Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY o wysokiej efektywności

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem liczenie długości tunelu z uśrednionej średnicy ( ładnie brzmi ) nie ma sensu . Wyobraźmy sobie sytuację ekstremalną - tunel ma wlot fi 1cm a wylot fi 20 cm to średnia wyjdzie około 10 cm . Przez końcówkę fi1 cm ,,nie przeciśnie" się fala o długości takiej jak dla średniej około 10 cm - to chyba oczywiste .

Liczyć trzeba dla najwęższego przekroju i do obliczeń NIE dodawać długości tego rozszerzonego zakończenia tunelu - kołnierza.

...there is no spoon...

> marivs

> arturp

Na ucho bas jest bardzo dobrej jakosci przy tych trzech tunelach (w kazdej kolumnie) ucietych na 60 mm, czyli nie liczac profili - 44 mm. Jednak - jak wiadomo - mozg sie szybko adaptuje do charakteru dzwieku. Czyli bas wydaje sie juz bardzo dobry, ale nie wiemy w tym momencie, czy przy innej dlugosci tuneli nie bylby jeszcze lepszy, bo wczesniej dwa zewnetrzne tunele fabryczne po 140 mm kazdy mialem zatkane skarpetkami :-), a za srodkowy tunel robil tylko sam goly otwor w sklejce przedniej scianki o srednicy 70 mm, dlugosci 22 mm i bas byl rowniez bardzo dobry, wiec bez pomiarow jest ciezko ustalic optymalna dlugosc, ale z pomiarami sobie nie poradze, bo nigdy nie robilem bo to jest - jak juz pisalem - moja pierwsza konstrukcja.

A Twoj wywod arturp jest bardzo przekonywujacy.

Blad zrobilem, ze od poczatku zaprojektowalem po trzy otwory, bo to rowniez troche przedraza.

Chyba jeszcze raz kupie 6 tuneli, przytne dluzsze , ale wczesniej musialbym poszukac kogos, kto mialby ochote wpasc do mnie posluchac i zrobic mi te pomiary - zwrotnic tez by nie zaszkodzilo.

Odpal winisd i zasymuluj sobie minimalną średnicę otworu br, podaj ilość portów 3, przy danej długości przeanalizuj strojenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

> delphin123

Dzieki za informacje i linki. Te stronki znam, a Winisd-Pro-JS u mnie na kompie nie dziala - od momentu jak wprowadze parametry glosnika i chce zapisac "save"

Ściągnij winisd, 3 od dołu :)

Przy wpisywaniu parametrów trzeba pamiętać o przecinku/kropce, bo z tym są problemy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A jaki polecacie dobry sposob mocowania tuneli w przygotowanych otworach w sciankach obudow ?

W moich obudowach srednice otworow nie sa idealne, a roznia sie nawet o ok. 1 mm. Jakim materialem - tasma - polecacie owinac odcinki przed samymi kolnierzami, aby otwory byly dokladnie uszczelnione, a jednoczesnie by nie bylo klopotow z wlozeniem tuneli ze wzgledu na zbyt ciasne dopasowanie i koniecznosc uzycia bardzo duzej sily. Zbyt ciasne dopasowanie nie daje jednoczesnie "komfortu" z przeprowadzaniem ewentualnych testow z przycietymi na inna dlugosc tunelami. A moze jest jakis uniwersalny srodek chemiczny - typu sylikon, klej - ktory dokladnie uszczelnia, a jednoczesnie nie przywiera do scianek otworow na tyle, zeby byly wieksze klopoty z wyciagnieciam tuneli ? Ja na te chwile do testow owinalem te miejsca zwykla papierowa tasma malarska - ta zolta - ale jest to powierzchnia zbyt sztywna i raczej slabo uszczelnia.

Pytajac o te materialy, mam na mysli juz zamocowanie tuneli na stale.

A ja biorę właśnie średnie pole przekroju tunelu BR do obliczeń. Może tak być?

Zauważyłem tę zależność dla tuneli visatona Br-70 podawali pole pow. przekroju jako 34 lub 33,7 cm2 w zależności od długości - im dłuższy tunel tym średnie pole przekroju mniejsze.

Tylko że przy takich różnicach pola wejścia- wyjścia to długości tunelu od błędu obliczeń będą nieistotne.

Ciekawsze jest zalecenie utrzymania powierchni pola przekroju w stosunku do głośnika. Kiedyś tunel o powierchni 20% powierchni membrany głośnika uznawano juz za duży. I chyba taki powinien być żeby bez znacznych turbulencji pompował powietrze?

Ciekawsze jest zalecenie utrzymania powierchni pola przekroju w stosunku do głośnika. Kiedyś tunel o powierchni 20% powierchni membrany głośnika uznawano juz za duży. I chyba taki powinien być żeby bez znacznych turbulencji pompował powietrze?

Ale przy wiekszych glosnikach wychodza srednice tuneli juz naprawde spore, zachowujac zasade 20% powierzchni membrany.

