Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Caspian CD - refleksje

abtman

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem caly zestaw Caspiana - integre koncowke oraz CD. CD zwrocilem po kilku dniach (to bylo jakies 3-4 lata temu wiec nie wiem jak sie ma do nowszych egzemplarzy). W skrocie:

Wady:

1. CD raczej po stronie zamulonego dzwieku

2. brak mikrodynamiki

3. wyswietlacz - jedne cyferki swiecily jasniej inne ciemniej - podobno wszystkie egzemplarze tak mialy

4. nie czytal czesci plyt mimo ze to oryginaly

5. klapka puderniczka - czasami sie blokowala i silnik w srodku brzeczal niemilosiernie nie mogac jej otworzyc/zamknac

Moja wysluzona yamaha po pelnym tuningu LC Audio grala lepiej chociaz to tez zadne cudo nie bylo

Zalety:

Fajne wykonanie jak cala seria Caspiana.

Z Caspianow mile wspominam wzmacniacze - bronily sie u mnie przez kilka lat. Kolega ktoremu sprzedalem integre rowniez byl zadowolony - a porobnywal ja z roznymi nawet drozszymi sprzetami. Kombinacaja koncowka/integra spokojnie dawala rade z drozsza konkurencja - po zmianie na Maka6500 zastanawialem sie co mnie podkusilo zeby zmienic na niego Caspiana

Michal

Odtwarzacz Caspian odsłuchiwałem przed zakupem CECa. Naprawdę super mi się podobał ten dźwięk. Nie pamiętam juz szczegółów, ale ogólne wrażenie było super pozytywne. Piękny analogowy dźwięk.

Jeden z moich znajomych określił dźwięk Caspiana CD jako "tak samo dobry, lecz mniej mechaniczny dźwięk od MF 3.2 CD"

Gra to nieźle, tylko z tą funkcjonalnością popracowałbym na miejscu firmy, czyli szuflada i płyty, aczkolwiek warto.

Doman>

jak to jest z tym "nieczytaniem"? bo wlasnie tez zauwazylem cos podobnego... np na samplerze Naima w 2gim utworze. natomiast czesto sie zdarza w plytach wypalanych.

a moze trafil mi sie wadliwy egzemplarz?

Z tego co pamietam nie czytal wypalanych plytek z niebieskawym nosnikiem chyba TDK, co do oryginalow to tutaj nie bylo zasady - czasami wczytywal TOC ale potem nie chcial odtworzyc 1go utworu. Pamietam ze sie mocno tym wkurzalem:) To bylo kilka lat temu wiec dokladnie nie pamietam - ale to byla glowna przyczyna dla ktorej go zwrocilem. Z tego co wiem nowsze wersje nie maja tej przypadlosci i maja inna wyswietlacze - w moim czesc cyferek swiecila jasniej a czesc slabiej.

Michal

• 1 rok później...

Mój egzemplarz CD Caspian MkII spisuje się bez zarzutu. Wczytuje wszystkie cd i cdr bez zająknięcia. A odbywa się to szybko i cicho. Cały mechaniz pracuje precyzyjnie i nie ma problemu z przeskakiwaniem itp. CD ma pancerną obudowę i solidną konstrukcję wewnętrzną co przekłada się na 10kg ciężar playera. Dźwięk to znowu popis roksana. CD gra dynamicznie, rozdzielczo i muzykalnie.Analogowy dźwię wynika z umiejętnego połączenia rozdzielczości i szczegółowości z wyraźnymi ale łagonymi konturami oraz otwartą i nasyconą średnicą. Mocny punktem grania jest bas. Podobnie jak w integrze jest mocny, szybki, zróżnicowany z zaakcentowanym atakiem i konturem. Potrafi zejśc nisko bez rozmydlenia. Cd jest neutralny z lekkim ciepełkiem. Gra skocznie i spójnie.

Jest muzykalny i kulturalny, ale nie nudzi. Scena raczej na boki niż w głąb. Przydała by się jeszcze lepsza precyzja lokalizacji, ale w cenie s/h nie ma się co czepiać. Pewne źródło na długo.

Polecam.

• 2 tygodnie później...

Pytałem w Roksan fan club...Ale spytam i tu

Jak wygląda porównanie modeli Caspiana MKI i MKII?

