Skocz do zawartości
IGNORED

warto dodać tyły do stereo? jakie?

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wzmacniacz Pioneer A-656 mark II i kolumny GOKY AV608F z kablami AERO SPACE TECHNOLOGY model AST200. Mam dobry bas i ogólnie gra bardzo przyzwoicie.

Warto dodać do tego zestawu kolumny tylne - podstawkowe? Jak tak, to jakie?

Najlepiej nie przekraczające ceny 600zł:)

Jeśli masz wzmacniacz stereo, NIE warto, bo jakim sygnałem je zasilisz? Jeśli nie posiadasz dekodera sygnału surround, podłączanie tyłów nie ma żadnego sensu.

> jakim sygnałem je zasilisz?

Sygnałem stereo, tylko z tyłu?;)

Myślałem jedynie do oglądania filmów z tyłu korzystać, żeby lepiej słyszeć sceny z ekranu.

Chyba, że to głupi pomysł... Może z czasem zdecyduję się na wzmacniacz do kina domowego, to takie tyły się przydadzą mimo wszystko.

kiedys sie robilo cos takiego i nazywa sie to kwadrofonia nie wiem dokladnie na czym to polega ale byla mowa o odwracaniu fazy w tyle. Moim zdaniem to niema sensu bo wyobraz sobie ze jestes na koncercie a tam nie ma sceny z dwoch stron ;] do filmow tez musisz miec jakis procesor dolby czy jakies inne wynalazki

Poczytaj sobie o tej kwadrofoni podobno jakies fajne efekty sa

POZDRAWIAM!

>Myślałem jedynie do oglądania filmów z tyłu korzystać, żeby lepiej słyszeć sceny z ekranu.

to może lepiej trochę podgłośnić ? wtedy też lepiej usłyszysz, IMO do stereo bez sensu nie wiem co osiągniesz

Nic nie osiagniesz bedziesz miał w tym wypadku wszystko na czubku głowy (prawie jak słuchawki gorszego sortu) - tylko po co.

To o czym koledzy piszą to raczej pseudo quadro - dzwiek w tym wypadku duzo straci (rozmamła sie).

Z zakupem kolumienek na tył poczekaj aż kupisz sobie amplituner A/V i to tyle. Pozdr.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W kwestii pseudo-kwadro: jest taka możliwość, lecz nakłada szereg wymagań do spełnienia:

1.Układ jak na rysunku.

2.Siedzisz ZNACZNIE bliżej przodów, jak tyłów.

3.Tyły dodatkowo odchylone od kierunku, w którym siedzisz.

Ogólnie efekty ciekawe, lecz (audiofilsko) bez sensu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

=>porlick, 21 Lis 2006, 13:17

ten filtr jest po to żeby obciapać trochę górę pasma żeby niby było bardziej naturalnie ,ja tą cewkę wyrzuciłem.

Bardzo ciekawe są czarne płyty Quadro nagrane w technice z różnicą fazową naprawdę jest bomba. A tak w ogóle polecam te dwa tylnie głośniki wstawić w środku z przodu między przednimi i zobaczyć jaka jest wtedy szeroka baza stereo, nie trzeba wtedy siedzieć dokładnie między głośnikami tylko z boku a dalej jest OK.

pozdr

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jako użytkownik Radmora 5201 przyznam, że podczas oglądania filmów tylne głośniki spisuja sie znakomicie. Ale pewnie dlatego, że na tyły nie jest "puszczane" całe pasmo, a jedynie mały wycinek. Np. mocno okrojona jest średnica, ale co dziwne tylko w zakresie "ludzkiego głosu", równiez dół pasma jest nieco okrojony... natomiast najlepiej słyszalna jest wyższa średnica i górne rejestry... co szczególnie daje osobie znać kiedy świszczą kule czy inne strzały lub pobrzękuje tłuczące się szkło... Oczywiście nie wyobrażam sobie słuchania muzyki wraz z tyłami, bo dźwiek staje się dość znacznie zniekształcony... ale w kinie... czemu nie :)

Luxmany i winyle 

>Viniu

Nie chodzi tu o "okrojenie" pasma, lecz o wyciągnięcie sygnału różnicowego. Po prostu to, co znajduje się w obu kanałach znosi się, a pozostaje tylko różnica między kanałami. Również mylisz się co do roli filtra- ma on za zadanie wyeliminować szum, który w tym układzie występuje w bardzo dużej ilości, bo nawarstwia się z obu kanałów.

Niemniej jest to układ przeze mnie sprawdzony praktycznie i pomijając jego oczywiste ograniczenia, całkiem interesujący. Na zdjęciu "dekoder" bez obudowy.

Ukryta Zawartość

post-7066-100002889 1170305171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z racji tego, że zasady działania tego ustrojstwa są dla mnie czarną magią wypada uwierzyć ci na słowo... ja w każdym razie starałem się opisać wrażenia z odsłuchu... a tak to właśnie u mnie wygląda :)

Luxmany i winyle 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.