Skocz do zawartości
IGNORED

Konta w Windows XP - lamerskie pytanie

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosze o poradę jak w systemi WinXP zablokować mozliwość tworzenia nowych kont. Chodzi o to że jestem zalogowany jako administrator i to konto chronione jest hasłem - nikt tego nie odpali beze mnie. Jednak gdy komp już chodzi każdy może wejsc i założyć sobie konto również chronione hasłem. I tego konta nie mogę wykasować tego hasła nie znając.

Jak zlikwidować ten problkem i zablokować mozliwosc tworzenia nowych kont?

Z góry dzięki za odpowiedz

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/29794-konta-w-windows-xp-lamerskie-pytanie/

Hehe prostym wyjsciem jest logowanie sie na stworzonego uzytkownika a nie na admina. wtedy na admina wchodzimy tylko jak chcemy cos zmienic w systemie. Innym wyjsciem jest zalozenie glupiego hasla na wygaszacz (kiedy odchodzimy od kompa).

A co do kasowania kont, nie trzeba znac hasel do innych, jesli sie jest zalogowany jako Administrator mozna wywalic wszystko!

Pozdrowka

Możesz w wygaszaczu wpisać, by trzeba sie byłopodac hasło logowania. W ang Windows: On Resume, display Welcome screen we właściwościach wygaszacza.

Odchodząc od komputera wciskasz win+L i komputer zostaje zablokowany do czasu podania hasła logowania.

Możesz w wygaszaczu wpisać, by trzeba sie byłopodac hasło logowania. W ang Windows: On Resume, display Welcome screen we właściwościach wygaszacza.

Odchodząc od komputera wciskasz win+L i komputer zostaje zablokowany do czasu podania hasła logowania.

Korzystając z okazji istnienia takiego tematu mam związane także z tym tematem pytanie.

Otóż nie wiem jak i kiedy (prawdopodobnie przy instalacji jakiegoś programu może norton ghosta 10???) w systemie pojawiło mi się nowe konto o nazwie ASP.Net Machine A... (konto z ograniczeniami chronione hasłem). Co to jest za konto i czy mogę je bez problemów na przyszłość usunąć. Teraz czy starcie systemu włącza mi się ekran, na którym muszę dokonac wyboru konta i chciałbym się tego pozbyć. Jestem administratorem systemu. Poradźcie coś.

Faktycznie - admin usuwa konta jak chce.

Dzięki za pomoc i wybaczcie zamieszanie. Nie wiem co mi odbiło bo byłem przekonany ze nie mogę tego zrobić.

Jednak Łyndołs nie jest taki gupi...

Pozdrawiam

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

> Pawlinda

Jest to konto do administracji subsystemem .NET i jako takie zdaje się wymagane (?) przez system. Można je 'ukryć' tak, aby nie pojawiało się na ekranie logowania korzystając z aplikacji typu TweakUI będącej częścią składową Powertoys, dostępnych na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki Krzemień i netboy za wyjaśnienia. To konto jednak nie jest raczej wymagane przez system. Mam XP od kilku lat tak samo stałe łącze i nigdy wcześniej takiego konta nie miałem.

netboy a jak i kiedy zaistalowałem tego .Net Framework? czy to konto ma coś wspólnego z internetem czy nie?

>>pawlinda

prawdopodobnie instalowales jakis soft ktory jest oparty o .NET (nieudolna kopia Javy by MS :) niestety co raz wiecej softu pisane jest w .NET i framework predzej czy pozniej znalazl by sie w twoim systemie.

czy ma cos wspolnego z internetem hmmm... i tak i nie :) jest to technologia umozliwiajaca szeroko rozumiana integracje softu .NET w celu wymiany informacji pomiedzy soba ehhhh... temat rzeka :) jest i juz pewnie bedzie w naszych systemach podobnie jak Flash, Java itp

to tyle co sie bede rozpisywal .NET nie zasluguje na to :D

• 1 miesiąc później...

Dwa pytania do tych ,którzy wiedza ;-)

1. Dlaczego w Windows XP nie moge znaleść "Zasad Grupy" - mimo ,że wszedzie o tym piszą w odniesieniu do xp

2. Jak zakodowac plik w XP ( nie profesjonal )

Chodzi o to ,ze we wszelkich publikacjach o XP pisza o zasadacg grupy , a ich niema ,czyżby taki drobny błąd .

W xp nie ma ich a w profesjonal są ?

Dziwi mnie to.

Chce zabespieczyć plik przed dziecmi ;-)

to wlasnie jest m.in. roznica miedzy Home a Prof. w domu zasady grupy i inne funkcje MMC nie sa potrzebne a jezeli ich potrzebujesz to kupujesz drozsza wersje Prof.

co do szyfrowania to najprosciej zaloz dzieciakom nowe konto a pliki ktore chcesz przed nimi ukryc trzymaj w Moje Dokumenty i ustaw go jako prywatny, mozesz tez spakowac je np winzipem i ustawic haslo, nie ma mozliwosci szyfrowania plikow bezposrednio z systemu jakotakiego, chyba istnieja jakies aplikacje sluzace temu celowi ale musialbym poszukac lecz ty tez masz dostep do google wiec mozesz juz zaczac :)

pozdrawiam

netboy

Jak najbardziej jest możliwość szyfrowania plików w WinXP.

Tyle tylko, że jeśli dzieciaki korzystają z tego samego konta co Ty nic Ci to nie da. System automatycznie rozszyfrowuje dane w czasie otwierania jeśli będą pracowały na tym samym profilu.

Takie szyfrowanie ma sens, jeśli dla dzieciaków utworzysz osobny profil. Ale wtedy równie dobrze możesz odebrać uprawnienia do katalogu w którym mają znajdować się tajne dane.

Tutaj również uwaga, jeśli zaszyfrujesz dane i zapomnisz hasło, lub zresetujesz to hasło przez zarządzanie nie odzyskasz ich już. Zawsze należy założyć drugi profil, zapisać i schować do niego hasło. Musi on być agentem odzyskiwania. Oprócz tego dobrze jest wyeksportować certyfikaty na wypadek uszkodzenia części dysku.

Najprostsza metoda: załóż dzieciakom osobny profil.

Oczywiście jest sposób na odzyskanie takich danych, ale jest to skomplikowane, potrzebny jest jakiś Linux i sporo czasu jeśli hasło było trudne. Dlatego uważał bym w tych sprawach.

Jak to się robi:

Wybierz właściwości klikając prawym na katalogu. Następnie wybierz zaawansowane i szyfrowanie. Szyfrowany folder będzie na zielono. Certyfikaty możesz wyeksportować z certmgr.msc

_igod_

wszystko fajnie masz racje tylko jak odpowiadasz to czytaj dokladnie:) gutekbull ma XP HOME a w tym systemie nie ma funkcji EFS czyli szyfrowania

na potwierdzenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.