Czy to spora róznica in plus dla MKII? Czy raczej kosmetyka?

Czy MKI to ewidentny krok w tył? Jeśli podejmować decyzję-co rozsądniej wziąć jako wersję I, CD czy wzmacniacz?

Mniejsza różnica jest zdecydowanie między wzmacniaczami. MkII jest trochę dynamiczniejszy, ale to można wychwycić dopiero w bezpośredniej konfrontacji. Minimalne różnicę są w wykończeniu np. pokręteł czy zworek. Wiekszych zmian w dźwięku należy spodziewać się po CD MkI i MkII. Każdy następny model to krok w przód. Myślę, żę pewne uwagi pod adresem CD MkI, kompetnie nie dotyczą wersji MkII.

Jednak o różnicach w brzmieniu się nie wypowiadam, ponieważ nie słyszałem pierwszej wersji CD Caspiana.

Pzdr.

• 1 miesiąc później...

Skopiuję trochę wpisu kolegi zwisu123...

Pytałem w Roksan fan club...Ale spytam i tu

Jak wygląda porównanie modeli Caspiana MKII i M-1?

Poważnie myślałem nad MKII nówka ale czy warto dołożyć ok. 1000 PLN do używki M-1 ???

• 4 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Witam, informacyjnie odświeżam wątek - może dla kogoś będzie to pomocna informacja. Przesiadłem się ostatnio z Naima CD 5i na Roksan Caspian CD (MKI lub II - nawet nie wiem dokładnie) i:

- Caspian gra zdecydowania lepszą stereofonią (w większym stopniu) i głębią (w mniejszym)

- Naim ma z kolei trochę lepszą rytmikę, ale kosztem wysokich tonów, które są lepsze i odrobinę bardziej rozdzielcze w Caspianie

- generalnie mikrodynamika w Caspianie jest lepsza, Naim sprawuje się jakby lepiej w makrodynamice

- ale jakiejś dużej różnicy w dźwięku nie ma, jedno i drugie to generalnie brytyjska szkoła grania, raczej ocieplonego i bardzo muzykalnego

Z tym, że reszta toru to integra (w charakterze pre) i końcówka mocy także Roksan Caspian, także w sumie nic dziwnego, ze pełen system Roksana gra lepiej niż w podpiętym Naimem, jako źródłem.

Pozdr

• 10 miesięcy później...

Witam serdecznie,

a co powiecie na problem: Co lepiej wybrac Roksan Caspian CD Mk1 czy może Roksan Kandy LIII. Nie sluchalem zadnego z wymienionych, zastanawiam sie nad Kandy ze wzgledu, ze ma taki sam przetwornik cyfrowo-analogowy jak Caspian M-1, tyle, ze wyposazony jest w jeden wiekszy transformator, a nie dwa oddzielne jak w M-1 czy Mk1, poza tym stare Mk1 jest tylko 18 bit i 44,1 kHz, a Kandy wiadomo 192/24 :) No i oczywiescie w tym przedziale 2 tys, to Casian CD Mk1 ma 10 lat a LIII nowka :)

Prosze o rade, jak mozecie :)

Ja z kolei poważnie rozważam sprzedaż mojego vincenta cd s6 na rzecz caspiana cd. Boję się jednak, bo większych zastrzeżeń do vincenta nie mam, ale kusi mnie duecik caspianów. Tyle, że ten vincet naprawdę potrafi zachwycić. To trudny wybór, zdecydowanie ułatwiłby mi go odsłuch, który jednak graniczy z cudem biorąc pod uwagę dostępność caspianów.

Wiem, wiem, chce tylko pobudzic ludzi do odpowedzi ;)

Za kika dni umieszcze swoja OPINIE o R. Caspian Mk1, sam jestem ciekaw czy podtrzymam obecnie widniejace ***** ;) Jesli nie, to zapraszam chetnych do kupna do przetestowania w swoim systemie...

to świetny cd po względem brzmienia,trochę drogi ale można dużo taniej z drugiej ręki, może funkcjonalność jest trochę średnia tj słaby wyświetlacz, nieporęczny wyłącznik z tyłu i z wyglądu nie poraża estetyką ale dźwięk z niego potrafi oczarować mam go ponad rok, jest wiekowy ok 10 lat i nie zamierzam wymieniać, laser działa bez zarzutu, szuflada też

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.