Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do hard rocka do 8,5 tys zl

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

>Jarl

M80/90 sa bardzo podobne do tych nowych modeli - waska scianka przednia i 8 calowy woofer na bocznej (mysle ze to on w glownej mierze odpowiada za te wrazenia podczas odlsuchu). w malym pokoju ta kolumna z pewnoscia nie zagra tak jak powinna.

>soso

dlaczego uwazasz ze nieco oslodzona barwa dzwieku stoi w sprzecznosci z brzmieniami hard & heavy? w pewnych okolicznosciach troche slodyczy jest wrecz pozadane. osobiscie uwazam, ze sposob w jaki Dynki obchodza sie ze słabszymi nagraniami wrecz predysponuje je do takiej muzyki - jak wiemy jakosc realizacji nie jest priorytetm wiekszosci kapel hard rockowych, o inzynierach dzwieku z tej branży nie wspominajac.

gonarek, 12 Gru 2006, 16:03

>>soso

>dlaczego uwazasz ze nieco oslodzona barwa dzwieku stoi w sprzecznosci z brzmieniami hard & heavy?

Ja wcale tak nie uwazam :-) Zwykle jednak jak ktos mowi o kolumnach do hard-rocka to rozumie sie przez to pewien sereotyp. No i tam nie ma miejsca na slodkosci.

Osobiscie zas bardzo mi odpowiada sluchanie hard-rocka na cieplym sprzecie. Fajnych rzeczy mozna sie dowiedziec o nagraniach choc faktycznie czasami brakuje owego prostackiego wykopu. No ale nie mozna miec wszystkiego na raz w hajfaju ;-)

pzdrw

soso

PS

Co do jakosci nagran i pracy w studio nad materialem hard-rockowym - troche ostroznosci sie przyda. Sa nagrania z tej polki o fantastycznej jakosci i nie dolepiaj latki zbyt pochopnie. :-)

Dynaudio mają trochę ciepełka, słodyczy i świetną przestrzeń w głąb, a to komponuje się doskonale z zazwyczaj bezbarwnie i płasko nagranymi hard rockowymi płytami. Góra jest dźwięczna, szczegółowa ale nigdy ostra i nieprzyjemna, następny plus dla zazwyczaj zmasakrowanych pod względem góry płyt. Ah i średnica też jest bardzo ważna, dzięki niej gitary elek. dają mięcho, a struny są z ognia nie plastiku ;) Wg mnie Dynaudio to przede wszystkim kolumny dla melomana nie audiofila, pod względem repertuaru bardzo uniwersalne, a i nie zmasakrują złych czy starszych nagrań. Gdzie na audiofilskiej realizacji słychać szuranie butów po podłodze, na rocku wyjdą wszelkie niedoróbki realizatora, dlatego analitycznym kolumnom ja osobiście (fan hard rocka) mówię NIE ! ;) Oczywiście powyższe stwierdzenie nie oznacza że Dynki nie potrafią zagrać analitycznie, wszystko zależy od doboru elektroniki, z tych kopułek Esoteca można naprawdę wiele wyciągnąć.

Inna sprawa, żeby Dynki napędzić i uzyskać satysfakcjonującą dynamikę trzeba naprawdę konkretnych amperów. Wiem ile problemów było z moimi podstawkowymi Audience 52SE, a tak jak gdzieś przeczytałem, do podłogowych Dyń to trzeba naprawdę spawary ;)

I love the sound of crashing guitars

Ktoś wyżej wspominał o kolumnach Vienna Acoustics, słuchałem kiedyś tych małych Haydnów, grają podobnym charakterem do Dynaudio ale na moje ucho wydały się jeszcze bardziej słodkie i delikatne. Warto, podobnie jak Dynki, połączyć je z jakimś drapieżnym wzmakiem i posłuchać co wyjdzie, są też chyba łatwiejszym obciążeniem ;)

