikowacami Z-Zultra analog. Wzmak z preampem lampowym łączyła sygnałówka Stereovoxa HDSE a preamp podpięty sieciówką Z-Zultra power. Jako źródło posłużył cd. Vincent S6mkII podpięty sieciówką Velum power 2 w połączeniu do pre I.C Z-Zultra analog SE. Wszystkie sieciówki podpięte pod listwę zasilajacą Sonus Oliva. Sprzęt ustawiono na stoliku woods (by Zydelek) a do odsłuchu użyto audiofilskiego złotawego płynu (tyma razem zamiast żubra) Lech premium, tytoniu vanilia i papierosów marki X. Żona podała herbatkę :):)

Brzmienie: Wzmak gra tak zwanym dużym dzwiękiem. Popisał się dobrą dynamiką w skali makro i mikro oraz silnym dosć sprężystym, mięsistym basem który był dośc dobrze kontrolowany. Sieciówka VDH zrobiła mu na tyle dobrze, że linia melodyjna basu była czytelna i przyjemna.

Średnica- gęsta, przyjemna której obca jest suchowatość. Szczegółowość średnicy jest dobrze zespolona z basem podobnie jak nie narzucająca się góra. Plany, przestrzenność nie budzą żadnych braków. Scena i ilosć detali w normie. Wzmacniacz jest urządzeniem muzykalnym przy którym miło i fajnie spędza się czas.

Jest to pierwszy od dłuższego czasu wzmacniacz nie lampowy na odsłuchu u mnie w domu, który mi sie spodobał. Jego wyższosć nad poprzednikami polega na braku suchości, szorstkości i posiadanym wypełnieniu. Wzmacniacz posiada potencjał i bez problemu w 100% wysterował moje kolumny (ciężkie do wysterowania) w przeciwieństwie do poprzedników, które sobie z tym nie poradziły. Odsłuchując nie znaliśmy ceny. Telefonicznie dowiedzieliśmy się, że wmak to 1000zł (co potem znalazłem w wątku:) ) Fajnie jest więc obcować z urządzeniem za cene np. kabli, które da tyle frajdy.

Gratulacje dla konstruktora- wykonawcy. Konkurencja przy SS 300B wypada jak zabawki (wzmaki do pokoju dzięcięcego)

A teraz czekam na wrażenia jakie Frank wyniósł po odsłuchu.

Jeśli sa równiez chętni do osłuchu z Whitestocku to zapraszam poprzez P.W

https://www.audiostereo.pl/topic/29630-silver-sound-ss-300b/

To bardzo dobra końcówka.

Szybki ,zdecydowany dzwięk,wysterowujący duże głośniki bez najmniejszych problemów.

Każdy zakres dzwięku ma swoje należyte miejsce,nic nie jest przerysowane(pomimo mocnego zaakcentowania basu ).

Ładny rysunek sceny z wyraznym wycofaniem w tył kontrabasu i perkusji ( sampler Naima ).

Przy cichym słuchaniu żadnych praktycznie strat ( ten pulsujący bass...).

Przejrzystość powyżej normy ,ale nie powoduje to efektu "anoreksji" dzwięku.

Świetna barwa ( aczkolwiek wolałbym jeszcze więcej nasycenia).

Minus ,to zdecydowanie obudowa ,zwykłe metalowe pudło (dość pokazne i ciężkie),ale to detal,w końcu to wersja demo.

Plus , to duże możliwości tuningowe,ponieważ końcówka zbudowana została w oparciu o najzwyklejsze podzespoły elektroniczne rodem ze sklepu elektronicznego z "sąsiedzkiej" ulicy.

Zydelek ma dokonać fotek i zamieścić je na forum, także każdy będzie mógł obejrzeć wnętrze tej końcówki.

Serdeczne gratulacje dla Silversounda,to kolejny wyśmienity wyrób obok Lorelei- a>Markówa.

pzdr

Witam

Dzieki wieklkie za gratulacje i miłe słowa....

