Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie, wyciszenie, Polaris 180

orzel_man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czytałem na forum że warto wymienić wewnętrzene okablowanie w kolumnach Polaris 180.

Kolumny podłączone są do Radmora A - 5512.

Czy możecie mi doradzić na jakie kable najlepiej wymienić te które są oyginalnie.

Kolumny maja rownież bardzo dużo miejsca wewnątrz, czy warto lepiej je wytłumić?Ponieważ całe wnętrze jest

wyłożone watoliną grubości 1cm i to wszystko.

Ostatnie pytanie dotyczy bass reflexu. "Rurki" które są zamontowane mają dość ostre krawędzie, czy opłaca się

wymieniać je na jakieś o bardziej obłym wylocie?i czy można w tych kolumnach zbudować tunel bass reflex?

To narazie tyle, czekam na odpowiedzi i dziekuję za wszystkie.

https://www.audiostereo.pl/topic/29818-okablowanie-wyciszenie-polaris-180/

Wytłumienia na razie nie ruszaj, wymień kable na beztlenowe o większym przekroju, kondensatory w zwrotnicach na foliowe, jeśli masz możliwość pomierzyć indukcyjność, wymień też cewki na nawijane grubszym drutem i najlepiej powietrzne. Oczywiście wartości L,C bez zmian. Pamiętaj, by osie cewek były w różnych płaszczyznach. Kanały b-r można wymienić na zaokrąglone. Nie pisz nowego tematu, równie dobrze możesz "odświeżyć" napisany wcześniej.

ok.

Ale kable o wiekszym przekroju wymienic tylko prze glosnikach niskotonowych czy przy wszystkich?

np.Dałbym kable o grubości 2,5mm na glosniki niskotonowe a na wyskokie i średnie np 1,5mm czy też 2,5?

Myślałem też o wstawieniu plyty do srodka, w celu stworzenia "tunelu"bass reflex ale to zmniejszy objetość

kolumny i nie wiem czy nie wplynie negatywnie.

Sprawdzilem i wyglada na to ze za zwrotnicach są kondensatory foliowe.

Jest tylko jedna sprawa w jednej kolumnie jest MANT MKT C106 1u5k 250V

a w drugiej MKSE 011 1u5k 250V k9.Nie wiem czy powinienem wymienić jeden z kondensatorów?czy może zostać

jak jest?

Wydaje mi sie ze skrzynki sa dość solidne, myslalem bardziej o czyms co spełniałoby rolę przegrody, czy czegos

w tym rodzaju.

Czy kable jamo 2,5mm nadają sie do połączeń wewnątrz kolumny?.Rozumiem że podłączyć mam niskie i srednie

kablem 2,5mm a wysokie 1,5mm.

W którym miejscu najlepiej wstawić przegrode?

dzieki za wszelkie rady;)

Wzmocnienia należy wklejać w rejonie niskotonowych. Całych przegród nie wkleisz bez rozwalenia skrzynek, więc pozostaje wklejenie trójkątów w płaszczyźnie prostopadłej do boków, z lekko zachodzącymi na siebie rogami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

okej.

Teraz pytanie ile powinno byc tych wzmocnien?Kolumna ma 65 cm wysokości, są dwa głośniki niskotonowe

o średnicy 16 cm ze "srodkami" na wysokościach ok. 38 cm i 58 cm(mierzone "od podłogi")

Czy mógłbyś napisać cos wiecej o tym rysunku?to jest rzut z góry?bo nie wiem za bardzo jak go odczytac.

dzieki bardzo

spoko to znowu ja:)

zakumalem o co chodzi z tym rysunkiem:)

sorry ale nie spie za wiele ostatnio;)

Tylko teraz pytanie ile wstawic takich wzmocnien i w którym miejscu?

Głośnik średniotonowy jest na samej górze i jest zamknięty jakby w "skrzynce" od wewnątrz.

Pod nim jest wysokotonowiec i dwa niskotonowe, jakby w jednej komorze.

Czy zmocnienia powinienem wstawic pomiedzy wtsokimi a niskimi?

jeszcze raz dzieki.

Na żółto zaznaczyłem sklejone miejsca zachodzenia trójkątów

Miejsce wklejenia usztywnień- jak na obrazku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super!

Dziekuje Ci bardzo za wszystkie rady.

możesz mi jeszcze powiedziec tylko czy moge do srodka wsadzic kable jamo, czy taka miedz beztlenowa

za 2-3 zł?mam akurat nadmiar kabla jamo.Aha i jeszcze jedno czy te "trójkąty" powinny byc z jakiejs gubej plyty

czy zwykla standardowa 16 mm?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.