Nie wiem, nie słuchałem to się nie wypowiem, ale na moje oko (ucho), do podłogowych Dynek trzeba co najmniej jakąś dzieloną budżetówkę (dual mono), albo Hi-Endową integrę, a już najlepiej to dzielony Hi-End ;P Swego czasu były forumowicz KoRnik recenzował 72SE na poniekąd mocnym NADzie 372 i jak można przeczytać nie zagrało to zbyt ciekawie. Ktoś inny może Ci mówić że wystarczą słabsze wzmaki, owszem może i wystarczą do słuchania jazzu i akustyki ale do rocka na pewno nie :] Wg mnie gra jest warta świeczki, nawet małe Dynki to kolumny z potencjałem, można wymieniać wzmak na coraz lepszy, a dźwięk będzie lepszy wprost proporcjonalny do zainwestowanej kasy ;)

soso, 14 Gru 2006, 09:28

>Co do jakosci nagran i pracy w studio nad materialem hard-rockowym - troche ostroznosci sie przyda.

>Sa nagrania z tej polki o fantastycznej jakosci i nie dolepiaj latki zbyt pochopnie. :-)

Alez ja nigdzie nie napisalem, ze wszytskie sa do bani. Tyle tylko, ze odsetek tych dobrych realizacji jest raczej niewielki. Przynajmniej tak jest w przypadku tych plyt hard&heavy, ktore sam posiadam (nagrania z lat 80 i mniej wiecej do polowy 90). Pozniej przestalem sledzic na bierzaco ten nurt, wiec nie bede sie spierac - byc moze wspolczesne nagrania tego gatunku sa juz realizowane na dobrym poziomie. Co nie zmienia faktu, ze te starsze wydania na litosciwych kolumnach na pewno skorzystaja. Zauwazylem tez, ze wiele zalezy od samego wydania/tloczenia - np. sporo plyt CD wydanych w latach 90 przez rodzimy Metal Mind brzmi gorzej (a niektore wrecz tragicznie - np. 'Spider's lullabye' K. Diamonda) w porownaniu do wydania zachodniego.

> Ktoś inny może Ci mówić że wystarczą słabsze wzmaki

Ja jestem ten inny. Jestem głeboko przekonany, że jeżeli 72 nie podejdą Ci (w Twoim pokoju, pamiętaj) z Denonem, nie podejdą Ci z żadnym wzmacniaczem. Nie oznacza to oczywiście, że nie można lepiej, jeżeli chodzi o amplifikację.

Chłopaki (i dziewczyny) z Dynaudio tyle zrobili, żeby ich kolumny grały dyndźwiękiem ze wszystkim, a cały ich trud zniszczono na forum Lukara ;)

Dynki lubią prąd, a z agrestu poddanego torturom niejedno można wyciągnąć.

Dziwne, ze jeszcze ktos tego nie kupil ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A, jeśli dual mono to może być ok., jak pisałem nie znam tego wzmaka, to typowo japońska, szybka i bezpośrednia szkoła dźwięku, może być dobrze :)

->MariuszJ

No oczywiście, wszystkiego trzeba najpierw posłuchać, dyndźwięk można pokochać albo znienawidzić ;)

->gonarek, soso

Posłuchałem sobie przed chwilą Lateralusa Toola, eh ten basior, chyba nigdzie się nie kończy, aż strach zrobić głośniej ;) Jako ciekawostkę podam, że z netu można ściągnąć obrazy płyt w ape i flac, rockowych płyt wydanych przez MFSL, znalazłem nawet Brothers In Arms XRCD ;)

Micke13, a co z gora w Twoich 52 SE? Czy nie jest zbytnio "zamulajaca" (taka jest obiegowa opinia o Dynaudio, "dull)? Nie chcialbym trafic z deszczu pod rynne, z kolumn b. analitycznych, jasnych i szczegolowych przesiasc sie na kolumny ze zbyt oszczedna gora (tweeter jest chyba ten sam w 52 SE co 72 SE jak sie zdaje...).

Wg niektórych obiegowych opinii Esotec to jedna z najlepszych wysokotonówek na świecie ;) Jeśli wzmacniacz będzie za słaby zmulenie dźwięku oznajmi się właśnie poprzez wycofanie góry i wypchnięcie średnicy. Miałem tak ze słabowitym Creekiem, który przecież niby leży po tej jaśniejszej stronie szmocy.