Np. dla moich glosnikow - 12-to calowych o powierzchni membran 550 cm^2 - srednica tuneli wyszlaby niemal 120 mm, co odpowiada powiedzchni przekroju 113 cm^2, natomiast u mnie sumaryczna powierzchnia trzech tuneli wynosi tylko 57 cm^2

Mysle, ze dla zawieszen sztywnych jakie sa np. w moich glosnikach , mozna sobie pozwolic - bez skutkow ubocznych - na mniejsze srednice, gdyz skok membrany jest znacznie mniejszy niz dla zawieszen miekkich i tym samym przepompowuja mniej powietrza, wiec i jego szybkosc przeplywu w tunelach jest mniejsza, dzieki czamu nie powinny zagrazac jakies turbulencje, swisty itp.

Dla przykladu: Tunele w fabrycznych monitorach na tych samych glosnikach maja srednice - niecale - 70 mm, co odpowiada powierzchni przekroju zaledwie 38 cm^2 i kazdy z monitorow ma taki jeden tunel.

Pamietam przed laty ktos przywiozl do mnie trojdrozne, dosc duze kolumny z basowcami 8 -mio calowymi na miekkich zawieszeniach, z tunelami na tylneych sciankach.

Kolumna stala tylem w poblizu ciezszych zaslon welurowych, ktore mocno falowaly od podmuchu, natomiast sluchajac muzyki z moich kolumn na przecietnym poziomie natezenia dzwieku, w zasadzie trudno dostrzec jakiekolwiek wychylanie membran, a przykladajac reke w poblize wylotow tuneli czuje sie tylko niewielki ruch powietrza.

No nie, jak duży głośnik o małym skoku i mały o dużym to Vd może mieć takie samo. To zalecenie przeczytałem dawno temu w jakiejś książce albo artykule - może Witorta albo Kisiela. I z tego co pamiętam to oni sugerowali duże przekroje tuneli do kolumn estradowych na dużych i twardo zawieszonych głośnikach.

Ale rzeczywiście racja, raczej nigdy nie widziałem utrzymywania przekroju tuneli b-r w takich proporcjach. W większości przypadków to będzie zapewne kwestia czysto techniczna - konieczności zmieszczenia długiego tunelu w małej objętości obudowy.

Może więc chodzi tu tylko o zależność Vd do Vb. Jeśli małe Vd i duże Vb a do tego niebyt niska Fb to większość energii straci się w obudowie i z otworu mało co dmucha wiec może być mały a i tak nie będzie słychać turbulencji oraz rezonansów krótkiej rury? Tak sobie po prostu rozważam, bo jakichś opracowań na ten temat nie znalazłem.

No nie, jak duży głośnik o małym skoku i mały o dużym to Vd może mieć takie samo.

Oczywiscie..., w takim wypadku tak, ale mialem na mysli raczej podobnej wielkosci glosniki, a o roznych zawieszeniach. Wowczas przy tych samych przekrojach tuneli, ten o Xmax wiekszym bedzie wymuszal o wiele szybszy ruch powietrza i dla niego bezpieczniejszy bylby pewnie tunel o wiekszym przekroju.

>Lutek

WinISD Ci "nie działa", bo wpisujesz mu za dużo parametrów głośnika. Jest tak, że z jednych wartości program sam sobie wylicza inne, na dodatek z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku. Żaden producent nie podaje parametrów T/S aż tak dokładnie, więc jak na siłę wpisujesz podane wartości, to wyliczenia się nie zgadzają. Spróbuj wpisać jedynie Sd, Mms, BL, Re, Cms oraz Rms i pozwól, żeby resztę WinISD policzył sobie sam.

> twonk

Dzieki za te uwagi...

Faktycznie, wpisywalem sporo (niemal wszystkie parametry T/S jakie byly w tabeli), a jak program ktorys parametr wstawil sam czy poprawil na nieco inna wartosc niz w tabeli, to recznie poprawialem na te zgodne z tabela :-(

Sprobuje w takim razie jeszcze raz - jak znajde troche czasu, ktorego wciaz brak, a jak na sile znajde chwile, to znow ciagnie do sluchania tych moich nowych kolumn. Poza tym akurat jestem w pracy i czuje w klatce piersiowej jakies takie spore napiecie, niepokoj itp., a powodem sa nie tylko poniesione ostatnio straty na gieldzie (na razie papierowe) ale odsluch w dniu wczorajszym u kolegi z mojego miasteczka dopiero co kupionego odtwarzacza Audio Research Reference CD8. Wyglad nie piekny, a samo wykonanie obudowy - jak na jego cene - wrecz nie do zaakceptowania (lebki srub na zewnatrz, giecia blachy na rogach i i laczenia 45 stopni ze szczelinami i nierowne, przyciski jakies komunistyczne itp. No, ale chyba trzeba producentowi te mankamenty obudowy wybaczyc z powodu scislego zwiazku grania tego odtwarzacza z takim moim samopoczuciem I jak tu myslec i znalezc czas na jakies wykresy i wyliczenia ! :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...

Witam

Zostało mi w spadku kilka głośników Beyma między innymi jest taki 10lw30 czy można by było go wykorzystać do budowy kolumny dwudrożnej, obudowa około 50L ? i jaki maksymalny podział zastosować? A może do takiej obudowy lepszy byłby 8p300fe?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.