Potwierdzam, że kabelek zasilajacy wziłąłem "pierwszy" lepszy, choc z tego co pisze Zydelek, niekoniecznie "najlepszy"...

Potwierdzam, iz zastosowane elmenty sa jak najbardziej pospolite, praktycznie w całości zakupione w TME. Tranzystory sa nieparowane, a zapewne da to poprawę pracy wzmacniacza.

Jedyna zmianą , jaka wprowadziłem, do tego co można znaleźć na mojej stronce, to zastosowanie na wejściu stopnia mocy, zamiast narysowabych dwóch kondensatorów elektrolitycznych, jednego bipolarnego serii MKS, o pojemności 2,2 uF, choc podobno powinno byc minimum 4,7 uF.....

Być może źle ustawiłem czułośc wzmacniacza, bo wynosi ok 0,45 V, co przy braku potka na wejściu, może stanowic problemy, w szczególności zastosowania wysokoamplitudowych przedwzmacniaczy lampowych.

Mozna oczywiście zmniejszyc wartość reyzstorka z petli ujemnego sprzeżenia zwrotnego, znieniając czułośc wzmacniacza na +3-6 dB....

Zapewne ustawienie większego prądu spoczynkowego poprawiłoby jakość, bo ustaliłem go na klasycznie "profesjonalnym" poziomie, czyli minimum, gwarantujacym odpowiednio wysoki poziom jakośći.

Prąd ten w tym wzmacniaczu wynosiu ok 120 - 150mA.,

Myślę, że weźmiecie pod uwage moja "nieaudiofilskość", i możliwości "pozytywnej rozbudowy" tego projektu, który jest nieodpłatnie dostepny na mojej stronce

jk

Sorry za uwagę o kablu zasilającym- każdy zawsze cos dodaje by w razie braku mieć czym połączyć.

Pierwszy odsłuch odbył się na tym kablu. Słyszą jednak coś.... a znając swój system domysliłem się że może być lepiej na innej sieciówce. Nie jestem maniakiem sieciówkowym ale wierzę, że mogą wnieść poprawę. Wpięłem inną i poprawa- uszlachetnienie dzwięku od razu nastąpiło.

Zydelek>

>ZALECAM od razu wymienić z powodu, że wprowadza powazne ograniczenia do brzmienia tej końcówki mocy.

>Ja do odsłuchu użyłem "wolnego" maistrema VDH, który zlikwidował występujące na dostarczonym wraz ze

>wzmakiem kabelkiem chropowatości i krzykliwość oraz ubawił linię basową.

Czyli jak? Wzmak gra na fabrycznym kablu zasilającym chropowato i krzykliwie, a linię basową prezentuje smutno?

Rozumiem, że konstruktorzy tego urządzenia wypuścili go w świat z tymi wadami technicznymi z pełną świadomością, czy są może głusi?

:) nie.

Przewód jest zbyt cienki- na oko 2x1mm2 co przy potędze wzmaka jest chyba za mało.

Natomiast VDH mainstream- naprawdę przy prądożernych (i nie tylko) klockach potrafi zdziałać cuda:) Istny czarodziej:)

Konstruktor Lorelei również twiedził że jego wzmak wzmak jest nieczuły na kabel zasilający. Po przepięciu jednak nastapiła "chwila prawdy" :)

Witam

Zapewne z mocno "audiofilskiego" punktu widzenia jestem, jak to kolega okreslił "głuchy", bo inaczej podchodze do dźwieku, o czym nie raz pisałem...i nie obrażam sie za takowe okreslenie, bo jestem bardziej konstruktorem, niz konsumentem sprzetu...a oceny jakości moich pomysłów pozostawim lepszym od siebie, czyli Wam Panowie...