Wielce przesympatyczny forumowicz josef testował swoje Dynki 50 (te trochę starsze ale mają lepszy tweeter niż zwykłe 52) z różnymi systemami w różnych konfiguracjach, wspominał, że przy połączenie z jasną całą resztą toru, Dynki potrafiły zagrać ostro i analitycznie. Warto zamienić z nim parę słów na priv, z tego co ostatnio wspominał to też szykował się do zakupu jakichś podłogowych Dynaudio.

Za to teraz mogę powiedzieć uczciwie, że trochu zamulająca to była góra ale w najtańszych Dynaudio 42, wysokotonówka z serii SE to już zupełnie inny, lepszy świat :)

... a dokladnie swiat serii contour ;)

w uzupelnienieu tego co napisal Micke_13 dodam tylko, ze akurat 2 dni temu wraz z kilkoma innymi forumowiczami mialem okazje posluchac contourow 1.3 napedzanych Accuphasem 303x. W zaleznosci od nagrania gora potrafila wrecz zakłuc (szczegolnie w polaczeniu ze srebrnym okablowaniem sonus oliva), a generalnie byla przejrzysta i szczegolowa. Polecam taki eksperyment kazdemu, kto sie naczytal o muleniu Dynek i na tej podstawie feruje potem swoje opinie. Lektura forum do piekna rzecz panowie, ale czasami trzeba tez dla odmiany czegos POSLUCHAĆ... (i moze nie koniecznie z creekeim... ;)

->JarlBjorn

Ale widzę że Ty masz JmLab Electry, ponoć to świetne kolumny. Kiedyś poczytałem sobie recenzję 905 w Audio i się strasznie na nie napaliłem. Potem posłuchałem Triangle, B&W i już wiedziałem że to nie to. Z tych tańszych to nawet topowe kiedyś Dali 505 miały jak dla mnie z górą coś nie tak. Tych Twoich Electr posłuchaj jeszcze gdzieś z jakąś lampą jak radzą wyżej koledzy, może warto się będzie przełamać ;) A z tranzystorów to ja bym jeszcze spróbował z czymś w stylu Musical Fidelity.

Za to lampowe wzmaki z Dynkami to chyba nie najlepszy pomysł, ale nie słuchałem więc głowy nie daję. Na konkurencyjnym forum do Dynaudio poradzili Naima Nait 5i, a w ogóle to najlepiej jakiegoś Krella (używanego można za ok. 4tys. wyrwać). Jeden forumowicz napisał, że w skali bezwzględnej Dyny najbardziej mu się podobały z Gryphonami, jak widać tu nie ma chyba górnej granicy ;)

mysle, ze problemem Jarla nie sa same Electry jako takie, tylko raczej fakt ze z jakis sobie tylko znanych powodow uparl sie napedzic je Technicsem. ale to oczywiscie tylko moje prywatne zdanie.

Micke 13, to ja poszedlem wlasnie schematem myslowym jaki opisales (905 --> 926) ale okazuje sie ze to dosc rozne kolumny. To co wydalo mi sie w poczatku jakas tam wada 905, tj. lekkie wycofanie srednicy, dzis odbieram wrecz jako plus, stwierdzam ze po prostu zle znosze wyeksponowanie srodka pasma, nawet jesli charakterystyke 926 mozna uznac za w sumie zrownowazona. Decyzji o wystawieniu na sprzedaz 926 nie zmieniam, chyba ze znajde oferte sprzedazy Gryphona Callisto 2200 za max 6 tys. zl:)

Do muzy typu hard & heavy mam jednego kandydata ktorego juz sprawdzilem (704 ale z inna amplifikacja niz poczatkowo sadzilem), jednego czarnego konia i jednego kandydata teoretycznego, tzn. niesluchane jeszcze Dynaudio Audience 72 SE, ktorego notabene chcialbym tez porownac z tez z Dynaudio Focus 220. Nie moge jednak znalezc sklepu gdzie mozliwy jest odsluch 72 SE, w jednym zaproponowano mi odsluch od warunkiem ze... zloze zamowienie (w ciemno!).

Jednym slowem, zmiana preferencji z brzmienia "jasnego" na bardziej ciemne.

Jarl, a kontaktowałeś się z Nieporętem?

Druga propozycja - w końcu nie masz daleko do Łodzi - wykonaj kilka telefonów i zgraj w czasie odsłuchy:

Benefit (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - Dynaudio (72 stoją, nie wiem czy SE też) oprócz tego podłogówki Sonus Fabera (Concerto Domus i Cremona), podłogówki Danish Physic widziałem ostatnio w kąciku, w drugim rogu straszyły te droższe ESY do wyboru do koloru. Nie widziałem na składzie niestety Jmlabów - choć nimi teoretycznie handlują - fajnie by było w Twojej sytuacji przełączyć i porównać. Zadzwonisz, to się dowiesz.

Potem przejdziesz sobie kawałeczek i wpadniesz do TopHifi na Bowersy albo jakie Prosiaki.

A za porzędem dlaczego by też od razu nie wpaść do Audiofastu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) na Ushery?

Wszystko (względnie) niedaleko od siebie, w centrum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MariuszJ, dzieki serdecznie za wskazowki i informacje.

Do Nieporetu dzwonilem, 72 SE maja byc do posluchania juz po nowym roku. W sumie dobrze bo wczesniej i tak bym sie nie wyrwal.

Wyjazd do Lodzi to niestety w obecnej sytuacji rodzinnej mrzonka...

W paru salonach w Wawie mozna odsluchac Dynaudio ale model 72 (nie Special Edition) i troche mija sie to imho z celem bo przeciez 72 SE ma z "cywilna" odmiana wspolna wylacznie obudowe (notabene srednio zachecajaca ale co tam) a przetworniki pochodza z Contour 1.8 mk II, informacja taka jest na stronie producenta.

Przejrzalem wiec opinie o tychze wlasnie Contour 1.8 mk II, na stronie AReview jest ich prawie 50, i sadze ze odsluch, i to pewnie niejednokrotny, jest absolutna koniecznoscia, opinie uzytkownikow sa momentami diametralnie rozbiezne (graja cieplo i muzykalnie / graja calkiem analitycznie, bas jest mocny i gleboki / bas ma tendencje do rozmywania sie, potrzebuja bardzo silnego wzmaka / graja bardzo dobrze nawet z przecietnej klasy wzmacniaczem, etc.).

--> Gonarek,

moze niekoniecznie uparlem sie, w watku 28483

Ukryta Zawartość

opisalem pokrotce wrazenia z podpiecia calkiem mocnego wzmaka. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W podanym linku soso pisze że wg niego 926 mają za lekki bas, góra i średnica wychodzą przed szereg. He, he to trochę przeciwieństwo Dynaudio ;) One mają, lekko podbity bas i średnicę (czyli tzw. mięcho ;) Ale jeśli piszesz, że źle znosisz wyeksponowanie środka to jak napisałem wyżej Dyny również go eksponują, dla mnie jest go w sam raz, zresztą ja nie wyobrażam sobie słuchać nawet ostrej muzy bez środka :] W porównaniu z Dynaudio, środek lekko wycofany jest w Paradigmach serii Studio, można też spróbować, w ciężkim graniu na pewno będzie OK., choć wg mnie to krok wstecz w porównaniu z Electrą czy Dynkami :/ Na pewno będzie mniej kultury i więcej efekciarstwa, wykopu, góra już ponoć poprawiona w serii v4.

Tych podłogowych Dyn koniecznie posłuchaj z dobrą amplifikacją, jak sprzedawca w sklepie będzie kumaty to połączy ci jakiegoś Krella. A te nowe Focusy czytałem, są ponoć troszku rozjaśnione w porównaniu z poprzednią serią, więc może będzie kompromis między jasną, a ciemną stroną szmocy ;)

Micke13, mimo wszystko poslucham tych Dynaudio 72 SE, moze niekoniecznie z Krellem ale jakims wzmakiem z osiagalnego pulapu cenowego. Zastanawiam sie jak zagralyby z Denonem 2000ae. Jesli chodzi o Xindaka to moglby pewnie wystapic antagonizm dolnych rejestrow.