Co do kabelka, to cóz, mogło sie zdazyć, że trafił sie jakiś "chinolek", z żyłkami 0,35-0,5 mm kw, bo wziety był z tzw. puli "przydasię...."

jk

Witam

Mam gdzies zrobiony kabelek z zyłkami 2,5 mm kw, zatem jak będziesz Zydelek podsyłał wzmak do Lancastera, daj znac, to ja rownolegle podeślę mu ten kabelek, bo jesli jest jak piszesz to obciach go dalej przesyłąć z tym kabelkiem który dostałeś...

jk

Witam

Szkoda że nie masz Darkuli, aby porównac oba wzmaki. Może ktos z forumowiczów, mieszkajacy w poblizu kolegi Zydekla, ma takowy, i jest chetny na porównaie...

Zapewne Zydelek nie odmówi...

miłego leniuchowania...czego zazdoszcze...

jk

No własnie bardzo dobry apel!!!

Byłaby okazja do porównania.

Osobom które odwiedziły tegoroczny Audio Show i pokój 701 powiem tyle, że obcowanie ze wmakiem 300B dało mi przyjemnosc na równi z przyjemnością kolumn "Mietkow", które niejednego zauroczyły w tym roku.

Silver Sound,

to fajnie, że starasz się dotrzeć ze swoimi wyrobami pod strzechy ale porzyczanie sprzętu do odsłuchu Zydelkowi to zły pomysł. On nigdy nic nie kupi od ciebie, będzie dużo gadał, że fajnie gra bo może dasz mu za darmo. gdyby przyszło jednak płacić to zapomnij, nagle twój sprzęt zacznie być zły.

Zydelek chiałby sprzęt za 50000 kupić za 5 zł i wtedy by grał dopiero. Ale jak przyjdzie zapłacić to wszystko się odwraca.

Poza tym ile jest warta opinia człowieka, który całe życie obraca się takim troche lepszym HI FI. Nie ma pojęcia o wielu aspektach, które wychodzą w sprzęcie Hi End.

Witam

Kolego Potemski, zapewniam Ciebie, ze nie dlatego podesłałem ten wzmacniacz koledze Zydelkowi, aby go sprzedać....

i go sprzedac komukolwiek, przed zakończeniem testów i porównań.

Po nich oddam go "po kosztach własnych", jesli będa chetni, bo jak narazie ich nie ma...

Ok, dośc wygłupów, ja go podesłałem TYLKO do porówniania i do posłuchania, i tyle oczekuje,...od Zydelka i innych kolegów...

i za chęc posłuchania mojego projektu, z góry im dziekuje.

jk

Zydelek mam kabel dla ciebie, może wreszcie przestaniesz szukać w rynsztoku. Pewnie bierzesz go, co.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mirku, czy to jedyny egzemplarz, który posiadasz?

Chętnie zakupiłbym 3 szt dla siebie i 1 na testy dla gorzej sytułowanych znajomych audiofili...

W tej chwili jedyną moja bolączka i wyraxna niszą na rynku audio są gniazdka sieciowe odpowiedniej klasy.

Większosć gniazdek ma zdecydowanie degradujący wpływ na dźwiek.

Ostatnio robiliśmy testy polegajace na podlutowaniu hi-endowych sieciówek bezpośrednio do drutów w ścianie.

Poprawa w niemal wszystkich aspektach bezdyskusyjna....

Pozdrawiam

Frank na Gainclone'ach się nie saprawdza. Za słaby do takich konstrukcji.

Czy zacny czy nie to trzeba spróbować a ty nie miałeś takiej okazji jeszcze, nie reklamuj więc Transparent'a, dealer już jest w Warszawie.

Skąd Mirek w Tobie tyle zadufania?

Skąd wiesz na czym słucham na co dzień i jaki mam dzwiek? Skoro u mnie nie byłeś.

Ja natomiast byłem w Radomiu i jakoś mimo wiedząc nie mogłes poświęcić mi czasu abym poznał Twój system.

Silver sound- dostałem do posłuchania a nie kupna. Zakup nie był przedmiotem wysyłki jak również żadna ze stron o tym nie myślała.

Twoje wpisy pod moim adresem są bardzo zajadłe. Wiedz jednak że jako były szermierz umiem zasłony i riposty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.