Co do odsluchu kol. Soso to podpial 926 do wzmacniacza Atolla wiec czego tam mozna bylo oczekiwac.

Ale ten Denon kosztuje nowy ok. 6tys. zł. (chyba że znalazłeś jakieś inne źródło), za to masz używanego Krella jak marzenie i przy okazji koniec kłopotów z doborem wzmaka na ładnych kilka lat ;)

JarlBjorn, 19 Gru 2006, 16:35

>Co do odsluchu kol. Soso to podpial 926 do wzmacniacza Atolla wiec czego tam mozna bylo oczekiwac.

To nie tak! Sluchalem raz z Atollem i raz z dzielonym Caspianem (Roksan) - w obu przypadkach tak samo - lekki bas. Akurat tego samego dnia sluchalem w identycznym zetawieniu AP Virgo i bylo lepiej IMHO. Inna sprawa, ze sprzedawca mowil, ze niektorzy uzytownicy skarza sie na zbyt obfity bas 926 - i komu tu wierzyc? :-)

pzdrw

soso

--> Micke 13,

No to namierzylem 72 SE w jednym z salonow audio w Wawie i umowilem sie na odsluch ale dopiero po nowym roku, wczesniej brak czasu. Maja podlaczyc go do Denona 1500ae, modelu 2000 brak, ale moze jeszcze go dowioza. Nb istnieje mozliwosc kupna modelu 2000 za niecale 5 tys. ale poza ofocjalna siecia.

Nb jak Ci sie sprawuja Twoje 52 SE przy cichym graniu. Jest w miare kompletna skala dzwieku czy tylko przy silnym natezeniu dzwieku pokazuja na co je stac?

Co sie tyczy Krella to poprosilem brata o rozejrzenie sie w US, przy obecnym kursie usd moze to byc interesujaca opcja nawet jesli dojdzie koniecznosc zmiany ukladu zasilania.

--> Soso

Nie znam niestety Roksana. Jedno jest jednak pewne: zeby wydobyc potencjal z 926 trzeba podlaczyc wzmaka nie tyle mocnego co bardzo mocnego na dodatek mocno "zbierajacego" dolne rejestry, ze wzmakami grajacymi srednica beda brzmiec tak jak napisales.

Jakby ten 1500AE sam nie dawał rady to poproś żeby Ci podłączyli dwa jako monobloki ;) Do Dynek trzeba uważnie dobrać wzmacniacz tak więc uważaj żeby się nie zrazić.

Jak chcesz brać wzmaka za 5tys. to nie zastanawiaj się tylko szukaj Krella second hand ! No chyba że wybierzesz jakieś inne kolumny lub masz uraz do używanego sprzętu (ja kiedyś też miałem ale mi przeszło jak spojrzałem do portfela ;)

Co do 52SE to mam dla nich trochę za mały pokój, tylko 15m2, tak więc nawet jakbym chciał to b. głośno słuchać nie mogę. Zazwyczaj słucham średnio-głośno, przy cichym graniu jest trochę anemicznie i trza trochu podkręcić gałę żeby pojawił się wykop (kłania się niska skuteczność Dynek). Ale barwa, kultura, przestrzeń są obecne cały czas, na wszystkich poziomach głośności i spokojnego jazziku można słuchać bez kompleksów.

Jar Bjorn >>>

Szkoda, że z góry dziękujesz za fajne lampki...

Wiesz - miałem sposobność porównania Denona PMA 2000 z ... monoblokami Fast-a (Fase), które mają może 30-40 wat wyjściu. Kolumny Avance Omega 670 AV w 25 metrach . Tylko bas u Denona był lepszy.... ( szybki, zwinny ). Reszta - to dla mnie była ... płaska scena i...pozostale aspekty też nieciekawie wyglądały...

Może jestem "lampowcem"?

A może miałem zły dzień ?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.